Web Analytics
More
    Reklāma

    WhatsApp nākas celt saziņas servisa izmantotāju minimālo vecumu līdz 16 gadiem

    Jaunākie raksti

    WhatsApp nāksies tuvākajā laikā pacelt saziņas izmantotāju minimālo vecumu, kas saistāms ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR – General Data Protection Regulation) spēkā stāšanos Eiropā. Pagaidām nav zināms, kādā veidā WhatsApp grasās veikt lietotāju vecuma pārbaudi.

    Vienlaikus WhatsApp atļaus lietotājiem lejupielādēt visu savu informāciju no WhatsApp serveriem, lai lietotājiem būtu iespēja saglabāt sarakstes arī pēc sava WhatsApp konta dzēšanas. Tieši tāpat rīkojies bildīšu izvietošanas serviss Instagram – tu varēsi ielādēt visas savas fotogrāfijas no Instagram.

    Reklāma

    Te mēs nonākam pie visai nepatīkamas nianses – kā tad sazināties ar savu bērnu, ja vēlies savas dzīvi vismaz šajā aspektā tomēr pakārtot likumdošanai un servisu izmantošanas noteikumiem? Facebook ir bērniem paredzēta Messenger Kids lietotne, bet tā nestrādā Latvijā. Google kontu veidot arī nevar, ja persona nav sasniegusi vismaz 13 gadu vecumu. Google Family Link arī pie mums nestrādā.

    Vispārīgā datu aizsardzības regula tika izstrādāta ar mērķi izlīdzināt personas datu apstrādes prasību atšķirības Eiropas Savienībā, ļaujot tās pilsoņiem labāk kontrolēt savus personas datus. Juridiskām personām par būtiskiem pārkāpumiem saistībā ar personas datiem varēs tikt piemērots sods līdz 10 – 20 miljonu eiro apmērā vai 2 – 4% apmērā no uzņēmuma gada apgrozījuma visā pasaulē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    25.04.2018 11:03

    labā ziņa – sms un zvani joprojām darbosies pat šajā ar drošību nodarbinātajā valstī.
    vienkārši skaisti, ka neviens to visu nebija paredzējis iepriekš, visi tik par uzņēmumiem.

    ātrumā neatrodu telegram nosacījumus lietotāja vecumam.

    Ei
    25.04.2018 12:09
    Reply to  x

    Telegram nav vecuma ierobežojums

    x
    25.04.2018 12:16
    Reply to  Ei

    tad jau viss vēl priekšā.

    Ei
    25.04.2018 13:45
    Reply to  x

    Šaubos ka Telegram noliks uz ceļiem

    Lapsinieks
    25.04.2018 11:13

    … Te mēs nonākam pie visai nepatīkamas nianses – kā tad sazināties ar savu bērnu … ar sms.

    nez kā viņi tagad pārbaudīs un/vai verificēs?

    And-so
    25.04.2018 11:56

    Gan jau būs classy – Ja Tu esi jaunāks par “tik un tik” gadiem, Tu nedrīksti lietot šo programmu / skatīt šo lapu – Jā, esmu sasniedzis X vecumu .. pielaiž progai, Nē, man vēl nav X vecums … FUCK OFF, get out of here … un visi laimīgi spiedīs, ka ir vajadzīgajā vecumā, bet likumiski viss ir izpildīts :)

    Jānis A
    25.04.2018 13:18
    Reply to  And-so

    Tieši tā, tas ir vienkāršs papildus popup, kas noņems visu atbildību no whatsapp’a.

    Ezis
    25.04.2018 19:08
    Reply to  Jānis A

    Liekas, ka rīkosies tāpat kā Skype – pieprasīs vecāku atļauju, ko vecāki varēs apliecināt ievadot kredītkartes datus vai nosūtot personas dokumenta kopiju. Mana 12 gadīgā dēla kontam to jau pieprasīja.

    As
    25.04.2018 12:29

    Man līdz galam nav skaidrs,kāpēc FB,googli,whatsapp drīkst lietot no 16 gadiem, bet sms, telefonu,maksājumu karti etc no 0 gadiem? Kāda ir atšķirība GDPR izpratnē,var kāds paskaidrot?

    Linards
    25.04.2018 13:11
    Reply to  As

    Izmantojot karti, tiek slēgts līgums, ja persona ir nepilngadīga vai mazgadīga, tad līgums tiek slēgts ar likumisko pārstāvi jeb vienu no vecākiem, līdz ar to dati tiek apstrādāti uz līguma pamata. Tas pats attiecas uz telefona pieslēgumu.
    FB un Google gadījumā, ir “click agreement”, lai saņemtu piedāvāto pakalpojumu, bet tajā pašā laikā FB un Google ievāc daudz vairāk informācijas nekā nepieciešams, lai nodrošinātu pakalpojuma funkcionēšanu (veic mūsu profilēšanu). Lai šādu darbību varētu veikt, ir nepieciešams saņemt piekrišanu. Piekrišanai ES dalībvalstis var noteikt vecuma ierobežojumu, Latvijā tas būs no 13 gadu vecuma, citās ES no 16 gadu vecuma. Līdz ar to Whatsapp, Google un FB pielāgojas visam ES tirgum.
    Īsumā, viss atkarīgs uz kāda pamata tiek apstrādāti personu dati – līgums vai piekrišana.

    Usinss
    26.04.2018 07:29
    Reply to  As

    AS ja esi pilngadīgs, lūdzu neej balsot šogad. Jo izskatās ka neesi vēl sapratis daudzas lietas. Ja tomēr ļoti gribas, tad paaugstini savu zināšanu līmeni.

    As
    26.04.2018 09:42
    Reply to  Usinss

    Usinss,bez uzbrauciena nevarēji? Es uzdevu jautājumu ne tāpēc,ka man ir atbilde,bet cerēju to iegūt. Rezultātā saņēmu uzbraucienu bez atbildes. Skaidro,ja esi tik erudīts

    Usinss
    26.04.2018 11:04
    Reply to  As

    Tātad, kad reģistrējies pakalpojumam, kur uzrādi personu apliecinošu dokumentu, vai identificējies ar eparaksta id, internetbanku, tad pakalpojuma sniedzējs zin tavu vecumu. Kā arī tad vari savai mazgadīgajai atvasei atvērt kontu, telefona nr. utt. Protams pierādot radniecību. Interneta reģistrējoties soc. tīkliem neprasa tādu verifikāciju. Protams var sākt prasīt kredītkaršu datus(nejaukt ar debetkartēm), jo kredītkartes izsniedz pilngadīgām personām. Un Skype tieši to dara, lai risinātu šo situāciju. Vai arī pieaugušajam jāļāuj savam bērnam veidot Skype kontu, bet tad abi konti tiek sasaistīti un vecākiem parādās neliela kontrole pār bērna ACC.

    Krotow
    25.04.2018 13:57

    Mobilie zvani un SMS taču būs pieejami tāpat. Un ja Google kontu un WhatsApp reģistrē uz vecāku vārda, kur problēma?

    bombelats
    25.04.2018 19:37
    Reply to  Krotow

    Kā, piemēram, Tu reģistrē Google kontu uz vecāku vārdā? Man nācās nokrāpties ar dzimšanas gadu. Jeb tie ir tie paši vēži, tikai citā kulītē?

    Krotow
    25.04.2018 21:36
    Reply to  bombelats

    Nupat kā drauga bērnam, kuram gads pietrūkst, piereģistrējām Google un WhatsApp kontus uz tēva vārda. Pēc tam samainīsim atpakaļ. Google kontā vārds/uzvārds jau ir īstā īpašnieka ;)

    Usinss
    26.04.2018 07:27

    Whatsapp pieder Facebook. Facebook tu esi norādījis savu tel.nr viss. Tie kas Facebook ir mazgadīgi, neļaus mainīt vecumu uz pilngadību. Tālāk darīs kā Skype, lai pierādītu pilngadību, jānorāda maksājuma kartes dati. Tur banka pateiks cik liels ir cilvēks.

    digitalk
    26.04.2018 14:04
    Reply to  Usinss

    pats rakstīji nejaukt kredkarti ar debetkarti. banka vecumu neteiks. viest kredkarti tikai lai piereģistrētos kaut kādā soctīklā ir absurds.

    Reklāma