Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Japānā izmēģina 4 darbadienu nedēļu

    Jaunākie raksti

    Augusta mēnesī Japānā strādājošā Microsoft uzņēmuma daļa eksperimenta nolūkos darbiniekiem piešķīra brīvu piektdienu, nesamazinot algu, kas rezultējies gan pārdošanas ieņēmumu pieaugumā, gan izmaksu samazinājumā.

    Piecas piektdienas pēc kārtas darbiniekiem bija iespēja nestrādāt, kā arī tika samazināts sapulču un tikšanos laiks līdz 30 minūtēm, rosinot izmantot citus saziņas veidus, ne vienmēr to darot tieši aci pret aci. Analizējot eksperimenta datus, tika iegūti pozitīvi rezultāti, jo pārdošanas ieņēmumi no katra darbinieka bija auguši par 40% salīdzinot ar 2018. gada augustu, kā arī elektrības samazinājums bija par 23%, bet papīra patēriņš pat vairāk kā uz pusi – 59%. Kopējais darbinieku skaits šajā Microsoft Japānas divīzijā ir 2300 cilvēku, no kuriem 92% ir bijuši apmierināti ar šādu iespēju.

    Reklāma

    Jāpānā novērojama liela cilvēku pārstrādāšanās un ilgas darba stundas, saistībā ar nācijas novecošanos un trūkstošo darbaspēku, spiežot cilvēkus strādāt ļoti garas stundas. Šāda iespēja darbiniekiem šobrīd gan nav uz palikšanu, jo tas ir bijis tikai testa nolūkos, taču jau janvārī paredzēts rīkot vēl vienu eksperimentu, dodot darbiniekiem pašiem iespēju kontrolēt darba dienas ritmu. Jānorāda gan, ka daļa darbinieku tomēr jutušies atbildīgi pret klientiem, paužot šaubas par to, kā reaģēs citas iesaistītās puses.

    Kaut kas tuvāks mūsu platuma grādiem šajā sakarā ir iespēja Zviedrijas Toyotas rūpnīcas darbiniekiem strādāt 6 stundu darba dienu jau 13 gadus, kā arī Zviedrijā no 2015. līdz 2016. gadam bija valstiska līmeņa iniciatīva par šāda darba ritma testēšanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma