Web Analytics
More
    Reklāma

    Steam aizliegums tālāk pārdot spēles ir pretrunā ar Eiropas likumiem

    Jaunākie raksti

    Francijas augstākā tiesa lēmusi, ka Valve tiešsaistes spēļu veikals Steam nevar liegt lietotājiem tālāk pārdot iegādātās spēles. Digitālā satura tālāka pārdošana nedrīkst atšķirties no fiziskas spēles kopijas tālākas pārdošanas. Tiesvedību pirms četriem gadiem uzsāka Francijas patērētāju aizsardzības grupa UFC-Que Choisir.

    Valve uzreiz norādījusi, ka grasās šo tiesas lēmumu pārsūdzēt.

    Reklāma

    Tiesa noraidījusi Valve aizstāvību, kur tiek uzsvērts, ka Steam uzskatāms par abonēšanas servisu, jo Steam veikala nosacījumos skaidri redzams, ka spēles tiek pārdotas uz neierobežotu laiku (mūžību). Steam veikals nav uzskatāms par abonēšanas servisu.

    Tādējādi Steam veikala liegums atkārtoti pārdot spēles uzskatāms par pretrunu Eiropas Savienības likumiem par digitālu preču brīvu apriti Eiropas Savienībā. Eiropas Savienības likumi nosaka, ka visas preces, to skaitā arī digitālas preces un programmatūru, drīkst tālāk pārdot bez atļaujas prasīšanas sākotnējam pārdevējam vai digitālas preces/ programmatūras radītājam.

    Tiesa vienlaikus atgādinājusi, ka digitālas preces un programmatūras pārdošana tālāk nozīmē, ka pārdevējs to vairs izmantot nedrīkst. Tiek pārdota vienīgā kopija, nevis programmatūra tiek dublēta.

    Avotspolygon
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    27 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kārlis Millers
    20.09.2019 09:00

    Viss tik tālu labi, līdz:
    pārdošana tālāk nozīmē, ka pārdevējs to vairs izmantot nedrīkst. Tiek pārdota vienīgā kopija, nevis programmatūra tiek dublēta.
    :facepalm:

    KasparsB
    20.09.2019 09:40

    Kāds vēl abonēšanas serviss? :D ppc… es nopērku spēli.., nevis abonēju.. spēļu abonēšanas servisi ir pavisam kaut kas cits, piem., nesen atklātais uplay+.. Tas būtu tikai loģiski, ka es spēles, ko vairs nespēlēju varētu kādam citam lietotājam pārdot/nodot.. kas pašlaik nav iespējams.

    Player
    20.09.2019 10:03
    Reply to  KasparsB

    Ir iespejams, Pilns internets ar steam spelem, kuras pardod privatpersonas.
    pie tam par letaku naudu, neka official steam lapa.
    e.g. https://www.g2a.com

    KasparsB
    20.09.2019 11:40
    Reply to  Player

    Tu jauc dažādas lietas.

    DMG
    20.09.2019 10:17

    Interesanti ar ko viss beigsies. Saprast var visus, jo nopelnīt grib visi. Bet ar tām spēlēm tur ir tā īpatnēji. Jebkura nopirktā spēle dzīvo tur savu dzīvi. Tām bieži nāk klāt jauns bezmaksas saturs un labojumi. Vai arī tā vispār var pazust, jo kāds izstrādātājs nolēmis, ka vairs neatbalstīs Linux. Tad ja salīdzinām to ar fiziskiem produktiem, tad neviens nevar tev atņemt fiziski nopirktu preci un pateikt, ka vairs neatbalsta vidi, kurā tu viņu lieto. Tāpat arī uzlabojumus neveiks. Neviens neatnāks un nepieskrūvēs jaunas pogas monitoram vai nepastieps to garāku. Tā kā savā ziņā tur ir vairāk abonēšana kā nopirkšana uz mūžu. Bet jā interesanti, kas notiks tālāk. Galvenais, lai cietēji no tā nebūtu atkal paši lietotāji. Nesāktu atkal stāties īpaši nosacījumi katrai valstij un kaut kādas autortiesības, kas pirātiskus produktus padara pievilcīgākus, kā maksas.

    digitalk
    20.09.2019 10:40
    Reply to  DMG

    atjauninājumi un papildinājumi softam nav abonēšana. tāpat kā auto ražotāja noteiktās obligātās tehniskās apkopes nav auto īre.

    DMG
    20.09.2019 10:59
    Reply to  digitalk

    Jā un nē. Vislabākais piemērs manam apgalvojumam būtu “early release” spēles. Tu iegādājies spēli, kas nav gatava. Ja formulējam to, kā vienu vienīgu kopiju, tad pēc šāda pirkuma būtu jāpaliek mūžīgi pie nepabeigtas spēles. Bet tā nav. Spēle dzīvo savu dzīvi un regulāri tiek atjaunota ar jaunu saturu. Tātad kā šo var salīdzināt ar reālu produktu? Ir kāds piemērs, kur tu dzīvē iegādājies 3 riteni un vēlāk brauc ar pilnvērtīgu mašīnu? Un daudzām spēlēm arī pēc izdošanas nāk jauns bezmaksas saturs (es šobrīd nerunāju par kļūdu labojumiem). Mašīnai neviens tev tehniskajā apskatē nepieliks jaunas detaļas (vismaz ja tās nebūs salūzušas garantijas nosacījumos).

    digitalk
    20.09.2019 11:10
    Reply to  DMG

    “early access” ir priekšapmaksa. bezmaksas apdeiti ir tikai uz izstrādātāja sirdsapziņas un nekādi neietekmē spēles licences iegādes veidu.

    Agris
    20.09.2019 11:11
    Reply to  DMG

    Nav jau nekas jāsalīdzina ar citiem piemēriem, pietiek ar to, ka pats early release jau pasaka Tev pērkot, ka šī spēle būs pabeigta un viena unikālā kopija ir tā, ka kāds viens lietotājs to izmantos, kamēr vien vēlēsies un ar tādiem apdeitiem, kādi būs. Matemātikā nemācīja, ka no āboliem nevar atņemt bumbierus?
    Un tā ir izstrādātāja problēma taisīt apdeitus vai nē, izlaid spēli un aizmirsti – bet nē, gribas būt tirgus līderim utt. utt..
    Es gan nezinu, ko ņemas Steam, jo teorētiski visi varētu būt ieguvēji:
    kāds kurš kačā nelegāli, moš nopirks otreizējā tirgū ko par 20-30% no cenas
    tie kuri pērk jaunās spēles tāpat turpinās pirkt
    kāds kurš to nevarēja atļauties – pārpirks pēc laika no tā, kurš jau būs izspēlējis
    Steam nepieciešams tikai uzlikt sev izdevīgu komisiju par spēles pārnešanu citam jūzerim un viegla nauda par neko ripotu akcionāru kontos :hvz:

    DMG
    20.09.2019 11:20
    Reply to  Agris

    Tur jau tā lieta, ka salīdzināt šādu preci ar kaut ko fizisku ir tas pats, kas atņemt bumbierus no āboliem. Tās ir un paliek divas dažādas lietas. Un nav svarīgi priekšapmaksa vai nē un uz kā sirdsapziņas. Bet spēle nav kaut kāds viens nemainīgs produkts, ko nopirki un paturēji uz mūžu. Tāpat arī nolietojuma šādai spēlei nav. Bet nu ok, tas tikai mans viedoklis. Neko negrasos pierādīt šeit. Ar to jau nodarbojas Valve tiesā. Vienkārši interesanti ar ko viss beigsies, jo teorētiski zem šī likuma tad iet jebkura iegādāta digitālā prece. Tātad arī Google Play, Apple Store utt.

    REALAIS
    20.09.2019 13:45
    Reply to  DMG

    Kas tev liedz “pārdot” Gmail epastu ar iegādātajām spēlītēm iekš Google play?

    KasparsB
    20.09.2019 11:45
    Reply to  DMG

    Ja atceras senākus laikus (un es atceros), arī disku spēlēm tika nodrošināti patchi/ielāpi/atjauninājumi, t.sk. add-on (par atsevišķu naudu, atsevišķos fiz.diskos, u.tml.)… Vienkārši mūsdienās tas notiek ērtākā veidā.

    REALAIS
    20.09.2019 13:48
    Reply to  DMG

    Un kam tu raksti murgus?
    Early access ir spēļu izstrādātāju lieta nevis Steam. Steam ir tikai platforma caur kuru tiek pārdots produkts. Kas tālāk notiek ar produktu nav Steam kompetencē. Un te ir runa par to, ka nopērkot spēli no Steam, kas ir ļoti liela platforma, varētu to spēli pārdot arī tālāk.

    Es Steam vietā būtu domājis kā to aplikt ar komisijas maksu, piemēram 5%+ komisija par darījuma apstrādi. Visi ir ieguvēji galu galā.

    KasparsB
    20.09.2019 14:19
    Reply to  REALAIS

    Ja nemaldos, tad Steam jau tagad ir laba komisija no spēļu pārdošanas :D

    KasparsB
    20.09.2019 11:42
    Reply to  DMG

    Cik es esmu novērojis pēc savas spēļu bibliotēkas.. tās, kas tev ir nopirktas nekur nepazūd, pat, ja vairs nav pieejamas nopirkšanai.

    Savukārt, kas attiecas uz atjauninājumiem, papildfīčām.. tas vienkārši ir serviss produktam, ko nodrošina paši spēļu izstrādātāji.. steam ir tikai platforma. Vairumā gadījumu par papildus kontentu, tu arī maksā..

    DMG
    20.09.2019 12:05
    Reply to  KasparsB

    Vienīgā atšķirība, ka diskam ir fizisks nolietojums un līdz ar to vērtības zudums. Pietam disku ir tik viegli saskrāpēt, ka tas daudzus attur iegādāties lietotu. Vai arī tie samierinās ar to, ka kaut kas var nestrādāt, bet saņemt to pa lētu naudu. Ar Steam viss ir savādāk. Spēle patiesībā paliek tikai vērtīgāka ar laiku, jo beidzot tiek sakārtotas lietas, kas sākumā varēja nestrādāt tik labi.

    Ar papildinājumiem es nedomāju DLC. Ņemam konkrētu piemēru Civilization VI, kurai šomēnes iznāca update “Battle Royale mode”. Kas pieejams bez maksas. Jaunas saturs, kas piedāvā jaunas iespējas un maina spēli. Bet atkal es tikai paskaidroju savu domu. Katram sava taisnība :)

    digitalk
    20.09.2019 12:39
    Reply to  DMG

    Spēle patiesībā paliek tikai vērtīgāka ar laiku, jo beidzot tiek sakārtotas lietas, kas sākumā varēja nestrādāt tik labi.

    tātad tu uzskati, ka ja tev pārdots brāķis, tad tā labošana ir vērtības pieaugums? :D
    fiziskai precei to sauc par garantijas remontu.

    ps. īstenībā visa šī ņemšanās ir stulbi pieņemtu autortiesību un programmu licencēšanas likumu sekas, kuros pārdevējs ir kings un pircējs beztiesīgs. svārsts dod atpakaļ.

    KasparsB
    20.09.2019 12:53
    Reply to  digitalk

    atkārtošos vēlreiz.. arī disku laikos spēlēm bija atjauninājumi/papildinājumi.. bija papildus lejupielādējami internetā (hotfix/patch – bez papildus samaksas) vai nāca kā atsevišķi diski (papildinājumi). Palielinoties interneta ātrumiem, jaudām utt.. arī radās šādi interneta servisi/platformas, kur vari spēli iegādāties digitāli un saņemt tos pašus atjauninājumus/papildinājumus tiešsaistē. Es te neredzu atšķirību, izņemot piegādes veidu.. online vs offline. Nekāda sakara ar brāķi…Neviena programmatūra vai tā būtu OS, vai spēle vai kas cits nav ar pirmo laidienu bez jelkādām kļūdām/trūkumiem utt.. Un, jo komplicētāka, jo lielāka iespēja atrast to..

    digitalk
    20.09.2019 12:58
    Reply to  KasparsB

    atkārtošos vēlreiz. kļūdu labošana nav programmas vērtības palielināšana.

    KasparsB
    20.09.2019 13:27
    Reply to  digitalk

    Tak neviens nerunā par kļūdu labojumiem kā vērtības palielinātājiem. Spēle maksā tik cik maksā.. kļūdas labo bezmaksas, reizēm arī jaunu saturu piedāvā bezmaksas, nereti par papildus maksu, papildinot pamatspēli (DLC)

    Te jau panesās strīds par abonēšanu vai neabonēšanu. STEAM nav abonēšanas serviss.

    DMG
    20.09.2019 13:02
    Reply to  digitalk

    Es jau izskaidroju, ka neiet runa par kļūdu labojumiem, bet izmaiņām, kas būtiski maina pašu spēli un tās loģiku. Lasi uzmanīgāk pirms bļausties :)

    REALAIS
    20.09.2019 13:53
    Reply to  DMG

    Spēles vērtība nevar pieaugt pat ja ir papildinājumi. Spēļu oficiālās cenas slīd tikai uz leju, tāpat kā to vērtība

    Piemērs, Gta V ir apdeiti regulāri ik pa 6 mēnešiem. Cik maksāja spēle sākumā? 50 €?
    Piemēram PS store uz akciju tirgo GTA V pa 15€ ar iekļautiem bonusiem.

    Vienīgā spēle, kas varētu izmaksāt dārgāk ir ar maksas DLC. Piemēram Sims 4. Kur Basic spēle ir ap 15-20€, bet visi DLC ir ap 200-250€

    Ērglis
    21.09.2019 14:30
    Reply to  KasparsB

    Kā ta nepazūd! “Fallout: New Vegas” vienu dienu pārveršas par “Fallout: New Vegas RU”, spēli atjaunot uz sākotnējo austrum-eiropas versiju nevar, kā arī refundot, arī nevar, jo pirkumu veicu pirms vairākiem gadiem un stundas jau simtos mērāmas. Itkā jau nekas, spēle kā spēle, kopienas forumi krieviski (lasīt nedaudz māku), bet tomēr ir tāds kā spļāviens sejā, nosaucot mani par krievu, neko vairāk no amerikāņiem sagaidīt laikam nevajadzētu.

    digitalk
    21.09.2019 15:00
    Reply to  Ērglis

    stīmam te maza teikšana. izdevējs pārdalīja izplatīšanas tiesības un stīmam nākas pakļauties :-/

    Steem
    20.09.2019 10:35

    No šī pamatīgi zaudētu gan Steam, gan spēļu ražotāji.
    Pa lielam risinājums būs Steam T&D vai kur nu vēl nē skaidri uzrakstīt par to īrēšanas nosacījumu un viss.

    DMG
    20.09.2019 11:01
    Reply to  Steem

    Visticamāk tā tas arī beigsies. Nomainīs nosacījumus ar kādiem tu iegādājies spēli un ar to arī viss beigsies.

    Krotow
    20.09.2019 22:26

    …. un testamentā viņš mazbērniem novēlēja savu Steam kontu ar 3000 spēlēm.

    Reklāma