Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei atrāda Mate X – salokāmo 5G viedtālruni

    Jaunākie raksti

    Mobile World Congress 2019 mobilo tehnoloģiju konferences priekšvakarā tehnoloģiju gigants Huawei visai pasaulei atrādīja savu salokāmo 5G viedtālruni – Mate X. Pirms dažām dienām šādu viedtālruni Galaxy Fold paskatā parādīja arī Samsung un turpmākās nedēļas laikā līdzīgas ierīces ieraudzīsim arī no citiem vairāk un mazāk zināmiem tehnoloģiju uzņēmumiem.

    Huawei Mate X

    Diemžēl Huawei nebija gatavi savu jauno produktu nodot žurnālistu rokās un tas dažos eksemplāros bija izlikts visiem apskatei stikla kastēs. Tāpēc pagaidām man nav iespējas spriest par jaunā telefona praktisko pusi.

    Reklāma

    Mate X prezentācijas sākumā Huawei izpilddirektors Ričards Ju (Richard Yu) daudz laika veltīja jaunās ierīces dizaina apjūsmošanai. Viņš norādīja, ka ierīcei ir milzīgs (6.6 collu) displejs salocītā stāvoklī un iespaidīga apmēra 8 collu displejs atlocītā stāvoklī.

    Tā kā pagaidām salokāmo viedtālruņu ir ļoti maz, Huawei nācās salīdzināt savu Mate X ar Samsung veidoto Galaxy Fold un biezuma (abos stāvokļos) ziņā Huawei veikums ir krietni pievilcīgāks. Samsung jaunais telefons vairāk izskatās pēc neveiklas divu atsevišķu telefonu kopā salipināšanas, kamēr Mate X izskatās krietni pārdomātāks.

    Mate X salokās ar ekrānu uz ārpusi un vienā ekrāna sānā ir biezāka daļa, kas ļoti labi noder, lai ērti ierīci noturētu rokā arī atlocītā stāvoklī. Šajā biezajā daļā ir iebūvētas vairākas kameras (pareizi nodomāji, sadarbībā ar Leica), USB Type-C pieslēgvieta uzlādei un sānā ir ieslēgšanas/izslēgšanas poga ar tajā iebūvētu pirkstu nospiedumu lasītāju. Varētu šķist, ka uz ārpusi vērsts displejs ir slikta doma, jo tas visu laiku būs pakļauts apkārtējās vides nesaudzīgajai iedarbībai. Gan jau, ka tā arī būs, taču Huawei ir padomājuši arī par speciālu maciņu jaunajam Mate X.

    Tas nebūtu Huawei, ja arī šajā prezentācijā nerunātu par 5G un skaidrs, ka Mate X ir dual SIM viedtālrunis, kuram viena SIM karte var būt ar 5G tīklu atbalstu. Huawei arī norāda, ka ierīci darbina pasaulē pirmais 7nm tehnoloģijā izstrādātais 5G modems Balong 5000 (pašu ierīci darbina Kirin 980). Rezultātā šis telefons varēs nodrošināt līdz 4.6 Gbps lejuplādes ātrumu. Protams, ja un kad tas tiks kādā 5G tīklā.

    Huawei Mate X ir divās daļās (līdzīgi kā Galaxy Fold) sadalīta baterija, kas kopā veido 4500 mAh ietilpību. Huawei ir pacenties un šim telefonam radījis īpaši jaudīgu 55W lādētāju, kas ierīci uzlādēs nepilnas stundas laikā.

    Cik tad jaunais Mate X maksās un kad to varēs nopirkt? Mate X cena būs iespaidīgi 2299 eiro un tas būs pieejams kaut kad šī gada vidū. Salīdzinājumam, Samsung savam Galaxy Fold spēja norādīt pieejamības informāciju (26. aprīlis) un mazāku cenu (1980 ASV dolāri). Protams, laiks rādīs vai abi ražotāji spēs realizēt savus solījumus. Es atļaušos būt skeptisks, kamēr neredzēšu šos produktus savās rokās.

    Salokāmie viedtālruņi – izteikta 2019. gada tendence

    Skaidrs, ka salokāmie viedtālruņi ir izteikta 2019. gada tendence. Tas priecē, jo beidzot telefoni atkal ir kļuvuši interesanti un pat, ja konkrētās gada sākumā atrādītās ierīces ir ļoti agrīnas stadijas produkti, jācer, ka dažu gadu laikā šīs dārgās tehnoloģijas kļūs lētākas un pieejamākas plašākam cilvēku lokam. Protams, ražotājiem arī jādomā ne tikai par tehniskajiem šādu ierīču ražošanas aspektiem, bet arī ieguvumiem, ko šādas ierīces iegāde mums varētu sniegt. Pagaidām izskatās, ka visi ir aizrāvušies tikai ar tehnoloģiju veidošanu un pieslīpēšanu novārtā atstājot to pielietojuma un tādējādi arī jēgas aspektu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    24.02.2019 20:40

    Daudz labāka dizains nekā samsungam.
    Labs produkts, bet šausmīga prezentācija.

    Krotow
    24.02.2019 20:42

    Skatoties uz cenu, mūsu reģionam šos abus lokāmos aparātus var arī netirgot.

    Kaspars Baradach
    24.02.2019 21:01

    dizains baigi OK, tiešām glīts. bet dabā, samsunga veikums šķiet labāks, praktiskāks, lētāks. ar jau zināmu pārdošanas datumu, nevis kkad . man šķiet, ka ķīnieša uz āru vērstais ekrāns tiks sabojāts visai ātri. cena protams… samsunga pusotrs tūkstotis vel ir sagremojams, bet pāri diviem ļoti retais būs gatavs atdod par rotaļlietu.

    Mārtiņš
    24.02.2019 21:18

    Urā, tuvojamies caurulītē saritināmām ierīcēm – tas būtu kompakts variants tiem, kas ierīces biežāk lieto kā telefonus, nevis “sēdēšanai Internetā”.

    BaltaisTehvs
    24.02.2019 21:41
    Reply to  Mārtiņš

    Tad frāze “uzsēdos telefonam” iegūs pavisam citu .. hmm.. nokrāsu :D

    Krotow
    24.02.2019 22:21
    Reply to  Mārtiņš

    Caurulē saritināms telefons ir labs līdzeklis pret tiem, kuri sabiedriskās vietās pārāk skaļi un uzmācīgi sarunājas vai spēlē (ne)mūziku. Saritini viņa telefonu un iespraud…

    Yan Jet
    24.02.2019 21:31

    dizaina ideja skaista, bet praktiskais pielietojums nav tik skaists. Samsungam ekrāns veras uz iekšu, nozīmē, ka būs vairāk pasargāts no mahāniskas ietekmes. Huawei ekrāns veras uz āru – skrambas un saplēsti displeji garantēti.

    Uldis M.
    25.02.2019 10:20

    Aksesuāru ražotājiem būs ko palauzīt galvas kā šādiem telefoniem uztaisīt aizsargmaciņus…
    Klasisais aizsargstikliņš arī nederēs! Varbūt būs jāatgriežas pie ieslidināšanas maciņā.
    Paliek aktuāls jautājums – vai Apple kaut ko liks pretī? vai arī pieturēsies pie taktikas pastāvēt maliņā un sagaidīt pirmos uzlabojumus tehnoloģijā. Var jau arī lietotājus pārliecināt ka viņiem to nevajag, un ka tas nemaz tik kruta nav cik sākumā izskatās.

    Jānis Lāčaunieks
    25.02.2019 10:47

    “…nemaksās 2k eiro.”

    Kristap, neaizmirsti, ka tas tomēr ir Apple, par ko runā ;)

    Elvis Meisters
    25.02.2019 10:32

    Manuprāt salokāmie telefoni būs tāpat kā 3D televizori. Kad parādījās likās kruti utt, bet tā arī īsti neviens neizmantoja un vairs neizmanto. Tāpat arī ar šiem.

    Irok
    25.02.2019 10:37

    Nesalidzinami smukaks dizains ka samsung :) es noteikti izveletos so.

    REALAIS
    25.02.2019 14:25

    Pagaidām bez dizaina nekā tur nav. Pat prezentācijas video redzams, ka telefons vēl ir patālu no gatavas produkcijas.

    Reklāma