Funkcionālā rotaslieta: Garmin Vivomove HR apskats

12

Pirms nepilna mēneša prātoju par attiecībām ar laiku un kā jau solīts, Kursorā nonāca uz testu viens no manis pieminētajiem pulksteņiem ar aktivitāšu uzraudzīšanas funkcijām. Sauksim to vienkārši par fitnesa pulksteni!

Sākšu uzreiz ar to, ka šī ir mana pirmā saskarsme ar fitnesa ierīcēm, tālab šis būs apraksts vairāk no sērijas „ko es no tā visa sapratu”. Jāsaprot, ka daudziem cilvēkiem jebkura veida pieredze vienmēr ir pirmā un ne vienmēr blakus ir kāds, kas visu var smalki izstāstīt un parādīt. Bet mans urķīgais „tehnoprāts” mani dzen mesties arvien jaunās avantūrās!

Reklāma

Ražotāja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šis fitnesa pulkstenis pieejams divos izmēros un četrās krāsu kombinācijās. Līdz mums atceļoja lielākā izmēra melnas krāsas pulkstenis ar silikona siksniņu, lai arī es, protams, metu acis uz mazāko – rozā zelta…

https://www.youtube.com/watch?v=yGjlslQZcJ8

Ražotāja dotā specifikācija

  • Hibrīdveida viedpulkstenis aktivitātes uzraudzīšanai ikdienā un viedajiem ziņojumiem
  • Mehāniski pulksteņa rādītāji un digitāls, skārienjūtīgs ekrāns
  • Iebūvēts Elevate pulsometrs pulsa nolasīšanai no plaukstas locītavas
  • Kustību josla, soļu skaitīšana, intensitātes minūtes nedēļā, miega uzraudzīšana, sadedzināto kaloriju skaits
  • VO2 max un fitnesa vecuma aprēķins
  • Stresa uzraudzīšana dienas garumā un relaksēšanās taimeris
  • Iebūvēts barometriskais altimetrs un akselerometrs
  • Bluetooth Smart un ANT+ atbalsts
  • Viedie ziņojumi no savienota viedtālruņa
  • Garmin Connect un Garmin Connect Mobile atbalsts
  • Iebūvēts akumulators ar darbību līdz 5 dienām viedajā režīmā un līdz 2 nedēļām pulksteņa režīmā
  • Ūdensizturīgs korpuss
  • MoveIQ funkcija
  • Svars 40 gr., izmērs – 43x43x11,6 mm
  • Cena sākot ar 240 eiro (Garmin mājas lapā gan min rekomendējošo cenu mazumtirdzniecībā no 199 eiro)

Izpakojot ierīci, biju nedaudz vīlusies – kā jau tas ierasts, produktu promo materiāli ar 3D vizualizācijām mēdz radīt daudz krāšņāku iespaidu. Pulksteņa korpuss veidots no plastmasas, dekoratīvas metāla malas un stikla virs ciparnīcas, kas nedaudz iegremdēts korpusā un veido nelielu, bet diezgan asu kantīti. Stikls nav saņēmis oleofobisko pārklājumu, tāpēc diezgan viegli taukojās. Es tomēr būtu gribējusi redzēt šodien moderno 2.5D risinājumu – tas nāktu par labu gan izskatam, gan ergonomikai. Šķiet, ka te ražotājs gribējis nedaudz ietaupīt. Mehāniskās ciparnīcas minūšu rādītājs melnajā izpildījumā ir koši dzeltens, kamēr stundu – melns. Diennakts tumšākajos brīžos tas nav pārāk labi saredzams. Melnbaltais 124×68 pikseļu ekrāns neaktīvā stāvoklī praktiski nav redzams un nosacītā miera stāvoklī Vivomove HR atgādina vienkāršu pulksteni. Komplektācijā vēl ietilpst ērts uzlādes knaģis – instrukcija vēsta, ka pieslēdzot jaunu ierīci (pat ja tā ir uzlādēta) tai jābūt pieslēgtai pie lādētāja. Nu tad spraužam klāt un skatāmies – kā tas viss strādā.

Vispirms nepieciešams saderīgā tālrunī lejuplādēt Garmin Connect lietotni, tāpēc ierasti dodamies uz Google Play vai App Store. Palaižot lietotni, mēs nonākam pie pirmās dīvainības: nav ierastās iespējas izveidot savu kontu, pierakstoties ar Facebook. Tai pašā laikā – pārlecot nedaudz notikumiem pa priekšu – datorā Garmin Connect mājas lapā kontu ar Facebook izveidot IR iespējams! Tāpēc, ja nevēlies vēl vienu lieku lietotāja vārdu un paroli atcerēties, tad kontu iespējams vispirms izveidot datora pārlūkprogrammā. Vēl viena tālruņa lietotnes īpatnība – sākotnēji visi parametri – svars, augums, tiek rādīti ne-metriskajā sistēmā, kas, protams, ir labojams vēlāk iestatījumos un personīgajā profilā. Spiežam visam pēc kārtas OK un pēc tam nomainām uz metrisko sistēmu un labojam!

Ja tu domā, ka savu jauno gadžetu varēsi sākt lietot pirmajā kafejnīcā blakus veikalam, kur to iegādājies, tad visticamāk tevi gaida pirmais sitiens ar slapju trauku lupatu pa seju: Lūdzu pieslēdziet ierīci pie datora, uzinstalējiet īpašu lietotni, lai veiktu jūsu ierīcei atjaunināšanu. Tālab nāksies vien cilpot atpakaļ uz darbu vai mājām, ja darba datorā tev nav piešķirtas administratora tiesības.

Šeit prasās neliela atruna: es nevaru apgalvot, ka šis pulkstenis nav ticis lietots vai testēts pirms mums. Pievienotā instrukcija ir ļoti skopa un teic vien to, ka jāseko darbībām tālruņa un pulksteņa ekrānos. Ierīces savienošana prasīja pacietību un diezgan pamatīgas empātijas spējas, kas varētu pietrūkt lietotājam parastajam. Ļoti iespējams, ka cita aina pavērtos ar pilnīgi jaunu ierīci „out of box”.

Nākamais pārsteigums – ierīces analogā ciparnīca rādīja nepareizu laiku un te ir akmens Garmin dārziņā: ne visus iestatījumus iespējams regulēt caur tālruņa lietotni, savukārt paša pulksteņa iestatījumu sadaļa nekur nav atšifrēta: ciparnīcu iespējams kalibrēt, bet lai to paveiktu, nāksies krietni pabakstīties pa sīko ekrāniņu. Tikai pašā pulkstenī iespējams mainīt vibrācijas stiprumu, ekrāna spilgtumu un paziņojumu rādīšanas ilgumu. Pēc noklusējuma, manuprāt, ekrāns nav pietiekami spilgts un paziņojumi tiek rādīti pārāk īsu mirkli. Arī tālruņa lietotnē iestatījumu sadaļā valda neliels juceklis. Bet labā ziņa ir tāda, reiz esi ticis galā ar visiem iestatījumiem – viss strādā un var par to aizmirst. Bet rūgtumiņš ta paliek…

Tagad, kad mums viss smuki strādā, varam ķerties pie paša galvenā – ko tad šī ierīce dara, ko nedara un kāds mums no tā visa labums!

Ikdienas fizisko aktivitāšu uzskaitīšana

Bet vispirms jau – tas rāda laiku – ar īstiem pulksteņa rādītājiem. Paceļot roku vai uzsitot divas reizes uz ekrāna daļas parādās kāds no paša definētajiem rādītājiem – pulkstenis, datums, soļu skaits vai temperatūra.

Pavelkot uz sāniem, mēs piekļūstam galvenajiem rādījumiem – cik soļu noiets, kāds ir sirds ritms utt. Kādus tieši rādījumus attēlot, iespējams izvēlēties tālruņa lietotnē. Tālruņa lietotnē iespējams aktivizēt funkciju, lai pulkstenis pats uzsāk kādu noteiktu treniņa veidu, piemēram, 5 minūšu iešanu pulkstenis sapratīs kā iešanas treniņa uzsākšanu. Līdzīgi ir ar cita veida aktivitātēm: skriešanu, riteņbraukšanu, peldēšanu utt. Šīs aktivitātes iespējams aktivizēt arī pašā pulkstenī, tomēr tālruņa lietotnē to var paveikt daudz ātrāk un vieglāk. Lietotnē iespējams uzstādīt dažāda veida mērķus – cik soļu jānoiet, cik stāvu pa kāpnēm jāuzkāpj un tad tālrunis ik pa brīdim atgādinās, ka laiks pacelt pēcpusi un izkustēties. Šos atgādinājumus gan iespējams atslēgt. Tāpat tālruņa lietotnē iespējams analizēt visus savāktos datus dažādos griezumos – stresa līmeni, sirdsdarbību, dziļā un seklā miega fāzes. Sīkāku analīzi gan vieglāk būs veikt un datus aplūkot tīmekļa pārlūkā datorā.

Lai pulksteņa rādītāji netraucētu skatīties ekrānā redzamo informāciju, brīdī, kad ieslēdzas ekrāns, pulksteņa rādītāji nostājas pozīcijā 10:10.

Pulkstenī iespējams uzlikt dažāda veida atgādinājumus, modinātājus – dažādus laikus dažādām dienām; ir hronometrs, taimeris un daudz citu sīkumu, kurus, iespējams, pat nepaguvu īsajā testēšanas laikā atrast un pielietot.

Paziņojumu rādīšana no tālruņa

Viena no foršākajām lietām – pulkstenis spēj attēlot praktiski jebkuras lietotnes paziņojumus. Turklāt – pats var izvēlēties sarakstu kurām lietotnēm ļaut to darīt. Te gan ir maza atruna – ja būsi saklikšķinājis, lai Instagram nerāda paziņojumus tālrunī, tie netiks sūtīti arī uz pulksteni. SMS vai WhatsApp ziņas tiek korekti rādītas ar latviešu burtiem. Visu ziņu gan izlasīt neizdosies – vien pāris pirmos vārdus. Ar ienākošajiem zvaniem gan nav tik spīdoši: tos iespējams noraidīt, bet kaut kur programmatūrā starp Garmin un Oreo 8.1 ir bojāta blīve: pulkstenis spēj parādīt numuru, bet nespēj parādīt zvanītāja vārdu…

Īpaši ērta paziņojumu saņemšana ir atrodoties ārpus mājas. It sevišķi, ja tālrunis ir somiņā, somiņa plecos vai nedod dievs – mugursomā. Tu vismaz redzi – kas zvana vai ko sūta, un vai ir vērts iespringt uz tālruņa meklēšanu.

Un tagad par svarīgāko sinhronizācijas stūrakmeni: Ja lietotnei telefonā nebūs piešķirta atļauja darboties fonā – nekādus paziņojumus nesaņemsi. Te jāpārdomā kādi baterijas taupības režīmi izvēlēti un vai nav izveikts ierastais visu lietotņu aizvēršanas process. Pulkstenis ta spēj darboties un nolasīt datus arī bez telefona, sinhronizāciju var veikt kaut vai reizi nedēļā; doties pastaigā bez tālruņa. Bet ja vēlies saņemt paziņojumus – tālrunim jābūt visu laiku blakus un Garmin Conect lietotnei ieslēgtai.

Bluetooth savienojums

Katru reizi, ka izej no tālruņa BT zonas, pulkstenis novibrē un parāda attiecīgo simbolu. Tas pats notiek zonā ienākot atpakaļ. Tas jāpatur prātā lielāku dzīvokļu vai biroju iemītniekiem. Ja atslēgsi tālrunī skaņu un būsi izgājis no BT zonas – paziņojumus par ienākošajiem zvaniem vai ziņām, e-pastiem nesaņemsi. Tā ir lieta, pie kā jāpierod vai arī vienkārši jāņem vērā. Manā četristabu dzīvoklī BT signāls nespēj izlauzties cauri visām sienām. Bet tik un tā – tā bija jauna un savā ziņā interesanta pieredze – gandrīz divas nedēļas nodzīvot ar izslēgtu skaņu tālrunī. Kind of gonna miss it.

Baterijas darbības laiks

Ražotājs sola un praksē tas arī apstiprinās – ar ieslēgtu pastāvīgu BT savienojumu ar tālruni un visu aktivitāšu uzskaitīšanu pulkstenis spēj darboties 5 dienas. Jā, jā, jā – man gribētos 8. Kāpēc astoņas? Jo tad tu esi pilnīgi drošs, ka varēsi to uzlādēt reizi nedēļā. Piemēram – atstāt mājās piektdienas vakarā ejot izklaidēties! Vai brokastojot svētdienas rītā – gultā, ar kafiju un kruasāniem. Tieši tik daudz laika pietiks pilnai uzlādei – divas stundas.

 

Par piektdienas vakara izklaidēm es nepieminēju tā pat vien. Lieta tāda, ka šī ierīce pamatā domāta, lai palīdzētu sevi uzturēt noteiktā formā. Un šeit es nedomāju kādas noteiktas sportiskas aktivitātes. Garmin ieskatā normāli būtu, ka dienas laikā tu pievari 50 stāvus. Skaidrs, ka to vieglāk izdarīt cilvēkam, kas dzīvo piektajā stāvā, nekā kādam, kas otrajā. Bet ne jau tāpēc speciāli ies kāds un kāpaļās šurpu turpu. Tā ir tikai daļa no tava nedēļas „aktivitāšu plāna”. Arī tie soļi līdz kioskam vai veikalam veido kādu mazu daļiņu no tās kopainas, kura sastāv no dažādiem parametriem, kas tiek analizēts (ok, ne visu līdz galam saprotu) – svars, kalorijas, sirds ritms, stresa līmenis utt. Analizējot savus datus es atradu vairākas dīvainas līknes, kas attiecas uz sirdsdarbību, stresu un sapratu, ka te kaut kas pietrūkst! Un tagad nesmejieties, bet tas ir sekss! Ja šis fitnesa pulkstenis ir paredzēts nenoņemšanai – tu ar to ej gulēt, celies, mazgājies – tad kāpēc tas būtu jāņem nost seksa laikā? Vai kāds ir paskatījies uz dažādu parametru līknēm seksa laikā un kā tas ietekmē kopējo organisma stāvokli (kuru tak kā reizi šai ierīcei būtu jāpalīdz saprast!)? Es teiktu, ka prasās pēc vēl viena “workout” veida pulksteņa lietotnē!

Ar vienu vārdu sakot – ja arī neizdodas pievarēt tos 50 stāvus dienā – nevajag saskumt – ejiet, priecājieties, mīliet un vairāk ar seksu nodarbojieties: būs i prāts priecīgās, i ķermenis veselāks, skaidrāka galva un arī mazāk nīgras mēles komentāros!

Nepilnu divu nedēļu laikā iemīļoju šo fitnesa pulksteni un pat apsveru domu, ka kaut ko tādu varētu iegādāties. Vēl jātiek skaidrībā, kādu konkurenci šim sastāda Nokia Steel HR, kam ir ļoti līdzīgas funkcijas un cena. Skaidrs ir viens – ierīce, kas fiksē tavas aktivitātes ir noderīgs palīgs ikdienā un ja to apvieno ar stilīgu aksesuāru – tā varētu būt veiksmes recepte. Ceru, ka Garmin ar nākamo paaudzi veiks šādus tādus uzlabojumus dizainā un funkcionalitātē!

Plusi:

  • Viegls
  • Ātra uzlāde un ilgs darbības laiks maksimālajā noslogotības režīmā – 5 dienas
  • Precīza sirdsdarbības mērīšana (tika salīdzināta ar Holtera monitora mērījumiem)
  • Ūdensdrošs
  • Viegli lietojama lietotne tālrunī un pārskatāma analīze interneta pārlūkā datorā
  • Iespējams saņemt jebkuras lietotnes paziņojumus un vadīt tālruņa mūzikas atskaņotāju

Mīnusi

  • Pulksteņa stiklam nav oleofobiskā pārklājuma – ekrāns viegli taukojas un ne tik viegli tīrās
  • Iestatīšana var sagādāt grūtības, it sevišķi – mainot tālruni!
  • Ienākošā zvana numuru rāda ar cipariem, nevis zvanītāja vārdu

Droši dodu 4 zvaigznes no piecām!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
12 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Dzakans
08.05.2018 20:41

“starp Garmin un Oreo 8.1 ir bojāta blīve: pulkstenis spēj parādīt numuru, bet nespēj parādīt zvanītāja vārdu…” vai Garmin aplikācijai ir piekļuve kontaktiem? Jo si iekarta bez problemām rāda arī zvanītāja vārdu ;)

madarasaule
08.05.2018 21:13
Reply to  Dzakans

Ir piekļuve. Rāda gan SMS, gan wacapa un feisbuka kontakta vārdus

freelife
08.05.2018 23:30
Reply to  madarasaule

Zvanītāja vārdu, iespējams, nerāda tāpēc, ka telefona kontaktos saglabāts bez +371 priekšā. Bet tikai minējums, pēc analoģijas ar Gear S3 un iphone .

madarasaule
09.05.2018 00:04
Reply to  freelife

nē, man nav nummuru bez valsts koda priekšā. pārbaudīju visādus variantus

geksis
08.05.2018 23:07

“instrukcija vēsta, ka pieslēdzot jaunu ierīci…”
Var just sievietes pieeju tehnikai, jo vīrieši parasti instrukciju sāk lasīt tikai tad, ja kautkas nedarbojas :)

madarasaule
09.05.2018 00:08
Reply to  geksis

starp citu – instrukcija var būt arī tālruņa ekrānā attainoti soļi, kādi jāveic. kad plānotais nenotiek, tad, protams, tiek vilkta ārā instrukcija un tālāk pa ķēdīti – māte gūgle utt.

geksis
08.05.2018 23:33

“Arī tālruņa lietotnē iestatījumu sadaļā valda neliels juceklis.”
“Viegli lietojama lietotne tālrunī… ”
Vai gadījumā šie divi teikumi nav pretrunā viens otram?

madarasaule
09.05.2018 00:06
Reply to  geksis

ne gluži pretrunas. pašu lietotni lietot un saprast ir viegli. runa ir par tieši iestatījumu sadaļu, kuru tak katru dienu neviens neaiztiek

wils
09.05.2018 11:07

Pie mīnusiem noteikti vajadzēja minēt, ka visa vadība notiek ne-latviskā valodā.

Lai arī pats lietoju tikai angļu valodu visos savos datoros un viedtelefonos, tas nenozīmē ka šo faktu apskatā vajadzētu ignorēt.

madarasaule
09.05.2018 11:26
Reply to  wils

Piekrītu… pat neiedomājos, jo arī visus interfeisus defoltā lietoju angliski…

Aldis
01.06.2021 12:01

Pēc 2 gadu lietošanas ekrāns dažu nedēļu laikā sāk izdzist virzienā no malām uz centru. Ja sākumā saulē bija grūti saskatāms, tad drīz vairs nebūs salasāms nemaz. Bet iegādei interesantu ekvivalentu pulksteni joprojām neesmu redzējis.

Aldis
19.07.2021 23:25
Reply to  Aldis

Jā, izbeidzās pavisam, nepaspēju sasinhronizēt ar jaunu iepirkto telefonu, tā kā telefons nu vairs tikai aksesuārs.