Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei ticis pie atvērtā pirmkoda HarmonyOS platformas visa veida viedierīcēm

    Jaunākie raksti

    Huawei uzsācis izstrādātāju konferenci Ķīnā ar HarmonyOS izziņošanu. HarmonyOS ir atvērtā pirmkoda platforma, kas paredzēta dažāda veida modernajām viedierīcēm sākot no sīkas Lietu Interneta ierīcītes ar dažiem kilobaitiem RAM līdz pat modernam viedtālrunim ar 12 GB un vairāk RAM.

    HarmonyOS spēs darbināt viedtālruņus, viedos skaļruņus ar balss asistentu, datorus, pulksteņus, bezvadu austiņas, automašīnu izklaides sistēmas un planšetdatorus.

    Reklāma

    Huawei uzsvēris, ka HarmonyOS saņems (informācija pasniegta nākotnes formā) HTML5, Linux un Android lietotņu atbalstu. Tāpat HarmonyOS atbalstīs lietotņu izstrādi Kotlin, Java, Javascript, C un C++.

    Huawei runasvīrs Ričards Ju uzsvēris, ka Android vēl arvien ir uzņēmuma izvēle nr.1, bet HarmonyOS var jebkurā brīdī aizstāt Android, ja rodas šāda nepieciešamība. Huawei izpļāpājies, ka no Android uz HarmonyOS izmantošanu uzņēmums spējot pāriet vienas līdz divu dienu laikā.

    Labā ziņa ir tā, ka HarmonyOS ir atvērtā pirmkoda programmatūra, tātad teorētiski katram interesentam būs iespēja ielūkoties programmatūras darbībā. Praktiski – viss nav tik vienkārši un viennozīmīgi. Pagaidām arī nav skaidrs, cik tālu Huawei ticis ar HarmonyOS izveidi. Viena lieta ir izveidot strādājošu, vienkāršotu operētājsistēmu viedajam pulkstenim vai nelielai skandai, bet pavisam kas cits ir jaunu operētājsistēmu pielāgot viedtālruņiem, jo tajos ir dažādi sensori, drošības risinājumi, nepieciešamība sadarboties ar lietotnēm, jādarbina kameras u.tml.

    Pirmās ierīces ar HarmonyOS būs Honor Vision televizori, kas Ķīnā būs iegādājami jau rītdien.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Rozenšteins
    09.08.2019 11:21

    Pagaidām arī nav skaidrs, cik tālu Huawei ticis ar HarmonyOS izveidi.

    Un tad šis teikums.

    Pirmās ierīces ar HarmonyOS būs Honor Vision televizori, kas Ķīnā būs iegādājami jau rītdien.

    Neesmu eksperts, bet izskatās, ka ir lietojama (nejaukt ar 100% gatavu), jo nepārdos taču tikai beta testeriem šos TV.

    Kursors.lv
    09.08.2019 11:33

    Tad jau redzēs, jo izziņošana nenozīmē, ka produkts ir gatavs. Atceramies kaut vai Samsung Galaxy Fold :)

    sandris
    11.08.2019 16:37

    Ķīnai un ASV tirdzniecības sarunas ir nojukušas, caur ko 13. augustā stājas spēkā Huawei un citu kompāniju bans. Te var riktīgi pasmīnēt (neesmu vientuļš, jo to dara pat ASV izdevumi) par spiegošanas apvainojumiem Huawei virzienā, kas priekš ASV kļūst svarīgi tad, kad Ķīna atsakās pirkt ASV lauksaimniecības produktus utt. Laikam jau Huawei bija svarīgi skaļi izziņot savu OS pirms bana, jo īstais HarmonyOS būšot kaut kad 2020. gadā.
    “While this release still packs a Linux kernel and Huawei’s earlier LiteOS kernel alongside its own microkernel, version 2.0, which is expected sometime in 2020, will feature just a HarmonyOS microkernel, thus making it a true HarmonyOS.” https://www.engadget.com/2019/08/09/huawei-harmony-os-hongmeng-android/

    Roberts Smitins
    11.08.2019 05:07
    Reply to  Artis Ābols

    Artis precīzi situāciju aprakstījis savā komentārā.

    Roberts Smitins
    11.08.2019 05:28
    Reply to  Artis Ābols

    Man šķiet, ka HarmonyOS ir ļoti tālu no gatavas. Lai gan patiešām gandrīz visi ziņu avoti visā pasaulē ziņo cik laba ir tā HarmonyOS, es tam neticu. Manuprāt, telefoniem vēl ilgi nebūs gatava (ja vispār kādreiz būs). Situācija ir tieši tāda kā Arta Ābola komentārā – kad būs vismaz vai nu normāli”leaked scrennshoti” vai tiks izlaists telefons, kas griezīsies uz HarmonyOS un būs Android apps comaptible, tad HarmonyOS būs gatava. Pagaidām nekas par to gan neliecina.
    P.S. Nedaudz par citu tēmu. Kursora autori ir ļoti gudri cilvēki – gan Kristaps, gan Artis zina praktiski visu gan par iOS, gan Android. Bet nevar jau neviens cilvēks (arī Kursorists Kristaps vai Kursorists Artis)zināt katru settingu visu dotajā OS (tas par to Arta rakstu par iPhone baterijām, kas manuprāt nav korekts). Neskatoties uz tā raksta (manuprāt) acīmredzamām neprecizitātēm, Artis un Kristaps ir baigi gudrie džeki.
    Jāpaņem bišķi pauze no Kursora komentēšanas (lasīšana paliek), jo negribu konfliktēt ar gudriem cilvēkiem – Kursora autoriem par ne pārāk nozīmīgiem settingiem.

    Jēkabs Tūns
    11.08.2019 07:52

    Nu gan tev ”paklājs” ,Robert

    wils
    09.08.2019 11:38

    Ticu, ka Huawei ne pirmo dienu strādā pie HarmonyOS, bet vienmēr jāatceras Samsung ar savu Tizen OS un tā ieviešanas problēmām.

    banans
    10.08.2019 12:39
    Reply to  Artis Ābols

    Iznākšanas brīdī samsungs drusk sačakarējās, respektīvi gribot paspīdēt, sabāza bling bling spīdoši nevajadzīgas fīčas, kuras izkatījās kruti, bet dabā nesūd nevajag. Fīčas kuras rij resursus, tādējādi dzīvē tas TV interfeiss lagoja un nebija veselīgi lietojams ‘on day to day basis.’ – Katru reizi, ka spiedi pulti, kāda nervu šūna mira…
    Katra primitīvākā darbība prasīja pārāk daudz un cilvēki to ātri saprata.. Un samsungs arī, pēc 7 gadiem un neskaitāmajām OS relīzem paspaidīju nesen un sistēma ir jau kautcik patīkami lietojama.. Vienīgi spaidīju uz 2000€ vērta QLED 55” modeļa, kuram arī ir iekšā viss kā vajag. Nezinu, kā uz parasto mirstīgo = 600€ vērtajiem modeļiem uzvestos Tyzen.

    Parastajā māsaimniecības segmentā(līdz 600€) es uzskatu, ka LG ar savu webOS ir labākais un vieglākais tv interfeiss. Vismaz manuprāt vismazāk lago.

    Skābene
    12.08.2019 08:23
    Reply to  Artis Ābols

    Strādā ātri un labi, bet nav ne 100tā daļa no visiem apiem, kas pieejami uz Android TV. :(

    09.08.2019 12:32
    Reply to  wils

    Samsung nav huawei. Samsung – tas ir bizness, turklāt tāds viduvēja izmēra. Huawei = ķīna, tā ir pasaules vara ar neierobežotiem resursiem. gribēs – uztaisīs un noslaucīs no zemes virsas visus androīdus un aifonus. Ja ne tagad, tad pēc 10 vai 20 gadiem.

    Krotow
    09.08.2019 13:21
    Reply to  Madara Saule

    Jebkuram pasaules valdniekam atradīsies cinītis, uz kura tas paklups :P

    Jānis Bukovskis
    09.08.2019 13:47
    Reply to  Madara Saule

    Tev bikiņ jumts brauc prom ar huawei.

    wils
    09.08.2019 16:28
    Reply to  Madara Saule

    Bez Huawei ir vēl BBK, ZTE – viņu tiešie konkurenti. Pieļauju, ka viņi ne pārāk piekritīs jūsu apgalvojumam.

    Jānis Rozenšteins
    09.08.2019 16:31
    Reply to  Madara Saule

    Pārspīlēt jau nevajag. Abi biznesi, tikai Huawei spiež un ir spiesti spiest uz savu.
    Lielisks piemērs.

    Huawei Mate sērija iznāk oktobrī/novembrī ar jaunāko android sistēmu. Samsung Note sērija iznāk ar iepriekšējo, bet augustā. Jaunāko saņem nākošā gada pirmajos mēnešos.

    Huawei izlaiž zaļu versiju EMUI un tad salabo gļukus ar update.
    Samsung izlaiž bez gļukiem, bet mēnešus 3-4 vēlāk.

    Huawei sava OS, kas darbinātu vairākas platformas būtu lieliska alternatīva. Un ja Huawei izdosies šis pasākums lieliski, tas varētu būt labāks variants kā iOS/ipad OS/OS X, kas it kā viena ražotāja, bet art saviem ierobežojumiem.

    Ja neizdosies – nekas traks, kamēr ir pieeja android sistēmai.

    Gatis Brencis
    10.08.2019 20:54
    Reply to  Madara Saule

    :D

    Roberts Smitins
    11.08.2019 05:24
    Reply to  Madara Saule

    Madaras komentāram neieliku mīnusu (bet ļoti prasās). Es tā nedaudz brutālu prognozi izteikšu: Ķīna nenoslaucīs no zemes virsas iOS vai Android. Ķīna vienkārši a-p-d-i-r-s-ī-s-i-e-s.

    Reklāma