Web Analytics
More
    Reklāma

    Darbu sāk VID virtuālais asistents Toms

    Jaunākie raksti

    Iespējams, 2020. gads ir jau sava veida nākotne, vismaz pirmajās gada dienās man tā gribētos domāt, tāpēc ir patīkami ziņot par to, ka Latvijas valsts iestādes papildinās vēl viens virtuālais asistents. Tieši šonedēļ savu darbu testa režīmā uzsāk “Toms”, kurš būs gudrais palīgs Valsts ieņēmumu dienestam.

    Virtuālais asistents ir izstrādāts Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformā “Hugo.lv” sadarbībā ar Kultūras informācijas sistēmu centru (KISC) un valodas tehnoloģiju uzņēmumu “Tilde”. Šis ir viens no 50 asistentiem, kurus KISC iecerējis palaist tuvākajā laikā. To iespējams panākt, jo visi asistenti, kā Uzņēmumu reģistra “Una”, kura ir pirmais gudrais palīgs valsts iestādē, tiek bāzēti uz vienotu pamata platformu, kura spēj saprast latviešu valodu un sniegt atbildes.

    Reklāma

    Vēlreiz jāuzsver, ka “Toms” līdz 14. janvārim darbosies testa režīmā un lietotāji savu novērtējumu var sniegt uz e-pastu virtualais.asistents@vid.gov.lv. Veicot nelielu izmēģinājumu, “Toms” jau pats pasaka, ka šobrīd ir spējīgs sniegt atbildes uz jautājumiem par Valsts ieņēmumu dienestu, saimnieciskās darbības reģistrāciju, elektroniskās deklarēšanas sistēmu, gada ienākumu deklarāciju un attaisnotajiem izdevumiem. Kopumā asistents atbild ļoti ātri. Par informācijas precizitāti varu teikt, ka tā ir ļoti vispārīga, taču tiek sniegta atbilde, kur to turpināt meklēt. Paredzēts, ka asistentam mācoties, tas būs spējīgs sniegt arvien precīzākas atbildes uz sarežģītākiem jautājumiem. Izmantojot asistentu, tas spēs paralēli audzēt savas zināšanas.

    Nozares profesionāļi uzsver, ka nav jābaidās no tā, ka virtuālie asistenti atņems darbavietas, jo paredzēts, ka tie spēs apkalpot aptuveni 10% klientu atbildot uz visbiežākajām problēmām, bet sarežģītākus jautājumus nodot darbiniekiem.

    Kāda ir jūsu pieredze ar mūsu vietējo uzņēmumu un valsts iestāžu virtuālajiem palīgiem?

    AvotsDiena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    modris
    23.05.2022 12:10

    kā pieteikt 10% saimnieciskās darbības atjaunotam līgumam

    Reklāma