ASUS RT-AC58U bezvadu maršrutētāja apskats

6

Ierasts, ka apskatiem tiek saņemtas neganti dārgas ierīces, kuru pastāvēšanu pēc tam mums ir kaut kā jāmēģina pamatot. Esmu ļoti pārsteigts par pēdējo ASUS piedāvāto ierīci – ASUS RT-AC58U maršrutētāju. Pirmie iespaidi ir tikai labākie – ierīce ir kvalitatīva, ātri iestatāma, un, gandrīz neticami, arī atbilstoša cenai.

ASUS RT-AC58U ir gana spējīgs mājai paredzēts bezvadu maršrutētājs, kura cena ir ap 80 eiro. Maršrutētājam sirds vietā ir četru kodolu procesors, turklāt Wave-2 802.11ac standarts ir sava veida jaunums. Standarta izstrāde pabeigta tikai 2016. gadā.

Reklāma

Manuprāt, ASUS RT-AC58U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ASUS RT-AC58U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ASUS RT-AC58U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Esmu pozitīvā šokā!

Izskats un uzbūve

ASUS RT-AC58U iepakots palielā kastē, uz tās izlasāma informācija par maršrutētāja četru kodolu procesoru, uzlabotu bezvadu tīkla pārklājumu un citiem niekiem. Bezvadu maršrutētāja iepakojumā vēl atradīsi arī tīkla vadu un barošanas ierīci, kas ir gana neliela izmēra. Pats maršrutētājs ir 207 x 148.8 x 35.5 mm liels un sver 395 gramus.

Bezvadu maršrutētājam ir četras ārējās antenas (divas antenas apkalpo 2.4 GHz, divas apkalpo 5 GHz), tās nav iespējams atvienot no korpusa, lai uzstādītu cita veida antenas, kas varētu skumdināt dažus lietotājus.

ASUS RT-AC58U darbina 717 MHz Qualcomm IPQ4018 procesors, kas ir pirmais procesors ar tā dēvēto Wi-Fi system-on-chip (SoC), piedāvājot Wave-2 802.11ac iespējas. Bezvadu maršrutētājam ir 128 MB RAM un 128 MB iebūvētā atmiņa programmatūrai, kas maršrutētājam ir daudz.

Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. Priekšpusē atrodas USB 3.0 pieslēgvieta, kas izmantojama USB zibatmiņas pievienošanai var arī 3G vai 4G mobilo sakaru datu puļķim. Interesanti, ka ASUS RT-AC58U ļauj arī izmantot Android viedtālruni par mobilo datu modemu. Tātad tu vari ņemt maršrutētāju līdzi uz laukiem, piespraust tam klāt viedtālruni (ieteicams ar neierobežotu mobilo datu plānu) un padot internetu citām ierīcēm.

Jābrīdina, ka ASUS RT-AC58U nav paredzēts montēšanai pie sienas. Te gan ASUS varētu būt nošāvis greizi, pāris caurumus skrūvēm montēšanai pie sienas gan vajadzēja piedāvāt. Iespējams, ASUS RT-AC58U nav paredzēts skrūvēšanai pie sienas, lai iegūtu maksimāli stabilu un plašu Wi-Fi pārklājumu. ASUS pat pacenties parādīt pareizu ASUS RT-AC58U antenu novietojumu, kad atver vaļā tīmekļa pārlūka saskarni.

Kopumā vēlreiz jāatkārto, ka ASUS RT-AC58U ir saprātīgi veidots bezvadu maršrutētājs par pieņemamu cenu.

Pirmreizējā iestatīšana

Ilgu laiku nebiju redzējis nevienu tīkla produktu, kas tika labi padotos iestatīšanai. ASUS RT-AC58U iestatīšana, kā jau minēju iepriekš, ir ļoti ātra un nesāpīga. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ASUS RT-AC58U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem. 2.4 GHz Wi-Fi iespējojas salīdzinoši ātri pēc pārstartēšanas, bet 5 GHz vēl jāuzgaida kādas divas minūtes.

Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AC58U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ASUS RT-AC58U nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

Patīkami redzēt, ka ASUS RT-AC58U vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu. Pēc nelielas parakšanās pa iestatījumiem atradu, ka WPS poga ir pārdēvējama par LED informatīvo gaismiņu ieslēgšanas un izslēgšanas pogu. Nelielās telpās tumšākā laikā un naktī tas noderēs, jo ASUS RT-AC58U zilganie LEDi ir visai agresīvi.

Ātrdarbība

Aptuveni pusotras nedēļas laikā ASUS RT-AC58U izdevās vienu reizi uzkārties, kas nav gluži dēvējams par ideālu gala rezultātu. Pieļauju, ka biju pārlieku daudz spēlējies ar iestatījumiem, kas ļauj izslēgt ASUS RT-AC58U bezvadu tīmekli nakts laikā. Pēc ASUS RT-AC58U pārstartēšanas viss nostājās savās vietās.

Kā jau esmu pāris reizes atzīmējis, tad mājās man ir visai paknaps 100 megabitu pieslēgums, tāpēc daļēji informāciju par ASUS RT-AC58U ātrdarbību nākas smelties no tīmekļa. Cik spēju samērīt savā sādžā, tad ASUS RT-AC58U nedaudz atpaliek 5 GHz ātrumā no 50 eiro MikroTik maršrutētāja (650 MHz CPU, 64 MB RAM, 10/100Mbps Ethernet). ASUS RT-AC58U uzrāda aptuveni 10% zemākus lejupielādes ātrumus, arī tā dēvētais Ping MikroTik ir 2 ms, kamēr ASUS RT-AC58U uzrāda 4 ms, mērot ar Speedtest.net un izmantojot to pašu serveri.

2.4 GHz man ir visai piesārņoti, tāpēc te pat neņemos spriest par ASUS RT-AC58U ātrdarbību. Speedtest.net parādītie rezultāti bija vienā līmenī ar MikroTik. Tīmekļa ASUS RT-AC58U ātruma testos teikts, ka ik pa laikam ASUS RT-AC58U nedaudz niķojas, parādās neizskaidrojami ātrdarbības kritumi. Diemžēl neatradu ar kuru programmatūras versiju tika veikti mērījumi. Tiesa, testi tika izveikti ar 500 megabitu pieslēgumu, kam ir milzīga atšķirība spējā noslogot bezvadu maršrutētāju.

Vairāki internetā pieejamie padziļinātie ASUS RT-AC58U Wi-Fi ātruma mērījumi uzrāda nevienmērīgu maršrutētāja ātrdarbību gan 2.4 GHz, gan arī 5 GHz. Tas attiecas gan uz lejupielādi, gan arī augšupielādi. Es pie saviem 100 megabitiem nekādus ātruma kritumus pusotras nedēļas laikā nepamanīju, bet arī nevaru teikt, ka būtu visu diennakti veicis ātruma mērījumus.

Nedaudz dīvaini, bet ASUS RT-AC58U visšvakāk uzvedas istabā, kurā tas ir novietots. Ieejot blakus istabā ASUS RT-AC58U darbība ir stabilāka gan 2.4 GHz, gan arī 5 GHz. Te gan jāatzīmē, ka signāla stiprums krīt visai ātri, kad attālinies no maršrutētāja. Jāatzīst, ka to nebiju gaidījis no tik pamatīgām antenām.

Tāpat tīmeklī atrodama informācija, ka vairākos reālas dzīves testos ASUS RT-AC58U miltos samaļ paša ražotāja nedaudz lētākais RT-AC1200G+ maršrutētāja modelis.
Mēģināju pieslēgt Huawei viedtālruni pie ASUS RT-AC58U, lai izmantotu to kā pieeju internetam. Diemžēl nekādi neizdevās viedtālruni izmantot par modemu, bet konkrētais viedtālrunis arī nebija atrodams ASUS RT-AC58U atbalstīto ierīču sarakstā.

Kopumā vērtēju, ka ASUS RT-AC58U ātrdarbība ir visai pieņemama, ja vien neizmato ļoti ātrus pieslēgumus tīmeklim. Nedaudz saskumu, jo nebija iespējams izmēģināt ASUS RT-AC58U sadarbību ar viedtālruni, kas man šķita ļoti interesanta šī maršrutētāja tehniskā iespēja.

ASUS RT-AC58U ļauj ļoti ērti aktivizēt tā saucamos viesiem paredzētos bezvadu interesanta pieslēgumus. ASUS RT-AC58U izveidos nevis vienu, nevis divus, bet līdz pat trim dažādiem viesiem paredzētiem bezvadu pieslēgumiem gan 2.4 GHz, gan arī 5 GHz.

Traffic Manager Quality of Service (QoS) ir vienkāršots serviss, kas ļauj limitēt pieejamos ātrumus individuālām tīkla ierīcēm. Parental Controls ļauj ierobežot bērnu ierīču piekļuvi internetam – vari noteikt laiku, bet nepastāv iespēja izveidot satura filtrus.

Kopumā vērtēju, ka ASUS RT-AC58U ātrdarbība ir visai pieņemama, ja vien neizmato ļoti ātrus pieslēgumus tīmeklim. Man par lielu vilšanos nebija iespējams izmēģināt ASUS RT-AC58U sadarbību ar viedtālruni, kas man šķita ļoti interesanta šī maršrutētāja tehniskā iespēja.

Nobeigumā

ASUS RT-AC58U noteikti ir ļoti interesants bezvadu maršrutētājs mājas vajadzībām. Tas pavisam noteikti ir viegli iestatāms, tātad forumus nepārpludinās jautājumi, kādi varētu rasties ar visai cimperlīgo, nesen apskatīto ASUS RP-AC87 Wi-Fi signāla pastiprinātāju. ASUS RT-AC58U izmanto četru kodolu Qualcomm IPQ4018 procesoru kopā ar 128 MB RAM un 128 MB iebūvēto atmiņu.

Programmatūra ļauj ātri iestatīt ierobežojumus bērnu viedierīcēm, kā arī aktivizēt viesiem paredzēto Wi-Fi, lai tie neložņātu pa taviem tīkla diskiem un datora šārēm. Daudzi citi ražotāji nepamatoti dziļi paslēpj viesu Wi-Fi izveides iespējas.

Man patika ideja par iespēju pieslēgt viedtālruni kā datu modemu, bet izpildījums piekliboja, jo maršrutētājs neņem pretī samēr daudz moderno viedtālruņu modeļu. Arī 3G un 4G puļķu saderība ir jāpēta pirms to iegādes. Pārsvarā tiek atbalstīti Huawei mobilo datu modemi.

Nevaru apgalvot, ka šobrīd ASUS RT-AC58U izmanto ļoti stabilu programmatūras versiju, maršrutētājs vienu reizi uzkārās, tāpat ASUS RT-AC58U ikdienas darbība daudzviet tīmeklī tiek vērtēta kā ne pārāk stabila. ASUS RT-AC58U nav nekāds ļoti svaigais produkts, biju gaidījis, ka visas programmatūras problēmas te būs novērstas.

Patika

+ pieņemama cena par jaunām tehnoloģijām

+ glīts un kvalitatīvs

+ vienkārši iestatāms

Nepatika

– ne vienmēr stabils Wi-Fi pārklājums

nav stiprināms pie sienas

– nesadarbojas ar daudziem viedtālruņiem kā mobilo datu modemiem

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
6 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsinieks
24.04.2018 10:40

es ar varu teikt vislabākos vārdus par asus rūteriem

Arti, ir, ir stiprināms pie sienas – tās divas sirsniņas paredzētas skrūvju galvām!!!

24.04.2018 12:59
Reply to  Lapsinieks

Papētīšu vakarā.

Lapsinieks
24.04.2018 13:20
Reply to  Artis Ābols

Tur nav ko pētīt, manam sausas precīzi tādi paši caurumi sirds formā

24.04.2018 13:54
Reply to  Lapsinieks

comment image

Lapsinieks
25.04.2018 10:25
Reply to  Artis Ābols

nu re. sirsniņas šoreiz izglāba godu, ne?

25.04.2018 17:40
Reply to  Lapsinieks

Drīzāk jau ne pārāk…