Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix XG49VQ apskats – dižā 49 collu monitora apskāvienos

    Jaunākie raksti

    ASUS šoreiz atsūtījis mums visai pamatīga izmēra iepakojuma kasti – ROG Strix XG49VQ monitors iepakots aptuveni 1.3 metrus garā kastē, ko mums bija visai grūti pārvadāt, tās saturu izpakot un pēcāk salikt atpakaļ. Kastes svars nedaudz pārsniedz 20 kilogramus, tātad mums jau drīzumā nāksies iestāties kādā lidsabiedrības apkalpojošā krāvēju arodbiedrībā, kā arī drīkst uz lielākiem svētkiem atsūtīt pāris kosmodiskus.

    Monitora nosaukums nemelo – šoreiz tiešām ir darīšana ar 49 collu monitoru, turklāt tas ir liekts. Jārēķinās, ka ROG Strix XG49VQ izvietošanai būs jāziedo lielākā daļa no galda un arī no istabas. ROG Strix XG49VQ izmēros ir grandiozs, citādāk to nodēvēt nav iespējams.

    Reklāma

    Grandioza ir arī ROG Strix XG49VQ monitora cena, tā jūtami pārsniedz 1000 eiro, drīzāk tuvojoties 1100 eiro. Jārēķinās, ka arī nepieciešamo izšķirtspēju nāksies kustināt ar jaudīgākiem dzelžiem, lai arī tīri teorētiski pietiktu ar svaigu videokarti, kas būtu nedaudz virs vidējā (lasi – meklē pēc vismaz Nvidia GeForce RTX 2070 un varbūt būs gana).

    Tehniskā specifikācija

    • Izmērs: 49 collas
    • Izšķirtspēja: 3840 x 1080
    • Malu attiecība: 32:9
    • Attēla atsvaidze: 144 Hz, ar FreeSync 2 HDR (Adaptive-Sync ar NVIDIA GeForce GTX 10xx, GTX 16xx un RTX 20xx sērijas videokartēm)
    • Paneļa tips: VA, Anti-Glare, 1800R liekums, HDR atbalsts
    • Reakcijas laiks: 4 ms (typical) gray-to-gray
    • Kontrasts: 3000:1 (SmartContrast 50 000 000:1)
    • Gaišums: 450 cd/m2
    • Krāstelpa: 90% no DCI-P3, atbilst DisplayHDR 400 standartam
    • Video pieslēgvietas: DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 2.0 x 2
    • Skaļruņi: 5 W x 2
    • Papildu: FreeSync 2 HDR, VESA mount (100 x 100 mm), USB 3.0 x 2
    • Izmēri un svars: 1193.33 x 529.10 x 344.74 mm, 13.3 kg
    • Komplektā: HDMI vads, DP vads, Power vads, USB 3.0 vads
    • Cena: ap 1070 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS ROG Strix XG49VQ ir liekts monitors, tā platuma dimensija ir tik grandioza, ka varētu šķist – ROG Strix XG49VQ monitors cenšas tevi apskaut. Man gan jāsaka, ka ekrāna platums un liekums jau ir uz robežas ar kaut ko, kas varētu radīt viegli klaustrofobiskas izjūtas. Dažādas spēlītes ar šausmu elementiem noteikti iegūs jaunu garšu.

    ASUS pats norāda, ka ROG Strix XG49VQ ir kā divi blakus salikti 27 collu monitori, un tam nevar nepiekrist. Te tiešām ir divi blakus nolikti 16:9 malu attiecības 27 collu monitori ar 1080p izšķirtspēju, dodot visai dullu 32:9 malu attiecību un 3840 x 1080 izšķirtspēju. Par attēla niansēm papļāpāsim nedaudz vēlāk, bet mani meklējumi nevilšus atdūrās pie Philips Brilliance 499P9H monitora, kas līdzvērtīgos izmēros piedāvā būtiski augstāku un ikdienā pielietojamāku 5120 x 1440 izšķirtspēju. Kur rodas manas pretenzijas pret ROG Strix XG49VQ? Monitora vertikālais līniju skaits ir tikai 1080, kas moderniem ikdienas darbiem var būt par maz, bet spēļu entuziastiem varētu būt pilnīgi pietiekami. Minētais Philips Brilliance 499P9H monitors nav nekāds spēlēm paredzētais, tam ir tikai 70 Hz atsvaidze, kamēr ROG Strix XG49VQ piedāvā 144 Hz.

    ROG Strix XG49VQ stāv uz visai stingras kājas, bet man radās sajūta, ka tik grandiozam datora monitoram vajadzētu kādu papildu atbalsta laukumu. Iespējams, kļūdos, bet monitora izmēri pret kāju izskatās kā raganas pasaku namiņš uz vistas kājas.

    Monitors ir izpildījis minimumu, kad runājam par pieslēgvietu klāstu. ROG Strix XG49VQ piedāvā divas HDMI pieslēgvietas, vienu DisplayPort un divas USB-A 3.0 pieslēgvietas. Par prasīto cenu man būtu gribējies redzēt arī USB Type-C pieslēgvietu, lai bez lielām pūlēm varētu pieslēgt arī modernākus klēpjdatorus. Tāpat monitors ticis pie diviem gana nopietniem 5 W skaļruņiem.

    Pielietojums

    ROG Strix XG49VQ 32:9 malu attiecība un 3840 x 1080 izšķirtspēja ir gan pluss, gan arī mīnuss. Tieši izšķirtspējas ziņā 3840 x 1080 veido tikai 4.1 miljonu pikseļu, kamēr 4K ir tieši divas reizes augstāka izšķirtspēja ar 8.1 miljoniem pikseļu (divas reizes lielāks horizontālo līniju skaits).

    Sāksim ar plusiem – daudzas modernās auto sacensību spēles un citas modernās spēles pilnībā atbalstīs šādu malu attiecību, te viss ir labākajā kārtībā. Arī ikdienas darbiem ir super ērti, ja vari turēt vaļā blakus divus līdz trīs logus, piemēram, Word, tīmekļa pārlūku un vēl kādas programmas logu.

    Ne tik labās ziņas – daudzas tā saucamās eSports spēles neļaus tev izmantot šādu ekrāna malu attiecību, jo tas dodot pārāk lielu priekšrocību pār citiem spēlētājiem. Man arī jāsaka, ka filmu skatīšanās nav ļoti ērta, jo ļoti pamatīgs ekrāna laukums paliek sānos melns, kas nav foršs risinājums. Būs arī spēles, kas mēģinās mākslīgi iekļauties netipiskajā izšķirtspējā, tātad attēls tiks izstiepts platumā.

    Viens no interesantākajiem ROG Strix XG49VQ trikiem ir spēja vienlaikus no trīs dažādiem avotiem (lasi – pieslēgvietām) parādīt attēlu. Tātad pastāv iespēja pie ROG Strix XG49VQ pieslēgt vienlaikus spēļu konsoli, datoru un kaut vai interaktīvās televīzijas dekoderi. Visus šos trīs avotus varēsi skatīties vienlaikus. Šajā režīmā gan nedarbosies HDR, FreeSync un pat ekrāna atsvaidzes ātrums tiks nosēdināts no 144 Hz uz 60 Hz, bet šāda iespēja izmantot ekrāna laukumu pastāv.

    Attēla kvalitāte

    Nekad neesmu bijis fans liektajiem ekrāniem, jo tiem ir nožēlojams spilgtums (parasti ap 250 cd/m2), kā arī kontrasts ir graujoši draņķīgs. Šoreiz ASUS tiešām izdevies izgatavot apbrīnas vērtu liekto monitoru ar 450 cd/m2 spilgtumu (daži avoti vēsta, ka ROG Strix XG49VQ faktiski spēj dot līdz 490 cd/m2 un pat 4500:1 kontrasta līmeni, kas jau ir ļoti labi).

    ROG Strix XG49VQ izmantota 10-bitu VA tehnoloģijas matrica ar VESA DisplayHDR 400 atbalstu. VESA DisplayHDR 400 gan ir sākuma līmeņa HDR standarts, nekādus dižus brīnumus no tā negaidi. Riktīgam HDR monitoram būtu jānāk ar aptuveni 1000 cd/m2 maksimālo spilgtumu.

    Toties matricai ir 144 Hz attēla atsvaidze un pat AMD FreeSync 2, kas šobrīd prot sadarboties ar AMD un arī gana modernām Nvidia videokartēm.

    ROG Strix XG49VQ izmērs un izšķirtspēja dod aptuveni 81 PPI ekrāna pikseļu blīvumu, jāsaka, ka datora monitoram tas nav ideāli, jo sanāk pie tā sēdēt visai tuvu. Es teiktu, ka ir redzami atsevišķi pikseļi, kas mūsdienās varētu atbaidīt potenciālos pircējus.

    Atsevišķi tīmekļa resursi stāsta, ka ROG Strix XG49VQ nespēj sasniegt ASUS solītos 90% no DCI-P3 krāstelpas. Faktiskie mērījumi norāda, ka ROG Strix XG49VQ sasniedz tikai aptuveni 80% DCI-P3 krāstelpas attēlojuma.

    Kopumā par ROG Strix XG49VQ attēla kvalitāti sūdzēties nevarētu, bet arī šim monitoram ir klasiskās liekto ekrānu problēmas – ap katru pikseli ir visai liela, melna apmale, kas attēlu (it īpaši tīmekļa pārlūkā, Word un Excel dokumentos) padara visai nepatīkamu. Ikdienas darbiem noteikti prasītos lielāku vertikālo izšķirtspēju, kas kaut nedaudz uzlabotu situāciju.

    Uzstādīšana

    Izpakošana un uzstādīšana ir gandrīz divu cilvēku darbs. ROG Strix XG49VQ ir 1 m un 20 cm plats, tas sver 13.3 kilogramus. Par laimi, neko daudz skrūvēties nenāksies, turklāt visas skrūves paredzēts skrūvēt ar pirkstiem, nekādus instrumentus nenāksies meklēt. Iepakojuma kastei speciāli paredzēts izgriezums, lai monitora kāju var pieskrūvēt vēl uz mutes kastē guļošai ekrāna daļai. Te viss ir izplānots izcili.

    Kad izdevies milzi uzdabūt uz galda, varēsi to pieregulēt augstumā (120 mm gājiens), kā arī sagāzt atpakaļ. Ilgāku laiku liektajiem monitoriem ar šo bija problēmas vai arī to kāju dziļuma izmēri bija nepiedodami lieli. ROG Strix XG49VQ viss ir labākajā kārtībā ar kājas izmēru un pieregulēšanas iespējām. ROG Strix XG49VQ arī uzstādāms pie sienas vai speciāla galda stiprinājuma ar 100 mm VESA standarta pievienošanas iespēju.

    Būs visai sarežģīti ar ROG Strix XG49VQ izvietošanu uz galda – šis noteikti nav pats vietu aizņemošākais monitors, bet tāpat kājas izmērs un liekums ROG Strix XG49VQ atstumj monitoru pamatīgu gabalu no sienas. Uz galda ar 55 cm dziļumu ROG Strix XG49VQ monitoram nav īsti vietas. Jāmeklē kāds lielāka izmēra galds.

    Saskarne

    Varēsi piekļūt ROG Strix XG49VQ iebūvētajai saskarnei ar nelielu džoistiku ekrāna aizmugurē. Tas ir viegli lietojams, ar džoistiku varēsi regulēt skaļruņu skaļumu, aktivizēt dažādas papildu iespējas (kadru nomaiņas ātruma skaitītāju, papildu tēmēkļa punktu ekrānā u.tml.).

    Varēsi piekļūt arī ROG Strix XG49VQ HDR un FreeSync iestatījumiem.

    Konkurenti

    Atzīšos, ka nebiju gaidījis tik plašu konkurentu piedāvājumu liela izmēra liektiem datoru monitoriem. Latvijā iegādājami 49 collu liektie monitori cenās, sākot no jau 800 eiro par Samsung 49” CJ890, turklāt šis modelis piedāvā uzreiz divas USB Type-C, lai vienlaikus būtu iespējams pievienot viedtālruni un arī klēpjdatoru pie monitora. Samsung 49” CJ890 piedāvā tos pašus 144 Hz, bet tam ir mazāks maksimālais spilgtums, nenodrošinot HDR iespējas. Samsung apcirkņos ir arī C49RG90 modelis ar 144 Hz, HDR un pat augstāku izšķirtspēju, bet tā cena pārsniedz 1200 eiro robežu.

    Acer ir līdzīgs 49 collu EI491CR liektais monitors ar 120 Hz attēla atsvaidzi, bet bez HDR. Acer EI491CR cena ir aptuveni 940 eiro.

    Tad vēl ir iepriekš piesauktais Philips 499P9H/00, kas piedāvā augstāku 5120 x 1440 izšķirtspēju, bet šim monitoram nav ne 144 Hz, nedz arī 120 Hz attēla atsvaidze, tāpēc spēļu dzenātājiem šis monitors nebūs interesants.

    Nobeigumā

    Šoreiz esmu bijis visai skarbs pret ASUS ROG Strix XG49VQ monitoru, jo tomēr te ir runa par ļoti dārgu datorspēlēm paredzētu ierīci.

    Pozitīvi vērtēju, ka ROG Strix XG49VQ nodrošina 144 Hz attēla atsvaidzi, AMD FreeSync (atbalsts ir arī svaigajām Nvidia videokartēm), kā arī monitorā iebūvēti tīri lietojami skaļruņi. Tā kā ROG Strix XG49VQ ir geimeriem paredzēt monitors, tad vertikālo 1080 līniju izšķirtspēju vērtēju kā pozitīvu, jo ļoti reti kurš spēlēs izmantos augstāku izšķirtspēju (lasi – kadru nomaiņas ātrums ir svarīgāks par spēlē neko neietekmējošu augstāku izšķirtspēju).

    Neitrāli vērtējams ROG Strix XG49VQ piedāvājums arī sākuma līmeņa HDR, kam gan dzīvē ir visai maza jēga, jo ekrāna spilgtums ir pārāk zems. Īsteni HDR monitori ir ar 1000 cd/m2 spilgtumu un arī daudz-zonu atslēdzamu ekrāna izgaismojumu, kas nodrošina būtiski labāku kontrastu. Te arī gribētu minēt, ka ROG Strix XG49VQ ir tik liels, ka tam jāparedz milzu vieta uz galda. Es neesmu liels liektu ekrānu fans, jo spēlēm veltu varbūt 10% no laika, ko pavadu ekrāna priekšā. Rakstu darbiem liekts ekrāns vismaz pirmajā nedēļā šķiet ļoti dīvains, pēcāk jau varētu sākt pierast, bet tāpat tas nav ideāls Excel.

    No ne tik labajām ROG Strix XG49VQ niansēm vēlētos piesaukt dīvaino izšķirtspēju, kas ietekmēs video skatīšanos (būs baisas, melnas sānu malas) un izšķirtspējai nepiemērotu spēļu darbību (te var būt visādas dīvainības). Te gan nav tiešas ASUS vainas, vienkārši jārēķinās, ka ar attēlu var gadīties kādi gļuki.

    Patika

    • Skaistas attēla krāsas
    • Lielisks kontrasts
    • Pieklājīgs dizains
    • 144 Hz attēla atsvaidze

    Ne tik ļoti patika

    • Ikdienas darbiem vertikālā izšķirtspēja varēja būt augstāka
    • HDR darbība nebūs izjūtama
    • Specifiska izšķirtspēja var radīt problēmas spēlēs un lietotnēs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Peters Leo
    26.12.2019 18:19

    Man te viens gudrinieks rakstīja, ka Apple monitoriem monitora statīvs maksā 1000$ jo redz viņam tur baigā tehnologija janotur entos kilogramus, šis sver 13 kg kapēc diez statīvs nemaksā 1000$.????

    Ceru, ka šis būs kā lielisks piemērs tam, ka Apple sūc naudu ne pa tēmu, pircējiem pat to nenojaušot…

    Kursors.lv
    26.12.2019 18:31
    Reply to  Peters Leo

    Nu šis monitors nemaksā tik, cik maksā Apple profesionālais monitors.

    digitalk
    28.12.2019 01:06
    Reply to  Peters Leo

    grūti paskaidrot atšķirību par spēkiem, kas darbojas starp diviem šarnīriem (Apple) pret vienu (Asus), cilvēkam, kurš, spriežot pēc visa uzrakstītā, nekad mūžā nav nolicis nevienu teorētiskās mehānikas ieskaiti.

    ceru, ka viņa debīlais komentārs (protams, ar n-ajām jautājuma zīmēm) būs lielisks piemērs, ka klasiskajā mehānikā aprobežotam humanitārijam vai ‘kamčatkas’ divnieku karalim nevajag publiski spriest par fiziku.

    Peters Leo
    30.12.2019 05:27
    Reply to  digitalk

    Klau klasiskā mehānika Tu, ko tad Es tādu nepareizu pateicu? Apgaismo mani bez apvainojumiem nu ne kādīgi tev…

    digitalk
    30.12.2019 20:07
    Reply to  Peters Leo

    ja tu nelietotu sarkastiskus epitetus (sākot ar “viens gudrinieks”), bet uzdotu jautājumu, tad es paskaidrotu. tiesa bez formulām, jo teormehu pēdējo reizi esmu rēķinājis gadus ~35 atpakaļ. tagad gan neko — sūkā ledu.

    Peters Leo
    30.12.2019 05:30
    Reply to  digitalk

    Kārtējais jampampiņš kurš nespēj argumentēt bet tukši viņam vien zināmu iemeslu pēc gudri ķipa dir…š, lai paceltu savu testestoronu, jo savādāk viņš to nespēj.

    Name*
    27.12.2019 16:39

    Skatos bildes ar aizmugures plastmasiem un atrodu tos 1:1 ar manu Samsung C49J890
    Tam arī 3840X1080 utt

    Domāju – badge enegeneering

    capsx
    17.11.2020 23:53
    Reply to  Name*

    Un ko Tu saki par savu SAMSUNG?
    Ģeld???

    Reklāma