Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: viedtālruņu lietošana neietekmē jauniešus

    Jaunākie raksti

    Viedtālrunis ir kļuvis par kārtējo biedu, tas ir kā televizors, bet visu laiku atrodas blakus cilvēkam. Īpaši lielu uztraukumu tas rada vecākiem un pārējai sabiedrībai, kad viedtālruni nevar jau stundu nolikt malā jaunieši. Tiek uzskatīts, ka viedtālrunis ne tikai bojā redzi, bet jauniešus var ietekmēt tīmekļa plašumos sazvejotā informācija.

    Bieži izskan pieņēmums, ka jaunieši tīmeklī saskaras ar agresīvu attieksmi no citiem lietotājiem, kā arī tīmeklī atrodama bērniem un  jauniešiem nepiemērota informācija.

    Reklāma

    Kalifornijas universitātes veiktā pētījumā atzīts, ka nav iespējams jaunieša garīgo veselību saistīt ar pie viedtālruņa ekrāna pavadīto laiku. Pētījums tika veikts divās daļās – sākotnēji tajā piedalījās 2000 jaunieši, pēcāk pētījums tika veikts 400 skolēniem vecumā no 10 līdz 15 gadiem.

    Abas grupas uzrādīja, ka viedtālruņa lietošana un sociālo tīmekļu pārskatīšana netraumē un neietekmē bērnu un jauniešu garīgo veselību. Vienlaikus pētījuma autori uzsver, ka būtu jāceļ vispārējā jauniešu dzīves kvalitāte, tad arī viedierīces tiktu mazāk izmantotas.

    Pētījuma publikācija atrodama Clinical Psychological Science.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaut Kur
    27.08.2019 13:23

    Toties rada atkarību. Cik daudz no jauniešiem spēj iztikt bez telefona vismaz vienu stundu?

    digitalk
    27.08.2019 15:22
    Reply to  Kaut Kur

    praktiski visi, kad nodrošini viņiem pilnvērtīgu nodarbi vai izklaidi. cik esi redzējis basīša laukumā, kora mēģī vai kinoteātrī seansa laikā blenžot telefonā?

    Guntis Čoders
    28.08.2019 10:59

    Lai arī dienas laikā kopumā arī es pavadu daudz laika ar telefonu, tomēr ir atšķirība – vnk tupi sērfot vai izmantot ‘jēgpilni’. 95% no sava laika izmantoju darbam vai konkrētas informācijas meklēšanai / pārsūtīšanai, konkrētu funkciju veikšanai (foto/scan) utt.
    Ja sīkie sēž vnk “TikTokā”, tad stulbi, bet ja izmanto, piemēram, klavieru vai programmēšanas prasmju apgūšanai, tad nice.

    Reklāma