Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaunuzņēmums “Eventech” prezentē savus sasniegumus Kosmosa industrijas dienā

    Jaunākie raksti

    20.martā notikušajā Kosmosa industrijas dienā, kurā piedalījās trīs lielākie nozares uzņēmumi Eiropā, savu sasniegumus prezentēja arī Latvijas kosmosa tehnoloģiju izstrādātājs “Eventech”. Šobrīd uzņēmums izstrādā daļu no kosmosa kuģa “Luna 27” nolaišanās sistēmas, informē “Komercializācijas reaktora” vadītājs Nikolajs Adamovičs.

    Starptautiskajā kosmosa projektā “Luna 27” “Eventech” nodrošinās daļu no nolaišanās sistēmas, proti, lāzerskanēšanas jeb LiDAR (light detection and ranging) sistēmas daļu. LiDAR sistēmai jānodrošina augstas izšķirtspējas 3D Mēness virsmas attēli, kas palīdzēs atrast piemērotu un drošu vietu, kur varētu nolaisties kosmosa kuģis. Šajā kosmosa izpētes projektā Latvijas jaunuzņēmums sadarbojas ar “Maxar Technologies Ltd.” Lielbritānijas meitas uzņēmumu.

    Reklāma

    “Eventech” specializācija ir elektroniskās mērierīces, kas ļoti precīzi nosaka attālumu no Zemes līdz satelītam un var palīdzēt noteikt gan tā atrašanās vietu, gan lidošanas orbītu, līdz ar to esam lepni prezentēt šo sasniegumu Kosmosa industrijas dienā. “Eventech” ir izcils piemērs tam, ka zinātnē bāzētas idejas kļūst komerciāli veiksmīgas un spēj attīstīties,” stāsta Adamovičs.

    Lāzera gaismas impulss tiek izšauts uz satelīta pusi, tas atstarojas, atgriežas, un ar mērierīci tiek precīzi reģistrēts gaismas impulsa ceļošanas laiks. Process palīdz matemātiski izskaitļot satelīta orbītu. Attāluma precizitāte, ko var noteikt, ir 0,5 mm.

    Plānots, ka kosmosa misija “Luna 27”, ko organizē Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) sadarbībā ar Krievijas Federācijas Kosmosa izpētes institūtu un kosmosa izpētes milzi “Airbus”, uz Mēnesi dosies 2021.gadā.

    Jāatgādina, ka “Eventech” ir tā dēvētais “spin-off” uzņēmums, proti, tas attīstījies sadarbojoties un licencējot Elektronikas un datorzinātņu institūtā (EDI) izstrādātu tehnoloģiju. Tā ir ļāvusi “Komercializācijas reaktorā” tapušajam jaunuzņēmumam iekarot vairāk nekā 50% tirgus, kurā izmanto īpaši augstas precizitātes laika notikumu reģistrācijas iekārtas satelīta lāzernavigācijai.

    “Visā pasaulē ir nedaudz vairāk nekā 60 satelītu lāzerlokācijas stacijas jeb observatorijas un puse no tām izmanto mūsu mērierīces. Tā ir ļoti izturīga un labi izstrādāta, jo tās darbības laikā nav konstatēti būtiski bojājumi,” informē “Eventech” pārstāve Katrina Krivenko.

    2016.gadā “Eventech” ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA) noslēdza 400 tūkstošu eiro vērtu līgumu par daudzfunkcionālā notikumu taimera pielietojuma attīstīšanu kosmosa vajadzībām. Tā ir maksimālā atbalsta summa, ko Latvijas uzņēmums var saņemt no EKA. 2019.gada sākumā līgums tika veiksmīgi noslēgts un tehnoloģija ir gatava lietošanai kosmosa misijās. Papildus pie plānotās sadarbības ar Maxar Technologies Ltd. meitas uzņēmumu MDA UK “Luna 27” misijā, “Eventech” jau ir pārdevis MDA UK Ltd. divas tehnoloģijas licences Space Drone komercmisijai kosmosa kuģu un satelītu kalpošanas laika pagarināšanai.

    Kosmosa industrijas dienā pulcējās vairāk nekā 100 dalībnieku no desmit Eiropas valstīm, tostarp kosmosa nozares lielākie uzņēmumi “Airbus Defence and Space”, “Thales Alenia Space”, “OHB Systems”. Kosmosa industrijas dienu organizē Izglītības un zinātnes ministrija  sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru, Igaunijas Ekonomikas ministriju un Lietuvas Ekonomikas ministriju.

    “Komercializācijas reaktors” dibināts 2009.gadā Rīgā, ar mērķi veidot jaunus, modernus uzņēmumus, kas ir balstīti uz zinātniskiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. Reaktorā tapuši, piemēram, šādi uzņēmumi: “Naco Technologies”, “Pogritech”, “Conelum”, “Eventech”, “Evoled”, “Mahydy”, “Nanooptometrics”, “Snowision”, “Koatum”. Platformu atbalsta Attīstības finanšu institūcija “Altum”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Garantiju aģentūra, “Swedbank”, “Baltic International Bank”, Ekonomikas ministrija un citi uzņēmumi un organizācijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma