Web Analytics
More
    Reklāma

    Apskats: Yoshi’s Crafted World (video)

    Raksts pārpublicēts sadarbībā ar videospēļu portālu Strike.lv. Viņi ir forši, pēc aktuāliem videospēļu jaunumiem dodies pie viņiem.

    Jaunākie raksti

    Spēļu demo jeb bez maksas lejupielādējamās izmēģinājuma versijas var būt labs veids, kā gūt priekšstatu par pilno produktu. Tomēr, esot vien nelielam fragmentam no kopuma, tām ir iespējams radīt maldīgu iespaidu. Piemēram, šo rindu autoram Yoshi’s Crafted World demo nešķita īpaši interesants – iekļauts ir tikai pirmais līmenis, pārlieku viegls un neiedvesmojošs. Par laimi, marta ievērojamākās Switch spēles pilnā versija patīkami pārsteidza. Pat ļoti.

    Crafted World neizgudro velosipēdu no jauna, taču tik un tā izceļas ar ārkārtīgu daudzveidību un radošumu. Runa ir par vairāk vai mazāk standarta t. s. divdimensiju platformeri – skrien no kreisās uz labo ekrāna pusi, lec no vienas virsmas uz citu, uzveic pretiniekus, vāc monētas un citas lietas, tad pabeidz līmeni. Ja esat pazīstami ar sēriju Yoshi, gan jau zināt par dinozauru galvenajā lomā, kurš ar savu garo mēli prot aprīt priekšmetus, pārvēršot tos olās, ko pēc tam mest, mijiedarbojoties ar apkārtējo pasauli.

    Reklāma

    Līmeņi vietām piedāvā kustēties arī trīs dimensijās

    Nosaukumā ietvertie vārdi Crafted World apzīmē šīs Yoshi daļas (astotās) tematiku – rokdarbi. Proti, apkārtējā pasaule izskatās tā, it kā būtu veidota no kartona un aplikāciju papīra. Rodas iespaids, ka katrs līmenis ir savā lielā diorāmā, kurā ir izvietotas daudzas rotaļu figūriņas. Dzinis Unreal Engine 4 ir neparasta izvēle Nintendo izdotam darbam, taču tā iespaidīgie vizuālie efekti lieliski piestāv pasauļu atveidei. Maksimālās izšķirtspējas 720p dēļ attēls ir stipri neass, taču to atsver turēšanās pie 60 kadriem sekundē, kas nodrošina gludu vadību.

    Priekšmeti fonā tiek izplūdināti ne vien tāpēc, ka tas izskatās labi: jauniegūtais telpiskums attiecas arī uz spēles procesu. Tagad dinozaurs atsevišķās vietās var pārvietoties arī augšup un lejup, piešķirot līmeņiem trešo dimensiju. Crafted World ir visu vecumu cilvēkiem draudzīga spēle, taču īstu pārbaudījumu atradīsiet, mēģinot savākt visus gudri paslēptos priekšmetus – olas ir jāmet arī pa objektiem, kas atrodas fonā vai priekšplānā. Turklāt vairumu pasauļu var iziet apgrieztu otrādi papildu labumiem, bieži atsedzot butaforiju neapdarinātās puses.

    Pastāvīgi pārsteigumi

    Pats par sevi Crafted World spēles process nav nekas īpašs, ja esat labi pazīstami ar žanru. Tā piemērotība bērniem var nozīmēt, ka pieaugušajam nebūs ļoti aizraujoši (raksta autors paralēli klausījās podkāstu Joe Rogan Experience). Par laimi, tas ir tikai viens elements no kopuma, kas veido šo Yoshi daļu, un kontekstā ar pasaulēm, kurā notiek, šķiet daudz saistošāks.

    Līmeņos savāktās monētas var tērēt jauniem tērpiem

    Tipiskā spēlē tiek pakāpeniski iepazīstināti jauni mehānismi, pretinieki un šķēršļi. Parasti pēc katra no tiem pie sevis var teikt: “Skaidrs – turpmāk šo redzēšu katrā otrajā līmenī.” Taču Crafted World izstrādātāji nav baidījušies noteiktas idejas izmantot tikai vienā no daudzajām pasaulēm vai pat atsevišķos līmeņos. Piemēram, sprāgstoši pretinieki (bumbas ar degli) un bīdāmi rati parādās tikai raktuvēs, kamēr kvēlojošs kausēts metāls, kā līmenis pakāpeniski ceļas, ir fabrikas ekskluzīvs.

    Lai gan visās 16 pasaulēs izmantotās tēmas nav nekas agrāk neredzēts, Crafted World aptuveni 8 cauri izskriešanai nepieciešamajās stundās sapako tik daudz dažādības un atjautīgu ideju, ka nekad nav garlaicīgi tiekties atrast nākamo dārgakmeni, ko savos nagos cenšas iegūt arī ļaundaris Baby Bowser. Piemēram, vienā līmenī jūs galvenokārt spēlēsieties ar magnētiem un skārda bundžām, lai atvērtu durvis, citā plostosiet pa tekošu straumi, izvairoties no milzu briesmoņiem, kas jūs grib aprīt, kamēr nedaudz vēlāk būsiet kosmosa stacijā, kurā triecas asteroīdi, uz brīdi iedarbinot trauksmi un padarot citādi draudzīgos robotus bīstamus.

    Vienatā ir labāk

    Crafted World šķiet ideālā izvēle spēlēšanai kopā ar savu bērnu, jaunāku brāli/māsu vai diviem pieaugušiem zīdaiņiem kopā (sk. rakstā ievietoto video). Kā jau gandrīz jebkurš Switch paredzēts darbs tā piedāvā katram cilvēkam iesaistīties, paņemot rokās savu pulti Joy-Con. Diemžēl saspēles iespēja ir šīs Yoshi vājākais elements. Liekas, ka tā tika iekļauta ķeksīša pēc. Rezultāts ir pārāk haotisks.

    Pirmkārt, kadrs parasti ir pievilkts visai tuvu notiekošajam, kas pārāk netraucē, spēlējot vienam, taču ar diviem dinozauriem nozīmē daudz uz ekrāna aizņemtas vietas. Vienam izejot no skata, otrs jošijs pārvēršas savā sākotnējā – olas – formā, tad jāgaida viņa izšķilšanās. Otrkārt, ir pārāk viegli aprīt otra spēlētāja vadīto dinozauru un, mēģinot reizē pārlēkt kādu aizu, uzsēsties viņam uz muguras, tādējādi kļūstot par veselumu, ko kustina abi biedri vienlaikus (viens mēli, otrs kājas).

    Uz beigām tiks patiesi pārbaudītas jūsu prasmes

    Kopumā Yoshi’s Crafted World ir visai ģimenei piemērota spēle, kurā jālēkā pa platformām, jāuzveic šķēršļi un jāatrod paslēpti dārgumi. Tā nepiedāvā neko agrāk neredzētu, taču spilgtajās pasaulēs ietvertā daudzveidības un radošuma kombinācija ir lieliska. Jāuzslavē izstrādātāju uzdrošināšanās pārāk ilgi neturēties pie tām pašām idejām, to vietā pastāvīgi sniedzot jaunas. Vienīgais lielais mīnuss ir haotiskā divspēlētāju iespēja. Crafted World ir ieteicama visiem, kuriem nav iebildumu pret kaut kā vienkāršāka un krāsaināka izmēģināšanu.

    Žanri: platform, side-scrolling
    Spēlētāju skaits: 1–2
    Platforma: Switch
    Izstrādātājs: Good-Feel
    Izdevējs: Nintendo
    Iznākšanas datums: 29.03.2019.
    Par apskata kodu paldiesBergsala

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma