Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas vēlme: visiem viedtālruņiem būs jābūt aprīkotiem ar USB Type-C

    Jaunākie raksti

    Eiropa grasās vēl vienu reizi kāpt uz kara takas ar Apple, lai mēģinātu pasaulē vērtīgāko uzņēmumu piespiest izmantot vienotu uzlādes un datu pārraides vada standartu USB Type-C. Iepriekš ap 2014. gadu Eiropa vēlējās, lai visi izmantotu microUSB, bet, kā var labi novērto dabā, Apple šo ideju izdevās neievērot.

    Pastāv uzskats, ka dažādie uzlādes standarti gadā Eiropas Savienībā vien rada 51 000 tonnu ar liekiem, neizmantotiem un ārā izmestiem lādētājiem. Obligāta pāreja uz USB Type-C kaut nedaudz, bet tomēr risinātu elektronisko atkritumu problēmu. Šobrīd gan pašai Eiropai būtu jāatzīst, ka pāreja no microUSB uz USB Type-C turpinās radīt atkritumus.

    Reklāma

    Vairāki lielie ražotāji un neskaitāmi mazāki ražotāji arī šobrīd turpina izmantot microUSB pieslēgvietu savos produktos.

    Ja Eiropas valstis piekritīs prasībai elektronisko ierīču uzlādei izmantot tikai USB Type-C, tad tiem ražotajiem, kas šobrīd vēl nelieto USB Type-C, šī prasība būs jāievieš dzīvē divu gadu laikā. Balsojums par vienota lādētāja ieviešanu varētu notikt tuvāko mēnešu laikā.

    AvotsEP
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    32 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raimonds Talcis
    17.01.2020 16:01

    Ja nemaldos šitā dziesma jau sākās 2009 gadā kad ražotāji sadevās rokās un nolēma ka turpmāk izmantos vienotu pieslēgvietu (uz to laiku tas bija micro-sub) jo tāda bija izvirzīta prasība no EU.
    Interesenti ka Apple arī piekrita šai domai.
    2012 gadā visi bija veiksmīgi pārgājuši izņemot Apple (bet protams :D)
    Pagājis krietns laiks atkal uzpeldējusi šī vienotā lieta.
    Gan jau ka Apple atkal atradīs kādu veidu kā nepakļauties, tai pašā laikā viņiem tagad jau planšete ir ar usb-c, tak varētu pāriet arī telefoni.
    Interesanti kā Apple risinās šo lietu.

    19.01.2020 16:57

    Nu bet citām apple ierīcēm ir usb type c piealēgvieta piemēram macbook, ipad, mac pro pat nesen iznākušajam pro monitoram, līdz ar to vieņiem no ražošanas puses būtu izdevīgāk visām ierīcēm pievienot type c

    simply because
    17.01.2020 16:03

    Standarti ik pa laikam neizbēgami mainās un C vietā nāks kas cits. Tā vietā, lai regulētu sekas, ierēdniecībai būtu jāredz efektīvāki risinājumi, kā stimulēt savākšanu, pārstrādi un apkārt-neizmētāšanu. Bet vieglāk, protams, ir noteikt gurķu garumu un štekeru veidu – tā var attaisnot savu pastāvēšanu.

    Drīz pienāks vīri, kas paskaidros ko racionalizatori panāca ar bezsvina lodējumiem)

    Viesturs Grabovskis
    17.01.2020 16:07

    Tas varētu būt izaicinājums. Nav jau tikai vadu jautājums. Pats par sevīm Type-C fiziskais standarts var nodrošināt Datu pārraidi USB 3.2 Gen2 vai tikai USB 3.2 Gen1 un + arī vēl Thunderbolt 3 (kas ar nodrošina DP 1.2 un DP 1.4) un t.t.t. Katrs ražotājs savās ierīcēs nodrošina tikai daļu no visa un retajam ir pilna pakete ar iespējamo viņu ierīcēs. Jā un ar to uzlādi ar viss nav cik zinu viennozīmīgi. Ir pat Type-C vadi, kas aprīkoti ar savu mikro-čipu, kā tas ir “Apple Lightning” vados. Pašus fiziskos vadus arī ražo lērums uzņēmumu un dažiem no tiem tā kvalitāte ir apšaubāma un veicot ar tādiem uzlādi pat var nobeigt savas ierīces….. Tagad pērkot ierīces ar Type-C un arī pašus vadus, adapterus, pārejas ir jāveic nopietna izpēte vai iegūsi visu, ko vēlies no šī Type-C standarta un nebūs tā, ka kas būs pēc lietošanas jāmet ārā vai jānes uz servisu :-) Man šķiet tur šobrīd jau visiem ražotājiem tā ir samērā liela biezputra. Nevarētu teikt, ka ir tāds viens standarts visiem, kam jau tāds ieviests.

    Elmārs Biele
    17.01.2020 16:42

    Tas ir kā suns mēģinās man iestāstīt, ka jādirš ir tā un ne citādi… Mani absolūti apmierina Lightning pieslēgums un papildus tas darbina arī austiņas.

    Viesturs Grabovskis
    17.01.2020 17:01
    Reply to  Elmārs Biele

    Ar to “Apple Lightning” Iphone telefonos, cik zinu ir viena problēma, kas personīgi mani varētu neapmierināt. Tas attiecas arī uz jaunajiem Iphone 11 modeļiem, manuprāt. Ar visu pāreju no tā uz USB, Iphone pie datora var pieslēgt tikai ar USB 2.0. Nezinu vai tas ir fiziski paša Lightning ierobežojums, programmatūras vai dzelži (pārejas). Gribētos, ka lielus failus, jo sevišķi, ja tie ir video faili, kā arī paša telefona rezerves kopijas, varētu izkopēt uz datora ātrāk. Ja, protams abonē Apple iCloud vietu mākonī, tad varbūt tā nav problēma, ja viņš šo procesu veic fonā caur internetu, bet…..

    Jānis
    17.01.2020 21:52

    Nu, manam pro max lidzi nāca lightning to usb c. Izmantoju to pašu vadu, kad savienoju telefonu ar datoru. Ports ir usb c 3.1 Problēmu neredzu, taču par datu pāraides ātrumu nevaru spriest. Žēl, ka ražotājs nenorāda vada tehnisko info un tā iespējas….

    Viesturs Grabovskis
    18.01.2020 14:00
    Reply to  Jānis

    USB Type-C (USB-C) fiziskais ports un vads nenozīmē to, ka tas arī nodrošina USB 3.2 Gen1 un vai pat USB 3.2 Gen2 un vai Thunderbolt 3 datu pārraidi e.t.c. konkrētai ierīcei. USB Type-C (USB-C) šajā gadījumā, tas ir tikai fiziskais savienojums. Jautājums, ko un kādus datu pārraides standartus nodrošina caur to pašas ierīces, kas tiek savienotas. Iphone gadījumā lasu forumos un t.t.t., ka pats Iphone, kā ierīce nodrošina tikai USB 2.0 atbalstu caur to pāreju, Lightning uz USB-C (laikam tas ir Lightning standarta ierobežojums). Ja IPHONE ir 512GB, tad ar USB 3.2 Gen2 savienojumam vajadzētu būt ātrākam un kopēšanas procesam arī, nekā tas, kas ir šobrīd realizēts Iphone telefonos. Starp citu arī ne visas ierīces caur to var uzlādēt, ja pati ierīce neatbalsta lādēšanas iespēju. Apple gadījumā, gan lādēšana caur to strādā vismaz datoros (par pāreju telefonam, nezinu) :-) Ne visi ražotāji arī norāda detalizētu tehnisko informāciju, ko viņu ierīcēs USB Type-C (USB-C) spēj nodrošināt. Tam, kam šie visi parametri ir būtiski pērkot jaunas ierīces, būtu jāveic nopietna izpēte.

    tutu
    17.01.2020 17:44
    Reply to  Elmārs Biele

    tevi kā lietotāju parasto apmierinās jebkurš pieslēguma standarts, kas būs tava ierīcē. Vienīgais ko suns varētu tev iemācīt ir nedirst tur kur nevajag.

    rudzu rikas
    17.01.2020 21:08

    Būtu labāk pieņēmuši lēmumu, ka visiem tel. ir jābūt ar lietotāja nomaināmiem akku, hehe.

    18.01.2020 11:09
    Reply to  rudzu rikas

    Liels +

    Juris Akmens
    17.01.2020 23:28

    Kāda tam jēga ja pērku jaunu telefonu lādētājs nāk komplektā ar vadu vajag viņš man vai nevajag?

    Einārs Siliņš
    18.01.2020 10:50
    Reply to  Juris Akmens

    Pērkot telefinu, automātiski pērc viņu lādētāju (iekļauts cenā). Bet varētu arī nepirkt lādētāju, bet izmantot esošo.
    Iedomājies, ja katra tava ierīce izmantotu savādāku lādētāju?

    18.01.2020 11:09

    Crapple

    18.01.2020 11:11

    Vareja pienemt likumu, ka razo vienada izmer baterijas mobilnikiem. Tatad no Samsung deretu Apple utt. Ertak lietotajiem un patikamak dabai!!!!!!

    MMM
    18.01.2020 15:38

    Šķiet, ka nav saprasts, ko Eiropa prasa. Apple tieši “ierakstās” prasībās. USB Type-A ir jau sen, jaunākā prasība par USB Type-C ir jau iekļauts iPhone 11 Pro un iPhone 11 Pro Max. Nejaukt lādētāja portus ar telefona portiem, par pedējo Eiropai nav prasību.

    Mārtiņš
    19.01.2020 00:57

    Lai jau, taču ar USB-C ir neliela problēma. Ražotāji izmanto tik nestabilu konstrukciju, ka kontakts ļoti ātri izļurkājas un vads vairs neturas stabili, it īpaši tāpēc, ka USB-C portam nav to mazo fiksatoru, kas bija micro-USB un labi kalpoja vada fiksēšanai. Piemēram, par Nokia nesenajiem modeļiem Amazonē un forumos ir lasīts daudz sūdzību par porta izdilšanu pusgada laikā. Cerēsim, ka tā bija tikai tāda “bērnu slimība” un turpmāk USB-C portu ražotāji izdomās kādu stabilāku konstrukciju.

    Krotow
    19.01.2020 17:00
    Reply to  Mārtiņš

    Raustīt iespraustu USB-C kabeli tiešām nav vēlams – izkritīs. Labā ziņa – līdz šim nevienu USB-C kabeli nav izdevies salauzt. Radiniekam +/- 2 Lightning spraudņi mirst gada laikā, noraujoties vietā, kur kabelis pievienots spraudnim. MicroUSB, nejauši paraujot, nolūzt vietā, kur metāla daļa iekausēta plastmasā. USB-C šādos gadījumos vienkārši izšļūk ārā.

    Viesturs Grabovskis
    19.01.2020 19:02
    Reply to  Krotow

    Lightning un arī Apple datoru vadi, kas ir kopā ar visu adapteru MagSafe un MagSafe 2, lietotājiem rada problēmas, jo tie bieži jūk ārā. Tas gan laikam no Apple puses kādā brīdi tika it kā atrisināts un viņi solījās, ka jauniem vadiem šādas problēmas vairs nebūs. Dārgāk gan sanāca datoru lietotājiem, kam bija jāmaina ne tikai vads, bet arī viss barošanas adapteris, jo vads nebija atsevišķi maināms. Jaunajiem Apple datoriem ar Type-C vads tagad ir atvienojams abos galos un to, ja tas izjūk var nomainīt bez paša adaptera maiņas. Ja skatās uz konspirācijas teoriju un t.t.t. piekritējiem, tad iespējams, ka pašam Apple bija izdevīgi tādi vadi, kas regulāri jāmaina :-)

    Krotow
    20.01.2020 20:58

    Mūžīgā cīņa starp uzņēmuma reputāciju un grāmatvedību. Patiesība gan jau ir kaut kur pa vidu. Nav izslēgts ka Apple pasūtīto Lightning kabeļu spraudņu pastiprināto lūšanu atklāja kādu laiku jau pēc izsludināšanas un pirmo klientu aplaimošanas. Pēc tam izrēķināja cik maksās spraudņa pārtaisīšana un kabeļu apmainīšana un nolēma ka vienkāršāk ir atstāt kā ir.

    USB-C kabeļi Magsafe izpildījumā tagad ir nopērkami. Tikai lēti gan nav. Un ļoti nav ieteicams tos kaut kur iemērkt – Thunderbolt standarts jau nodrošina pietiekamu strāvu, lai kabelis īslaicīgi pārvērstos metināmajā aparātā :)

    19.01.2020 23:36
    Reply to  Mārtiņš

    Ūja , ūja .
    Manuprāt TypeC ir viens no normālakajiem spraudņiem .
    Pēdējos ~4 – 5 gados kopš tiek lietots ( vismaz manā saimniecībā ) , līdz šim “sagura” tikai 1 vads . Un tiek lietots daudz un dikti – vairāki aparāti , powerbankas utt . darbā , mājās , auto un pārgājienos utt . nekādu problēmu .
    Draugam kurš vēl aktīvāk un reizēm nevīžīgāk lieto savus devaisus arī mazāk sāpju , kopš pārgāja uz TypeC . Agrāk ta vadus mainija , ta konektorus telefoniem utt .

    Raivis
    20.01.2020 11:54
    21.01.2020 07:02
    Reply to  Raivis

    cik nenovērtēts komentārs, kurš starp citu parāda, ka Kursorā uzrakstītas pilnīgas muļķības. EP vēlas savietojamus lādētājus ar USB-C izeju, nevis regulēt kādus portus ražotājs liek savos aparātos.

    Kursors.lv
    21.01.2020 10:08
    Reply to  digitalk

    Man vispār liekas, ka tur nav arī konkrēti norādīts par USB-C. Pārlasīsim vēlreiz ES materiālus un paskatīsimies vai nevajag pielāgot rakstu, lai tas atbilstu realitātei. Šis ir jautājumus, kuru ES muļļā jau aptuveni 10 gadus un tirgus pa lielam sevi ir pats sevi sakārtojis, vairs nav katram ražotājam pašam savi uzlādes spraudņi.

    Madara Saule
    20.01.2020 14:40

    Lightning ir morāli novecojis, tā griesti ir USB 2.0 standarts. Vienīgais iemēsls, kāpēc apple pie tā spītīgi turās, ir kontrole pār aksesuāriem. Nekam vairāk, kā uzlādei ( zema sprieguma), zema ātruma datu pārraidei un audio signāla padošanai tas nav derīgs. Ne par kādu 50W ātro uzlādi vai 4K ekrāna pieslēgšanu varat nesapņot. Bet aifonisti jau ir septītajās debesīs, jo viņu standarta 5w lādētājs ir apgreidots uz 15w – mazs solītis cilvēkiem, milzu lēciens Apple! Kurš vēl var lepoties, ka uzlāde kļuvusi 3x ātrāka?

    Kursors.lv
    20.01.2020 14:51
    Reply to  Madara Saule

    Uz to pusi, jā, bet ne līdz galam precīzi. The iPad Pro, released in 2015, features the first Lightning connector supporting USB 3.0 host. However, the only accessory that supports USB 3.0 is the new camera adapter. Normal USB-A – Lightning cables are still USB 2.0. Tātad, ne jau Lightning pie vainas tam, ka praktiski visos gadījumos caur to tiek nodrošinātas USB 2.0 (ne)iespējas.

    Madara Saule
    20.01.2020 15:13

    ne līdz galam precīzi. Vienā galā var būt Lightning – otrā pusē kaut vai USB 4.0, bet neko vairāk par HDMI signālu tas padot nevarēs. Un tā tāļāk.

    Kursors.lv
    20.01.2020 15:21
    Reply to  Madara Saule

    Tu gribi teikt, ka ar to vienu konkrēto iPad Pro un šo konkrēto adapteri nebūs iespējams panākt lielākus ātrumus?

    Madara Saule
    20.01.2020 15:40

    cepuri neesmu gatava apēst, bet minos lasot garāku iztirzājumu, tas bija pirms kāda pusgada – ka nē.

    Kursors.lv
    20.01.2020 15:48
    Reply to  Madara Saule

    Bet, ja atmetam piesiešanos sīkām detaļām, visu saki pareizi. Apple īpaši neaizraujas ar ātriem savienojumiem un uzlādēm. Es joprojām neesmu īsti pieradis pie tā, cik lēni uzlādējas (un, cik ātri izlādējas, ha ha) man siPhone 8 Plus.

    Madara Saule
    20.01.2020 15:57

    Es jūtu Tavu sāpi. Es vairs nezinu, ko nozīmē – likt lādēties uz nakti. Ja aizmirstu brokastu laikā pielikt pie vada, tad darbā var uzmest uz bezvadnieka, kas joprojām ir ātri, salīdzinot ar aifonu.

    Kursors.lv
    20.01.2020 16:00
    Reply to  Madara Saule

    Nu pa nakti es nelādēju, bet vakarā gan jāpieslēdz pie lādētāja. Tāpat dažkārt arī pa dienu.

    Reklāma