Attiecības ar laiku

26

No neatminamiem laikiem cilvēku prātus ir nodarbinājušas ierīces ar ko mērīt laiku. Savā ziņā laika mērīšana ir atgādinājums, ka esam mirstīgi.

Bagātākajās pasaules valstīs mehānisko pulksteņu kults brīžiem sasniedz nebijušus augstumus un tiek salīdzināts ar dārgu sporta auto kolekcionēšanu. Tēls, kas saistās ar veiksmīgu vīrieti, kurš nēsā rokas pulksteni ir kļuvis par ikonu Rietumu kultūrā.

Reklāma

Dažādās aptaujās daudzi vīrieši ir atzinuši, ka nēsā pulksteni, jo rotaslietu segments ir krietni ierobežots. Savukārt daudzas sievietes ir norādījušas uz signalizējošo nozīmi – ka vīrietis ir pareizās attiecībās ar naudu, varu un ietekmi. Un šī pulksteņu pasaule ir „dārga” un mums, vienkāršajiem mirstīgajiem, neaizsniedzama. Tie ir tūkstoši, pat desmitiem tūkstoši par rotaslietu, kuras funkcija – rādīt laiku, mums lielā mērā ir aizstājis mobilais tālrunis. Neliegšos, ka arī manu skatienu spēj pievilināt dārgi pulksteņi, jo parasti tas nāk komplektā ar dārgām drēbēm, koptām rokām, labām smaržām un tīriem apaviem.

Cits stāsts ir sporta pulksteņi, fitnesa aproces – man tie vairāk signalizē par cilvēka “aizņemtību” ar sevi – vai tā ir sportošana vai pārmērīga aizraušanās ar jaunajām tehnoloģijām. Jā – es saprotu šādas ierīces valkāšanu rīta skrējiena laikā, bet tajā pašā laikā man nav izdevies izvilināt no sporta pulksteņu valkātājiem viennozīmīgu atbildi, ka kilometru, sirds sitienu un kaloriju precīza uzskaite ir būtiski uzlabojusi skriešanas paradumus, rezultātus vai ietekmi uz veselību. Es, protams, nerunāju par profesionālā sporta lauku.

Mani nodarbina vidusceļa meklējumi – kad skaistais (dārgais) spēj satikt praktisko (funkcionālo). Un manā ieskatā – pildīt arī rotas un stilīga aksesuāra funkcijas. Pie tam – nebūt ne neaizsniedzamā cenu kategorijā!

Tāpēc gribu jums pastāstīt par trim viedpulksteņiem, kuri ar savu izskatu un funkcionalitāti uzrunā mani emocionāli – „gribu sev tādu” un „gribu redzēt tādu uz vīrieša rokas”.

Nokia Steel HR (aptuvenā cena ap 200 eiro)

Viedpulkstenis aprīkots ar mehānisko ciparnīcu un nelielu monohromo ekrānu. Dažādos apskatos tiek slavēts par kvalitatīvo uzbūvi un sensoru precizitāti. Mēra sirdsdarbību, pulsu, skaita ikdienas aktivitātes. Spēj sadarboties gan ar Android, gan iOS. Rāda ienākošos zvanus un sms paziņojumus. Nokia sola, ka drīzumā spēs parādīt arī citu ziņapmaiņas lietotņu paziņojumus.

Garmin Vivomove HR (aptuvenā cena ar 250 eiro)

Ražotāja vārds neprasa nekādus komentārus. Arī šim pulkstenimm ir mehāniskā ciparnīca. Mēra sirdsdarbību, pulsu, skaita ikdienas aktivitātes. Spēj sadarboties gan ar Android, gan iOS. Atšķirībā no Nokia veidotā SteelHR, šis rādīs arī WhatsApp un Messenger paziņojumus.

Šo pulksteni Kristaps solīja mēģināt sarūpēt uz testu.

Abu šo pulksteņu liels pluss ir ilgā  darbība ar vienu uzlādi.

Skagen Falster (aptuvenā cena ap 300 eiro)

Slavens dāņu zīmols, kas savu nosaukumu guvis no tāda paša nosaukuma pilsētiņas Dānijas ziemeļos un zemesraga, kas nedaudz atgādina mūsu pašu Kolkasragu. Skagena pazīstama ar īpašu gaismu, kas pievilināja veselu plejādi slavenu mākslinieku.

Krøyer – Summer evening on Skagen’s Beach

Jāteic gan, ka šis zīmols jau labu laiku atrodas starptautisko korporāciju ķetnās.

Šis pulkstenis ir veidots uz Android Wear platformas un drīzāk būtu jāuzlūko kā klasisks viedpulksenis. Te vairs, protams, nav mehāniskās ciparnīcas un “nedēļa ar vienu uzlādi”. Skaistumu gan nedaudz aptumšo sirdsdarbības sensora trūkums.

Un ko pulkstenis nozīmē Tev? Raksti komentāros!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
26 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
PebbleFans
10.04.2018 18:18

Pebble> Garmin Fēnix 3 HR> Pebble Time…. pirmais atklājums ka gudrajam pulkstenim krutākā funkcija ir tā ka tas rāda laiku :) jo sen ir tie laiki garām lai ķeksētu mobīlo no telefona un apskatītos cik rāda pulkstenis. Pulkstenis nosaka ritmu un palīdz organizēt ikdienu, Superīgā izpratnē par to bija Pebble, ļoti skumstu par to, ka nomira nokļūstot Fitbit rokās, fitbit taisa tādus mēslus salīdzinot ar pebble, ka baisi skatīties. Zinot to ka izbeigsies pebble servisi tā pat nopirku pebble time, vienīgais pulkstenis kurš normāli attēlo latviešu simbolus, Garmin neprot parādīt visus ž ķ ņ ļ ā n utt. nopērc pulksteni pa ~500 EUR un paziņojumos nevar saprast tekstu līdz galam.
Nevaru vēl iedomāties sevi lādējam pulksteni katru nakti, tas kaut kā nav OK.

Bet pebble ar savu timeline un notifications ir zelta štelle. Īsāk sakot laiks, hronometrs, taimers, un iespēja saņemt info par ienākošajiem zvaniem, atbildēt no pulksteņa ar sms quick reply – pārzvanīšu, tagad esmu sapulcē utt. – vārdu sakot, laiks un filtrēti paziņojumi.

Lapsinieks
10.04.2018 18:35
Reply to  PebbleFans

latviešu zīmju neattēlošana 21jā gadsimtā ir slikts joks :(

Artanis
11.04.2018 12:31
Reply to  PebbleFans

Konkrētais Garmin esot jālādē reizi piecās dienās, spriežot pēc vairākiem video apskatiem, ko redzēju.

Dzakans
11.04.2018 17:49
Reply to  Artanis

Izmantojot visus paziņojumus/ hr utt izvelk arī visas 10 dienas ;)

madarasaule
11.04.2018 17:54
Reply to  Dzakans

Vai esat šī pulksteņa īpašnieks? Kādas atsauksmes?

Dzakans
11.04.2018 19:22
Reply to  madarasaule

Pāris mēnešus ir sanācis palietot. Pulkstenis dara to ko solījis – rāda laiku, paziņojumus un pilda fitnesa aproces funkciju. Viennozīmīgi dizains un baterijas darbības laiks ir šīs iekārtas lielākie plusi. Droši var apgalvot, ka apkārtējie neaizdomāsies, ka šis pulkstenis ir spējīgs uz ko vairāk kā laika paziņošana. Paziņojumu / zvanu saņemšana lieliski kalpo par iemeslu izslēgt telefonam skaņu, bet nekam vairāk. Lasīt nelielajā ekrānā noteikti nav ērti un tā kā Vivomove hr ir bez iebūvēta mikrofona atbildēšanai uz zvanu nebūs jēgas. Nemācēšu spriest par precizitāti, bet fitnesa funkcijas pulkstenim padodas daudz labāk. Arī Garmin aplikācija ir vizuāli baudāma un viegli lietojama. Mīnusi? Tiešā saules gaismā ekrānā attēloto izlasīt būs ļoti sarežģīti.
Šī iekārta ir fitnesa aproce, kas izskatās pēc klasiska pulksteņa. Nevajadzētu to jaukt un/vai salīdzināt smartwatchu.

Lapsinieks
10.04.2018 18:35

Galīgi neesmu pulksteņu fans, bet vai nav tā, ka viedpulkstenis, lai tev kaut ko tur vispār skaitītu, ap roku ir jāapžmiedz daudz ciešāk kā parastais pulkstenis?

nr71
10.04.2018 23:00
Reply to  Lapsinieks

Ne gluži. Nu, vismaz Samsung Gear S 3 gadījumā, jo, ja vēlies izmērīt sirdsritmu, tad pārāk savilkta siksniņa rezultātu nedos un pulkstenī parādīsies ieteikums – nesavelc tik stipri! Nopietni! :)

zxc
10.04.2018 19:38

Otrais un trešais diezgan labi izskatās, pirmais pārāk sievišķīgs.
Būs jāpapēta tuvāk, galvenās lietas vai ir integrācija ar apple health un, lai vismaz vienu nedēļu tur bača.

madarasaule
10.04.2018 19:57
Reply to  zxc

Visi trīs pulksteņi ir gan sieviešu, gan vīriešu versijas-gan izmēra, gan krāsu un siksniņu izvēlē.

Sandris
10.04.2018 20:34

Lielāko dzīves daļu lietoju pulksteņus, pedējos gados tie bija Nixon gan ar analogo, gan digitālo ciparnīcu (sportam). Lai cik tie labi nebūtu laiks tos piebeidza (vai es), nu atlika atrast pulksteni sportam, ikdienai un peldēšanai. Teorētiski lētākais ir nopirkt 3 vienkāršu pulksteņus (skriešanai, peldēšanai, ikdienai kaut ko lietišķu), bet kā to praktiski ikdienā pēc tam apvienot … Loģisks secinājums sporta pulkstenis, kas spēj fiksēt arī aktivitātes ūdeni. Izvēle šobrīd ir plaša, bet pa lielam ir divi ražotāji kas mani uzrunā Suunto un Garmin. Beigās lai cik ļoti žēļ bija naudas, apstājos pie Fenix 5, protams ir lētākas opcijas, bet šim baterija ir labākā kādu šobrīd viedpulksteņu ražotāji piedāvā + izmērs (precīzāk biezums) + uzbūves materiāli un kvalitāte. Pēc pāris mēnešu lietošanas varu teikt, ka tam ir viss ko vien varu vēlēties, izņemot 21.gs joku par latviešu hieroglifiem. Jebkurām sportaveidam perfekta ierīce, kas piedāvā visu ko vien spēj piedāvāt viedpulksteņi un ir pietiekoši lietišķa, arī pie uzvalka, vismaz pagaidām kamēr nav apskrāpēta. Baterija 2 nedēļas ar 4-6 treniņiem un 3 nedēļas kā pulkstenis (ar ikdienas aktivitāšu uzraudzīšanu). Vienīgais mīnuss ekrāna izšķirtspēja, bet ja lai to paaugstinātu tiek saīsināts baterijas darbības laiks, tad man to nevajag. Manām šā briža vajadzībām ideāla ierīce,… Read more »

nr71
10.04.2018 23:10

Rakstam smuks sākums. Vien ar prieku palasītu vairāk par šeit demonstrētajiem pulksteņiem. Pats lietoju Samsung Gear S3 pusgadu un pēc 2 gadiem ar Android Wear (LG GWatch un Motorola 360 1st gen.) esmu nonācis pie secinājuma – Tizen ir galvas tiesu pārāks. Pirmkārt ar ātrdarbību un precizitāti, bez aizķeres un citādas kavēšanās. Akumulatora darbība, ja pulksteni lieto regulāri, pietiek 3 pilnām diennaktīm. Ja gadās pāris dienas to atstāt uz galda, tad visas 5 diennaktis. Tiesa gan, apjomu palielināja jaunākais update, pirms mēnešiem 4. Gear S3 griežamā ripa no skata šķita lieka, bet lietošanā tās priekšrocības tika atspēkotas uzreiz – ērti piekļūt jebkuram iestatījumam. Galvenais viedpulksteņa lietošanas iemesls – vienmēr būt informētam par saņemtajiem ziņojumiem. Tizen ļauj ērti atbildēt uz jebkuru vēsti, vai sūtot emotikonus, sagataves vai rakstot no jauna visu ziņu. Turklāt, mazajā ekrānā tas ir diezgan ērti izdarāms, ekrāns ir intuitīvs, un ļauj lietot visas LV diaktriskās zīmes. Jā, un arī piezvanīt vai atbildēt uz zvanu var neizvelkot telefonu no kabatas. Vienīgais mīnuss – vairs nenēsāju citus, savas kolekcijas laikrāžus. :)

madarasaule
10.04.2018 23:47
Reply to  nr71

Paldies par komentāru. Kā jau minēju rakstā, tad mēģināsim dabūt kādu no šiem uz apskatu. Gan Nokia, gan Garmin darinājumi pie mums nopērkami. Rakstīt par tiem vairāk būtu paļaušanās uz citu viedokli, kamēr tehniskā specifikācija viegli atrodama ražotāju mājaslapās. Mani piesaistīja konkrēto modeļu vizuālā līdzība ar mehāniskajiem pulksteņiem.

Lauris Klagišs
11.04.2018 08:02

Pats lietoju šādu Android pulksteni – pie uzvalka tīri sakarīgi izskatās – https://www.fossil.com/us/en/products/gen-3-smartwatch-q-explorist-smoke-stainless-steel-sku-ftw4001p.htm. Lietoju kopā ar Iphone.

Otra izvēle būtu šis – https://www.michaelkors.eu/en_LV/bradshaw-gold-tone-smartwatch/_/R-MKT5001

Abi cenās ap 250 eur

madarasaule
11.04.2018 08:16

Paldies par komentāru. Jā, abiem šiem ražotājiem var atrast ļoti pievilcīgus pulksteņus, ja tos aplūko no modīga aksesuāra skatu punkta!

And-so
11.04.2018 11:47

Foršs raksts, nedaudz netipiski ierastajam kursora formātam, bet tieši tapēc liekas svaigi.
Par pulksteņiem, vizuāli Garmin liekas foršākais, bet tas drošvien tapēc, ka patīk mehāniskās ciparnīcas un diezgan askētiski dizaini.
(biški ne tēmā), tā kā pats tikai nesen sāku lietot “lāpstu”, tad smartwatchiem neredzu lielo jēgu, paspēlējos pāris nedēļas ar soļu skaitītāju un apnika. “Vecais” parastais rokas pulkstenis still tiek lietots un jo vienkāršāks jo labāk, galvenais lai rāda laiku, izskatās labi un iztur lietu.
Bet jā, ja neskaita nopietnākus sportotājus, kam tas ir hobija līmenī, kāda ir jēga no smartwatch? Manā skatijumā, dārga rotaļlieta, ar ko paspēlēties, palielīties un pēc tam aizmirst. Lasīt ziņas no sms/soc.mēdijiem 2-3 vārdu garumā liekas ne pārāk ērti.

madarasaule
11.04.2018 11:54
Reply to  And-so

Paldies par viedokli. Mēs cenšamies padarīt kursora saturu daudzpusīgāku un interesantāku mūsu lasītājiem!

GGrs
11.04.2018 13:09
Reply to  And-so

Hobija sportotājiem arī sirdsdarbībai jāpievērš uzmanību. Labāk protams prātīgs pulsometrs ar jostiņu, nevis māžošanās ar pulksteņiem.

Artanis
11.04.2018 12:16

Es jau vairākas dienas pētu Garmin Vivomove HR (rakstā nepareizi nodēvēts par vivomoRe) – manuprāt izcils dizains. Iepriekš gribēju Ābolpulksteni, bet nu dzīvē apskatoties un piemērot tomēr pādomāju – nu resns pēc velna un nav pārāk glīts uz rokas dēļ formas. Šis savukārt izskatās ļoti līdzīgs citiem maniem pulksteņiem, un būtu foršs apgreids.

Īpaši stilīgi likās tas, ka ja Vivomove pulksteņa rādītāji tobrīd atrodas ciparnīcas apakšējā daļā (kur atrodas dirsplejs) tad pieskaroties pulksteņa sitkliņam, tas automātiski pabīda rādītājus malā, kad gribi kaut ko paskatīties uz displeja, un tie aizbrauc atpakaļ vietā kad nolaid pēc tam roku. Sīkums, bet baigi stilīgi.

Lapsinieks
11.04.2018 12:18
Reply to  Artanis

un galvenais, lai arī kurpes tīras, vecīt! man ar šis ir višlistē. ceru, ka būs arī apskats.

KKTK
11.04.2018 14:32

Piekrītu And-so – pagaidām jebkuršs normāls rokas pulkstenis ir 100x smukāks par šitiem visiem “viedajiem” un vispār nerinājot par fitnesa gumijiņām. Jā arī Nokia ir neglīts klucis. Tā jau man ļoti patīk rokas pulksteņi, apskatos arī “gudro” galu, bet tas ko redzu un sataustu ir tīrās šausmas. Izmēri kā begemotiem biezums dēļ GPRS un sirds mērītājiem milzīgi. Stila vispār nekāda. Smagās mašīnas transformeri. Bēdu ieleja. Ko vispār būtu jārāda “viedajam” pulkstenim? Man liekas, ārkārtīgi specifisku informāciju, nevis dublēt telefonu. Man pat telefons principā nekādas notifikācijas neuzrāda, jo es vēlos pats izvēlēties, kad es tur skatīšos. Līdzīgi arī ar viedpulksteni. Jebkura no saziņām kas nāk no glāsttelefona var pagaidīt. Neesmu ātrās palīdzības operators. Sirds ritms? Ja neesmu ar sirds kaitēm, tad man ir vienalga ko tur rāda ikdienā. Tā kā ir paliela pieredze arī sportā, tad arī tur man nevajag pulsometru, sirdi jūtu pats. Nopietni ņemot pulss vispār neko īsti nesaka par to ko vari vai drīksti konkrētajā brīdī. Un sporti arī ir visādi – nav tikai ar sarkanu ģīmi tipināšana pa uzvaras parku. Neredzu kaut kā fēnix 5 kluci uz rokas volejbola spēlē. Neredzu arī jebkādu citu kluci sev uz rokas peldot normālus gabalus. Kreisā roka jau tā ir vājāka,… Read more »

Sandris
12.04.2018 09:50
Reply to  KKTK

Fenix 5 svars 86g, mans vecais nixon no nerūsējošā tērauda 145g. Jā fenix pumpa ir jūtama, bet pēc mēneša, ja salīdzina ar tērauda analogu plāno pulksteni, vispār nejūt.
Skrienot apvidū ir grūti noteikt savu ātrumu, tāpēc pulkstenī ir viegli saprast vai tu bremzē vai turi tempu.
Peldot 25m baseinā saskaitīt 1 – 2km distanci ir pārbaudījums pats par sevi, bet ar viedo palīgu nav pat galva jābāž ārā no ūdens, lai ieraudzīt cik esi noairējis.
Braucot ar riteni īsti nesaprotu kā var pulkstenis traucēt.
Dizains un izskats tas ir pilnīgi subjektīvi. Telefona notifikāciju dublēšana piekrītu ir nevajadzīga (man). Maksājumus garmin taisās iesviest. Piekrītu zināmā mēra dārga spēļmantiņu, bet man peldēšanas un skriešanas (agrāk stiepu līdzi telefonu) datu vākšanai ļoti ērti + patīk izskats (subjektīvs viedoklis) + baterija 2 nedēļas, faktors kuram ir nozīme ja meklē viedpulsteni

KKTK
12.04.2018 12:10
Reply to  Sandris

Tā jau ir, kas pie kā ir pieradis. Man 42mm/10mm un 67g pulkstenis liekās paliels (kad velk jaku). Fēniks ar 47mm vēl būtu ok, bet 15.5mm biezumā un 85g smagums pamanās uzreiz, kā kas negatīvs. Tad jau tas tavs Nixon tad jau vispār, ar ķerru jāved :) Ja dzīve vedusi no otras puses, tad, protams, redzu kāpēc Fēniks liekas sīkums.

Kristaps K.
11.04.2018 16:46

Neredzu jēgu viedpulksteņiem, kā tie uzlabotu manu dzīvi. Šobrīd ikdienā nēsāju Casio A158W.

P.
12.04.2018 11:36

“Neliegšos, ka arī manu skatienu spēj pievilināt dārgi pulksteņi, jo
parasti tas nāk komplektā ar dārgām drēbēm, koptām rokām, labām smaržām
un tīriem apaviem.”

Vēl nepieminēji dārgu automašīnu ar hromētām detaļām. Tas viss ir svarīgi, lai tu būtu veiksmīgs un sievietes tevi pamanītu.

Es esmu nopircis mašīnu, – tagad krāju pulkstenim, tāpēc šis raksts man bija noderīgs.

madarasaule
12.04.2018 11:58
Reply to  P.

es mašīnu vietā svarīgāku uzsvaru liktu uz labām manierēm.