Web Analytics
More
    Reklāma

    Punktid.lv speciālisti skaidro: no kā atkarīgas video spēļu cenas Latvijā?

    Šis raksts tapis sadarbībā ar interneta veikalu Punktid.lv. Viņi tirgo dāvanu kartes dažādiem videospēļu servisiem.

    Jaunākie raksti

    Hannes Niid un Kelly Luttas, spēļu veikala Punktid.lv dibinātāji, skaidro, kādi faktori iespaido video spēļu cenas Latvijā.

    Video spēļu cenas var ievērojami atšķirties, tas ir atkarīgs no pārdevēja. Bet kāda ir atšķirība un kā veidojas vienas videospēles cena Latvijā?

    Reklāma

    Lielākais faktors, kas iespaido videospēles cenas līmeni vietējā tirgū, noteikti ir populācija. Latvija nepieder pie kādas no lielākajiem atbalstītajiem spēļu servisa reģioniem, ieskaitot Gold Xbox Live un Playstation Plus, kuri ir labāk zināmie piemēri.

    Mazāka populācija arī ietekmē cenas

    Esot stipram spēļu pasaulē, mēs varam sajusties, ka esam spēļu entuziasti Latvijā. Tomēr globāli šis tirgus ir mazs priekš spēļu platformām.

    Ja Igaunija, Latvija un Lietuva būtu apvienotas kā viens reģions, populācija būtu mazliet lielāka nekā Somijā, kuru atbalsta visas platformas. Tomēr Baltijas valstu iedzīvotāju pirkstpēja ir mazāka nekā somiem. Maza nācija ar zemu pirktspēju vienkārši neizskatās pietiekami pievilcīgi lielajiem spēļu gigantiem, lai novirzītu resursus uz šo tirgu.

    Tātad preču cenas ir atkarīgas no vienkāršas patiesības – jo lielāks daudzums, ko iegādāties, jo labvēlīgāka cena būs vienam produktam. Tas tomēr ir liels risks Latvijas dīlerim iegādāties lielu spēļu daudzumu, jo pastāv liela varbūtība, ka tās netiks pārdotas.

    Tas arī ir iemesls, kāpēc mēs redzam vecās spēles apgrozībā vēl joprojām par tieši tādu cenu kā spēles palaišanas laikā.

    Digitālais saturs parasti ir lētāks

    Digitālie spēļu kodi pamatā ir daudz labvēlīgāki nekā iepakota versija. Piemēram, digitālais kods sporta spēlei “FIFA 19 PC”, kura palaista 2018. gadā, internetveikalā Punktid.lv maksā €24.49, kamēr šīs spēles fiziskā versija maksā €59.99 Euronics veikalā.

    Piedevām, ir arī pieejamas digitālās spēles, kuras nav iespējams fiziski iegādāties Latvijā, piemēram, “Counter-Strike: Global Offensive” vai populārā Battle Royale spēle “PlayerUnknown’s Battlegrounds PC”.

    Ja runājam par digitālajiem kodiem, ir daži faktori, no kuriem atkarīgs cenas samazinājums, galvenais – zemas piegādes izmaksas. Dīleriem nav jāizmanto kurjera pakalpojumi un nav vajadzības īrēt vietu noliktavā. Fiziskā veikala gadījumā, izmaksās iekļaujas arī telpu īre pašam veikalam.

    Digitālo preču piegādes apstrāde notiek ātrāk un daudz efektīvāk, jo nav vajadzīga preču iepakošana un sūtīšana, kas nozīmē zemākas darbaspēka izmaksas.

    Baltijas valstu ekonomika ir izaugusi pēdējo gadu laikā, kas nozīmē ka vietējās populācijas pirktspēja palielinās. Latvija ir priekšpusē ar tās aktīvo spēļu kopiena – organizē daudz video spēļu pasākumus un uztur spēļu pasauli kopējā attēlā.

    Tas dod cerību, ka nākotnē spēļu ražotāji un platformas varētu virzīt savus skatienus uz vietējo tirgu, ar tiem ieviešot lielāku izvēli un labākas cenas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KasparsB
    10.12.2019 11:12

    Tiešām? 2019.gadā? :D Who cares? Manā ieskatā EU kopumā uzskatāms par vienotu digitālo tirgu un tā tas ir visās lielākajās platformās, kaut tajā pašā Steam. Par laimi vai nelaimi punktid ir vēl citas globālas platformas to pašu spēļu kodu iegādei :)
    + zinām taču, ka LV ir pieejamas vismaz 2as abonēšanas platformas, kur par noteiktu naudu var spēlēt visu ko piedāvāto un līdz riebumam.

    Jānis
    11.12.2019 08:28

    Kā tieši punktid.lv ir saistīts ar dateks’u? Vai arī kārtējo reizi atsauces uz konkrēto mājaslapu vai instagram kontu, u.c., kursorā nevar pareizi ievietot? Reportēt par kļūdu arī nav jēgas, jo tāpat neviens nelabo.
    Šoreiz arī uz punktid logo (zem virsraksta) ir novirze uz dateks mājaslapu.
    Ja tie uzņēmumi ir viens ar otru cieši saistīti, tad protams my bad, nezināju.

    Kursors.lv
    11.12.2019 12:07
    Reply to  Jānis

    Sveiks, Jāni! Paldies par norādi, te tiešām bija ieviesusies kļūda, kas tagad ir salabota. Zem Punktid bildes, protams, bija jābūt saitei uz attiecīgo veikalu. Dažkārt tā gadās, kad jau gatavus elementus kopē un pielāgo.

    Kas attiecas uz citiem rakstiem, tad tajos konsekventi pieturamies pie vienkāršas pieejas – raksta avots tiek norādīts zem raksta speciālā blokā. Ja pamani kādu kļūdu, laipni tiec aicināts par to ziņot. Es pats izlasu katru šādu ziņojumu un ja uzskatu, ka tā tiešām ir kļūda, labojam bez liekas vilcināšanās.

    Raimonds Talcis
    11.12.2019 15:52

    Noteikti tā ir ar to cenu veidošanos. Nevaru apstrīdēt.
    Lai arī tirgus maziņš tomēr interesanti bija redzēt rīgas ielās reklamējam Nintendo Switch. Man liekas Nintendo produkcija Latvijā interesē vel mazāk bet tomēr kāds iegrūda tajā naudu.

    Reklāma