Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Store pirktās e-grāmatas tiks izdzēstas jau šomēnes

    Jaunākie raksti

    Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki labprātāk izvēlas iegādāties grāmatas papīra formātā ir to relatīvā nezūdamība un iespēja nodot lasīšanai citiem cilvēkiem. E-grāmatas nereti izmanto tādus autortiesību (DRM) aizsardzības mehānismus, kas tās liedz ērti lasīt dažādās ierīcēs. Tāpat ne vienmēr ir ērti padalīties ar digitālā formātā izdotām grāmatām. Ņemot vērā, ka grāmatu digitālās versijas var maksāt tikpat, cik to papīra versijas, tās visdrīzāk iegādāsimies labi izsverot to plusus un mīnusus.

    Iepriekš varējām lasīt, ka e-komercijas gigants Amazon ik pa laikam no savas platformas un klientu Kindle e-grāmatu lasītājiem izdzēš e-grāmatas un šomēnes to pašu darīs arī Microsoft.

    Reklāma

    Microsoft 2017. gadā uzsāka e-grāmatu tirdzniecību, taču šī gada aprīlī paziņoja, ka Microsoft Store digitālā satura veikalā pārstās tirgot e-grāmatas un visas šādā veidā iegādātās grāmatas tiks izdzēstas arī no lietotāju ierīcēm. Tas attiecas arī uz bezmaksas grāmatām. Nevarētu teikt, ka Microsoft piedāvājums spēja izpelnīties popularitāti, jo grāmatu lasīšana bija ļoti ierobežota – tās varēja atvērt tikai ar Microsoft Edge tīmekļa pārlūku un tādējādi grāmatas nevarēja lasīt no citām (ne Windows darbinātām) ierīcēm vai nodot lasīt citiem cilvēkiem.

    Visiem skartajiem lietotājiem Microsoft sola atmaksāt iztērēto naudu un tiem, kas grāmatās līdz 2. aprīlim ir veikuši piezīmes vai komentārus, Microsoft piešķirs 25 ASV dolārus. Nauda tiks skaitīta uz maksājumu kartēm, kas pievienotas Microsoft kontā. Ja kartei ir beidzies derīguma termiņš, Microsoft piešķirs šo naudu citiem pirkumiem Microsoft Store.

    Šāds Microsoft solis, lai arī sagaidāms, var šķist nepieņemams paaudzei, kas izaugusi pērkot fiziskus produktus, piemēram, grāmatas vai filmu DVD diskus. Šo saturu mums neviens nevar atņemt, taču digitālajā ērā uzņēmums, kas mums ir “pārdevis” grāmatu vai filmu, to var mums atņemt dažu klikšķu attālumā. Tā ir realitāte ar kuru ir jārēķinās.

    Latvijā visaktīvākais e-grāmatu veidotājs un tirgotājs ir Apgāds Zvaigzne ABC, tāpēc lūdzu uzņēmumu nokomentēt savu pieeju digitālo grāmatu tirdzniecībā un aizsardzībā.

    “Šobrīd Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā vairāk nekā 1500 dažādu žanru e-grāmatu latviešu valodā. Katru mēnesi grāmatu klāstu papildinām ar vidēji 15 e-grāmatām. Mūsu mājaslapā pirktās daiļliteratūras un populārzinātniskās literatūras e-grāmatas klientiem tiek piegādātas ePub, MOBI vai PDF failu formātā, un klients tās var lasīt dažādās ierīcēs neierobežotu laiku. E-grāmatas ir aizsargātas ar sociālo DRM (Social Digital Rights Management). Tas nozīmē, ka pirkuma brīdī e-grāmatas datne ir iezīmēta ar pircēja personiskajiem datiem – vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un pirkuma datumu. Tomēr šāds aizsardzības mehānisms nekādi neierobežo klienta iespējas izvēlēties e-grāmatu lasīšānas lietotni un/vai ierīci,” sacīja Kristīne Pastare-Skutele, Zvaigzne ABC e-grāmatu projektu vadītāja.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janka
    02.07.2019 14:04

    Not great, not terrible.

    LAN
    02.07.2019 15:50

    Jāpāriet uz pirātismu, jo lietotnes arī mēdz pazust no veikala.

    Mahmuds
    02.07.2019 16:49

    DRM var noņemt un tad nekas nepazudīs.

    Reklāma