Web Analytics
More
    Reklāma

    Astoņas “Komercializācijas reaktora” komandas attīstīs zinātnē bāzētus enerģētikas, optikas un medicīnas nozares uzņēmumus

    Jaunākie raksti

    Jaunuzņēmumu akselerācijas platformas “Komercializācijas reaktors” rīkotajā 13. “Ignition event” izveidotas astoņas zinātnē bāzētu uzņēmumu komandas, kas attīstīs perspektīvas tehnoloģijas patlaban aktuālajās enerģētikas, optikas un medicīnas nozarēs, informē “Komercializācijas reaktora dibinātājs” Nikolajs Adamovičs.

    “Esmu gandarīts par veiksmīgajiem rezultātiem, proti, ir izveidojušās astoņas zinātnieku un uzņēmēju apvienotās komandas. Mēs strādājam tā, lai ar teju ar simtprocentīgu varbūtību iesāktie projekti būtu veiksmīgi. Tādēļ esmu pārliecināts, ka pēc laika dzirdēsim par ne vienu vien interesantu produktu dažādās rūpniecības nozarēs,” uzsver Adamovičs.

    Reklāma

    Tā, piemēram, komanda “Xopticum” strādās ar hiperprecīzu spektra attēla veidošanas tehnoloģiju, kas nodrošina augstas izšķirtspējas spektru katrai elektronu staru pozīcijai. Tiek prognozēts, ka unikālie attēli varētu būt noderīgi gan ģeologiem un kalnrūpniekiem, gan lauksaimniekiem un mežsaimniekiem, tie ir izmantojami arī vides monitoringam un kriminālistikas vajadzībām.

    Ar optikas risinājumiem plānots strādāt arī jaunuzņēmumā “Optiskā nobīde”, kas, izmantojot organisku, gaismu emitējošu tranzistoru, var palielināt augsto luminiscenci. Šāda tehnoloģija var būt noderīga visur, kur ražotāji izmanto OLED diodes un OLET laukus.

    Komandā “Civitational procesing” tiks attīstītas iespējas pārstrādāt lauksaimniecības atkritumus ar kavitācijas metodi, tā iegūstot mēslošanas līdzekļus bez lignīna un granulas bez pelniem.

    Savukārt uzņēmumā “HYREVISION” tiks attīstīti droni ar augsto tehnoloģiju lietošanas iespējām, bet uzņēmumā “CleanSignal” – pētītas iespējas, kā panākt tīrāku, tālāku un kvalitatīvāku signālu pārraidi. Šī tehnoloģija varētu būt noderīga, piemēram, interneta nodrošināšanai lauku apvidū vai arī bezvadu signāla pārraidei plašās ražošanas telpās. Tā varētu interesēt gan iekārtu (antenu) ražotājus, gan arī interneta un telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējus, pētniecības laboratorijas un militāro sektoru.

    Vairākas komandas pievērsīsies pasaulē ļoti aktuālajai enerģijas uzkrāšanas (akumulatoru) tehnoloģiju attīstīšanai. Tā komandā “TopCAP”, balstoties uz jaunu ķīmiskās sintēzes un materiālu apstrādes veidu, tiks izstrādāts process, kas ļaus ražot superkondensatoriem (akumulatoriem) paredzētu materiālu. Savukārt komandā “FlexiB” tiks attīstīta novatoriska tehnoloģija, kas ļaus kļūst par līderi elastīgu (flexible) akumulatoru un bateriju ražošanā.

    Uzņēmumā “HealtyCare” tiks izstrādāta lietotne, kas atklāj traucējumus stimulu uztverē un mikrokustību aktivitātēs, tādējādi ļaujot novērtēt veselības problēmas neatkarīgi no patoloģijas veida.

    “Komercializācijas reaktora” 13. “Ignition event” norisinājās 12. un 13.aprīlī Latvijas investīciju un attīstības aģentūras organizētā otrā starptautiskā “Magnetic Latvia” tehnoloģiju konferences “Deep Tech Atelier” ietvaros. Pasākumā viesojās arī autorūpniecības giganta “Schaeffler” pārstāve Elēna Mullere, ka arī “Schaeffler” Balticvadītājs Aleksandrs Parfinovičs.

    “Mēs “Schaeffler” vēlamies parādīt, ka esam tehnoloģisko inovāciju līderi savā nozarē, un gribam tādi palikt arī turpmāk. Taču nākotnes konkurence izskatās ļoti saspīlēta, tādēļ saprotam, ka ir jāstrādā ļoti mērķtiecīgi. Tieši šī iemesla dēļ mēs atkal esam Latvijā, jo vēlamies turpināt strādāt ar labākajiem zinātniekiem un uzņēmējiem,” uzsver Mullere.

    “Schaeffler” 2015.gadā iegādājās “Komercializācijas reaktorā” akselerēto jaunuzņēmumu “Naco Technologies”, uz kā bāzes tika izveidots “Schaeffler Baltic”.

    “Ignition event” rezultātus augstu ir novērtējuši arī vairāki starptautiskie akselerātori, tādi kā “HAX”, “EIT raw materials”, “Brightlands Innovation capmus”, “Energy Spin Accelerator”, “MIT Enterprise Forum”, “INAM”, kā arī tādi investori kā “Practica Capital”, “Imprimature Fund”, “Nordic Ninja Fund”.

    Pēc pirmsakselerācijas programmas, “Ignition event” ietvaros izveidotās komandas varēs pieteikties uz “Kommercializācijas reaktora fonda” akselerācijas programmu un investīcijām no pirmssēklas un sēklas fondiem kopā līdz 300 000 eiro.

    Nākamais “Ignition event” paredzēts šī gada 1-2.novembrī.

    “Komercializācijas reaktors” dibināts 2009.gadā Rīgā, ar mērķi veidot jaunus, modernus uzņēmumus, kas ir balstīti uz zinātniskiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. Reaktorā tapuši, piemēram, šādi uzņēmumi: “Naco Technologies”, “Pogritech”, “Conelum”, “Eventech”, “InLable”, “VeritaCell”, “ConvertIQ”, “Empyrio”, “3D Strong”, “Catalyco”. Platformu atbalsta Attīstības finanšu institūcija “Altum”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Ekonomikas ministrija un citi uzņēmumi un organizācijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma