Web Analytics
More
    Reklāma

    Pie “deepfake” viltojumiem ķeras ASV militāristi

    Jaunākie raksti

    Pēdējo mēnešu laikā internetā arvien vairāk nonāk ar “deepfake” pieeju radīti viltus foto un video. Tehnoloģijas (mašīnmācīšanās/mākslīgais intelekts) ļauj izveidot ļoti reālistiskas cilvēku fotogrāfijas un video. Īpaši liels risks ir tieši video gadījumā, jo nu jau ir reāli mākslīgi sagatavot, piemēram, politiķa uzrunas video, kam noticēs vairums tā skatītāju. Zemāk vari noskatīties vienu klasisku “deepfake” video piemēru, kurā attēlots viens no pēdējo laiku labākajiem ASV prezidentiem Baraks Obama.

    ASV Aizsardzības departaments to vērtē kā risku un uzdevis pētniekiem uzdevumu radīt programmatūru, kas ļauj detektēt šādus viltotos materiālus.

    Reklāma

    Vienkāršiem vārdiem runājot, “deepfake” materiāli tiek veidoti apmācot datorsistēmas ar viltojamās personas fotogrāfijām un video, kas var būt lielos daudzumos brīvi pieejamas internetā. Procesā sistēma apmācās un “saprot” kā viltojamā persona attēlo dažādas emocijas un kustības. Pēc tam atliek noviltot balsi un padarīt šo viltojumu kustīgu.

    Šobrīd gan vēl ir kāda nianse, kas ļauj šos “deepfake” video relatīvi viegli noteikt. Proti, vairums fotogrāfiju no kurām sistēmas apmācās ir tādas, kurās viltojamā persona ir ar atvērtām acīm un tādējādi arī vairums “deepfake” video ir tādi, kurās persona nemirkšķina acis. Tas ir tāpēc, ka šie algoritmi vēl neprot izveidot ticamu acu mirkšķināšanas attēlojumu no nekā.

    Bet pētnieki nesnauž nevienā pusē un viltojumi kļūs arvien ticamāki un varēs tikt pielietoti politisko, sabiedrisko vai biznesa jautājumu ietekmēšanai. Tas ir tikai laika jautājums.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    09.08.2018 16:07

    Žetons par Elizabetes II Trampas foto :D

    Jānis
    10.08.2018 08:50

    Vai tas par “labāko ASV prezidentu B.O.” ir dziļi personisks viedoklis vai uzskatāma kā vispārpieņemta patiesība? Šķiet, ka autors savu viedokli veido atrodoties mucā. Paldies!

    Kristaps Skutelis
    10.08.2018 09:08
    Reply to  Jānis

    Tas ir mans dziļi personisks viedoklis.

    Reklāma