Web Analytics
More
    Reklāma

    Organizācija Bezvests.lv no valsts saņem finansējumu drona iegādei

    Jaunākie raksti

    Biedrībai “Bezvests.lv” no Aizsardzības Ministrijas piešķirts finansējums vairāk nekā 22 tūkstošu euro apmērā, lai iegādātos specializētu dronu cilvēku glābšanai.

    Tā kā ministrijas darbs ir saistīts ar cilvēku glābšanu, tad organizācija jau iepriekš bija lūgusi atļauju izmantot kādu no jau Nacionālo bruņoto spēku pakļautībā esošajiem droniem, taču tas nav iespējams. Tāpēc rasts risinājums, piešķirot finansiālus līdzekļus šāda ekipējuma nodrošināšanai, kas noteikti ir krietni lētāk kā izmantot helikopteri, lai meklētu pazudošos no gaisa.

    Reklāma

    Nav pieejama precīza tehniskā informācija par dronu, taču dažādos video redzams, ka organizācija ir audzējusi gan muskuļus, gan tehnisko nodrošinājumu, jo tai pieejams drons ar siltuma kameru, kas ļauj no gaisa efektīvi pārmeklēt mežus un citas vietas. Tāpat dažāda veida transports kā kvadracikli, lai piekļūtu grūtāk pieejamām vietām, un radiovadāms kuteris ar eholotu, lai pārbaudītu ūdenstilpņu dibenu. Ir zemūdens kameras, miniatūra kamera ar lokanu vadu, kuru var iedabūt šķirbās, šahtās, citās grūti pieejamās vietās. Suņiem virs galvas ir stiprinātas videokameras, lai pēc tam var noskatīties ierakstu.

    Kas tad ir Bezvests.lv?

    Jau no 2009. gada Latvijā darbojas brīvprātīgā organizācija, kura savos oficālajos dokumentus tā arī reģistrēta, kā biedrība “Bezvests.lv”. Tā radusies ar mērķi jebkuram cilvēkam dot iespēju aktīvi iesaistīties pazudušu cilvēku meklēšanu, sadarbojoties kopā gan ar policiju, gan ar glābšanas dienestiem.

    Biedrības dibinātājs ir uzņēmējs Aleksandrs Faminskis, kuru savulaik uzrunājusi situācija ar bērnu pazušanu un vēlme kaut ko darīt lietas labā. Par šo visu darbu Aleksandrs 2012. gadā ticis apbalvots ar “Latvijas lepnuma” balvu. Šobrīd Bezvests.lv jau izaugusi par savu veida kustību, kurā joprojām darbojas vienīgi brīvprātīgie, taču kā jau minēts iepriekš, ir augusi tehniskā bāze un pieredze meklēšanos darbos, tos padarot efektīvākus un masveidīgākus.

    Organizācijā var pieteikties ikviens, taču tā kā darbs ir ļoti nopiens, tad lai kļūtu par oficiālo brīvprātīgo ir noteikts pat 3 mēnešus pārbaudes laiks, kā katrā darbavietā, jo šeit neviens nevēlas kādu, kurš ir tikai skaistu vārdu vadīts, bet ne patiesu darbu. Tāpat jebkuram ir iespēja sekot līdzi aktuālajai meklēšanas informācijai Bezvests.lv Facebook lapā, kur ir iespējams paziņot par dalību meklējumos. Tāpat ir pieejama speciāla aplikācija, kurā redzami visi meklēšanā izsludinātie.

    Bezvests.lv veic arī sabiedrības izglītošanas darbu, sniedzot informāciju par psihologa pieejamību šādās pazušanas situācijās. Mājaslapā vienkopus norādīti dažādu slimnīcu un saistīto iestāžu kontaktinformācija nepieciešamības gadījumā. Tāpat tiek pieminēta tāda lieta kā ekstrasensu izmantošanai cilvēku meklēšanā. Ļoti interesants produkts ir SOS ID aproce, kuru biedrībā izstrādājusi kā vieglu aksesuāru, uz kura uzdrukāta visa informācija, kas var būt noderīga, ja cilvēks ir pazudis un attiecīgi atrasts.

    Galu galā katram no mums ir iespēja kļūt par brīvprātīgo meklētāju un palīdzēt laba darba veikšanā. Iespējams, pat tikt pie jaunā drona vadīšanas vai braukšanas ar laivu, taču galvenais to visu darīt cēla mērķa vārdā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma