Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Lyra Voice bezvadu maršrutētāja + Bluetooth skaļruņa apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS visai nesen izlaidis ambiciozu ierīci ASUS Lyra Voice, kas vienā ne pārāk dižā korpusā apvieno bezvadu maršrutētāju ar bezvadu režģtīkla iestatīšanas iespēju, Amazon Echo digitālo balss asistentu un arī Bluetooth skandiņu. Nedaudz ambicioza ir arī ierīces cena, kas pie mums tīmekļa veikalos sākas no aptuveni 320 eiro.

    Vai ASUS Lyra Voice ir interesanta ierīce? No apskata veidošanas viedokļa – noteikti. No pircēja viedokļa ir jāsakrīt vismaz nepieciešamībai pēc jauna maršrutētāja un vajadzībai pēc Bluetooth skaļruņa, jo pie mums Alexa digitālais asistents ir ne pārāk labi izmantojams serviss. Turklāt vismaz mani no izvēles par labu ASUS Lyra Voice atturētu tikai viena LAN pieslēgvieta, bet jau zinu, ka esmu dinozaurs ar savām vēlmēm pēc vismaz četrām LAN pieslēgvietām.

    Reklāma

    Pieļauju, ka ASUS Lyra Voice drīzāk paredzēts pasē vai vismaz dvēselē jauniem cilvēkiem, kuri izmanto pasvaigus MacBook datorus bez iespējas tiem pa tiešo pievienot Ethernet kabeli. Gara acīm redzu hipsteru biroja telpas, kur no ASUS Lyra Voice skaļruņiem dārd… Eds Šīrans…? Pamatīgs ASUS Lyra Voice pluss ir iespēja to savienot ar citiem ASUS tīkla produktiem bezvadu režģtīklā, tādējādi veiksmīgi ar Wi-Fi nosedzot arī lielākas dzīvojamās vai biroja platības attālākos pakšus.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AC2200 (400 + 867 + 867 Mbps)
    • Procesors: Qualcomm IPQ4019 770 MHz, četri kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: sešas iebūvētas Wi-Fi antenas, viena iebūvēta Bluetooth antena, MU MIMO 2 x 2 (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 2 x 2 un 5 GHz 2 x 2), ASUS AiRadar
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 1 x Gigabit LAN
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • LED indikators: viens kopējs indikators Power, WAN, LAN, Wireless, skaļumam un Alexa
    • Izmēri un svars: aptuveni 270 x 75 x 75 mm, aptuveni 975 g
    • Papildus: Amazon Voice Assistant, AiMesh Integration, Bluetooth skaļrunis, AiProtection Pro Commercial-Grade drošības risinājumi, Amazon Alexa Skill
    • Cena: ap 320 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Laikam jāsāk ar to, ka ASUS Lyra Voice saņēmis gana prestižo iF dizaina apbalvojumu, kas arī šim maršrutētājam/skaļrunim pienāktos. Manās acīs ASUS Lyra Voice ir drīzāk Bluetooth skaļrunis, kuram pa vidu ir ieslēpts maršrutētājs. Abi ASUS Lyra Voice gali ir apvilkti ar īstu, visai biezu audumu. Grūti novērtēt, cik labi ar audumu apvilktie gali saglabās savu svaigumu pēc vairākkārtējas putekļu sūkšanas, kaķa uzbrukuma vai kādas citas likstas. Jā, pieļauju, ka ar kaķiem tiešām var būt problēmas, jo tie gribēs ASUS Lyra Voice izmantot nagu asināšanai. Izmantotā auduma krāsa ir tāda pati kā Amazon Echo.

    ASUS Lyra Voice sver gandrīz kilogramu, kas ir saprotami, jo korpusā vienuviet sadzīvo tik daudzas ierīces. Lyra Voice maršrutētājs pats par sevi būtu dēvējams par viedās mājas galveno objektu.

    Lyra Voice pieslēgvietu skaits ir drīzāk dēvējams par niecīgu 320 eiro maršrutētājam – mums pieejama viena WAN un viena LAN pieslēgvieta, nav pat paredzēta vieta USB, lai pievienotu zibatmiņu vai cieto disku. Pieslēgvietu nabadzība ir visai liels mīnuss, ja mājās turi NAS disku, vēlies pievienot 4K televizoru vai spēlēm paredzētu datoru ar LAN vada palīdzību. Protams, vienmēr var iegādāties kādu tīkla sviču, bet tik dārgā maršrutētājā tomēr bija jāatrod vietu vismaz četrām LAN pieslēgvietām.

    Lyra Voice priekšpusē izvietots LED indikators, kas ziņo par Alexa darbību, Bluetooth tumbiņas skaļumu un citiem notikumiem. Augšpusē izvietotas četras pogas, kas apklusina Alexa asistentu un pārslēdz skanošo mūziku. Aizmugurē izvietots liels On/Off slēdzis, kas pirmajā acu uzmetienā it kā slēdz ārā DTS skaņas uzlabošanu, bet faktiski tas izslēgs visu maršrutētāju.

    Iestatīšana

    ASUS šoreiz ļoti pacenties, lai pirmreizējā Lyra Voice iestatīšana būtu bez aizķeršanās. Atliek vienu no maršrutētājiem (nav svarīgi kuru) pievienot strāvai un ienākošā interneta vadam, kā arī viedtālrunī uzstādīt ASUS Router lietotni, lai tālākais ceļš būtu ātrs un vienkārši izskaidrots. Aptuveni trīs minūšu laikā būs iestatīts pirmais maršrutētājs, pēc tam lietotne piedāvās pievienot vēl vienu ASUS AiMesh ierīci, ja tāda atrodas mājsaimniecībā.

    Ik pa laikam redzēts, ka ASUS maršrutētāji ar ne to svaigāko aparātprogrammatūras versiju ir visai niķīgi pirmajā iestatīšanas reizē, bet par Lyra Voice varu teikt tikai labāko – izņem no kastes, sasprauž vadus, ielādē viedtālrunī lietotni un 5 minūtes vēlāk jau izmanto bezvadu tīklu. Protams, visādas nianses varēsi pieregulēt pēcāk lietotnē vai datora tīmekļa pārlūka saskarnē (Lyra Voice maršrutētājs iestatāms arī ar galddatoru vai klēpjdatoru, izmantojot tīmekļa pārlūkā ievadītu adresi router.asus.com).

    Noteikti ieteiktu nedaudz parakties ASUS Lyra Voice iestatījumos, jo tur atrodamas pāris patīkamas nianses, kas pēc noklusējuma ir atspējotas. Maršrutētājiem adaptīva QoS tehnoloģija. QoS jeb Quality of Service, ir speciāli uzstādījumi, kuri ļauj noteikt interneta vajadzības atsevišķām funkcijām vai lietotājiem. Piemēram, ja mājā kāds nepārtraukti noslogo Wi-Fi lejupielādējot datnes un neļaujot citiem spēlēt datorspēles, tad ar QoS palīdzību var ierobežot torrentu cienītāja apetīti, vai arī prioritāri nostādīt tos, kuri dzenā spēles.

    ASUS Lyra Voice saņēmis veselu gūzmu dažādu iespēju, kuru klāstā ir iebūvēta programmatūra, kas spēj filtrēt pārsūtīto saturu, tīkla spēļu ātrdarbības uzlabošana un tamlīdzīgas iespējas. Šie gan ASUS maršrutētājiem nav nekādi jaunumi, bet tos ir vērts uzskaitīt:

    • Maršrutētājā iebūvēts Adaptive QoS atbalsts, ko noteikti spēs novērtēt tīkla spēļu cienītāji. Adaptive QoS (Quality of Service) ļauj prioretizēt spēļu spēlēšanai nepieciešamo tīmekļa trafiku, tāpat Adaptive QoS atpazīs PlayStation 3, PlayStation 4, PS4 Pro, PlayStation Vita, Wii U, 3DS un Xbox One, lai arī konsolēm prioretizētu spēļu tīmekļa trafiku.
    • AiProtection Powered by Trend Micro ir iebūvēts pārsūtītā satura filtrs, ar to varēsi pasargāt visas pievienotās ierīces no dažādiem tīmekļa uzbrukumiem. Mūsdienās tiek uzsvērts, ka Lietu Interneta ierīces ir ļoti ievainojamas – AiProtection pasargās arī tās.
    • AiMesh ir jau minētā ASUS uzturēta iespēja savienot vairākus maršrutētājus vienotā bezvadu režģtīklā. Idejas no vienas puses ir tuvu perfektai – ja nepietiek ar esošā maršrutētāja pārklājumu, ātri izveido bezvadu režģtīklu no diviem vai vairākiem ASUS maršrutētājiem.
    • ASUS Lyra Voice saņēmis arī Amazon Alexa un IFTTT integrāciju – varēsi ar Alexa palīdzību (mājās gan būs nepieciešams ar Alexa aprīkots viedais skaļrunis vai kāda cita ierīce) palūgt atjaunināt maršrutētāja aparātprogrammatūru vai saņemt e-pastu, ja bērni pārāk ilgi māžojušies pa interneta dzīlēm. Alexa pratīs arī paziņot, kad kāds pieslēdzas vai atslēdzas no maršrutētāja. Man gan jāatzīst, ka ar Lyra Voice nekādi neizdevās piedarbināt Alexa, bet tīmeklī atrodamas līdzīgas sūdzības par Alexa darbību Lyra Voice maršrutētājā.

    Lyra Voice kā Bluetooth skaļrunis

    Lyra Voice ir darbināms arī kā Bluetooth skaļrunis, kas šobrīd ir visai pieprasīts nieciņš jauniešu vidū. Vērtēju, ka Lyra Voice skanējums varētu atbilst aptuveni JBL Flip 4 vai Flip 5, kā arī Ultimate Ears Boom 3, bet Lyra Voice pavisam noteikti nespēj sacensties ar augstvērtīgāk skanošajiem JBL Charge 4 vai Ultimate Ears Megaboom 3. Lyra Voice izmanto Bluetooth 4.2 savienojumu.

    Manuprāt, Lyra Voice ir gana sabalansēts skanējums, bass nenomāc vidus un augšas, tomēr kaut kur pazūd skaņas dzidrums un nedaudz rodas sajūta, ka Lyra Voice ar DTS palīdzību pārāk cenšas uzlabot skanējumu.

    Kopumā nebūt nav zemē metama skaņa, rodas gan sajūta, ka ar skaņu kaut kas tiek pārlieku daudz darīts, uzlabots, bet gala rezultātā skanējums tiek nedaudz pabojāts.

    Wi-Fi ātrumi

    ASUS Lyra Voice ir tā dēvētais tri-band AC2200 maršrutētājs ar teorētiskiem 400 Mbps 2.4 GHz tīklā un diviem 5 GHz 867 Mbps tīkliem, kā arī ar 2×2 MU-MIMO atbalstu. Vienu no 5 GHz tīkliem vari izmantot nodalīti spēlēm paredzētā datora vai viedtālruņa Wi-Fi savienojumam, kas ir neliels pluss.

    Jāatzīst, ka 2.4 GHz tīklā Lyra Voice uzrādīja salīdzinoši nedaudz vājāku signāla stiprumu un arī drīzāk viduvējus datu pārraides ātrumus. 2.4 GHz tīklā tiešā redzamībā maršrutētājs darbojas ar aptuveni 13.5 MB/s, aiz vienas reģipša sienas datu lejupielādes ātrums no NAS diska samazinājās līdz aptuveni 4.5 MB/s. Pieļauju, ka bija kādi traucējumi, kas samazināja datu pārraides ātrumus.

    5 GHz tīklā Lyra Voice veicās būtiski labāk, signāla stiprums bija pietiekams (ap -39 dBm tajā pašā istabā līdz aptuveni -55… -62 dBm aiz sienas blakus istabā), arī datu pārraides ātrumi bija pieņemami ar 55 MB/s tiešā redzamībā un ap 39… 42 MB/s blakus istabā.

    Testam tika izmantots klēpjdators ar AMD Ryzen 7 3750U procesoru, 16 GB RAM 2666 MHz, 512 GB NVMe SSD tipa atmiņu un NVIDIA GeForce GTX 1650 videokarti. Tīkla karte ir ar Wi-Fi 5 3×3 MIMO atbalstu un beamforming tehnoloģiju.

    Nobeigumā

    Ja sākam izmantot matemātiku, tad ASUS Lyra Voice cenu varētu sadalīt par Bluetooth skandu, Alexa asistentu un par Wi-Fi maršrutētāju atsevišķi. Vērtēju, ka Bluetooth skandiņas cena varētu būt ap 80 eiro, Alexa varbūt dod kādus 20 eiro, pārējais paliktu Wi-Fi 5 maršrutētājam. Par 220 eiro mums sanāktu viens no foršākajiem un jaudīgākajiem ASUS maršrutētājiem – spēlēm paredzētais RT-AC86U ar visā nepieciešamajām pieslēgvietām (4x LAN un 2x USB), teorētiski lielāku datu pārraides ātrumu un pāris citiem niekiem, kas ir būtiski spēlīšu dzenātājiem.

    ASUS ar Lyra Voice bijis visai ambiciozs, Wi-Fi 5 tīkla pārklājums un datu pārraides ātrumi ir drīzāk labi vai pat ļoti labi, kamēr mani nedaudz skumdināja Bluetooth skandiņas skanējums.

    Jāņem arī vērā, ka JBL, Sony, Ultimate Ears un citi ražotāji tomēr nodrošina dažādas papildu iespējas savām Bluetooth skandiņām – mobilitāti (iebūvēts akumulators ar iespēju uzlādēt viedtālruni JBL Charge modeļos), lietotnēs iebūvētu ekvalaizeru (tiesa JBL tāda nav, bet UE ir), nedaudz dārgākos Bluetooth skandiņu modeļos ir arī 3.5 mm austiņu ieeja, daudzi ražotāji piedāvā mitruma un putekļu noturību.

    Kā divi-vienā (ja ignorē Alexa) vai trīs-vienā ASUS Lyra Voice ir gana pieklājīga ierīce, tomēr vismaz man laikam ērtāk šķistu pilnvērtīgs Wi-Fi maršrutētājs ar visām nepieciešamajām izejām un atsevišķs, mobils Bluetooth skaļrunis.

    Patika

    • Glīts, iederas dzīvojamajā istabā
    • Lielisks 5 GHz pārklājums ir datu pārraides ātrumi
    • Iebūvēts stereo Bluetooth skaļrunis
    • ASUS AiMesh platformas atbalsts

    Ne tik ļoti patika

    • Problēmas ar Alexa darbību
    • Nav USB pieslēgvietu
    • 2.4 GHz tīkls bija drīzāk lēnīgs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma