Veidojam Kursors.lv interneta veikalu ar Mozello

Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar Latvijā radīto mājaslapu un interneta veikalu izstrādes servisu Mozello. Kas ir partnera materiāls?

8

Es labi atceros tos laikus, kad bloga jēdziens vēl nebija atceļojis līdz Latvijai un dinamiskas mājaslapas varēja izveidot vien cilvēki ar ievērojamām programmēšanas iemaņām. Toreiz uz viņu privātajām tīmekļa vietnēm skatījos ar baltu skaudību, jo tajās bija interesanti raksti un pat komentēšanas iespēja. Nesmejieties, toreiz iespēja ar savu viedokli padalīties lasītājiem bija reta parādība.

Ap 2002. gadu tīmeklī sākās sarunas par “Web 2.0” ēru, ko vislabāk raksturoja vienkārša iespēja izteikt savas domas. Sāka parādīties dažādas tīmekļa vietņu veidošanas un izmitināšanas vietnes, kā arī sociālie tīkli, kas šobrīd ir pašsaprotama lieta. Toreiz tas viss bija jauns un pats fakts, ka nu ir iespējams brīvi izteikt savas domas miljoniem interneta lietotāju radīja patiesu eiforiju. Kā sēnes pēc lietus saauga neskaitāmi blogi un servisi, kuros cilvēki varēja izteikties un tikai laiks parādīja, ka ilgtermiņā interesanti rakstīt var tikai retais.

Reklāma

Bet nenoliedzami “Web 2.0” domāšana palīdzēja izveidoties tādam internetam, kādu to pazīstam šobrīd, kad par velti vai simbolisku samaksu varam izveidot mājaslapu vai interneta veikalu, kas ne tikai informē par mums un mūsu pakalpojumiem, bet arī ļauj pārdot un pelnīt reālu naudu.

Kursors.lv interneta veikala eksperiments

Par Latvijā radīto mājaslapu izstrādes servisu Mozello es biju dzirdējis jau sen, taču līdz šim man nav bijusi pieredze ar mājas lapas izstrādi šajā servisā. Vēsturiski iegājies, ka pats savus blogus veidoju ar WordPress un man nav nekas pret nebeidzamu knibināšanos un savu projektu uzlabošanu. Tomēr labi saprotu, ka WordPress nav labākais risinājums visiem un eksistē pieprasījums arī pēc vienkārši pielāgojamām šablonu sistēmām, piemēram,  Mozello.

Mozello tika dibināts 2013. gadā ar mērķi sniegt iespēju ikvienam datora lietotājam ātri un viegli attīstīt savu biznesu vai ideju internetā ar skaistas, paša spēkiem veidotas mājas lapas palīdzību. Piecus gadus vēlāk šis mājas lapu serviss ir pieejams 16 valodās un to lieto vairāk nekā 40 000 klienti no 100 dažādām pasaules valstīm. Mozello lēš, ka aptuveni 10% visu jauno mājas lapu Latvijā ir veidotas tieši ar šo risinājumu. Tas neizbrīna, jo piedāvātie rīki ir latviskoti un saprotami, svarīgākās funkcijas pieejamas par velti un daudzi novērtē arī pieejamo un latviski runājošo klientu atbalsta dienestu.

Mozello pārstāvis man darīja zināmu, ka mājaslapu izstrādes servisā ikviens interesents bez padziļinātām tehniskām zināšanām un programmēšanas iemaņām var izveidot arī pats savu interneta veikalu. Izklausās interesanti!

Tā kā man patīk jaunas lietas apgūt praksē, tad izlēmu iepazīt Mozello servisu reālā eksperimentā. Kādā? Esmu ieplānojis ar Mozello izveidot Kursors.lv interneta veikalu, kurā tirgot t-kreklus un krūzītes ar Kursors.lv logo. Rezultātā vēlos panākt publisku tīmekļa vietni, kurā var apskatīties piedāvātos produktus un veikt reālus pasūtījumus.

Reģistrējam savu interneta veikalu

Mozello mājaslapa vēsta, ka interneta veikala izveide ir vienkārša un paveicama 20 minūtēs. Pārbaudīsim! Dodamies uz Mozello.lv un uzreiz redzēsim uzskatāmu pogu, kas norāda uz interneta veikala izveidi. Spiežam un uzreiz varam izveidot savu lietotāja kontu, kā arī norādīt savu vēlmi pēc interneta veikala. Nākamajā solī atliek ievadīt sava jaunā interneta veikala nosaukumu un pēc e-pastā atsūtītās verifikācijas saites nospiešanas konts ir gatavs!

Mozello pamatoti lepojas ar saviem bezmaksas pielāgojamajiem dizainiem un nākamajā veikala izveides posmā tiekam aicināti izvēlēties mums tīkamāko variantu. Man visvairāk tīk tīrais un saprotamais Breeze dizains un saprotu, ka vēlāk varēšu pilnībā to aizpildīt ar manām bildēm un tekstiem. Kopumā pieejami ap 40 dažādiem jau gataviem dizainiem, tādējādi ikviens spēs savai lapai vai interneta veikalam piemeklēt visatbilstošāko dizainu.

Iepazīstamies ar Mozello redaktoru

Uzreiz pēc dizaina šablona izvēles nonākam interneta veikala redaktorā un varam ķerties pie lapas dizaina pielāgošanas, tekstu un attēlu publicēšanas un produktu izveides. Redaktorā uzreiz redzam kāds būs mūsu interneta veikala sadaļu un produktu izkārtojums, kā arī krāsu tonis un teksti. Redaktora kreisajā pusē uzskatāmi redzamas vairākas pogas ar kurām var rediģēt internetveikala sadaļas, produktu katalogu, pielāgot dizainu, tīmekļa adresi un veikt citus iestatījumus. No redaktora varam ērti priekšskatīt mūsu veikalu un publicēt, kad darbs pie tā izstrādes būs pabeigts.

Pielāgojam interneta veikala izkārtojumu un dizainu

Kad esam sapratuši kur meklējamas svarīgākās funkcijas, varam ķerties pie internetveikala pielāgošanas. Iesākumā es gribu pamainīt lapas izkārtojumu un veidu kā tiks attēloti produkti. Lai to izdarītu, apakšā pa labi atliek nospiest pogu “Mainīt izkārtojumu” un izvēlēties vēlamo izkārtojumu.

Manuprāt, saprotamāks izkārtojums būs tad, kad meklētājs un produktu kategoriju saraksts būs lapas kreisajā pusē un produkti – labajā. Savukārt, produktu attēlojumam es vēlos izmantot viena izmēra attēlus un tā kā šajā eksperimentā neplānoju pievienot daudz produktus, tad izvēlēšos divu produktu attēlu izkārtojumu.

Tālāk lapas kreisajā sānā sadaļu “Pārlūkot” pārsaucu par “Produktu kategorijas”, jo tieši tā es plānoju radīt iespēju ērti pārslēgties starp dažādiem produktu tipiem, piemēram, t-krekliem un krūzītēm. Tāpat sadaļu “Papildus saturs” pārsaucu par “Sveicināti!” un zemāk ar ērta teksta redaktora palīdzību sagatavoju īsu tekstu, kas interneta veikala apmeklētājus iepazīstina ar šajā lapā notiekošo.

Mozello redaktors piedāvā arī vienkāršu iespēju pielāgot lapas krāsas. Redaktorā sadaļā “Dizains” varam izvēlēties kādu no jau iepriekš sagatavotajām krāsu shēmām, kā arī manuāli piekoriģēt krāsas dažādiem lapas elementiem, piemēram, saitēm, lapas augšai vai izvēlnēm. Turpat “Dizains” sadaļā varam veikt izmaiņas lapas izmantotajos fontos.

Kad esam tikuši galā ar pirmās lapas izkārtojumu un tekstiem, varam sakārtot sadaļas un to saturu.

Pievienojam un labojam nepieciešamās sadaļas

Kāda informācija būtu svarīga interneta veikala apmeklētājam? Es domāju, ka uzskatāmā vietā jānoliek saites uz sadaļām, kurās tiek izskaidroti veikala lietošanas noteikumi, piegādes informācija, kā arī iespēja sazināties ar veikala pārstāvi. Jau pēc noklusējuma Mozello redaktors ir izveidojis sadaļas Veikals (atved atpakaļ uz produktu sarakstu), Piegāde, Noteikumi (oho, šajā sadaļā jau pat ir sagatavots distances līguma teksts, kas, manuprāt, mums der bez lielām izmaiņām) un Kontakti. Spiežam uz sadaļām un varam uzreiz tās aizpildīt ar mūsu informāciju.

Starp citu, kontaktu forma ir pielāgojama un tai var pievienot arī citus laukus. Paziņojumu par tajā pievienotajām ziņām tiks nosūtīti uz mūsu e-pasta adresi, kā arī saglabāti Mozello administrācijas panelī.

Liekam iekšā produktus

Kas tas par interneta veikalu, kurā nav produktu? Ķeramies pie produktu kataloga sadaļas izpētes. No sākuma gan vēlos uzmest aci “Kataloga uzstādījumu” sadaļai, kurā jānoprecizē pirkumu veikšanai izmantotā valūta, skaitļu formāts, kā arī informācija par pārdevēju.

Nepietiek, ka esam piegādes informācijas sadaļā aprakstījuši piegādes veidus. Tos vajag ievadīt sistēmā, lai pēc tam pircējs var izvēlēties pirkuma veikšanas brīdī. Mozello jau paši ir ievadījuši informāciju par DPD Paku Bodes, Omnivas un Pasta Stacijas pakomātiem. Mums atliek tikai ievadīt piegādes cenu un minimālo pasūtījuma summu. Tāpat varam arī paši pievienot citus piegādes veidu tipus.

Pēc tam “Maksājumi” sadaļā varam norādīt savu PayPal konta e-pastu, ja vēlamies piedāvāt klientam iespēju maksāt uz PayPal, kā arī informāciju bankas pārskaitījumiem. Varam arī iespējot skaidras naudas apmaksas tipu vai pat pieslēgt dažādas maksājumu platformas. Tiesa, maksājumu platformu pieslēgšana būs pieejama tikai izmantojot Mozello maksas kontu. Mozello ir sagatavojuši saprotamu informatīvu lapu par maksājumu platformām un to lietošanas maksām.

Ne mazāk svarīgs ir arī nodokļu jautājums. Te Mozello nāk talkā ar vairākām iespējām kā organizēt nodokļu nomaksu. Tiek piedāvātas vairākas PVN maksāšanas formas, kā arī ASV Sales tax nodokļu sistēmas atbalsts.

Labs ir, esam tikuši galā ar kataloga uzstādījumiem un beidzot varam izveidot produktu kategorijas un pievienot pašus produktus. Grupu izveide ir vienkārša un varam veidot arī apakšgrupas, piemēram, virsgrupai “Apģērbs” izveidot apakšgrupas “T-krekli” un “Apakšbikses”.

Kad esam tikuši galā ar produktu grupām, varam pievienot arī pašus produktus. Arī tas notiek no “Kataloga pārvaldnieka” sadaļas spiežot uz pogu “Pievienot produktu”. Tālāk jau aizpildām informāciju par produktu, tā piederību grupai, augšpulādējam produkta attēlus un atzīmējam vai tas ir publiski redzams produkts, vai īpašā piedāvājuma (akcijas) produkts. Nospiežot saiti “Papildus parametri”, mēs varam norādīt informāciju par produkta cenām, nodokļu likmi, atlikumu, kā arī vienam produktam veidot dažādus variantus. Piemēram, t-kreklu gadījumā krāsas vai izmērus. Tas ir ērti, jo mums nav nepieciešams katrai krāsai vai izmēram veidot atsevišķu produktu.

Kas notiek, kad pircējs veic pirkumu? Sistēmā “Kataloga pārvaldnieka” sadaļā iekš Pasūtījumiem parādās ieraksts par klienta veikto pasūtījumu un viņam aizceļo automātiski ģenerēts e-pasts ar jau gatavu rēķinu. Pārdevēja pusē varam uz tā veikt atzīmi par apmaksu un noarhivēt līdzko esam klientam aizsūtījuši viņa pasūtījumu.

Interneta veikala lokalizācija dažādās valodās

Konkrēti šī eksperimenta gadījumā man nav vajadzības veikalu tulkot uz citām valodām, bet intereses dzīts izpētīju arī šo iespēju. Ja vēlamies savu veikalu padarīt lasāmu citās valodās, tad no sākuma lapas augšējā labajā sānā jānospiež uz valodas simbola un jāpievieno vēlamās valodas. Pēc tam sadaļu labošanas vietā būs jāsagatavo saturs jaunpievienotajās valodās.

Ko varam izdarīt labāk un vairāk par maksu?

Principā mēs mazu dažu produktu interneta veikalu varam izveidot nemaksājot ne centa. Ja mūsu veikalam ir ambiciozāki plāni un vēlamies tajā pievienot vairāk par 30 produktiem, pieslēgt papildus maksāšanas sistēmas, veidot atlaižu kuponus, pielāgot norēķinu veidlapu ar papildus laukiem, kā arī izmantot pašu veidotu individuālu domēna vārdu (adresi pēc kuras internetā atradīs mūsu lapu), būs jāabonē Premium Plus plāns, kas mēnesī maksā 12 eiro (+ PVN). Starp citu, pērkot Premium vai Premium Plus plānu, Mozello uzsauks individuālo .lv domēna vārdu, kas atsevišķi maksā ap 12 eiro gadā.

Publicējam un reklamējam savu interneta veikalu

Kad esam veikuši visas vēlamās dizaina un satura izmaiņas, kā arī pievienojuši savus produktus, varam priekšskatīt paveikto. Ja viss apmierina, spiežam pogu “Publicēt” un mūsu interneta veikals ir publiski pieejams ikvienam interesentam. Tālāk jau jādomā kā par to paziņot visiem mūsu draugiem un faniem. Starp citu, Mozello ir sagatavojuši arī noderīgu pamācību kā labāk reklamēt savu jaunizveidoto interneta veikalu.

Secinājumi – tas tik tiešām ir vienkārši!

OK, man ir tehniskas priekšzināšanas un Mozello lietošana nesagādāja itin nevienu nesaprotamu momentu, bet es centos šo procesu vērtēt arī no nespeciālista viedokļa. Pat palūdzu ģimenes locekļus uzmest aci Mozello redaktoram un arī viņi atzina, ka viss izskatās loģiski un saprotami. Principā pusstundas laikā es Mozello platformā varētu salikt kopā vienkāršu interneta veikalu ar visiem tekstiem un līdz 10 produktiem ar to aprakstiem un attēliem. Tieši attēlu sagatavošana un tekstu rakstīšana būtu sarežģītākais šajā procesā. Jebkurā gadījumā šī raksta sagatavošana aizņēma tik daudz laika, cik būtu nepieciešams 10 interneta veikaliņu uzbūvēšanai :)

Tomēr jāpiezīmē, ka ar Mozello var izveidot arī krietni pamatīgāku interneta veikalu ar individuālu domēna vārdu, integrētām maksājumu platformām, iespēju vienkārši optimizēt interneta veikala vai mājaslapas SEO labākai atrašanai meklētājservisos, plašākām produktu attēlošanas un izvēles iespējām un apmeklējuma analītikas un reklāmas rīku integrāciju (Google Analytics, AdWords, Facebook reklāma u.c.).

Ja runājam par servisa maksu, tad tā, manuprāt, ir adekvāta samaksa par piedāvātajām iespējām. Un svarīgi piezīmēt, ka šī ir samaksa ar ko var rēķināties un nebūs kaut kādu nevajadzīgu pārsteigumu kā gadījumā, ja paši uzturētu šāda veikala tehnisko pusi. Tāpat kādam būtu jāmaksā par lapas uzturēšanu, servera resursiem un jārisina problēmas, ja tādas rastos. Mozello gadījumā par to visu parūpējas viņu pašu tehniskie cilvēki. Un kas svarīgi, ja mums rodas kādi jautājumi vai neskaidrības, ir kam piezvanīt un saprotami latviski izrunāties. Nepatīk runāties? Var arī palasīt, jo uz biežāk uzdotajiem jautājumiem Mozello ir sagatavojuši saprotamas atbildes. Vēl ļoti noderīgs un kvalitatīvi uzrakstīts saturs atrodams Mozello blogā, apskaties arī to!

Ja padzirdi, ka kāds paziņa domā par savu interneta veikaliņu, tad droši iedod viņam saiti uz šo rakstu (vai uzreiz Mozello.lv), lai izmēģina uzbūvēt savu veikaliņu. Te nekas uzreiz nav jāmaksā un ja liksies, ka tā lieta aizies, varēs pāriet uz paplašināto versiju.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
8 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
21.08.2018 16:58

nu un bez reklāmas?
atsauksmes no reāliem ne-spečukiem ck viegli vai sarežģīti tas bija?
savulaik, kad interesējos par šo produktu – bez maksas bija līdz 100 precēm! inflācija, nu jau vairs tikai 10….

Kristaps Skutelis
21.08.2018 18:07

Viss tas, ko es šajā eksperimentā sataisīju (reāls funkcionējošs mazs interneta veikaliņš) ir paveicams reāli vienkārši. Centos uz lietām skatīties kā ne-spečuks. Sarežģītāk būtu ar maksājumu sistēmu pieslēgšanu, bet tāpēc lieti noderēs Mozello atbalsts latviešu valodā – visu apskaidros un palīdzēs palaist.

Sarkasms
21.08.2018 22:30

Ir laba, vienkārša platforma.. jau sen pazinām ieaku

Inspektors
22.08.2018 00:55

Dodu Jums 48h laika līdz jaunās struktūrvienības reģistrēšanai VID.
Nesakiet, ka netikāt brīdināti.

22.08.2018 11:33
Reply to  Inspektors

perfekti!

Kristaps Skutelis
22.08.2018 11:46

Mhm, kur tad nu bez gudriniekiem :)

svimart
22.08.2018 01:48

jau pāris gadus esam mozello klienti…. viss ir ideāli!

06.06.2020 21:16

Cik foršs, saprotams un noderīgs raksts! Paldies :)