Web Analytics
More
    Reklāma

    Apstiprināta pirmā oficiālā vakcīna pret Ebolas vīrusu

    Jaunākie raksti

    Šīs nedēļas sākumā pēc piecu gadu intensīva darba, Eiropas regulējošās institūcijas apstiprinājušas kompānijas Merck izstrādāto vakcīnu pret Ebolas vīrusu, kura nosaukta par Ervebo.

    Eksperimentālā vakcīna savu pielietojumu atrada sākot jau no 2014. gada, kad nāvējošais vīruss skāra Rietumāfriku, izraisot vairāk nekā 11 000 nāves gadījumus, kā arī 28 000 saslimšanu, padarot to par vienu no mūsdienu pasaules bīstamākajiem vīrusiem. Pagājušajā gadā Ervebo vakcīna tika izmantota Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur notika otrs lielākais Ebolas uzliesmojums, paņemot gandrīz 2200 cilvēku dzīvības un saslimstot vēl 3300.

    Reklāma

    Vakcīnas efektivitāte ir 97,5%, un tā nodrošinājusi aizsardzību vairāk nekā 90 000 cilvēku lielo uzliesmojumu laikā. Vēsturiski tā tikusi izstrādāta Kanādas nacionālajā mikrobioloģijas laboratorijā, kura licenci nodevusi uzņēmuma NewLink rokās. Pēcāk 2014. gadā licenci pārņēmis uzņēmums Merck, kad notika lielais Ebolas uzliesmojums Āfrikā.

    Kā norādījis Eiropas komisārs veselības jomā, tad vakcīnas atrašana ir bijusi viena no prioritātēm, lai to sasniegtu pēc iespējas ātrāk un spētu cīnīties ar šo smago vīrusu. Tāpat uzsvērts, ka vakcīnas legalizēšana ir solis, lai glābtu dzīvības visā pasaulē. Reaģējot uz Eiropas Komisijas apstiprinājumu, savu pirmo kvalifikāciju vakcīnai paudusi arī Pasaules Veselības organizācija, kura ar šādu atzinumu ļauj vakcīnu primāri izmantot patiešām kritiskās situācijās.

    Šīs vakcīnas radīšana ir bijis piecu gadu darbs un apliecinājums zinātnes un inovāciju spēkam, tāpat arī privātā un publiskā sektora kopdarbam, lai glābtu dzīvības un paaugstinātu cilvēku dzīves līmeni. Tā Ebola 2019. gadā ir kļuvusi par novēršamu un ārstējamu infekciju slimību. Sausos ciparos tie ir 43 gadi kopš tās atklāšanas, bet ir grūti spriest vai medicīnas zinātnē tas ir daudz vai maz, tomēr mērķis ir sasniegts.

    Plānots, ka ASV vakcīna savu oficiālo apstiprinājumu iegūs 2020. gada martā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    14.11.2019 16:31

    Drīz Kursors būs tāds pats ziņnesis kā Delfi, Apollo utt.?

    Kursors.lv
    15.11.2019 07:21
    Reply to  Juris

    Mēs eksperimentējam ar dažādām tēmām, un, jā, mēs plānojam augt un attīstīties. Lasītāji būs tie, kas daļēji noteikt, kurā virzienā mums to darīt.

    KKTK
    15.11.2019 14:10

    Farmāciju, alkoholu un cukurūdeņus gan te negribētos redzēt.

    Kursors.lv
    15.11.2019 16:29
    Reply to  KKTK

    Zinātnes sasniegumi ir tēma, ko esmu gribējis Kursorā atspoguļot no sākta gala, taču nekad tai nebija laiks pieķerties. Mēģināsim tagad.

    Skābene
    15.11.2019 11:54

    Vakcīna pret Ebolu ir kaut kas ievērības cienīgs! To varētu pārspēt tikai vakcīna pret AIDS vai Vēzi.
    Bet rakstā ir arī kaut kas interesants, jo brīdī kad Farmācijas gigants ieguva licenci, sākās Ebolas uzliesmojums, tā teikt, lai radītu pieprasījumu pēc produkta.

    digitalk
    15.11.2019 12:33
    Reply to  Skābene

    vai arī pilnīgi pretēji, sākās Ebolas uzliesmojums un farmācijas gigants beidza lauzties par licences cenu, lai paspētu labi nopelnīt.

    Skābene
    15.11.2019 13:17
    Reply to  digitalk

    Skaidrs ir viens, farmācijas gigantam nerūp labdarība, vai āfrikas iedzīvotāji! Svarīgi ir tikai peļņas rādītāji.
    Lai kā arī tur būtu, kopumā labas ziņas!

    Reklāma