Web Analytics
More
    Reklāma

    Google tiek aicināta nepieļaut bloatware izvietošanu Android

    Jaunākie raksti

    Google nosūtīta atklāta vēstule, kuru parakstījušas 53 privātumu aizstāvošas aktīvistu grupas, to skaitā ir DuckDuckGo un Tor project. Google tiek pieprasīts ieviest jaunus noteikumus Android ražotājiem, lai tie nevarētu brīvi aprīkot Android ierīces ar neviena nepieskatītu programmatūru un lietotnēm.

    Android ražotāji nereti izvēlas savās ierīcēs jau rūpnīcā izvietot dažādas reklāmas lietotnes, bet tāpat viedierīcēs sastopamas neatinstalējamas lietotnes, kas var piekļūt fonā lietotāja datiem, atrašanās vietai, kamerai un mikrofonam. Google šobrīd šādas ražotāju uzstādītas lietotnes nepārbauda.

    Reklāma

    Tiek uzskatīts, ka 91% no Android viedierīcēs uzstādītās bloatware programmatūras nemaz nav pieejams Google Play veikalā, attiecīgi lietotnes neiziet nekādus drošības un vīrusu testus, kā arī tās nav tik ātri atjaunojamas, ja atrodas kāda tīša vai netīša nepilnība. Lietotāji nekādi nav pasargāti no ražotāja untumiem un vēlmes nedaudz vairāk nopelnīt no ierīces pārdošanas ar jau uzstādītu kādas trešās puses lietotni.

    Parasti gan lētākas Android ierīces saņem dažādas dīvainas lietotnes. Ja iegādāsies dārgos flagmaņus, visticamāk, neatradīsi nevienu šaubīgu, iepriekš uzstādītu lietotni.

    Google pagaidām nav sniegusi nekādu atbildi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmm
    14.01.2020 10:56

    Nav tā, ka no vienas puses Googlei kliedz virsū, lai ļauj Androidu forkot un darīt ar viņu ko grib, bet no otras puses tagad prasa viņiem kaut ko kontrolēt. To nav jāpieņem piemēram ES līmenī?

    digitalk
    14.01.2020 11:15

    Ja iegādāsies dārgos flagmaņus, visticamāk, neatradīsi nevienu šaubīgu, iepriekš uzstādītu lietotni.

    Arti, pasaki to Samsungam, viņš nav informēts! ;)

    Kursors.lv
    14.01.2020 15:21
    Reply to  digitalk

    Vai tad tur ir daudz pavisam svešu lietotņu, ko var dēvēt par bloatu? Cik atceros, bija šis tas no Microsoft, bet tas ir OK, partneri. Pilns Google softa, bet arī tas saprotams. Kas vēl?

    14.01.2020 17:41

    Peel remote – neatinstalējams sūds, kas ver vaļā reklāmas… Labi vismaz, ka var deaktivizēt.

    Kursors.lv
    14.01.2020 18:59
    Reply to  oldwolfskins

    Hmm, neatceros, ka šāda lietotne bija Galaxy S10+, ko vēl nesen lietoju. Bet tagad lasu internetos, ka šī lietotne uzstādīta Samsung telefonos, kam ir infrasarkano staru raidītājs. Acīmredzot, Samsung pašiem nav savas “pults” lietotnes un bija jāliek šāda. Tas, ka rāda reklāmas, gan ir nepieļaujami. Cilvēks tomēr samaksājis kaudzi naudas par ierīci.

    Krotow
    14.01.2020 19:28

    Spriežot pēc tā, ka 20+ gadus vecus Samsung CRT TV ar Peel nevar vadīt, izskatās ka tā lietotne darbojas tikai ar kaut kādu noteiktu ierīču grupu. Iespējams atkarīgs arī no pārraides komandu tipa vai telefonos un jaunajos TV izmantoto IR LED gaismas viļņa garuma. Bet tā nav galvenā Peel problēma. Tas, ka šī aplikācija ir baiss reklāmu spama pūznis, gan ir problēma. Līdz dotajām aplikācijās banerus rādīt gan nevajadzēja – fui, Samsung, fui!

    Samsung gan nav vienīgais, kas rāda reklāmus līdz dotajās aplikācijās. Vissliktākā pieredze līdz šim bija ar Alcatel A5 LED, kur reklāmas rādījās pat sistēmas bāzes aplikācijās, kā kalkulatorā un failu pārlūkā. Nav jau brīnums, ja to radītājs šim aparātam ir bēdīgi slavenais “Cheetah Mobile”. Tāds ķīniešu outsourcings :)

    digitalk
    14.01.2020 23:59

    tad rakstā nepareizi lietots termins bloatware vai arī Kursors vēlas to lietot ļoti selektīvi. bloatwāre ir viss, kas uzinstalēts rūpnīcā pa virsu tīrai sistēmai, pat neatkarīgi no iespējas to vēlāk atinstalēt. piemēram, visi lielie portatīvo brendi kopē virsū visādus ulučšaizerus, triālus un helperus. Asus tādu programmu ir vairāk par 10, HP un Lenovo cenšas neatpalikt.

    mobilajiem ražotājiem ir pieejams tīrs Android One, viss rūpnīcā piecūkātais — UI, launčeri, brenda appstores u.c. ir uzskatāms par bloatwāri. tām nav jābūt third party lietotnēm vai jārāda reklāmas.

    un kas vēl labāk atbilst rakstā minētajām problēmām — «neatinstalējama lietotne, kas var piekļūt fonā lietotāja datiem, atrašanās vietai, kamerai un mikrofonam» un «neiziet nekādus drošības un vīrusu testus» — kā Samsunga TouchWiz / One UI?

    Kursors.lv
    15.01.2020 09:37
    Reply to  digitalk

    Jā, protams, šim jautājumam ir jāpieiet selektīvi. The term also commonly refers to software preinstalled on a device, usually by the hardware manufacturer, that is mostly unwanted by the purchaser. Jo, piemēram, ofisa programmatūra te īsti neskaitās, jo tā ir mostly wanted. Ar pults programmu jau sarežģītāk, jo kaut kādu lietotni Samsung telefonos bija jāiekļauj, lai var izmantot viņu infrasarkano staru sensoru. Labāk gan būtu bijis veidot pašiem savu, un, protams, bez reklāmām.

    Android One arī ir atsevišķs stāsts un tas der tikai specifiskām ierīcēm, tipiski budžeta klases ierīcēm. Katrs sevi cienošs un maksātspējīgs ražotājs tomēr centīsies klientiem piedāvāt premiu pieredzi (ha ha, par premium cenu). Tad nu nāk pa virsu visādi launcheri u.c. brīnumi, ne visos gadījumos gan vērtējami pozitīvi. Bet tas nav bloatware. Galvenais, lai tur nav reklāmu.

    Kas attiecas uz datoriem, tad šobrīd vairs nav tik slikti, kā bija agrāk. Visi pēdējā laikā testētie Lenovo, Dell datori ir diezgan tīri. Lenovo gadījumā vispār no papildus lietām ir tikai viņu Vantage servisa programma, šādi tādi sīkumi skaņas kartei un maksimums kaut kāds antivīruss, kas pat parasti laikam nav uzinstalēts (bet to var pieinstalēt no Vantage programmas). Varbūt kaut kādiem lētākiem datoriem situācija ir sliktāka, hvz.

    digitalk
    15.01.2020 09:51

    man, selektīvi, arī nav lielu protestu pret ražotāja UI, jo tas bieži ir iemesls, kāpēc cilvēki izvēlas konkrēto brendu. problēma ir visās papildlietotnēs no paša ražotāja, kuras nav atinstalējamas. pat ja tās nevāc fonā datus un nezvana mājup, lielākoties to uzvedība ir uzmācīga — piereģistrē mani, izveido kontu, man nav kurp spiegot, sakonfigurēsimies, utt.

    Kursors.lv
    15.01.2020 09:59
    Reply to  digitalk

    Es tev piekrītu, bet man liekas, ka mūsdienās šādu aplikāciju paliek mazāk. Trakums bija kaut kad ap Galaxy S4/S5 laikiem vai pat mazliet senāk.

    digitalk
    15.01.2020 10:10

    Samsungs patrāpījās pa rokai pirmais, jo vēl dzīvas atmiņas cīņā par katru MB uz aizvēsturiska foņa. pēdējā negatīvā pieredze bija ar Huawei P30 Pro.

    Muah
    15.01.2020 10:07
    Reply to  Doneld

    Tur bija atbilde ar. Pierādījumu par spyware nekādu. Tikai skaļš virsraksts.

    Kursors.lv
    15.01.2020 10:08
    Reply to  Doneld

    Paldies, labs raksts! Stāsts par sadarbībām, kur ražotāji mēģina outsorsēt to, ko paši nespēj vai negrib izstrādāt un uzturēt. Bet šādos gadījumos tieši ražotājam jāuzņemas pilna atbildība par to, ko dara savos produktos ielaistie partneri un ja tie sataisa šmuci (tas gan te nav pierādīts), tad cieš ražotāju reputācija.

    jjjjj
    15.01.2020 04:43

    Mani vispār pārsteidz tas, ka ir iespēja nopirkt dārgu ierīci, kas tev var mest laukā reklāmas vai arī tavus datus var vienkārši pārdot. Līdz šim dzīvoju ar domu, ka par privātumu ir jāpiemaksā, bet Android gadījumā dažreiz gadās tā, ka tu samaksā par ierīci bargu naudu, bet tāpat esi produkts. Nesaprotu, kāpēc par šo nav lielāks tracis. Ja Spotify Premium versija sāktu skandināt reklāmas un ar taviem datiem sāktu spēlēties, tad gan būtu savādāk.

    Latviets
    15.01.2020 07:08
    Reply to  jjjjj

    Tas jau notiek. Vienkārši nemanāmi. Ko tu domā kas ietilpst ‘anonīmajos datos’???
    Ik dienas sūta uz sporify serveriem ko tu klausies, kuras dziesmas skipo un sazin ko vēl lai lielais brālis iepazītu tevi tuvāk!

    Skābene
    15.01.2020 08:16

    Par reklāmām runājot, vai man vienīgajam šķiet, ka google mani klausās un saprot latviešu valodu!?
    Vairākas reizes esmu piefiksējis, ka esmu ar kādu sarunājies par kaut kādu tēmu un uzreiz man telefonā izlec dažādi reklāmas baneri par nesen apspriesto tēmu. Piemēram, Depo parunājos ar pārdevēju par zālāju sēklām un tajā pašā dienā man izlec reklāmas baneri ar zālāju kopšanas pričendāļiem. Ar kādu citu parunāju par espresso mašīnām un voilā, lec ārā Elkor reklāmas ar atlaidēm espresso mašīnām! Ja vēl kaut kas no tā būtu bijis meklēts caur google meklētāju, bet nē, ir tikai par to runāts telefona klātbūtnē.

    x x
    15.01.2020 09:16
    Reply to  Skābene

    pārvērt to startapā, kas piedāvās skaņas drošus makus telefoniem. pavei, pie viena arī kamera nevarēs glūnēt pār plecu.

    Skābene
    15.01.2020 09:19
    Reply to  x x

    Latvietis taupīgais nepirks maku, bet izslēgs netu! :)

    x x
    15.01.2020 09:41
    Reply to  Skābene

    Uz visiem laikiem? Jo kas gan traucē ierakstīt un nosūtīt vēlāk, ja mēs pieņemtu ka tāda klausīšanās tiešām notiek.

    Kursors.lv
    15.01.2020 09:39
    Reply to  Skābene

    Tehniski tā tam nebūtu jādarbojas. Manuprāt, tas ir diezgan populārs, bet joprojām urbāns mīts.

    Skābene
    15.01.2020 13:33
    Kursors.lv
    15.01.2020 13:53
    Reply to  Skābene

    Televizors ir pieslēgts pie elektrības 24/7. Es joprojām uzskatu, ka telefonos šādu lietu tehniski realizēt vēl ir pārāk nepraktiski.

    KKTK
    15.01.2020 10:19
    Reply to  Skābene

    Nav gan. Kas tas vispār par tādu “izlec dažādi reklāmas baneri”?

    Krotow
    15.01.2020 14:02
    Reply to  KKTK

    Izlasi augstāk komentāru par Peel un Alcatel. Viņam acīmredzot notiek tas pats.

    Kārlis
    07.09.2022 10:41

    tas arī ir viens no iemesliem, kapēc existē visādi projekti, kur piedāvā dažādiem modeļiem custom ROM un boot loaderus.
    tikt vaļā no drazas, kas uz telefona virsū stāv.

    Reklāma