Web Analytics
More
    Reklāma

    Neglīto saskarņu lāsts

    Jaunākie raksti

    Aprīlis būtu dēvējams par mēnesi, kurā var droši teikt, ka 2019. gads jau ir krietni ieskrējies. Pagaidām, šogad manās testēt kārajās rokās visbiežāk pabijuši Huawei/Honor tālruņi. Gan man testējot tālruņus, gan parādot tos citiem, atziņa ir, ka korpusi ir lieliski izstrādāti, cena laba, izmantotās komponentes labas. Taču ir kāds aspekts, ko pats esmu piefiksējis un pamanījuši arī pārējie – saskarne ir neglīta. Jau gadiem apskatnieki spļaudās par EMUI saskarni. Šoreiz vēlos rast atbildi uz to, kas tad īsti kaitina šajā un citās saskarnēs, kuras izraisa konstruktīvā kritikā nepamatoto “man vienkārši nepatīk” sajūtu.

    Ieskats vēsturē

    Lai saprastu, kur saskarnes nonākušas šobrīd, ir vērts atskatīties pagātnē. Pirms 12 gadiem, kad Apple revolucionēja viedtālruņu tirgu, dizaineriem nācās domāt, kā jaunās tendences iebarot lietotājiem. Tā kā līdz šim cilvēki bija pieraduši pie reāliem taustiņiem, tas tika panākts ikonas attēlojot telpiskas, pieskārienam pieliekot klikšķa skaņu un vibrāciju. Ikonās tika izmantotas krāsu pārejas, ēnojumi, mākslīgi raksti, kas pastiprina telpiskumu. Tas pats princips attiecās arī uz firmu un applikāciju logo. Vai atceraties kā agrāk izskatījās Windows, Google un Instagram logo, un kā tie izskatās tagad? Atceros savu seno LG Arena, kura saskarnes telpiskās ikonas tika izvietotas uz grozāma kuba. Kad cilvēce saprata, ka kapacitīvo ekrānu ievade ir uz palikšanu, bija laiks attīstīties saskarnes dizainam. Atmetot telpiskumu, ēnojumus, niansētās krāsu pārejas un ilustratīvo atainojumu, ikonas un foni kļuva plakanāki. Par pirmrindnieku šajā tendencē kļuva Windows Phone 7 ar savām dzīvajām flīzēm – ļoti uztveramas ikonas, kas kustējās ar 3D animāciju. Manuprāt, vizuāli WP7 un tā metamorfozes būtu uzskatāms par vienu no augstvērtīgākajiem saskarņu dizaina piemēriem. Gan iOS, gan Android jau krietnu laiku pieturas pie plakanām, minimālistiskām, abstraktām dizaina līnijām.

    Reklāma

    Atpakaļ tagadnē

    Gan Huawei, gan Samsung saskarnes ir piedzīvojušas gan telpiskos, gan plakanos posmus. Arī Samsung “pieskārienburvju” un “pieredžu” saskarnes nav bijušas apskatnieku mīlētas. Samsung pārmests gan nesaprotamu piktogrammu dizains ikonās, gan to estētika, kas atgādina multfilmu nevis nobriedušu dizainu. Toties šī gada flagmaņos prezentētais One UI uzskatāms kā kļūdu labojums. Uztveramāka kļuvusi gan estētika, gan uzlabota ergonomika, kas nozīmē, ka saskarne iet līdzi laikam.

    Arī One UI nav uzskatāma par ideālu saskarni, bet tas ir solis pareizajā virzienā. Tikmēr EMUI ar pārmaiņām tik naski nesokas. Ja Samsung agrāk varēja pārmest to, ka saskarne izskatās kā multfilma, tad EMUI viena no lielākajām problēmām ir ikonu dizaina nekonsekvence. Vienas ir apaļas, citas kantainas, citas nekonkrētā formā. Daļēji situāciju uzlabo motīvi, tomēr, pirms uzvilkt masku, būtu loģiski redzēt simpātisku, sakārtotu seju. Atskatoties pagātnē, var redzēt, ka Huawei saskarni veidojis, estētiku aizgūstot no ābola. Šobrīd pieejamais ir kaut kas pa vidu starp ābola estētiku un dažiem piemēriem, kas imitē tīru Android. Diemžēl, izpildījums ir ne šis, ne tas. Līdz galam nav nokopēts ne ābols, ne tīrs droīds. Iespējams tas arī rada nepatiku pret saskarni.

    Sausais atlikums

    Šis raksts tapa tādēļ, ka nenocietos un aizgāju uz veikalu paturēt rokā daudzsološo Huawei P30 sēriju, jau atkal sajūsmu radīja gandrīz viss, izņemot saskarni. Ar to gribēju teikt, ka jau labu laiku no Huawei lietotāji gaida nevis tikai nedaudz uzlabotu, bet pamatīgi renovētu saskarni. Īpaši bēdīgi EMUI izskatās uz One UI fona, jo Samsung vismaz kaut ko ir darījis lietas labā. Lai nepatikas sajūta mazinātos vajadzētu izlemt kuru ceļu iet: pilnīgi tīru Android, bet veselais saprāts saka priekšā, ka Huawei milzis to nekad nepieļautu; pseidotīru – OnePlus variants, kur imitēts tiek tīrs Android, bet iekļauti uzlabojumi; imitācija – maksimāli viss aizlienēts no ābola, kā to dara Oppo un Vivo.

    Jau iepriekš atvainojos, ka šoreiz uzsēdos tieši uz Huawei un Honor interfeisiem, vienkārši tie ir ļoti aktuāli zīmoli mūsu pusē. Līdzīgi grēko arī citi – Sony, LG, Asus un lielākā daļa Ķīnas ražotāju. Manuprāt, būtu ļoti vērtīgi piestrādāt pie sadaļas, kas jau daudzu gadu garumā neapmierina pamatīgu skaitu lietotāju.

    Šoreiz, nespējot gūt racionālu spriedumu, kādēļ viena saskarne ir tīkama, bet otra nē, lūdzu atstāt komentāros savu viedokli par patīkamākajām saskarnēm, un kā uzlabot esošās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Yan Jet
    08.04.2019 10:46

    Ļoti labs video par to, kāpēc tieši tā attīstās digitālais dizains (3D – flat design)
    https://www.youtube.com/watch?v=TfzEPtLPnP4&app=desktop

    Visi brēc, ui, cik tīrs androids ir labs, bet man tas šķiet garlaicīgs un vienmēr tiek uzlikts kāds launchers, kurā var nomainīt visu, kas sirdij patīk.
    Uzskatu, ka izstrādātajam un dizainerim vairāk par visu man ir jādod izvēles brīvība nevis jāuzspiež kas konkrēts.

    Jurģis Spulenieks
    08.04.2019 10:56
    Reply to  Yan Jet

    Piekrītu, tomēr nepamet sajūta, ka pamaz domāts par EMUI noslīpēšanu, kaut vai erganomiku, par ko jādomā izstiepjot garu ekrānu.

    Oskars
    08.04.2019 10:59

    Es uz sho noradiju sen, ko google pieversas no Android Oreo versijas. Ir izstradataji, kas to ignore vienkarshi un atstaj nepiebalancetu ikonu jaunajiem “noteikumiem”.

    Jurģis Spulenieks
    08.04.2019 11:01
    Reply to  Oskars

    Šoreiz jautājums nav tikai par ikonām, lai panāktu ērtāku lietošanu aktīvā daļas jāliek sasniedzamā vietā, piemēram, apakšā.

    Oskars
    08.04.2019 11:07

    Starp citu velos atzimeeta, ka izstradataji slinko pie programmu UI pieskanjoshanas. Daudzas lietas atstaj no aizvesturiskam versijam. Nemsim piemeru no Amazon programmas, programma ier pieskanjota un izskatas ok, bet kad nospied share, tad lec no Android 4.4 versijas vai pat vecakas logs ar iespeju daliities.

    Kursors.lv
    08.04.2019 11:11
    Reply to  Oskars

    Tas tiek darīts tāpēc, lai konkrētā lietotne būtu pieejama maksimālam skaitam lietotāju, arī uz vecām ierīcēm.

    BaltaisTehvs
    08.04.2019 11:34

    iespējams , tas ir ieradums , bet man EMUI šķiet gan smuks , gan ērts un visādi citādi – lietojams . Ko nevarētu teikt par samsunga brīnumu – tur gana bieži apmulstu meklējot pareizo ceļu . Un tas viss , pie tā , ka aparāts tiek regulāri lietots .

    Nekonsekvence ikonu dizainā ? apaļās un neapaļās ikonas ? Hmm – te neredzu nekādu dižo atšķirību .
    pat augstāk esošajās bildēs ne-apaļumi ir abiem piemēriem :D

    Visādā ziņā neviena no esošajām saskarnēm ( uz doto brīdi ) nav pats pats labums , bet apskatnieki tik mauc savu subjektīvo , bet autoratīvo viedokli .

    Jurģis Spulenieks
    08.04.2019 11:40
    Reply to  BaltaisTehvs

    Protams, ka pieradums dara brīnumus, un kā jau rakstā minēju neviena no populārākajām saskarnēm nav ideāla. Vienkārši gribētos redzēt lielāku iniciatīvu sadaļā,kas visbiežāk lietotājiem liek vilties, neticu,ka ražotājs nav to pamanījis.

    08.04.2019 13:48

    Ikdienā pašreiz lietoju Huawei telefonu ar Android Pie EMUI 9 saskarni. Manā ieskatā ļoti ērta un viegli saprotama, bet pieļauju, ka normāla viņa ir sākot ar EMUI 8 (pirms tam 3 gadus lietoju iPhone). Ir lietotas arī Xperia Z sērijas, HTC un Samsung ierīces un jāsaka, ka EMUI patīk vislabāk. Bet viss atkarīgs no pieraduma spēka.

    Psycho Dad
    09.04.2019 08:22

    Es par MIUI gan gandrīz nemaz nesūdzos

    Reklāma