Web Analytics
More
    Reklāma

    TechHub Riga pārceļas uz “Jaunuzņēmumu māju”

    Jaunākie raksti

    “Rīgā topošā “Jaunuzņēmumu māja” ir būtisks faktors nozares turpmākai veiksmīgai attīstībai, ko pierāda līdzīgu centru pozitīva darbības pieredze Helsinkos, Parīzē, Viļņā un citās pilsētās. Šādas ēkas izveide būtu ļoti vēlams attīstības solis jaunuzņēmumiem, investoriem un visai Rīgas pilsētai,” šodien, 19. septembrī, atklājot Kronvalda bulvārī 4 topošo “Jaunuzņēmumu māju”, teica TechHub Riga līdzdibinātājs un valdes priekšēdētājs Andris K. Bērziņš.

    “Man ir gandarījums, ka Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma aug, un strauji pieaug arī nozares pienesums ekonomikai. Vienlaikus nesen Ekonomikas ministrijas veiktais pētījums liecina, ka viskritiskākais jaunuzņēmumu sadarbības aspekts ir vietējā sasaiste jeb zināšanu pārnese starp jaunuzņēmumiem un dažādiem ekosistēmas dalībniekiem. Pašlaik tikai 16% no jaunuzņēmumiem atrodas vienkopus, bet lielākā daļa darbojas individuāli savu komandu iespēju robežās. Esmu pārliecināts, ka topošā “Jaunuzņēmumu māja” ir solis pareizajā virzienā, lai risinātu šo jautājumu un ka jaunās telpas kļūs par būtisku jaunuzņēmumu ekosistēmas daļu, kur satikties, kopīgi strādāt, attīstīt un īstenot dzīvē labākās no idejām,” atklāšanas pasākuma teica LR ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

    Reklāma

    TechHub Riga visā pastāvēšanas laikā meklējis vietu jaunuzņēmumu mājas attīstībai un tādu saskatījis, nesen atkārtoti apmeklējot Latvijas Universitātes bijušo Bioloģijas fakultātes māju  – pašā Rīgas centrā esošu ēku ar iespējām izveidot pasākumu un biroju telpas, kas pašlaik gandrīz netiek izmantotas. “Nolēmām pielietot no veiksmīgo jaunuzņēmumu formulas pārņemto konceptu, ko sauc “minimum viable product” jeb “vienkāršākais ejošais produkts” un pieteicāmies uzreiz uzsākt darbību un nomāt telpas vienā ēkas spārnā,” stāsta TechHub Riga valdes priekšsēdētājs.

    “Jaunuzņēmums ir trausls organisms, ar visu to, ka ietver milzīgas ambīcijas mainīt vai pat radīt jaunas industrijas. Šāda vide ļauj ne tikai apmainīties ar pieredzi, idejām un kontaktiem, bet arī ir pamats jauniem uzņēmumiem. Lielas ambīcijas nāk komplektā ar augstu risku, un idejas mēdz neaiziet, komandas izjūk. Tai pat laikā jauniegūtie kontakti bieži vien ir pamats jauna uzņēmuma veidošanai,” turpina TechHub Riga vadītāja Līna Marta Sarma.

    Septembrī Kronvalda bulvāra 4 telpās darbu uzsākusi gan TechHub Riga kopstrādes telpa, gan citas nozares organizācijas un jaunuzņēmumi, tajā skaitā Latvijas Startup uzņēmumu asociācija Startin.lv, nodibinājums TechChill, nevalstiskā organizācija Riga TechGirls, uzņēmumi Anatomy Next, Edurio, riska kapitāla fonds Change Ventures un citi.

    Citās pilsētās Eiropā jaunuzņēmumu veiksmei palīdzējuši centieni izveidot īpašu ēku vai ēku kompleksu, kur būtiska daļa no ekosistēmas satiekas vai strādā. Tuvākais piemērs ir Helsinki, kur arī savulaik uzņēmēji izveidoja bezpeļņas nodibinājumu Startup Foundation, kura vadībā izveidots Maria01 komplekss. Bijusī pilsētas slimnīca īsā laika posmā pārvērsta par 120 uzņēmumu, 12 riska kapitāla fondu un citu ekosistēmas dalībnieku centru. Nodibinājums tikko paziņojis par vēl lielāku otrās kārtas attīstību.

    “Aicinām Latvijas Universitāti turpināt uzsāktās sarunas ar TechHub Riga par ēkas nākotnes izmantošanas iespējamajiem modeļiem. Saredzam lieliskas iespējas organizēt studentu uzņēmējdarbības un inovāciju pasākumus, sasaistot ēkas jaunuzņēmumus ar LU studentu korpusu,” teica Andris K. Bērziņš. Viņš.arī aicināja pieteikties jaunuzņēmumus, kas vēlas darboties kopstrādes telpās, kā arī investorus, korporatīvos partnerus un citus ekosistēmas dalībniekus pārrunāt sadarbības iespējas turpmākai mājas attīstībai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma