Web Analytics
More
    Reklāma

    ROG pasaule, jeb kā mainīt priekšstatus

    Jaunākie raksti

    Katram, kurš ir kaut nedaudz pazīstams ar datorspēļu pasauli, noteikti ir zināma abreviatūra ROG – kompānijas ASUS zīmols Republic of Gamers. Uzreiz teikšu kā ir – būs grūti atrast otru, pret datorspēlēm tik vienaldzīgu cilvēku, kā es. Pirmkārt jau, es nepazīstu nevienu heavy geimeri. Es pat nepazīstu nevienu geimeri… Otrkārt – visi šie īpašie datori, peles, monitori un klaviatūras, kas izgaismotas kā bezgaumīgas ziemassvētku eglītes vairums gadījumu ir vienkārši smags trieciens manām estētiskajām jūtām. Tāpēc es biju ļoti priecīga, kad saņēmu uzaicinājumu apmeklēt Stambulu, kur ASUS klātienē prezentēja savu jaunāko ROG produktu klāstu.

    Jā, es zinu, un esmu uzklausījusi dažādus indīgus komentārus par žurnālistu iebarošanu šādos pasākumos. Bet man bija savs personiskais izaicinājums – iepazīt, lai nebaidītos. Un, iespējams, tas ļoti labi sasaucās ar pasākuma nosaukumu – re:define, jeb mainīt priekštatus. Un kamēr vairums Eiropas žurnālisti un spēļu blogeri uzklupa dzelžiem un to iespēju apjūsmošanai, man tā vairāk bija tāda kautrīga skropstu plivināšana vairāku stundu garumā. Tālab es vairāk pievērsīšos lietām, kas paliek aiz kadra, jeb preses relīzēm. Jo vairāk tāpēc, ka ar galvenajiem tehniskajiem aspektiem bija iespējams iepazīties jau pirms šī pasākuma un par to esam jau Kursorā rakstījuši. Nu ko, ķeramies klāt pie lietas!

    Reklāma

    Datorspēļu pasaule

    Vispirms gribu parunāt par mērogu, jeb to, cik patiesībā no biznesa viedokļa nozīmīga ir šī pasaule. Prezentācijas ievadā tika piesaukti vairāki interesanti fakti, piemēram, Amerikā ir 140 miljoni aktīvo Netflix skatītāju un laika izteiksmes ziņā tie ir 10% no TV ētera laika. Savukārt vienai no populārākajām tiešsaistes spēlēm Fortnite – ir ap 200 miljoniem aktīvo lietotāju. Jaunas un veiksmīgas spēles palaišana tirgū nedēļas laikā spēj pulcēt pat 50 miljonus jaunu spēlētāju. Globālā e-sporta spēļu peļņa šogad tiek prognozēta pāri par miljards dolāriem! Tāpēc, nav pārsteigums, ka datoru ražotāji ir ļoti nopietni pieķērušies šīs plašās un arī maksātspējīgās publikas apmierināšanai. Un šī cīņa sākas jau ar dizainu.

    Dizaina filozofija

    ROG dizaina pamatfilozofiju varētu raksturot ar pāris atslēgas vārdiem – daudzšķautņains dumpinieks. Ģērbies vienmēr melnā, bet ar dažiem spilgtiem akcentiem. Ļoti uzkrītošs akcents visos jaunajos produktos ir dažādu faktūru savienojums un asimetrija. Pat galvenais dizaineris, kurš vadīja dizainam veltīto prezentācijas sadaļu, bija tērpies dažādas faktūras melnās drēbēs un sev piekarinājis pāris sarkanas bantītes. Jā, dažas lietas man joprojām ir mīkla: es tagad spēju saprast klaviatūras specifisko izgaismojumu ar dažādas krāsas LED gaismiņām – tā ir zināma funkcionalitāte sarežģītākām spēlēm izmantoto taustiņu izcelšanai; savukārt ekrāna aizmugures izgaismošana vai gaismiņas zem klaviatūras – tīrā ārišķība. Bet kā jau minēju ievadā – mērķa auditorija ir ļoti maksātspējīga un ASUS inženieri un mārketinga speciālisti visu noteikti ir izskaitļojuši pareizi.

    Inženieru 2019. gada meistardarbi

    Vieglāki, plānāki, jaudīgāki un tehniski gudrāki – tādi varētu būt bijuši ASUS inženieru galvenie motīvi, izstrādājot jaunākās paaudzes ROG portatīvos datorus, kuri būtu iedalāmi trīs produktu kategorijās – ASUS ROG Mothership (aizvieto galddatorus), ROG Zephyrus (īpaši plāni un jaudīgi) un plašākai publikai paredzētie ROG Strix klēpjdatori. Manu uzmanību visvairāk piesaistīja tieši Mothership, kas ir sava veida hibrīds – galda dators, milzu planšete un portatīvs spēļu klēpjdators ar iespaidīgu 17 collu 4K ekrānu. Jaudīgākā versija tiešām liek asinīm ritēt straujāk – te ir jaunākais i9 procesors, GeForce RTX 2080 videokarte, GSync, 64 Gb operatīvā atmiņa un 3 RAID saslēgti SSD diski. Datoram ir noņemama klaviatūra, kuru var aizvietot ar sevis izvēlētu.

    Kas tad būtībā ir raksturīgākais (gandrīz visiem) jaunākās sērijas datoriem? Te jāatgriežas pie viegluma un plānuma (salīdzinošās kategorijās, protams) – proti, korpusi veidoti no magnija sakausējuma materiāla, kas ir būtiski vieglāks par ierasto alumīniju. Un spēļu datoriem tas ir īpaši būtiski, jo sistēmā izmantotās komponentes ir jaudīgas, nepieciešama laba ventilācija un lai kopējo svaru un izmērus noturētu pieklājīgā “minimālismā”, nākas ķerties pie korpusa svara un biezuma samazināšanas. Tāpat noteikti gribu atzīmēt, ka jaudīgākie sērijas datori ir aprīkoti ar izcilām IPS matricām – 144 vai 240 Hz un 3ms atsvaidzi un augstu krāsu precizitātes atveidošanu, ko apstiprinājusi kompānija Pantone.

    Īpašs izaicinājums slēpjas faktā, ka visi šie jaudīgie elementi ir ļoti energopatērējoši un būtībā ir savā maksimālajā noslogojumā nepieciešami vien salīdzinoši nelielam skaitam vissarežģītāko spēļu vai uzdevumu veikšanai. Un šeit ASUS inženieri ir atraduši gudru veidu, kā šo procesu optimizēt. Visos jaunās sērijas datoros ir speciāla lietotne, kurā iespējams izveidot precīzus uzstādījumu profilus dažādām darbībām! Ja sērčo internetu vai klausies mūziku, tiks samazināti gandrīz visi jaudas parametri, savukārt visprasīgākajai spēlei tie tiks maksimāli palielināti, ieskaitot pat overclocking. Un šie profili pārslēgsies automātiski – atkarībā darbībām, kuras konkrētajā brīdī veiksiet! Elegants risinājums!

    Un tas nav viss – Zephyrus sērijas klēpjdatori aprīkoti ar īpašu atslēgu krāsaina kristāla formā, kas pievienojama datoram, līdzīgi kā USB atmiņa. Šajā atslēgā iespējams ierakstīt ne tikai savus profilus, bet arī izmantot to kā šifrēšanas atslēgu saviem datiem.

    Vēl noteikti gribu pieminēt, ka visi jaunie ROG sērijas portatīvie datori ir saņēmuši arī iespēju uzlādēt tos caur USB-C pieslēgumvietu. Varbūt jaudas nepietiks spēlītēm, taču vienkāršākām lietām datoru varēsiet uzlādēt vai noturēt pie dzīvības pat ar parastu automašīnas lādētāju.

    Rezumē

    Ja man pāris vārdos būtu jāsavelk visas savas sajūtas, tad tas skanētu apmēram šādi – jaunie ROG sērijas datori ir kvalitatīvi un reāli zvēri, kuriem, par laimi, visu niknumu iespējams atslēgt (lasi – izslēgt īpašo apgaismojumu), tādejādi iegūstot pat diezgan simpātiskus darbarīkus, kas noteikti izcelsies “a’ļa’makbuks” unificētā dizaina un formu pasaulē. Un ja mēs runājam par šo sēriju no “gaming” skatu punkta, tad tā jau nav tikai spēlēšana! Aiz spēlēm slēpjas vesela industrija mākslinieku, videografiķu, programmētāju, kas šīs spēles rada. Un arī tā ir ļoti nozīmīga šo produktu mērķa auditorija, kurai šo spēļu radīšanai nepieciešama uzticama un jaudīga datortehnika

    P.s. Man ir sirsnīgas jūtas satiekot igauņu kolēģus. Un kamēr es vēl esmu ceļā uz saviem pirmajiem video “mēģinājumiem” (un tas lai pagaidām paliek noslēpums), tad vizuālam ieskatam kāda igauņu kolēģa Youtube apskats par šo pasākumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma