Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft stikla plāksnītē ierakstījusi filmu “Superman”

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā kompānija Microsoft datu uzglabāšanas konferencē prezentēja pētniecisko darbu par iespējām informāciju ievietot stikla gabalā ar lāzera palīdzību, šo projektu nosaucot par Silica.

    Šī gada kompānijas rīkotajā konferencē Ignite, kas notiek tieši šonedēļ, un kurā tā iepazīstina ar dažādiem produktu un pakalpojumu jaunumiem, 4. novembrī tika prezentēts pirmais reālais pielietojums šai tehnoloģijai. Tas ir 1978. gada filmas “Superman” ieraksts 75 x 75 x 2 mm mazā stikla gabalā. Šī mazā gabaliņa ietilpība ir 75,6 GB.

    Reklāma

    Microsoft pie šī atklājuma un risinājuma nonācis attīstības nolūkā, jo arvien vairāk un vairāk informācijas tiek glabāta mākoņos, kuru šī brīža ietilpība un jauda tiek izsmelta, tāpēc ir nepieciešams jauns risinājums. Kompānija liek lielas cerības tieši uz datu ievietošanu stiklā (silīcija dioksīdā), jo šis risinājums ir gan ātrs, gan ilgtspējīgs, gan ar zemām izmaksām, kas ir priekšnosacījumi veiksmīgiem mākoņa risinājumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    07.11.2019 16:19

    Es nedaudz apšaubu šādas tehnoloģijas rakstīšanas/lasīšanas ātrumu, jo ir iesaistītas fiziskas komponentes (sektora izvēle, polaritāte)… Pats atmiņas modulis itkā drošs (kamēr netiek fiziski saskrāpēts), bet šaubas rada pati rakstīšanas/lasīšanas tehnoloģija. Pie kam – šādas plāksnītes īsti nebūs pārrakstāmas. Kā backup itkā ok, bet ne kā galvenais atmiņas masīvs…

    07.11.2019 17:51
    Reply to  Uldis M.

    Šodien raksta stiklā – rīt jau kkādā želejā uztaisīs pārrakstāmu un paralēli rakstāmu risinājumu, bet pamatprincips saglabāsies! :)

    Mārtiņš
    07.11.2019 23:45

    Šķiet, ka par datu glabāšanu stiklveidīgās vielās es izlasīju jau kaut kad 2000-ajos gados žurnālā e-pasaule. Pēc tam ik pa laikam nopūtos, skatoties uz to, kā negaidīti mirst disketes, CD, SD kartes, USB atmiņa, HDD, un atcerējos par to stikla risinājumu un domāju – nu, kur tad šie pazuda, kāpēc kavējas? Redz, nepagāja ne 20 gadi, un ir :D Inovācija…

    Gatis
    08.11.2019 00:09
    Reply to  Mārtiņš

    Starp citu tā Superman filma arī bija pirmā kur paspīdēja šāda ideja par informācijas rakstīšanu kristālos

    Krotow
    08.11.2019 12:19

    Atkal jauns WORM datu nesējs. Kā servera disks nederēs. Toties ilglaicīgai datu glabāšanai, kur nekas nav jāmaina, būs labi. Ja ieraksts pāris gadsimtus izturēs, varēs uzskatīt, ka ideja ir derīga. Protams, ja nebūs aizmirsuši ierakstīto datu formātu.

    Man vienam ienāca prātā mikrofilmas?

    Reklāma