Web Analytics
More
    Reklāma

    Nakts (silto toņu) režīms viedtālruņu ekrāniem varētu būt sevis mānīšana

    Jaunākie raksti

    Mārketinga ļaudis mums ir iemācījuši, ka zilā gaisma no datoru ekrāniem un viedtālruņiem ir kaitīga acīm un kaitīga naktsmieram. Android, iOS un Windows operētājsistēmās pat ir iebūvēta iespēja visu laiku vai noteiktā laika periodā atslēgt zilgano toņu parādīšanu ekrānos.

    Iepriekš tika pieļauts, ka dažādos vārdos dēvētie nakts režīmi palīdz acīm un smadzenēm, lai pēc viedtālruņa lietošanas vakarā būtu iespējams labāk gulēt. Mančestras universitātes pētnieki šim apgalvojumam nepiekrīt.

    Reklāma

    Šobrīd veikti pētījumu ar pelēm, kas norāda, ka siltāki toņi dod smadzenēm informāciju, ka ir dienas vidus, kad nevajadzētu doties pie miera, kamēr aukstāki krāsu toņi norāda uz laiku pēc saulrieta, tātad jādodas čučēt.

    Pētījumā arī atklāts, ka lielāku ietekmi uz naktsmiera kvalitāti var radīt ekrāna spilgtums, nevis izvēlētais krāsu spektrs. Cilvēku valodā tas nozīmē, ka OLED tipa ekrāni (katrs pikselis izgaismojas un attiecīgi arī izslēdzams atsevišķi) ar tumšāku vizuālo operētājsistēmas un lietotņu vizuālo tēmu varēt būt mazāk kaitīgi par IPS/VA/TN matricām, kurām tiek visu laiku kurināts fona izgaismojums. OLED tipa ekrāni gan parasti ir gaišāki un ar lielāku kontrastu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    vUps
    18.12.2019 12:00

    Šie siltie toņi man ieslēgti visu laiku, nezinu gan kā tur ar to miegu, īsti atšķirību diezvaj var just, bet ja tagad noņemu šo filtru, tad gan liekas, ka acis uzsprāgs. Bet tas tā, ar laiku jau pie visa pierod. 😅

    18.12.2019 12:39

    Bet ne jau tam tas ir tikai domāts. Paprasi acu ārstam. Zilie toņi nogurdina aci un veido saspringumu muskuļos ap acīm, kas bijā redzi….

    Krotow
    19.12.2019 00:03

    Drīzāk vēlmi gulēt ietekmē ekrāna spilgtums un dienā notikušais. Iespējams atkarīgs arī no konkrētā ekrāna. Pašam nezilais tonis izskatās pretīgi un rada grūtības saskatīt attēla detaļas.

    KKTK
    19.12.2019 09:13

    Pirmā problēma, kas traucē gulēt ir gaismas daudzums un spilgtums. Mājā lapmas, ekrāni pie acīm, ārā apgaismojums un šausmīgas reklāmas sienas uz pretējās mājas. Ja reklāmas sienas ar gaiseni var vienkārši izslēgt, tad ielu apgaismojums tomēr ir vajadzīgs pilsētā. Tāpēc Nīderlandē jaunajiem ielu apgaismojumiem viņi liek klāt dimmerus uz kustību sensoriem. Kad nav aktivitātes ielu apgaismojums kļūst tumšāks…

    digitalk
    19.12.2019 10:43
    Reply to  KKTK

    gan jau ka vienkārši taupa elektrību un samazina izmaksas, jo aizkari logiem nevienam nav aizliegti.

    19.12.2019 09:54

    Ne jau zilā gaisma kā tāda ir kaitīga. Problēma ir tajā, ka tehnisku iemeslu dēļ, visu veidu ekrāna matricas zilo gaismu izstaro ievērojami spēcīgāku nekā zaļo un sarkano. Attiecīgi, kad acs pielāgojas vidējam gaismas līmenim, zilā spektra gaisma dedzina zilās gaismas vālītes acīs.

    Reklāma