Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Lyra Trio bezvadu režģtīkla ierīču apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS Lyra Trio ir maršrutētāju komplekts, kas paredzēts izmantošanai lielās mājās un pamatīgos dzīvokļos. ASUS Lyra Trio ir bezvadu režģtīkla ierīces, tās ir viegli iestatīt, lai mājas saimniekam nenāktos lauzīt galvu ar komplicētu vairāku maršrutētāju savienošanu vienotā mājas tīklā.

    Tradicionālajos bezvadu tīklos klienti (viedtālrunis, dators) tiek pievienoti tīklam pa tiešu bezvadu savienojumu ar pieejas punktu, bet bezvadu režģtīklā jebkura ierīce ar bezvadu tīkla iespējām var būt gan maršrutētājs, gan pieejas punkts. Ja tuvākais pieejas punkts ir pārslogots, dati tiek pārsūtīti uz tuvāko nenoslogoto mezglu. Bezvadu režģtīklā daudzas ierīces var pieslēgties vienlaikus, izmantojot dažādus mezglus, turklāt tīkla caurlaides spējai nav jāsamazinās. Īsāki datu pārraides attālumi bezvadu režģtīklā ļauj samazināt šķēršļu ietekmi.

    Reklāma

    Skan jau lieliski – ātra un vienkārša uzstādīšana, atrisina Wi-Fi piekļuves nianses arī visos mājas pakšos, bet problēmas šobrīd saskatu bezvadu režģtīklu ierīču cenā un arī nepieciešamībā. Parasta plānojuma trīs istabu dzīvoklim pilnīgi pietiek ar vienkāršu bezvadu maršrutētāju. Kā rāda pieredze, problēmas sākas ar divstāvu mājām vai dzīvoklī ar vismaz četrām istabām. Diemžēl Latvijā četru istabu dzīvoklis vai pamatīga māja vēl arvien absolūti lielākajai daļai iedzīvotāju ir tikai sapnis. Tāpat vairumam sapnis par bezvadu režģtīklu ierīcēm paliks par sapni, jo ASUS Lyra Trio cena ir 400 eiro.

    ASUS Lyra Trio ideja, protams, ir tuvu ideālai – ņemam trīs identiskas ierīces, iestatām vienu, pārējās pievienojas Wi-Fi bez lielām galvassāpēm. Atliek vien Wi-Fi pastiprinošās ierīces novietot citviet mājā. Katrai no trim ASUS Lyra Trio ierīcēm ir divas Gigabit LAN pieslēgvietas, viena no tām ir universāli izmatojama LAN/WAN pieslēgvieta. Tikai vienai no ASUS Lyra Trio ierīcēm ir jāpadod internets, pārējās divās ierīcēs varēsi izmantot abas LAN pieslēgvietas tīkla disku, spēļu konsoļu vai citu ierīču pievienošanai.

    Ideālā gadījumā LAN pieslēgvietas izmantojamas, lai ASUS Lyra Trio savienotu ar vadiem, tādējādi iegūstot maksimālu ātrumu un tīkla stabilitāti.

    ASUS Lyra Trio ierīces ir visai mazas, tās paredzēts ievietot redzamās vietās. Lielākā caurās piramīdas formas problēma būs tās tīrīšana. Ar putekļu sūcēju to pilnībā iztīrīt nevarēsi, nāksies ķerties klāt pie putekļu lupatas.

    Tehniskā specifikācija

    • Atmiņas: 32 MB Flash, 128 MB RAM
    • Wi-Fi: MIMO tehnoloģija, 2.4 GHz 3 x 3 un 5 GHz 3 x 3, 802.11ac līdz 1300 Mbps
    • Izmēri: 135.1 x 123.2 x 77.9 mm
    • Iespējas: maršrutētājs vai piekļuves punkts
    • Antenas: trīs integrētas

    Pirmā 3×3 Wi-Fi sistēma

    ASUS Lyra Trio izmanto 3×3 (three-stream) Wi-Fi, turklāt ASUS Lyra Trio ir vienīgais bezvadu režģtīkla komplekts, kas klienta ierīcēm nodrošina piekļuvi visiem trim Wi-Fi tīkliem. Netgear Orbi arī izmanto 3×3 Wi-Fi sistēmu, bet trešais kanāls paredzēts režģtīkla ierīču saziņai savā starpā.

    Katra ASUS Lyra Trio ierīce ir spējīga darboties kā dual-band 3×3 maršrutētājs. Te uzreiz jāatzīmē, ka ne vienmēr ASUS Lyra Trio izdosies darbināt ar dual-band 3×3 ātrumiem attāluma un šķēršļu dēļ, tāpēc ASUS Lyra Trio ierīces ideālā variantā jāsavieno ar tīkla vadu.

    Lai maksimāli efektīvi izmantotu bezvadu tīklu, ASUS Lyra Trio ierīces ir veidotas piramīdas formā – šķautnēs izvietotas antenas. Turklāt antenas izvietotas optimālos leņķos, tātad lietotājam nebūs jādanco ap ASUS Lyra Trio ierīcēm, mēģinot iegūt maksimāli labu Wi-Fi pārklājumu. Tiek minēts, ka viena pati ASUS Lyra Trio ierīce spēj nosegt aptuveni 160 kvadrātmetru māju, bet trīs ierīces kopā bez problēmām paredzētas aptuveni 300 kvadrātmetru ēkas aprīkošanai ar Wi-Fi. Dažviet tiek apgalvots, ka bezvadu savienojumā ASUS Lyra Trio trīs ierīces nosegs līdz 500 kvadrātmetriem, bet tam es īsti neticēšu. Ja starp ASUS Lyra Trio ierīcēm novilkts tīkla vads, varēsi nosegt vēl plašākas telpas.

    Iestatīšana un lietotne

    ASUS Lyra Trio ierīces pirmreizējā iestatīšana aizņems pāris minūtes, visvienkāršāk to paveikt, izmantojot ASUS Lyra viedierīču lietotni, kas pieejama iOS un arī Android operētājsistēmām. Iestatīšanas process ir tik vienkāršs, ka tev nenāksies pat piedurt pirkstu ASUS Lyra Trio.

    Pēcāk lietotne parāda visu ASUS Lyra Trio izveidotā tīmekļa informāciju, varēsi aktivizēt AiProtection. ASUS Lyra lietotne ļauj piekļūt tīkla iestatījumiem pat ja atrodies ārpus mājām, bet tad pieejamās iespējas ir daudz šaurākas. ASUS Lyra Trio piekļuvei no ārpasaules tiek izmantots Dynamic DNS serviss.

    Protams, ASUS Lyra Trio izmantojams arī tīmekļa pārlūks, atliek vien ievadīt ierīces IP adresi (192.168.72.1), bet šādā gadījumā pēcāk nāksies katrai no ASUS Lyra Trio ierīcēm uzspiest Pair pogu, lai tās uzsāktu sadarbību.

    Lai arī neesmu milzīgs maršrutētāju lietotņu fans, tomēr ASUS Lyra Trio visvienkāršāk būs iestatīt ar lietotni. Un arī ātrāk! Pēcāk varēsi ķimerēties ar tīmekļa pārlūka saskarni, jo tā piedāvā nedaudz plašākas iestatījumu iespējas. ASUS Lyra Trio pat piedāvā Wake-on-LAN, ko nemaz tik bieži neatradīsi maršrutētājos.

    ASUS Lyra Trio papildina Trend Micro izstrādātā AiProtection aizsardzība pret tiešsaistes apdraudējumiem. AiProtection aizsardzība ir bez maksas.

    Ja ASUS Lyra Trio salīdzina ar citiem ASUS maršrutētājiem, redzams, ka ASUS Lyra Trio nav paredzēts specifiku uzdevumu veikšanai – te neatradīsi nevienu iespēju nodalīt spēlēm paredzētu Wi-Fi tīklu no pārējā Wi-Fi, diemžēl ASUS Lyra Trio nav saņēmis USB pieslēgvietas, Wi-Fi iestatījumi aprobežojas ar tīkla nosaukuma un paroles izvēli.

    Jāpiezīmē, ka Lyra rūteriem nav ASUS AiMesh atbalsta, bet tas nenozīmē, ka šīs ierīces nevar saslēgt režģtīklā. Lyra ierīcēs tas ir iebūvēts dzelžu līmenī un rezultāts neatšķiras no tā, ko var panākt ar ASUS rūteriem, kas atbalsta AiMesh.

    Tāpat ASUS Lyra Trio neļauj bloķēt HTTPS vietnes. Attiecīgi tu nevarēsi bloķēt gandrīz nevienu vietni, nemaz nerunājot par Facebook, YouTube, Twitter. Arī šo niansi ASUS esot solījis salāpīt.

    Ja izmantosi ASUS Lyra Trio kā piekļuves punktu, tas zaudē lielāko daļu savu papildiespēju – nav vairs pieejama AiProtection aizsardzība.

    Ar vienu pašu pie tīkla vada pievienotu ASUS Lyra Trio ierīci iespējams sasniegt līdz 500 Mbps, bet, tikko Wi-Fi tīklā saslēdz arī parējās ASUS Lyra Trio ierīces, tā ātrums kritīs. ASUS Lyra Trio neizmanto atsevišķu kanālu saziņai savā starpā, tātad tu zaudē vismaz pusi no Wi-Fi ātruma pat neskatoties uz 3×3 Wi-Fi izmantošanu. Tieši tāpēc tiek ļoti ieteikts starp ASUS Lyra Trio ierīcēm novilkt tīkla vadu, tādējādi netiks zaudēts Wi-Fi ātrums.

    Nobeigumā

    ASUS Lyra Trio ir gandrīz perfekts bezvadu režģtīkla komplekts, ja vēlies tikt galā ar Wi-Fi iestatīšanu ātri un paša spēkiem. Tiek apgalvots, ka ja izmantosi tīkla vadus starp ASUS Lyra Trio ierīcēm, šis būs ātrākais šobrīd pieejamais režģtīkls pasaulē. Bet arī bezvadu slēgumā 3×3 Wi-Fi ir gana ātrs, lai tu pat īsti neizjustu datu pārraides caurlaidības krišanos, ja izmanto viedtālruni. Galddatoru lietotāji, protams, spēs konstatēt kādu ātruma kritumu Wi-Fi, ja būs iespēja to salīdzināt ar tīkla vada piedāvātajiem ātrumiem.

    ASUS Lyra Trio būs lieliski izmantojams arī divstāvu mājās – viena ierīce pirmajā stāvā, otra otrajā stāvā, bet trešā novietota pie spēļu konsoles gala istabā. Iespējas ir ļoti plašas, jāizmanto tikai paša iztēle. Ja sāksi ASUS Lyra Trio ierīces slēgt kopā ar vadiem, nekas daudz nepaliks, lai varētu tām pievienot ar vadu klāt arī spēļu konsoli vai spēlēm paredzēto galddatoru. Spēļu entuziasti, visticamāk, meklēs kādu citu ASUS maršrutētāju, kam ir nodalām Wi-Fi tikai spēļu datoram. It kā spēlēm Wi-Fi un Bluetooth klaviatūra neskaitās smalkais stils…

    Jāatzīst, ka 400 eiro cena ir visai asiņaina tīkla ierīcei, lai arī komplektā saņemsi veselas trīs ierīces. Nepastāv iespēja izvēlēties vienu vai divas ASUS Lyra Trio ierīces, tās komplektā nāk pa trim.

    Patika

    + ātra uzstādīšana
    + uzticama Wi-Fi darbība
    + ierīces ir glītas, maziņas

    Nepatika

    – nav iespējams bloķēt HTTPS lapas
    – niecīgas Wi-Fi konfigurācijas iespējas

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    edzuslv
    04.07.2018 14:41

    Dizains gan tāds pabriesmīgs. :D Bišku gludekli atgādina.

    x
    04.07.2018 14:59
    Reply to  edzuslv

    paga, kamēr samsung uztaisīs dizaina rūteri, viņi uz to segmentu traki nadzīgi.
    pie viena aizputīs netā tava nasa saturu)

    04.07.2018 15:56

    Esmu pasūtījis google wifi, kas ir kaut kas līdzīgs. Paskatīsimies, kā būs…

    Kaspars
    17.10.2018 22:46
    Reply to  Smirnoff

    Sveiks! Kādas atsauksmes par google wifi, plusi un mīnusi. Paldies!

    Skābene
    04.07.2018 16:37

    Es pirms kāda laika arī cīnījos ar wifi pārklājumu un beigās paliku pie MikroTik hAP ac , izrādījās pietiekami jaudīgs, lai nets būtu visos mājas pakšos un pietiktu ar vienu kasti 2 vai 3 vietā, kā arī nevajag nekādas papildus antenas.

    04.07.2018 19:11
    Reply to  Skābene

    Tagad ir MikroTik hAP ac2 ar gigabita portu, kas bija lielākā MikroTik hAP ac modeļa problēma. Man arī ir MikroTik hAP ac, bišķin kretinē, ka trāpīju tikai uz 10/100 nevis gigabitu.

    digitalk
    04.07.2018 21:20
    Reply to  Artis Ābols

    tu gadījumā modeļus nejauc? hAP ac arī ir gigabits. hAP ac lite ir 10/100.

    05.07.2018 07:43
    Reply to  digitalk

    Jaucu!

    Skābene
    05.07.2018 08:15
    Reply to  Artis Ābols

    hAP ac lite man ar mētājas bez pielietojuma, bija plānots saslēgt “režģa tīklā” bet saprartu, ka nav vajadzības.
    Jāpaskatās, kas notiek, kad noliek popkornu blakus rūterim, vai nesāks paukšķēt! :D

    Dons
    04.07.2018 19:37

    Piedodiet Kolēģi, bet šis ir drausmīgs risinājums. Ja lieto P2P, ar pietiekamu konekciju daudzumu šis risinājums rijās ciet. Daudz drop konekcijas etc. Pārgāju uz AmpliFi, kam jaudīgāks CPU un veikspēja. Appas pārvaldībai ļoti līdzīgas pēc funkcionalitātes. Drošības geekiem iesaku F-Secure Sense, bet šo grūti dabūt uz LV ;) Šoreiz Asus ir fail.

    ZoomIn
    16.08.2018 11:40
    Reply to  Dons

    Piekrītu. Amplifi pagaidām tirgū no visiem 5+ mesh risinājumiem kas ir testēti ir labākais, gan tehniskā izpildījumā App’ā, gan price vs performance ziņā

    04.07.2018 22:19

    Ar šo arī kādu var atgriezt šai saulē, tikai jāuzlādē uz attiecīgajiem džouliem :) Bet nu patīkami, ka Asus padomā arī par dizaina lietām, savādāk daudz ir redzēts, ka stāv D-LINK rūteri smalkā mājā pie griestiem.

    valantinekaravaev
    05.07.2018 02:22

    Вы бросите курить навечно за одну ночь, если воспользуетесь этим советским методом https://elbo.in/vdoh Не прикладывая никаких волевых усилий я просто забыл о сигаретах и не курю 2 года, а курил 16 лет!a

    Reklāma