Web Analytics
More
    Reklāma

    Lattelecom Rīgā izbūvējis lietu interneta tīklu

    Jaunākie raksti

    Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un start-up pieeju jaunu pakalpojumu attīstībā, Lattelecom īsā laikā izbūvējis lietu interneta tīklu (IoT – Internet of Things) visā galvaspilsētā. Tādejādi jau no 1. jūlija Rīgā uzņēmumiem pieejami Lattelecom piedāvātie risinājumi gudrās pilsētas un gudrās ražošanas jomās, kā arī lietu interneta infrastruktūra, ko jaunu produktu attīstībai var izmantot start-up ekosistēma. Tīkla izvēršana aktīvi turpinās arī citviet Latvijā (Rēzeknē, Cēsīs, Talsos, Jūrmalā u.c.).

    Lattelecom lietu interneta tīkla izveidei ir izmantota jaunākās paaudzes (LPWan – Low-Power Wide-Area Network) tehnoloģija, kas no bezvadu un mobilā interneta atšķiras ar zemām uzturēšanas izmaksām, mazu enerģijas patēriņu un iespēju pieslēgt tīklā neierobežotu ierīču skaitu. Tehnoloģija darbojas uz radioviļņu principa, nodrošinot plašu interneta pārklājumu, ar kuru palīdzību tiek darbinātas dažādas ierīces un sensori. Tīkls pieejams grūti sasniedzamās vietās, kur ierastie bezvadu interneta veidi lielākoties nav pieejami – ēku pagrabos, objektos ar biezām betona vai ķieģeļu sienām.

    Reklāma

    “Lietu interneta tīkla infrastruktūru un risinājumus esam izveidojuši sadarbībā ar Eiropas vadošajiem izstrādātājiem, piemēram Actility S.A. un daloties pieredzē ar vadošajiem telco uzņēmumiem Eiropā. Projektu realizējām, izmantojot jaunākos un efektīvākos biznesa principus – lean un startup pieeju.  Tāpēc varējām ierīkot infrastruktūru  pusgada laikā, kas ir aptuveni 2x ātrāk, salīdzinot ar citiem tirgus spēlētājiem un infrastruktūras attīstības projektiem,” stāsta Krists Avots, Lattelecom attīstības dienesta direktors, “esam atvērti arī citu Latvijas uzņēmumu un start-up iniciatīvām radīt un ieviest jaunus pakalpojumus, izmantojot mūsu infrastruktūru un palīdzēt šos risinājumus nest arī tālāk Eiropā un pasaulē.”

    Lietu interneta tīkls ir īpaši noderīgs uzņēmumiem, lai ar sensoru palīdzību attālināti nolasītu skaitītāju rādījumus, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējiem un apsaimniekotājiem ūdens skaitītāju nolasīšanai un elektroenerģijas patēriņa uzskaitei, kā arī saldētavu un aukstuma iekārtu temperatūras kontrolei uzņēmumiem, kas ražo vai tirgo pārtikas produktus u.tml. Lietu interneta tīkls ir paredzēts risinājumiem, kurā datu avoti ir ģeogrāfiski izkliedēti un, izmantojot ierastos tīkla resursus, datu apkopošana prasa daudz laika un resursus.

    Jūrmalas ūdens vienu no populārākajiem Lattelecom piedāvātajiem lietu interneta risinājumiem – telemetriju – sāka ieviest pirms diviem gadiem un tas palīdz ietaupīt līdzekļus un būt efektīvākiem, stāsta Jūrmalas ūdens IT speciālists Romāns Kauškalis: “Pirmkārt, informāciju par ūdens patēriņu mēs redzam jebkurā laikā, nevis tikai reizi mēnesī. Tas dod mums iespēju nekavējoties pamanīt patēriņa strauju pieaugumu, kas var signalizēt par ūdensvada plīsumu. Līdz ar to varam nekavējoties reaģēt un paši pārbaudīt trasi, nevis gaidīt klientu sūdzības. Otrkārt, darbiniekiem vairs nav jābrauc nolasīt mērījumus, tādēļ varam viņus norīkot citu uzdevumu veikšanai. Un treškārt, telemetrija ļoti palīdz cīņā pret krāpniekiem. Mērierīce automātiski mums ziņo par kļūdu, ja skaitītājs sācis griezties pretējā virzienā vai tā darbība tiek traucēta ar magnēta palīdzību. Līdz ar to darbinieki jebkurā laikā var ierasties un pārbaudīt problēmas iemeslus.”

    Tīkla priekšrocības iespējams izmantot arī privātpersonu vajadzībām, dažādu “gudrās mājas” risinājumu ieviešanai, piemēram, lai ietaupītu izdevumus un uzlabotu mājokļa drošību, ierīkojot savās mājās attālināto temperatūras kontroli, videonovērošanu, kustību sensorus un citus risinājumus.

    Starptautiskie eksperti prognozē, ka jau tuvākajā laikā, dažādas ierīces vairs nedarbosies līdz šim ierastajā veidā, individuāla katra par sevi, bet tās būs saslēgtas vienotā tīklā un spēs automātiski “apmainīties ar informāciju”. Aplēses liecina, ka 2020. gadā jau 28% lietu interneta ierīču tiks savienotas specializētajā tīklā.[1] Specializētais lietu interneta tīkls ierīkots jau daudzviet pasaulē, piemēram, Nīderlandē, Beļģijā, Francijā, Ungārijā, Igaunijā, ASV, Dienvidkorejā un citur.

    Vairāk informācijas par LPWAN tehnoloģiju https://www.lora-alliance.org/

    [1] Cisco Visual Networking Index: Global Mobile Data Traffic Forecast Update, 2015–2020 White Paper

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    02.07.2017 13:20

    Nu kam šis sviests vajadzīgs?

    x
    02.07.2017 14:09

    ko tu saki….

    03.07.2017 07:13
    Reply to  x

    Ka tik atkal pļurkšķināt, opi :)

    x
    03.07.2017 09:19
    Reply to  Krist2ps 🔗

    jā, jā, IP detektīv)

    Lapsinieks
    03.07.2017 09:42
    Reply to  x

    brīvdienās akal tā vairāk alutiņu padzēries? Līvi dzīvi!

    x
    03.07.2017 11:07
    Reply to  Lapsinieks

    pag, tu pats atkal neko neatceries?!? dzērām tak abi kopā, bet žēl, ka zaudēju tev čurāšanas sacīkstē – pārlaidi pāri savam sābam garenvirzienā nesaslapinot korpusu, kamēr es – tikai šķērsvirzienā….laikam izdzēru mazāk par tevi.

    Lapsinieks
    03.07.2017 11:17
    Reply to  x

    fakof. es vispār nedzeru. kamēr tavi brīvdienu teksti dīvaini.

    x
    03.07.2017 11:34
    Reply to  Lapsinieks

    mani, ne mani – skaties logus.

    Krotow
    03.07.2017 14:19

    Tā arī rakstītu – nodrošina telemetrijas sakarus komunālajiem dienestiem – citādi neko nevar saprast, kaut kādas lietas ķeselē…

    Labi jau, piekrītu, ka skaitītājs ar stučīšanas funkciju (lasi – telemetriju) ir labs pakalpojumu piegādātājiem un savā ziņā ērtāks arī patērētājam. Interesanti tikai, kā šie tiks galā ar sadzīves klizmām? Un laukos elektrotīklu darbiniekiem tāpat būs jāapbraukā viensētas vai jātic uz vārda. Manos laukos uz līnijas atzara atrodas 8 mājas, kopējais garums ap 3 km. Šaubos, vai tur lielais skaitītājs pielikts pie staba lauka vidū. Ja kāds grib nolasīt manu skaitītāju, viņam jābrauc uz manu māju. Nu vēl tāda nianse, ka prombūtnes laikā elektrība tiek atslēgta un skaitītājs tiek izslēgts kopā ar visu raidītāju.

    x
    03.07.2017 14:32
    Reply to  Krotow

    automatizējot lielākais ieguvums, protams, ir blīvi apdzīvotās vietās, tāpat kā velkot optiku. piecas, astoņas mājas – tas nākotnē, ja tāda pienāks.

    Falks
    03.07.2017 15:36
    Reply to  Krotow

    padomā vai šādu info nevajag palabot. visi ļaunie tagad zinās ka nav arī signalizācijas, novērošanas utt.

    tikko man piedāvās šādus lietu interneta skaitītājus es pieteikšos, drukāt rādījumus dažādos portālos ir apnicīgi..

    x
    03.07.2017 15:48
    Reply to  Krotow

    par elektrības atslēgšanu – tāpat kā tagad likumīgi var norakstīt zaudējumus uz nabagu, kas kārtīgi maksā par vidējo patēriņu, bet aizmirst 3x pēc kārtas nodot rādījumus, gan jau arī izdomās, ka mērījumu pārtrauktības gadījumā dabūs uz kakla zaudējumus, un ņemot vērā lēmēju intelektu, tas būs arī gadījumā ja pēc mērījumu atjaunošanās patēriņa cipari nav kļuvuši mazāki vai pat pieauguši.
    un kā šķīrējintanci atstās kautkādu nacionālo sakaru komisiju, kura varēs apliecināt ka tajā brīdī bija traucēti sakari – jautājums, cik viegli/ātri būs to izsaukt, cik tas maksās un pēc kādiem kritērijiem darbosies.

    Reklāma