Web Analytics
More
    Reklāma

    BITE plāno ieguldīt tīkla infrastruktūrā aptuveni 10 miljonus eiro

    Jaunākie raksti

    Lai nodrošinātu tīkla kapacitāti atbilstoši patērētāju interneta lietošanas paradumiem, kā arī sagatavotu pārliecinošu bāzi nākamās paaudzes datu pārraides standarta 5G ieviešanai, mobilo sakaru operators BITE šogad plāno ieguldīt tīkla infrastruktūras attīstībā aptuveni 10 miljonus eiro, informēja uzņēmuma vadītājs Kaspars Buls pasākumā, kurā BITE iepazīstināja ar 2018.gada attīstības plāniem.

    Pasākumā piedalījās arī Google Baltijas reģiona vadītājs Vitauts Kubiliuss, kurš stāstīja par interneta lietotāju ieradumu tendencēm Latvijā un pasaulē. Uzsverot, ka Latvijā patērētāju uzvedība lielā mērā seko globālajām tendencēm, viņš norādīja, ka interneta lietojums turpina pieaugt teju visās vecuma grupās un to sekmē mobilā interneta un viedierīču pieejamība. Pēc viņa prognozēm, piekļuve internetam un tiešsaistes pakalpojumu lietošana aizvien vairāk notiks tieši izmantojot viedierīces, nevis datorus.

    Šis nedēļas sākumā BITE pilnībā aprīkoja tīklu ar 4G tehnoloģiju – tagad BITES 4G tīkla pārklājums veido 98% Latvijas teritorijas. Līdz ar to uzņēmums ir būtiski palielinājis tīkla kapacitāti un turpinās to darīt arī turpmāk, izvēršot 4G+ un 4.5G tehnoloģijas, kā arī tuvinot pakalpojumus lietotājiem.

    “Ja 4G tīklu pārsvarā attīstījām reģionos, tad lielākajās pilsētās uzsvaru likām uz 4G+ tehnoloģiju, bet Rīgā likām pamatus 4.5G tīkla izveidei. Šī stratēģija nodrošina to, ka pašlaik pat pie pieaugošiem lietošanas apjomiem tīkla kapacitāte ir stabila. Esam lepni, ka mūsu ieguldījumus tīkla infrastruktūrā ir novērtējuši ne tikai Latvijas iedzīvotāji, par ko liecina aizvien pieaugošais interneta patēriņš BITES tīklā. Esam guvuši arī starptautisku atzinību,” sacīja Buls.

    Viņš norādīja, ka pērnā gada nogalē BITE kļuva par Eiropas Aviācijas tīkla virszemes tīkla partneri Baltijas valstīs. Šī sadarbība paredz, ka BITES un citu partneru tīkla infrastruktūra tiks izmantota, lai nodrošinātu ātrgaitas bezvadu internetu Starptautiskās aviācijas grupas aviosabiedrību – “British Airways”, “Iberia”, “Aer Lingus” un “Vueling” – pasažieriem lidojumos virs Baltijas valstīm.

    Tāpat BITES vadītājs atklāja, ka interneta patēriņš Latvijas lielākajās pilsētās BITES tīklā pēc pārejas uz 4G vai 4G+ tehnoloģiju ir palielinājies vidēji divas reizes. Piemēram, Rīgā, 2018.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, tas ir pieaudzis par 60%, sasniedzot 436 terabaitus. Savukārt Daugavpilī, Liepājā gada laikā interneta patēriņš ir pieaudzis pat par 80%.

    Tikmēr BITES tehniskais direktors Gints Butens piebilda, ka šie dati apstiprina līdz šim izmantoto BITES stratēģiju tīkla attīstībā attīstīt tīklu vietās, kur ir pieprasījums pēc pakalpojumiem. “Līdztekus tīkla paplašināšanai, ir arī citi veidi, kā var uzlabot lietotāju pieredzi. Piemēram, mēs esam apzinājuši interneta pakalpojumus vai vietnes, kurus Latvijas un Lietuvas lietotāji izmanto visbiežāk, – tie ir “Youtube”, “Facebook”, “Netflix”. Lai BITES tīkla lietotājiem šo interneta vietņu saturs lejupielādētos ātrāk, bet tajos pieejamā video saturs būs kvalitatīvāks, izvietojām to kešserverus BITES tīklā,” skaidroja Butens.

    Papildu iepriekš minētajam tiks saglabāts fokuss uz 4G+ un 4.5G tīklu attīstību, lai sagatavotos nākamās paaudzes tehnoloģijai 5G.

    “Pašlaik 5G tehnoloģija ir testēšanas stadijā, tāpēc, runājot par tās ieviešanu, ir svarīgi saglabāt reālistisku skatu uz šo tehnoloģiju. Mobilo sakaru operatori ir starpnieki starp tehnoloģiju piegādātājiem un reālo tirgus gatavību pieņemt šo tehnoloģiju – mums ir jāizvērtē gan savas iespējas, gan pieprasījums,” uzsvēra Butens.

    Viņš prognozē, ka 5G standarti un tos atbalstošās tehnoloģijas tirgū kļūs pieejamas 2019.gadā. Tieši šīs tehnoloģijas attīstības tempi ir viens no galvenajiem aspektiem, ko ņem vērā BITE, plānojot investīcijas tīklā.

    “Šogad mūsu galvenie soļi 5G attīstībā ir sadarbībā ar “Unistars”. Izmantojot šim uzņēmumam pieejamās frekvences, paplašināsim 4.5G tīklu, aprīkojot ar šo tehnoloģiju vairākas bāzes stacijas Latvijas lielākajās pilsētās. Tāpat rudenī plānojam uzsākt “Massive MIMO” sistēmas testus. Šī ir viena no tehnoloģijām, kurai būs būtiska loma 5G tehnoloģijas ieviešanā. Tā pastiprina bezvadu pieslēguma kapacitāti bez vajadzības pēc papildu frekvencēm un tās jauda ir līdzvērtīga plānotajai 5G jaudai,” pastāstīja Butens.

    Tikmēr Buls uzsvēra, ka tīkla kvalitātes uzlabošana ir galvenais, taču ne vienīgais mobilo sakaru operatora mērķis 2018.gadam. Ne velti BITE klientu servisa un produktu segmenta attīstībā plāno ieguldīt aptuveni 1.2 miljonus eiro.

    “Protams, kvalitatīvi pamatpakalpojumi – balss pakalpojumi un internets – ir visu pamatu pamats. Turpināsim tos attīstīt, lai nodrošinātu klientiem pozitīvu mobilo sakaru lietošanas pieredzi. Vienlaikus vēlamies nopietni pieteikt BITI kā integrētu risinājumu spēlētāju biznesa segmentā – šos pakalpojumus piedāvāsim sadarbībā ar “Stream Networks” un “LATNET Serviss”,” atklāj BITES vadītājs.

    BITES apgrozījums 2017.gadā sasniedza aptuveni 92,9 miljonus eiro*, bet EBITDA – 22,5 miljonus eiro. Provizoriskie dati liecina, ka 2018.gada pirmajā ceturksnī uzņēmuma apgrozījums bija 23,5 miljoni eiro, bet EBITDA – seši miljoni eiro.

    “BITE joprojām ir viens no straujāk augošajiem mobilo sakaru operatoriem. Redzam, ka līdz ar mums aug arī patērētāju vēlme izmantot dažādus telekomunikāciju pakalpojumus. Tāpēc mūsu mērķs ir efektīvas un līdzsvarotas investīcijas, kas ik gadu ir aptuveni 10% no apgrozījuma,” tā Buls.

    * Konsolidētie “BITE Latvija”, “Tele Tower” un “Unistars” dati.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Yyy
    27.04.2018 11:23

    Tad jau būs iemesls pacelt tarifu cenas

    wils
    27.04.2018 12:46

    Vietā, kur Bite sola 4G (LTE) tīklu, izdodas knapi izspiest sekojošo:comment image

    x
    27.04.2018 14:44
    Reply to  wils

    vai tas ko liecina par konkrēti biti vai par bezvadu tīkla īpatnībām?

    wils
    27.04.2018 15:26
    Reply to  x

    Bilde no Bites pārklājuma testēšanas vietā. Koka māja, bez pakalniem apkārtnē, līdz mežam ~500m.
    Kam man ticēt?comment image

    Krotow
    27.04.2018 16:05
    Reply to  wils

    Nešaubos, ka laukos datu apmaiņas ātrums tiešām var būt lēnāks. Taču eksperimenta korektumam vispirms jānoskaidro vai minētajai planšetei Bite tīklā datu apmaiņa vispār darbojas 4G paredzētajā ātrumā. Kaut vai palaižot SpeedTest pie operatora biroja stāvot – tur reklāmas nolūkos ātrums parasti tiek uzturēts pareizais. Kad ir skaidrs, ka šai planšetei tik ātri sakari tiešām ir iespējami, vari braukt uz savu pļavu un pārbaudīt 4G ātrumu tur.
    Ā, vēl kas. Atkarībā no bāzes stacijas modeļa un aparatūras, kas atrodas pa vidu, iespējams, ka viens aktīvs tuvējā ciematā sēdošs torentu pumpētājs uz laiku “pievāc” visu apkārtnes trafiku. 3G un bezlimita mobilā mājas interneta izplatības sākumā tā bija regulāra problēma. 4G teorētiski tas ietekmē mazāk, taču praksē gan jau ka viss notiek pa vecam.

    wils
    27.04.2018 16:24
    Reply to  Krotow

    Tā pati planšete tuvākajā pilsētelē testēta.comment image

    Krotow
    27.04.2018 16:45
    Reply to  wils

    Aizsūti Bitei ar komentāru, ka viņu karte neatbilst reālajai situācijai. Var ar kartes ekrānbildi, kur vieta iekrāsota. LMT un Tele 2 tas parasti līdzēja.

    Banans
    29.04.2018 08:52
    Reply to  wils

    ‘planšetes’ mūsdienā izmanto tikai narkomāni lai sadalītu līnijās dozu. ;) tas tā…
    Lauķiem lauķu problēmas.

    Raksti bitei, nevis raudi random vietnēs komentārus cik sūdīga ir bite. No raudāšanas, šeit un citur komentāros, kvalitāte neuzlabosies. OMG… čist tauta ir debīli izombēta jau!

    madarasaule
    29.04.2018 10:20
    Reply to  Banans

    Nekas neuzbudina vairāk, kā vīrieši ar augstu intelekta līmeni!

    Skābene
    27.04.2018 16:25
    Reply to  wils

    Man tāda pati bilde ar LMT! :)

    edzuslv
    28.04.2018 14:26

    Summas īpaši neinteresē, bet no pieredzes jūtu, ka nets tiešām uzlabojies it sevišķi platajā galā. Vēl tikai jāaizlāpa zonas bedres un būs vispār ok.

    Krotow
    30.04.2018 15:59
    Reply to  edzuslv

    Jānoasfaltē bāzes stacijas vāks un būs jau labi :P

    Reklāma