Web Analytics
More
    Reklāma

    Budžeta klases ieliektā 32 collu monitora Philips 328E8QJAB5 apskats

    Jaunākie raksti

    Meklē milzīgu un ieliektu Full HD izšķirtspējas LCD monitoru un nevēlies par to maksāt milzu naudu? Aptuveni 200-300 eiro vērtais Philips 328E8QJAB5 var būt izskatāma opcija.

    Philips 328E8QJAB5 ir 32 collas (31.5″/80 cm) liels Full HD (1920 x 1080) izšķirtspējas ieliekts displejs. Tas ir aprīkots ar VA tipa matricu un nodrošina 250 cd/m² spilgtumu, 3000:1 kontrastu, kā arī Ultra Wide-Color paplašināto (NTSC 103%, sRGB 126%) krāsu gammu.

    Reklāma

    Ja runājam par pieslēgvietām, tad Philips 328E8QJAB5 monitors ir aprīkots ar VGA (D-Sub), DisplayPort 1.2 un HDMI 1.4 video pieslēgvietām, kā arī 3.5 mm audio izeju un ieeju. Šim monitoram nav USB pieslēgvietu, tāpēc savus aksesuārus būs jāpievieno pie datora. Un ja tas ir mūsdienīgs portatīvais dators ar praktiski necik “normāliem” USB portiem, tad esam ar lielu joni iebraukuši auzās.

    Monitora iepakojumā atradīsim pašu monitoru, kā arī elektrības, D-Sub (VGA), HDMI un audio kabeļus.

    Monitora dizains un uzbūve

    Iesākumā jāsaka, ka 32 collas uz galda izskatās iespaidīgi. Ja līdz tam ir lietoti mazāka izmēra, piemēram, 23 collu displeji, tad 32 collu milzis iesākumā šķitīs kā tāds televizors. Ar laiku, protams, pie tā pierod un pēc tam būs problēma atgriezties pie mazāka displeja.

    Ja runājam par monitora 1800R ieliekumu, tad tas pēc dažām dienām vairs nav pamanāms un noteikti nerada nekādas neērtības. Es apšaubu arī tā praktisko pielietojumu.

    Dizaina ziņā Philips 328E8QJAB5 ir visnotaļ gaumīgs produkts un pārstāv Philips E produktu sēriju. Burts “E” tieši arī apzīmē eleganci. Apmales nav pavisam šauras, taču kopumā tās nerada nekādu diskomfortu. Monitoram nav nekādu lieku spīguļu un grabuļu, kas traucētu ikdienā.

    Kāja ir izturīga un monitoru uz galda notur stabili. Monitora konstrukcija neparedz tā pacelšanas augstumā iespējas, taču to var mazliet nolocīt slīpumā. Pie tam ne tikai 10 grādus uz aizmuguri, bet arī piecus uz priekšu. Kājas forma ir pateicīga un neaizņem daudz vietas uz galda – varēsim zem monitora samest visādus krāmus. Kājas apakšējo daļu var pieskrūvēt ar rokām, nebūs vajadzīgi papildus instrumenti.

    Monitora korpuss ir veidots no spīdīgas melnas plastmasas, taču, par laimi, displejs ir matēts un nekas lieki neatspīd.

    Vēl viena interesanta nianse ir skaļais barošanas bloks. Es no sākuma pat nesapratu no kurienes nāk tā riebīgā sīcošā skaņa. Pēc tam, kad biju izslēdzis teju visus uz galda saliktos gadžetus, atklāju, ka pie vainas ir šī monitora barošanas bloks. Tā sīcoņa ir tik nepatīkama un skaļa, ka ir dzirdama pat no istabas otra stūra. Lai tā netraucētu, pa nakti ar pogu monitoru slēdzu laukā pavisam.

    Monitorā ir iebūvēti arī divi 3W skaļrunīši. Kā jau varat noprast tie skan nekā. Tiem ir tik sliktas spējas atskaņot zemās frekvences, ka es pat nespēju izdomāt kāda veida skanējumam tie varētu būt piemēroti. Mūziku ar tiem nepaklausīsies, spēles nepaspēlēsi un pat audio zvani skanēs tik pliekani, ka labāk tos vispār neizmantot un pieslēgt datoram kaut cik normālas austiņas vai skaļruņus.

    Bet kāda ir attēla kvalitāte?

    Kā jau minēju pašā apskata sākumā, šim monitoram ir izmantots VA (vertical alignment) tipa panelis un tas nozīmē, ka tam ir labas kontrasta spējas, tomēr krāsu attēlošanas precizitāte pieklibo. Tāpat šim monitoram jūtami mainās krāsas, ja skatāmies uz to no sāniem.

    Šis monitors nebūs piemērots nekādiem grafiskajiem darbiem. Pamatā tāpēc, ka tam ir zema izšķirtspēja pret displeja kopējo izmēru. Ar 70 ppi nekur tālu netiksim šajā jomā.

    Philips 328E8QJAB5 pircējs skatīsies uz ierīces cenu un drīzāk to izmantos tīmekļa pārlūkošanai, filmu skatīšanai un ik pa retam uzspēlēs kādu vienkāršāku spēlīti.

    Šis monitors atbalsta AMD FreeSync tehnoloģiju (ar 48-76Hz dinamisko diapazonu) un ja mums datorā ir videokarte ar šādas tehnoloģijas atbalstu, tad abas ierīces sinhronizēs kadru attēlošanas (frame rate) ātrumu un iegūsim plūdenu spēlēšanu bez attēla raustīšanās (stuttering) un kadra “saplēšanas” (screen tearing).

    Praksē gan noteiktos apstākļos (gaišāki objekti uz tumša fona) attēls pie kustības kļūst pamatīgi izsmērēts un tāpēc nopietnai videospēļu spēlēšanai šis monitors nebūs labākā izvēle. Monitora vadības panelī, kam var piekļūt ar vienu kursorsviru monitora aizmugurē labajā pusē, gan var mainīt darbības režīmus, tomēr tas neko būtiski nemaina.

    Par monitora zemo cenu liecina arī apgaismojums. Tas nav diez ko augsts un pietrūks, ja centīsimies strādāt ļoti spilgta apgaismojuma apstākļos. No otras puses, ja monitoru lietosim pilnīgā tumsā, ekrāna stūros redzēsi izspīdam apgaismojumu. Nav tā, ka monitoram ir apgaismojuma problēmas visu laiku, tomēr galējos apgaismojuma apstākļos redz, ka šis nav gluži tas dārgākais produkts.

    Monitora aprakstā varam lasīt arī par citām tehnoloģijām, kas uzlabo ierīces lietošanas pieredzi. Piemēram, FlickerFree funkcija atbild par apgaismojuma regulēšanu un samazina tā mirgošanas intensitāti, lai samazinātu slodzi acīm. Nevarētu teikt, ka to jūt, jo acis vairāk nogurst no zemās izšķirtspējas, ja sēžam pie monitora ļoti tuvu.

    Savukārt SmartImage un SmartContrast funkcijas pielāgot attēlu – konkrēti krāsas, lai panāktu maksimāli precīzu to attēlojumu dažādos (tipiski spēļu) apstākļos. Arī par šīm funkcijām es varu teikt, ka nekādu elpu aizraujošu atšķirību nejutu.

    Secinājumi – visu nosaka cena

    Philips 328E8QJAB5 ir ļoti lēts iespaidīga izmēra ieliekts monitors. Tas ir aprīkots ar diezgan ātru paneli un pat AMD FreeSync videospēlēm paredzēto kadru sinhronizēšanas tehnoloģiju, tomēr displeja attēla kvalitāte to liedz pilnvērtīgi izmantot videospēļu spēlēšanai. Ko dod liels displejs, ja uz tā attēls izskatās draņķīgi?

    Tāpat šis monitors savas zemās izšķirtspējas un krāsu attēlojuma dēļ nebūs piemērots kaut cik nopietnu grafisko darbu veikšanai. Es vispār teikšu, ka Full HD izšķirtspēja nav lietojama tik liela izmēra displejam, ja vien nav paredzēts specifisks pielietojums kā piemēram spēļu spēlēšana.

    Kam tad šis monitors varētu noderēt? Manuprāt, Philips 328E8QJAB5 monitors būs pieņemams tiem, kas vēlas lētu, bet izmēros lielu ieliektu monitoru uz kura pārlūkot tīmekli vai skatīties filmas. Protams, bez lielām ilūzijām par augstu attēla kvalitātes līmeni.

    Ja šo monitoru izdodas nopirkt cenā tuvāk 200 eiro un patiešām saprot tā trūkumus, tad viss kārtībā. Ja tomēr meklējam augstāku attēla kvalitāti, tad cenu kategorijā 300-350 eiro jau varam atrast krietni daudz liela >30″ izmēra alternatīvu, kas aprīkoti ar krāsas labāk attēlojošu (bet lēnāku un zemāka kontrasta) IPS matricu un augstāku 2560×1080 vai 2560×1440 pikseļu izšķirtspēju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma