Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa grasās izskaust elektronikas ierīču plānotu novecošanu

    Jaunākie raksti

    Sveiciens mūsu draugiem no Apple un citiem trakuļiem, kuri jau ierīces iznākšanas laikā paziņo, ka atbalsts tiek nodrošināts tuvāko 18 vai 24 mēnešu periodā no ierīces izziņošanas. Pat ne pirkšanas… ne pieejamības veikalā, bet tieši izziņošanas.

    Eiropas Parlaments uzdevis Eiropas Komisijai izstrādāt noteikumus ierīču ražotājiem, lai ierobežotu tā dēvēto plānoto ierīces novecošanu (angļu – planned obsolescence). Piemēram, Nokia vairs nevarēs tik vienkārši paziņot, ka šogad iznākušais viedtālrunis nākotnē saņems Android Pie un Android Q.

    Reklāma

    Vienlaikus ierīču ražotājiem nāksies veidot dizainu tā, lai ierīci varētu salabot arī citos servisos. Tāpat jāuzlabo garantijas nosacījumi un programmatūras atbalsts. Eiropa varētu pieprasīt arī uz iepakojuma norādīt plānoto ierīces darbības laiku un pēcāk publiskot pārdoto ierīču dzīves ilgumu reālos apstākļos.

    Gaidāmās izmaiņas visvairāk attiektos uz viedtālruņu un arī citu viedo mājas ierīču ražotājiem, jo bieži redzam, ka jau atkal vēl ļoti labas ierīces pārstāj saņemt programmatūras atjauninājumus. Šādas viedierīces arī spēj sniegt informāciju par tās dzīves ciklu, ko pēcāk ražotājiem būtu jāparāda publiski.

    Sīkāka informācija par Eiropas plāniem pagaidām nav zināma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    14.08.2018 11:59

    Sen bija laiks!

    GundarsBarons
    14.08.2018 13:24

    Vot šis gan ir apsveicami! Drusku utopiski gan liekas, bet vismaz jāmēģina. Tā slimā uzspiestā ideja, ka telefons jāmaina ik pa 6 mēnešiem un divus gadus vecs aparāts jau esot bezmaz potenciāls ierocis no drošības viedokļa ir jābeidz.

    Krotow
    14.08.2018 14:54

    Varam sagaidīt ka nu pie ES graušanas bez populistiem, Kremļa un valūtas spekulantiem pieslēgsies arī elektronikas ražotāju lobiji. Pag, šķiet, ka viņi to jau labu laiku dara :P

    digitalk
    14.08.2018 16:15

    cik muļķīgs raksts. vai arī visa iniciatīva, ja rakstā minētais piemērs par Nokia ir patiess.

    Midix
    14.08.2018 19:14

    “tā, lai ierīci varētu salabot arī citos servisos” – o, par šo Louis Rossmann būtu ko teikt attiecībā uz Apple. Bet gan jau Apple iemanītos pateikt, ka Eiropas noteikumi ir spēkā tikai Eiropā, un ASV tik un tā ierobežos “nesertificētos servisus”.

    Reklāma