Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki vēlas izsmidzināt daļiņas atmosfērā, lai samazinātu sasilšanu

    Jaunākie raksti

    Arvien vairāk pēdējā laikā tiek runāts par to, ka cilvēks varētu mākslīgi iejaukties dabas procesos, lai samazinātu globālo sasilšanu. Nonākot pie plāna, ka ar lidmašīnu vai balonu palīdzību būtu iespējams izsmidzināt sulfāta daļiņas atmosfērā, lai tās daļēji atstarotu saules gaismu.

    Šo procesu devē par stratosfērisko aerosola iesmidzināšanu (angliski stratospheric aerosol injection), kas nozīmē, ka noteikti sēra savienojumi (sērskābe, ūdeņraža sulfīds, sēra dioksīds) tiktu palaisti augstumā no 10 līdz 50 km. Zinātnieki balstās jau uz iepriekš dabā novērotiem procesiem, piemēram, pēc lielu vulkānu izviršanas ir samazinājusies temperatūra uz zemes. Protams, tas liekas pietiekami reāls risinājums gan tehniski, gan finansiāli, tomēr tiek norādīts uz to, ka mākslīga saules bloķēšana var ļoti nopietni ietekmēt laikapstākļus. Var tikt radīts gan ļoti liels sausums, gan ietekmēta vēju plūsma, izraisot negaisus neierastās vietās. Jebkurai mākslīgai iejaukšanai ekosistēmā var sekot ļoti bīstamas sekas.

    Reklāma

    Tomēr cīņā ar klimata pārmaiņām šāds līdzeklis var kalpot kā laika devējs tieši cilvēkiem, salīdzinot šādu izsmidzināšanu ar pretsāpju zālēm, kuras pacientam Zemei un cilvēkiem dotu laiku, lai samazinātu fosilās enerģijas izmantošanu, pārejot uz tā dēvēto tīro enerģiju. Otrs drauds ir tas, ka šo daļiņu izsmidzināšana var radīt mākslīgu atkarību klimatam, jo pārtraucot to darīt, Zeme uzkarsīs tieši īsākā laika posmā kā pretreakcija.

    Pat Bils Geits ir iesaistījies izpētes projektu finansēšanas, norādot, ka šāda cilvēku iejaukšanās dabā nebūt nav tikai ļoti teorētiska, tomēr lielākā daļa nozares ekspertu šo ģeoinženierijas projektu vērtē ļoti riskanti. Šāda veida manipulācijas var maksāt pārāk daudz un noteikti nevar tikt uztverts kā labākais risinājums.

    AvotsGIZMODO
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Ļahs
    30.12.2019 14:26

    Korekti būtu teikt, ka sēra savienojumi, jo sulfāti ir tikai sērskābes sāļi.

    trel
    30.12.2019 15:12

    Beidzot varēs reāli sākt runāt par chemtrailiem :D
    1. viņu eksistence netiks noliegta;
    2. varēs spekulēt, ka gaisā izmet nervu sistēmu koriģējošas vielas nevis atmosfēru aizsargājošas :D

    Einis
    30.12.2019 19:09

    Nanodaļiņas.

    Vispasaules konkursā vinnēs Rīgas Satiksme un kur gadījies kur nē – vienkārši ūdeni smidzinās :D

    Bail
    30.12.2019 21:15

    Bail iedomāties kas ar šo ideju notiktu, ja pat 5G daudziem ir par sarežģītu

    Reklāma