Web Analytics
More
    Reklāma

    BITE sāk Latvijā ieviest lietu interneta tīklu

    Jaunākie raksti

    Mobilo sakaru operators BITE uzsācis ieviest tīklā unikālu mazjaudas platjoslas tehnoloģiju standarta risinājumu Narrowband Internet of Things (NB-IoT), tā liekot pamatus savam pirmajam lietu interneta tīklam Latvijā. Nule kā uzsākti arī pirmie tehnoloģijas testi sadarbībā ar uzņēmumu “Teliko”.

    Lai gan lietu interneta attīstība tiek cieši saistīta ar 5G tehnoloģiju, jau šobrīd ir pieejamas neskaitāmas inovatīvas ierīces, kas spēj apmainīties ar informāciju savā starpā, sniedzot daudz būtisku priekšrocību saviem lietotājiem, piemēram, viedie gāzes un ūdens skaitītāji, atkritumu konteineri u.tml. To skaits nepārtraukti palielinās. Jaunākās ekspertu prognozes liecina, ka līdz 2025.gadam pasaules tirgū būs pieejami jau vairāk nekā 75 miljardi savienoto ierīču.

    Reklāma

    “Ikdienā redzam, ka arī savienoto ierīču lietojums strauji palielinās – BITES tīklā šādās ierīcēs aktīvi tiek izmantota jau katra sestā SIM karte. Lieliski apzināmies, ka pilnvērtīgai šo ierīču darbības nodrošināšanai nākotnē būs nepieciešama ne vien lielāka datu pārraides jauda, bet arī bezvadu tīkls, kas atbalsta to darbību. Tāpēc sadarbībā ar mūsu stratēģisko partneri tīkla attīstībā – tehnoloģiju gigantu “Huawei” – esam sākuši aprīkot BITES tīklu ar inovatīvo NB-IoT risinājumu, tā sperot pārliecinošu soli pretī viedpilsētu idejas īstenošanai,” norāda BITES vadītājs Kaspars Buls.

    Viņš arī atklāj, ka pašlaik ar NB-IoT risinājumu aprīkota viena BITES bāzes stacija Rīgā. Tuvāko nedēļu laikā ar to tiks aprīkotas vēl aptuveni desmit bāzes stacijas gan Rīgā, gan reģionos, tā nodrošinot iespēju izmēģināt šī tīkla priekšrocības plašākam interesentu lokam. Jāpiebilst, ka BITES tīkla infrastruktūra ir sagatavota tā, lai jau nākamā gada sākumā NB-IoT risinājumu ieviestu visā operatora tīklā, nodrošinot lietu interneta pārklājumu visā Latvijas teritorijā.

    Nule kā uzsākti arī NB-IoT risinājuma testi reālajā vidē sadarbībā ar vietējo uzņēmumu “Teliko”, kas specializējas inteliģentā ielu apgaismojuma vadības, attālinātās energo skaitītāju nolasīšanas ierīču un energo tīkla uzraudzības sistēmu radīšanā, attīstīšanā un ražošanā.

    Proti, ar viedajiem sensoriem, ir aprīkotas pirmās trīs ielu apgaismojuma laternas VEF teritorijā Rīgā. Šo “Teliko” sensoru darbība ir vērsta uz efektīvu resursu izmantošanu, tāpēc tie ļauj attālināti kontrolēt gan katru gaismekli atsevišķi, gan arī visu apgaismes sistēmu kopumā – ieslēgt un izslēgt, regulēt gaismas intensitāti, LED gaismekļa leņķi, siltuma līmeni, elektrības patēriņu, noteikt tā darba stundas u.tml. Tāpat sensori reaģē uz kustību: ja tuvumā ir cilvēks vai brauc automašīna, gaisma kļūst spilgtāka, ja neviena nav – blāvāka.

    “Pie Narrowband IoT risinājuma strādājam jau vairāk kā gadu, izstrādes un testus veicot tādās valstīs kā Nīderlande un Dānija, kur šī infrastruktūra testa režīmā bija pieejama agrāk. Tāpēc ļoti novērtējam iespēju kā pirmajiem Latvijā veikt inteliģento ielu apgaismojuma un siltumenerģijas skaitītāju risinājumu testus pavisam reālā lietu interneta tīklā. Pirmie testu rezultāti ir pat vairāk nekā iepriecinoši. Pateicoties tam, varam izstrādāt jaunus un inovatīvus lietu interneta un viedo pilsētu risinājumus, kurus ar līdz šim pieejamajām tehnoloģijām nebija iespējams ieviest. Jau tuvākajā laikā plānojam laist tirgū jaunus produktus siltumenerģijas, ūdens un gāzes uzskaitei, kā arī ārējās vides monitoringa iekārtas, izmantojot tieši Narrowbant IoT tehnoloģijas,” skaidro “Teliko” valdes loceklis Reinis Kūla.

    Atšķirībā no individuālajām gaismekļa kontroles iekārtām, kas ielu apgaismes sistēmās tiek izmantotas šobrīd, šī risinājumu ieviešana un uzturēšana ir ievērojami vienkāršāka.

    Neraugoties uz to, ka NB-IoT ir jauns risinājums, tehnoloģiju eksperti ir pārliecināti, ka tam ir ļoti liels izaugsmes potenciāls, jo tas izstrādāts īpaši lietu interneta vajadzībām. Šī tehnoloģija nodrošina kvalitatīvu pārklājumu iekštelpās un augstu pieslēgumu blīvumu. Turklāt informācijas pārraidīšanai no ierīces uz pakalpojuma sniedzēja sistēmām nepieciešams minimāls enerģijas apjoms, tāpēc to akumulatori ar vienu uzlādi var darboties ilgāk (līdz pat desmit gadiem) un ierīču uzturēšanas izmaksas ir zemākas. Tādējādi NB-IoT risinājums ir īpaši piemērots izmantošanai elektrības, gāzes un ūdens skaitītājos (īpaši vietās, kur ir vāja mobilā tīkla zona – akās, pagrabos utt.), signalizācijas sistēmās, viedpilsētu infrastruktūrā, ierīcēs, kas nodrošina cilvēku, mājdzīvnieku vai priekšmetu izsekošanu reāllaikā u.c.

    “Interesi par sadarbības iespējām dažādu tehnoloģiju testiem, izmantojot NB-IoT risinājumu, ir izrādījuši jau vairāki uzņēmumi. Ņemot vērā lietu interneta attīstības tendences pasaulē, ar diezgan lielu pārliecību varu teikt, ka tuvākajos gados NB-IoT būs viens no straujāk augošajiem mobilo sakaru operatoru servisiem – telemetrijas pieslēgumu skaits būtiski pietuvosies mobilo telefonu pieslēgumu skaitam,” ir pārliecināts BITES vadītājs.

    NB-IoT risinājumu sākuši ieviest arī tādi pasaulē zināmi mobilo sakaru operatori kā “AF&T”, “China Mobile”, “DNA”, “Elisa”, “Orange”, “T-Mobile”, “Turkcell”, “Verizon”, “Vodafone” u.c.

     

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Lāčaunieks
    03.09.2018 15:49

    “platjoslas tehnoloģiju standarta risinājumu Narrowband Internet of Things (NB-IoT)” – platjoslas un narrowband galīgi neiet kopā ;)

    Guncixx
    04.09.2018 16:35

    Pirmie LV gan viņi nav, Lattelecom jau sen sāka piedāvāt IoT.

    Kristaps Skutelis
    04.09.2018 17:24
    Reply to  Guncixx

    Taisnība, vainīgs. No relīzes virsraksta izravēju šo vārdu, bet tekstā paskrēja garām. Lattelecom tiešām ar līdzīgu risinājumu jau vismaz gadu ir priekšā, tiesa tur tiek izmantota cita tehnoloģija https://kursors.lv/2017/07/01/lattelecom-riga-izbuvejis-lietu-interneta-tiklu/

    AndrisG
    04.09.2018 17:35
    Reply to  Guncixx

    Ja pieiet jautājumam, tik virspusīgi, tad priekšā visiem ir visi GSM operatori, jo tie jau nodrošina lietu internetu kopš pastāv 2G var pat skatīties arī tālāk uz visām radioviļņu tehnoloģijām, kas aizraidiīja datus. :D

    Reklāma