Web Analytics
More
    Reklāma

    Synology MR2200ac režģtīkla maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Režģtīkla maršrutētāji ir pēdējā gada stilīgākās mājas un maza ofisa Wi-Fi tīkla mantiņas. Moderni režģtīkla maršrutētāji piedāvā ātri uzstādāmu un gandrīz bez konfigurēšanas lietojamu, plašu Wi-Fi tīklu. Režģtīkla maršrutētāji tiek pārdoti gan pa vienam, gan arī divu un trīs ierīču komplektos.

    Noteikti liela daļa lietotāju ir lielā sajūsmā par iespēju bezvadu maršrutētāju iestatīt ar lietotnes palīdzību, nevis slēgties ar vadu klāt pie maršrutētāja, klabināt iekšā IP adresi, mēģināt atminēt noklusējuma paroli un lietotājvārdu, lai pēc tam pusstundu burtos caur neskaitāmām iestatījumu lapām. Protams, par šo nelielo ērtību nākas visai jūtami piemaksāt – modernie maršrutētāji kļuvuši jūtami dārgāki, bet tie ir arī neskaitāmas reizes ātrāki par 25 latus maksājošo Wi-Fi b/g maršrutētāju, kas putekļu klāts darbojas jau 10 gadus.

    Reklāma

    Šoreiz apskatam saņemts vienpatis maršrutētājs Synology MR2200ac, kas spēj darboties kā režģtīkla maršrutētājs, atliks vien piepirkt klāt vēl vismaz vienu Synology MR2200ac, lai izveidotu Wi-Fi režģtīklu. Šajā apskatā pie režģtīkla maršrutētāja niansēm nepieskarsimies.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu 717 MHz
    • RAM: 256 MB DDR3
    • Antenas: 2×2 MIMO (2.4 GHz / 5 GHz)
    • LAN: 1x Gigabit (RJ-45)
    • WAN: 1x Gigabit (RJ-45)
    • Pieslēgvietas: 1x USB 3.0
    • Izmēri: 154 mm x 199 mm x 65 mm
    • Svars: 0.45 kg
    • Iepakojumā: viens maršrutētājs, barošanas avots, LAN vads
    • Cena: no aptuveni 140 eiro par vienu ierīci

    Izskats un uzbūve

    Synology MR2200ac pie pircēja nonāks atturīgā, pelēka kartona iepakojumā, nekādi spīdīgi sudraba un zelta uzsvari iepakojumā netiek izmantoti. Synology domājis ļoti zaļi.

    Pats maršrutētājs veidots no gandrīz pilnībā melnas plastmasas, tā nešķiet ļoti izmeklēti kvalitatīva. Synology MR2200ac pavisam noteikti ļoti atšķiras no konkurentiem, kuri izvēlas savus visai dārgos režģtīkla maršrutētājus arī glīti noformēt, kas man ir visai liels pārsteigums, jo Synology MR2200ac nebūt nav lēts.

    Synology MR2200ac stāv uz divām peciņām, tās nav noņemamas, attiecīgi Synology MR2200ac nevarēsi pieskrūvēt pie sienas vai kā citādi piestiprināt pie skapja sāna. Maršrutētāja priekšpusē izvietotas vien gaismiņas, kas ziņo par Wi-Fi statusu, visas pieslēgvietas atrodas maršrutētāja aizmugures daļā.

    Synology MR2200ac aizmugurē ir USB 3.0 pieslēgvieta, viena LAN un viena WAN pieslēgvieta, atiestatīšanas poga, WPS un ieslēgšanas poga. Maršrutētajam ir iekšējās antenas, nekas no korpusa ārā nelien.

    Manuprāt, kopējais vizuālais iespaids par Synology MR2200ac ir ne pārāk moderns. Man būtu gribējies par prasīto cenu saņemt glītāku dizainu, varbūt pats maršrutētājs varēja būt balts vai vismaz gaišs, lai tas būtu mazāk pamanāms istabas interjerā.

    Iestatīšana

    Synology MR2200ac iestatāms ar tīmekļa saskarnes palīdzību vai arī nāksies piemeklēt Android vai iOS lietotni. Mani izbrīnīja Synology izvēlētais lietotnes nosaukumus – “DS router”. Labā ziņa ir tā, ka vismaz Android Play veikalā lietotni atrod arī pēc meklēšanas vārdiem “synology router”, bet vēl arvien tas nav ideāli lietotājiem, kuri ir uz “jūs” ar maršrutētājiem.

    Spriežot pēc Synology MR2200ac lietotāja instrukcijas, divu MR2200ac ierīču iestatīšana režģtīklā ir nedaudz komplicētāka, bet sīkāk to nevaru komentēt, jo izmēģināšanai saņemts tikai viens Synology MR2200ac – nekādu režģtīklu no vienas ierīces neuzbūvēsi.

    Synology MR2200ac iestatīšana no datora nav pārāk sarežģīta, tā drīzāk atgādina ļoti vienkāršotas Linux operētājsistēmas izmantošanu. Synology nav pārāk aizrāvies, lai nodalītu maršrutētāja iestatīšanas izskatu no NAS pārvaldīšanas rīka, kas ir visai loģiski no patērēto resursu viedokļa, bet mūsdienās konkurence liek tomēr arī visas saskarnes būvēt absolūti vienkāršas, baltas, viegli uztveramas tādiem indivīdiem, kam uzmanības noturēšana ir kā zelta zivtiņai.

    Lai arī parasti pats esmu iecienījis tīmekļa saskarnes iestatīšanu līdzīgiem produktiem, tomēr Synology MR2200ac gadījumā rosinātu izmantot viedtālruņa lietotni – tā būs varbūt pat ātrāk.

    Te nonākam pie vienas no Synology MR2200ac niansē, ar ko Synology tik ļoti lepojas – WPA3 drošība. Šobrīd mēs ikdienā paļaujamies uz WPA2 drošību (ļoti vienkāršoti izsakoties – paroli, kas nepieciešama piekļuvei pie Wi-Fi). WPA3 izmantošanai nepieciešams arī WPA3 atbalsts klienta ierīcē (viedtālrunī, datorā). Te būtu uzreiz jānorāda, ka WPA3 atbalsts nebūs ļoti plaši atrodams viedierīcēs un datoros. Android pasaulē tev vajadzēs viedtālruni ar Qualcomm Snapdragon 845 vai modernāku procesoru, kā arī ierīces ražotājam ir jāaktivizē WPA3 atbalsts ierīcē. Galddatoros WPA3 atbalsts būs meklējams tikai pēc Windows 10 19H1 atjauninājuma saņemšanas.

    WPA3 it kā paredzēts, lai būtu grūtāk uzminēt Wi-Fi paroli, bet urķi jau atraduši WPA3 ievainojamību. Interesanti, ka WPA2 standartu urķiem izdevās uzlauzt tikai pagājušajā gadā – 11 gadus pēc tā iznākšanas.

    Tātad WPA3 ir vēl viena nedaudz nākotnes tehnoloģija. Ja to aktivizēsi Synology MR2200ac, nāksies maršrutētāju atiestatīt.

    Synology SRM 1.2 programmatūra ar Safe Access ļauj veidot dažādus lietotāju profilus, piemēram, bērniem. Safe Access ļauj ierobežot darbības tīmeklī laikā, piešķirt katram profilam atsevišķu bloķēto vai tikai atļauto vietņu sarakstu. Safe Access iespējas ir ļoti plašas, ar tām var iepazīties Synology mājaslapā.

    Darbība

    Synology MR2200ac ir tā saucamais tri-band 802.11ac 2×2 MIMO Wave 2 maršrutētājs, bet tas spēj darboties arī kā piekļuves punkts. Man par Synology MR2200ac cenu būtu gribējies redzēt vismaz 3×3 maršrutētāju, bet jāpiebilst, ka nemaz nav tik daudz ierīču, kas atbalsta 3×3 Wi-Fi. Ļoti līdzīgā cenā Ubiquiti AmpliFi HD piedāvā 3×3 MIMO, arī ASUS nesnauž, bet ASUS gadās, ka cenas maršrutētājiem ir augstākas.

    Ātri iemesta acs tīmeklī ziņo, ka Synology MR2200ac ne pārāk ideāli veicas, kad to izmanto režģtīkla slēgumā. Aptuvenie lejupielādes ātrumi iekšējā tīklā no NAS ierīces atduras pie 29 MB/s, kamēr konkurenti spēj tajā pašā ēkā sasniegt gandrīz divas reizes lielākus lejupielādes ātrumus. Tāpat ne ideāli spoži Synology MR2200ac veicas arī ar augšupielādes ātrumiem – tie ir ap 17 MB/s. Tiek arī ziņots, ka MR2200ac uztverošās antenas varēja būt spējīgākas.

    Jārēķinās, ka Synology MR2200ac ir tā saucamais tri-band režģtīkla maršrutētājs, kur viens 5 GHz savienojums tiek izmantots saziņai starp divām režģtīkla ierīcēm. Attiecīgi otrā režģtīkla MR2200ac ierīce būs tieši tik ātra, cik ātrs būs savienojums starp pirmo un otro režģtīkla ierīci. Synology jau uzreiz instrukcijā brīdina nenovietot MR2200ac režģtīkla ierīces pārāk tālu vienu no otras.

    Labā ziņa ir tā, ka nebūs jāmin, cik labi izvedies novietot otro MR2200ac režģtīkla ierīci, par to ziņos LED indikators uz MR2200ac. Cik noprotams no internetā lasītā, MR2200ac ļoti strauji zaudē savienojuma kvalitāti ar otru MR2200ac ierīci režģtīkla slēgumā. Diemžēl man nebija iespējas pārliecināties par šo niansi, jo testam izsniegts viens MR2200ac maršrutētājs.

    USB 3.0 pieslēgvieta ļauj visai veiksmīgi izmantot Synology MR2200ac par tīklā pieejamu atmiņu. Tīmekļa saskarne ļauj pievienoto USB disku vai atmiņu visai plaši konfigurēt kā tīkla disku. Noprotams, ka MR2200ac nav spējīgs noformatēt pievienoto USB disku vai zibatmiņu.

    Nobeigumā

    Atzīšos, ka nemaz nezināju par Synology iesaistīšanos Wi-Fi maršrutētāju tirgū, uzņēmums manā prātā iesēdies tikai kā NAS ierīču ražotājs. Īsāk sakot, mana tumsonība. Diemžēl izmēģināšanai saņemts tikai viens Synology MR2200ac, tāpēc nevarēšu komentēt par MR2200ac darbību, kad to izmanto kā divas vai vairākas režģtīkla ierīces.

    Synology MR2200ac izmēģināšanas laikā radās iespaids, ka ikdienas sīkie darbiņi, lapu ielādes u.tml. vieglas darbības ar šo maršrutētāju ir ātras, kamēr liela izmēra datu pārsūtīšana caur Wi-Fi līdzvērtīgas cenas konkurentiem ir būtiski ātrāka. Bet šis ir sajūtu novērojums, nevis mērījumu rezultātā iegūts pamatots spriedums.

    Synology MR2200ac vājā vieta noteikti ir lēnais procesors, kas liedz izmantot pilnas maršrutētāja iespējas. Šī iemesla dēļ droši vien būtu jāizvairās no Synology MR2200ac iegādes, ja vēlēsies to izmantot vienu pašu, nevis bezvadu režģtīkla sistēmā no divām vai vairākām MR2200ac ierīcēm. Mani arī neapmierinātu tikai viena LAN pieslēgvieta, bet šī problēma ir labojama ar lētu gigabita komutatoru (switch).

    Vairāku Synology MR2200ac iegāde visai jūtami sitīs pa maciņu, konkurenti neguļ, piedāvājot līdzvērtīgas vai zemākas cenas, kā arī augstākus ātrumus un stabilākus savienojumus. Synology paši instrukcijā atzīst, ka MR2200ac 5 GHz savienojums starp bezvadu režģtīkla ierīcēm varēja būt spēcīgāks. Man arī šķiet, ka ikdienā 5 GHz savienojums ar viedierīcēm attālākās telpās ir zem tā, ko es gaidītu no šādas cenas maršrutētāja.

    Lasīts, ka pie USB 3.0 pieslēgvietas izmantošanas vari tikt tikai galvenajam Synology MR2200ac režģtīkla slēgumā. Otrais Synology MR2200ac vienkārši atkārto signālu, bet USB 3.0 pieslēgvieta ir neaktīva.  Nav arī skaidri pateikts, vai otrā režģtīkla ierīce spēj pati atjaunināt programmatūru bez lietotāja iejaukšanās.

    Patika

    • viegli iestatāms
    • visai labs 5 GHz pārklājums
    • plašākas iespējas advancētākiem lietotājiem

    Nepatika

    • tikai 1x WAN un 1x LAN
    • par šo cenu gaidīju 3×3 MIMO
    • nav stiprināms pie sienas
    • salīdzinoši švaks 2.4 GHz pārklājums
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tetris
    23.04.2019 07:48

    A. god. autor! Vai Tu savus tekstus kādreiz ar’ pārlasi pirms publicēšanas? Kā raksts, tā drukas / neuzmanības / nezināšanas kļūda.

    ” iestatīt a lietotnes”

    Kursors.lv
    23.04.2019 07:52
    Reply to  Tetris

    Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

    23.04.2019 11:12

    Es pamanīju :-)

    Astro
    26.04.2019 00:37

    Man domāt, tā ir attieksme pret lasītāju. Ne jau mums būtu kkas jārediģē, jāpārsūta. Mēs varētu precizēt kādas nianses, dalīties ar papildus informāciju no pieredzes. Bet ne mūžīgi norādīt uz vārdiem (arī teikumiem), kas atkārtojas, terminoloģiju, utt…
    Tāpēc gadās, ka reklāmrakstus, kas uzrakstīti gramatiski un literāri pareizi, lasu, lai neaizmirstu valodu… ;-) Kā piemēram raksts par audi S6 un S7. Nav ne produktu, ne aplikāciju, ne mātes plašu… :)))

    Kursors.lv
    26.04.2019 07:58
    Reply to  Astro

    Paldies par komentāru! Kļūdas gan sanāk pielaist, gan labojam un lasītājiem ir piedāvāta pietiekami ērta iespēja par tām norādīt. Tāpēc arī aicinu to izmantot.

    Preses relīzes arī dažkārt ir tik drūmi uzrakstītas, ka netiek publicētas valodas dēļ.

    P.S. Mātesplates, protams, būs pieminētas arī turpmāk, jo tā pareizi latviski sauc šo produktu.

    23.04.2019 11:15

    Pa lielam nekas īpašs (lasi sūds) par dārgu cenu. Šim nav MIMO 3×3. Nav LTE…līdzīgi kā ar Amplifi Ubiquiti..ir USB…bet programmētāji nevar izdomāt ko ar viņuu darīt. Palieku pie MT :-D

    Reklāma