Web Analytics
More
    Reklāma

    Šajā nedēļas nogalē Rīgā notiks aizsardzības industrijas hakatons “Garage 48 Defence Makeathon 2020”

    Jaunākie raksti

    Aizsardzības industrijas hakatonā «Garage 48 Defence Makeathon 2020» dažādu jomu profesionāļi, studenti un zinātnieki 48 stundu laikā izstrādās prototipus risinājumiem, kas varētu paaugstināt drošību uz robežas, uzlabot sakarus, glābt cilvēku dzīvības un padarīt ērtāku dienestā esošo ikdienu.

    Rīgas Tehniskās universitāte (RTU), Aizsardzības ministrija (AM) un Igaunijas nevalstiskā organizācija «Garage 48» no 31. janvāra līdz 2. februārim rīko hakatonu, lai veicinātu inovāciju radīšanu aizsardzības nozarē. «Garage 48 Defence Makeathon 2020» notiks RTU Dizaina fabrikā, Ķīpsalas ielā 6. To piektdien, 31. janvārī, plkst. 18.15 atklās aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

    Reklāma

    Dalībai hakatonā pieteikušies vairāk nekā 130 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī studenti un Latvijā dzīvojošie no Lielbritānijas, Indijas, Somijas, Armēnijas, Namībijas, ASV, Brazīlijas un vairākām citām valstīm.

    Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir snieguši ieteikumus idejām, pēc kuriem hakatona dalībnieki izstrādās risinājumus. Viņiem būs iespēja attīstīt arī savas idejas. Pieteiktas vairāk nekā 30 idejas, piemēram, konceptuāls ložu novirzes mehānisms, infrasarkano staru kamera, kas ļautu novērošanu veikt arī lielā attālumā un sliktas redzamības apstākļos, risinājumi drošai balss un datu pārraidei aizsardzības un glābšanas dienestu vajadzībām, kā arī labākai policijas un brīvprātīgo koordinācijai pazudušu personu meklēšanā, tehnoloģija autonomai jūras uzraudzībai, pilnveidots risinājums uztura uzglabāšanas u.c.

    Veiksmīgākai ideju attīstībai un prototipu izstrādei dalībniekiem tiks nodrošināts mentoru atbalsts. Padomus aizsardzības jomā sniegs AM, NBS, Zemessardzes un Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pārstāvji, piemēram, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs. Biznesa attīstības jautājumos konsultēs Igaunijas uzņēmuma «DefSecIntel» līdzdibinātājs Jānus Tams, bet tehniski atbalstīs RTU Dizaina fabrika un vairāki citi produkta dizaina, prototipēšanas, 3D modelēšanas, programmatūras izstrādes un kiberdrošības eksperti. Hakatonā kā mentori piedalīsies arī uzņēmumu pārstāvji, piemēram, «UAV Factory» dibinātājs Konstatīns Popiks, «SRC Brasa» dibinātājs Kristiāns Brēdermanis, «Exonicus» līdzdibinātājs Sandis Kondrāts u.c.

    «Garage 48 Defence Makeathon 2020» uzvarētāji balvā saņems braucienu uz pasaulē lielāko nozares izstādi «Eurosatory 2020», ko piedāvā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija), iespēju prezentēt savu ideju «Industrijas dienā 2020», ko ik gadu organizē AM, NBS un DAIF Latvija, biļetes uz tehnoloģiju festivāliem «Techchill» un «Lattitute59», naudas balvu no uzņēmuma «UAV Factory» un iespēju apmeklēt to. AM uzvarētājiem nodrošinās arī iespēju lidot ar helikopteru un izbraukt ar kara kuģi. Pilnvērtīgai ideju realizācijai pēc hakatona ideju autoriem pieejami dažādi atbalsta instrumenti, ko piedāvā RTU Dizaina fabrika. Hakatonā izveidots prototips var tikt uzskatīts arī par priekšrocību, ja idejas autors vēlēsies piesaistīt AM grantu programmas finansējumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma