Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgais intelekts sūta pensijā profesionālus galda spēļu meistarus

    Jaunākie raksti

    Nu jau bijušais Go galda spēles čempions no Dienvidkorejas Lī Sedol ir paziņojis par savas spēlētāja karjeras beigšanu pateicoties mākslīgajam intelektam.

    Go ir ļoti populāra un sena galda spēla, kura gan vairāk iecienīta tieši Āzijas kultūrā, un to pasaulē spēlē vairāk nekā 20 miljoni spēlētāju. Viens no pēdējā laika labākajiem meistariem ir izvēlējies beigt savu profesionālo spēlētāja karjeru, jo mākslīgais intelekts ir gandrīz neuzveicams. Kā norāda Lī, tad šāds solis sperts tādēļ, ka pat esot pirmajam pasaules rangā, ir uzbūvēta sistēma, kura ir pārāka par cilvēku.

    Reklāma

    Šī sistēma ir radīta pateicoties uzņēmumam DeepMind, kurš atrodas Google paspārnē. Mākslīgā intelekta sistēma AlphaGo tika radīta jau 2016. gadā, kad tā bija izgājusi cauri vairāku simtu tūkstošu cilvēku spēļu piemēriem un izaicināja uz cīņu čempionu Lī, kurš kapitulēja ar rezultātu 4 pret 1. Vienīgo uzvaru gūstot uz sistēmas kļūdas rēķina. Līdz šim brīdim tā ir palikusi vienīgā cilvēka uzvara pār mākslīgo intelektu sacensību režīmā.

    DeepMind ir izveidojis arī otru versiju AlphaGo Zero, kura salīdzinot ar priekšgājēju pati analizē spēles stilu, lielā ātrumā izspēlējot lielu daudzumu partiju, pateicoties superdatoram. Tātad šīs intelekts attīsta pats savu izpratni par spēli, tādējādi ietekmējot lēmumus tajā. Šī versija ir sasniegusi rezultātu 100 pret 0 mašīnas labā.

    Lī vēl dosies pēdējā cīņā pret vietējā Dienvidkorejas uzņēmuma HanDol veidoto mākslīgo intelektu, kurš jau paspējis uzveikt 5 labākos pasaules spēlētājus. Viņam tiks dota 2 gājienu priekšrocība, taču Lī domā, ka pat ar to nebūs pietiekami, lai uzveiktu datoru. Tas tikai pierāda kāds ir datorintelekta potenciāls pret cilvēku, un ļauj fantazēt par nākotnes pasauli dzīvojot kopā ar to.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tasesmues
    02.12.2019 13:37

    Zīmīgi, ka autors pieļauj kļūdu, rakstot vārdu kļūdas –
    “ķļūdas”

    Muah
    02.12.2019 17:55

    Pēc singularitātes ar High level mākslīgo intelektu diez vai būs jāsadzīvo. Tas notīsies kaut kur uz galaktikas centra pusi.

    Skābene
    03.12.2019 08:33

    Ta nu gan baigais mākslīgais intelekts! Darbojas pēc tāda paša principa kā skolas kontroldarbu bastotājs, kurš ierodas uz pārrakstīšanu ar klases biedru kontroldarbu rezultātiem un kuram ir jau gatavas atbildes uz pārrakstīšanā uzdotajiem darbiem. Lai tas mākslīgais intelekts pamēģina galda spēļu meistaru apspēlēt nevis viena veida spēlē, bet kombinācijā no Šaha, Dambretes, Zolītes, Pokera un Monopola. :D
    Vai vēl labāk lai uzspēlē ar galda spēļu meistaru svaigi izgudrotu spēli, kuras noteikumi tiek nolasīti sacensību dalībniekiem tieši pirms spēles sākuma. :D

    KKTK
    03.12.2019 09:41
    Reply to  Skābene

    Lai tas bumbiņu krāmētājalgoritms, labāk aizlido uz Marsu un uzbūvē tur tomātu audzēšanas siltumnīcu! :D

    Aigars
    03.12.2019 14:07

    pirms laba laiciņa noskatījos neflix dokumentālo filmu par deepmind. tagad viens no jaunākajiem projektiem, kurā deepmind iesaistījies ir starcraft 2. Tur pret labākajiem spēlētājiem pasaulē tiek izspēlētas spēles..un viņš paliek ar vien labāks. Nerunāsim par AlphaZero, kas arī diezgan līderis pat starp visiem mākslīgajiem intelektiem.

    Reklāma