Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas ir izdevīgāk? Apmācīt esošo darbinieku vai pieņemt darbā pieredzējušu IT speciālistu?

    Jaunākie raksti

    IT speciālists jau vairākus gadus ir viena no pieprasītākajām vakancēm Latvijas un pasaules darba tirgū. Lai arī pieprasījums ir liels, tomēr kvalificētu speciālistu trūkums vēl joprojām ir jūtams. Lai situāciju risinātu, iesaistītas ir gan akadēmiskā formāta izglītības iestādes, gan arī neformālās izglītības iestādes. Uz sarunu aicinājām Riga Coding School vadītāju Edgaru Spuravu, lai noskaidrotu, ko uzņēmumam ņemt vērā, izvēloties jaunu speciālistu, vai apsverot iespēju apmācīt jau esošos darbiniekus.

    Kā Jūs raksturotu šī brīža situāciju IT darba tirgū?

    Reklāma

    IT vakanču pastāvīgais pieaugums rāda, ka speciālistu trūkums ir aktuāla problēma. Te ir jāiesaistās gan akadēmiska formāta, gan arī neformālām izglītības iestādēm. Šis ir brīdis, kad speciālistu deficīts var labvēlīgi ietekmēt jaunos censoņus, kuri tikai sāk apgūt kādu tehnoloģiju.

    Kā uzņēmumam atrast labu IT speciālistu?

    Labi un motivēti IT speciālisti nemaz nenonāk līdz aktīvai darba meklēšanai, tos parasti uzrunā jau studiju un kursu laikā, LinkedIn profilā, u.tml. Personāldaļas strādā ļoti ātri, lai aizpildītu nepieciešamās pozīcijas.

    Ja cilvēks nesen ir uzsācis karjeru IT jomā, tad ir jāiet tradicionālais ceļš, sūtot CV un gaidot darba pārrunas. Šajā gadījumā  potenciālie darba devēji izvērtē tehniskās zināšanas, soft-skills (komunikāciju, iederību komandā) un attieksmi.

    Ir arī trešais variants, kad uzņēmumi paši popularizē savas darba iespējas (atvērto durvju dienas, jautājumu dienas, karjeras dienas). Šajā gadījumā tiek sapulcināts noteikts skaits jauno censoņu, kuri parāda sevi, iepazīstas ar darba vidi un kārto testu savu zināšanu pārbaudei.

    Vai izdevīgāk ir apmācīt esošos darbiniekus vai pieņemt darbā jaunus speciālistus?  

    Riga Coding School pieredze rāda, ka nav viennozīmīgas atbildes. Tas ir atkarīgs no esošo speciālistu daudzuma uzņēmumā, ne vienmēr ir iespējams pārkvalificēt esošos speciālistus, tāpēc tiek piesaistīti jauni darbinieki, kuriem jau ir nepieciešamās prasmes.

    Piesaistot jaunus darbiniekus, ir svarīgi definēt, kādas iemaņas ir vajadzīgas, un vai organizācijas vecākie speciālisti var atļauties veltīt laiku jauno apmācībai. Tas ir brīdis, kad izvērtēt, vai nav izdevīgāk investēt jaunajā censonī, sūtot to uz apmācībām, nekā aizņemot vecākā speciālista produktīvo laiku ar jauno darbinieku apmācību.

    Riga Coding School apmācības piedāvājam divejādi – kad darbinieki pievienojas jau esošiem skolas kursiem vai kad organizējam specializētas apmācības, kas ir pielāgotas konkrētā uzņēmuma vajadzībām un paredzētas tikai šīs organizācijas darbiniekiem.

    Mums ir 40 pasniedzēju kolektīvs, katrs ir izcils profesionālis savā jomā, līdz ar to arī katra uzņēmuma nepieciešamajām apmācībām varam ieteikt vislabāko speciālistu.

    Kāpēc ir vērts ieguldīt resursus sava uzņēmuma esošo speciālistu kvalifikācijas celšanā?

    Savos darbiniekos ir jāiegulda vienmēr, tas norāda uz darba devēja iesaisti, interesi katrā personā un veicina darbinieku lojalitāti. Ja mēs runājam tieši par papildu kvalifikāciju, tad tā ir investīcija. Apmācot savu darbinieku, darba devējs nodrošina to, ka šis darbinieks būs vērtīgs un zinošs konkrētajā sfērā, parāda, ka darbinieks ir svarīgs, un uzņēmums ar to rēķinās ilgtermiņā.

    Kā uzņēmumiem atrast kvalificētu darbinieku?

    Riga Coding School uzņēmumiem palīdz atvieglot jaunu IT darbinieku piesaisti. Jebkurš no mūsu sadarbības partneriem var veikt pieprasījumu aizpildīt vakantu pozīciju, un mēs kā skola veicam atlasi no saviem absolventiem, piedāvājot tos, kuri atbilst prasībām. Tālāk jau darba devējs aicina personu uz interviju un izlemj, vai potenciālais darbinieks atbilst visām uzņēmumam vajadzīgajām prasībām.

    84% no Rīgas Coding School absolventiem tieši tā arī ir ieguvuši prakses vai darba vietas.

    Kā rīkoties, ja uzņēmums lemj par labu jau esošo darbinieku apmācībām?

    Ja darba devējs vēlas organizēt individuālas apmācības saviem darbiniekiem vai potenciālajiem darbiniekiem, tad Riga Coding School veic visu nepieciešamo informācijas atlasi, lai varētu izstrādāt kursa plānu.

    Katrai organizācijai ir savas prasības un vēlmes, svarīgi ir tās saprast un piemeklēt pēc iespējas labāku risinājumu. Mūsu pieredzē ir gan 80 darbinieku apmācības vienā no lielākajām IT organizācijām Latvijā, gan arī regulāras apmācības vidējiem un maziem uzņēmumiem, kuri investē līdzekļus 8-15 darbinieku zināšanu paaugstināšanā.

    Mēs patiesi lepojamies, ka varam sadarboties ar tādiem pazīstamiem uzņēmumiem kā TIETO, SCANDIWEB, VISMA, COGNIZANT, DELOITTE.

    Riga Coding School apmācības notiek neformālas izglītības ietvaros (akreditācija no Izglītības valsts dienesta), kur sertifikāti tiek izsniegti, ņemot vērā regulāru apmeklējumu, patstāvīgo pārbaudes darbu un gala darbu veiksmīgu nokārtošanu.

    Riga Coding School mājaslapā uzņēmumiem esam veltījuši atsevišķu sadaļu, kurā apkopota informācija par darbinieku apmācību un atlases iespējām. Ja esat labu IT speciālistu meklējumos, mēs noteikti spēsim jums ieteikt kādu sevi jau pierādījušu jauno profesionāli! Uzziniet vairāk Riga Coding School tīmekļa vietnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    09.10.2019 17:08

    Lai arī pieprasījums ir liels, tomēr kvalificētu speciālistu trūkums vēl joprojām ir jūtams.

    liekas pašam PR rakstītājam derētu apmeklēt elementārās loģikas kursus, liels pieprasījums rada deficītu, nevis trūkums ir par spīti pieprasījumam.

    Andis Roze
    09.10.2019 19:50

    Labi IT speciālisti mācās paši, nevis tiek apmācīti

    Kursors.lv
    09.10.2019 19:54
    Reply to  Andis Roze

    Iesākumā labāk tomēr pamācīties pie zinošākiem jomas profesionāļiem, tad mūs mazāk maldīšanās un tiks iedots konkrēts attīstības vektors.

    Andis Roze
    09.10.2019 19:58

    Isācējiem protams, bet šoreiz nebiju domājis iesācējus :)

    Kursors.lv
    09.10.2019 21:47
    Reply to  Andis Roze

    Bet ne iesācēji strādā, viņiem šādi kursi nav nepieciešami.

    DMG
    10.10.2019 08:46

    Kaut kur tevis teiktajā trūkst loģikas, jo visos viņu mājas lapā pieminētajos kursos figurē vārds “iesācējiem”. Paņemam MySql kursus un kam tie ir domāti: “Programma paredzēta iesācējiem”. Paņemam C# kursus un kam tie ir domāti: “Programma, paredzēta iesācējiem”. Tātad tur nav kursi jau profesionāļiem, lai papildinātu zināšanas. Tikai studentiem, kas vēl neko nesaprot. Un Latvijā tā ir lielākā problēma, ka maz vietas, kur papildināt zināšanas. Bet daudz, kur apmāca iesācējus ar pamata lietām, kuras jau vajadzētu apmācīt universitātē.

    10.10.2019 10:02
    Reply to  DMG

    Viss internets pieejams, kur papildināt zināšanas. Tieši sākums no 0 ir tas, ar ko vairumam ir problēma. Šie kursi nav tiem, kas gājuši universitātē par datoristiem, bet tiem, kas labākajā gadījumā ir vispār gājuši universitātē, varbūt filologos vai citā makdonalda specialitātē.

    DMG
    10.10.2019 10:32
    Reply to  Kavacky

    Pēc tādas pašas loģikas viss internets pilns, kur apgūt pamatus :D

    10.10.2019 12:13
    Reply to  DMG

    Ir, protams, bet tam vajag vairāk apņēmības un sajēgas, ko vispār meklēt.

    Andron MacBeton
    11.10.2019 11:04
    Reply to  DMG

    Jā, visa youtūbe pilna a debiloidu pamācībām

    digitalk
    10.10.2019 12:47
    Reply to  Kavacky

    @Kavacky vispār gājuši universitātē, varbūt filologos vai citā makdonalda specialitātē.
    tu tikai neirs, filologu trūkums ir sāpīgi redzams katrā pirmajā preses relīzē, šo ieskaitot.

    Andron MacBeton
    11.10.2019 11:06
    Reply to  digitalk

    Lai runātu jābūt filologam…
    Tātad, “no tā izriet”, lai pareizi atslaucītu dirsu – jābūt sfinkterologam.

    Reklāma