Web Analytics
More
    Reklāma

    E-veselības portālā vairs nevar pieslēgties ar internetbanku

    Jaunākie raksti

    Jaunais gads iesācies ar svaigām pārmaiņām daudzās jomās. Šoreiz jāizceļ daudz apspriestais e-veselības portāls eveseliba.gov.lv, kurā no 2024. gada 1. janvāra vairs nevar pieslēgties ar internetbankas starpniecību. Sākot no vakardienas šim nolūkam jāizmanto tādi autentificēšanās rīki kā mobilās lietotnes “SmartID”, “eParaksts mobile” vai eID karte.

    Par šiem jaunumiem detalizētāk informējis Nacionālais veselības dienests (NVD). Norādīts, ka jaunā kārtība attieksies gan uz iedzīvotājiem, gan veselības jomas speciālistiem. Tieši tāpēc NVD aicina iedzīvotājus laikus nodrošināt sev derīgus autentificēšanās līdzekļus, lai varētu piekļūt savām e-receptēm, e-darbnespējas lapām, e-nosūtījumiem un citai e-veselības portālā esošajai informācijai.

    Reklāma

    NVD skaidro, ka šādas pārmaiņas realizētas, lai iedzīvotājiem sniegtu drošu piekļuvi saviem datiem par veselību. Prasība autentificēties portālā eveseliba.gov.lv tikai ar kvalificētiem identifikācijas rīkiem stiprinās arī e-veselības sistēmas drošību un personu datu aizsardzību.

    AvotsTvnet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    02.01.2024 08:37

    Cik saprotu, tā vairāk ir veselības aprūpes speciālistu, nevis iedzīvotāju problēma! :D
    Lai nopirktu zāles man to e-veselību nevajag, nosaucu personas kodu aptiekā un saņemu, ko ārst izrakstījis! Ja ārstam nav eID, vot tad gan ir problēma! ;)

    azad
    02.01.2024 08:56
    Reply to  Skābene

    Nevis nosauc personas kodu, bet jāuzrāda pase vai ID.

    Skābene
    02.01.2024 09:09
    Reply to  azad

    Man dod bez rādīšanas! :)

    Name*
    02.01.2024 09:31
    Reply to  Skābene

    Pajautā, lai ārsts izraksta zāles latiniskā valodā, nenorādot konkrētās kompānijas zāles un tad daļās mēģini izņemt. Sistēmā otreiz neparādīsies aptiekā. Vajadzēs iet savā e-veselības profilā un rādīt visu garo kodu, lai viņiem parādītos. Benu šī problēma ir ļoti izteikta, citās mazāk.

    Skābene
    02.01.2024 12:37
    Reply to  Name*

    Starptautiskais nepatentētais nosaukums ir ok, un arī izņemšana pa daļām nav problēma, ja recepte izrakstīta 1 mēneša periodam. Problēmas sākas tad, ja dakteris izraksta 3 mēnešu recepti, jo līkroči, kas taisīja e-veselību nesapāroja tās darbību ar Nacionālā veselības dienesta VIS sistēmu. Tāpēc arī 3 mēnešu receptes daudzums ir jāizņem vienā reizē, pretējā gadījumā, izņemot tikai vienu daļu no receptes, e-veselības sistēmā tā rādīsies kā izsniegta.
    Vispār jau tā E-veselība ir klibs zirgs un pareizāk būtu to nošaut un būvēt jaunu! Bet….ņemot vērā tos miljonus, kas tika iegrūsti klibā zirga tapšā, politiski neviens neuzņemsies atbildību pateikt- draugi, nav labi, notrallinājām valsts piķi!

    Cikmārs
    02.01.2024 18:34
    Reply to  Skābene

    Tas ir tāpat kā ar Facebook, Google un citiem IT milžiem – no sistēmas izveidošanas un darbības vislielāko labumu gūst tās saimniei, nevis lietotāji. Šajā gadījumā – valdība un farmācijas kompānijas.
    Kļūst saprotams, kāpēc vajag atlaist tagadējo Saiemu, jeb konkrēti “Vienotības” koalīciju, kura grib visu tā pārmodernizēt un trans-formēt, ka drīz jau Latvijā vairs dzīvot negribēsies.

    Biteme
    02.01.2024 10:54

    Ar internetbanku….aplikāciju? Vai tomēr ibankas autentifikāciju?

    Kursors.lv
    02.01.2024 11:08
    Reply to  Biteme

    Biteme
    02.01.2024 11:09

    Nu re!

    Krotow
    02.01.2024 21:47

    Ja SmartID autentifikācija darbojas, tad vispār nav problēmu. Raksts tautas baidīšanai.

    Jānis
    03.01.2024 10:44

    Cik mums pa šiem gadiem ir veselības datu noplūdes dēļ internetbankas izmantošanas?
    Un cik cilvēkiem no šā gada šī portāla pakalpojumi vairs nav pieejami?
    Senioriem ar pasi, kodu kalkulatoru internetbankas lietošanai un podziņu telefonu tad šis portāls vairs nav pieejams. Man tāds ir tēvs. Nebūs viņam smart id, nav tādu prasmju.
    Un e-paraksts arī diez vai, jo pase ir beztermiņa un veselības stāvoklis nav draudzīgs ID kartes kārtošanai.

    Reklāma