Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT savā tīklā ievieš IPv6 protokolu

    Jaunākie raksti

    LMT ir noslēdzis testu periodu un kā viens no pirmajiem operatoriem Eiropā savā tīklā komercrežīmā ieviesis jaunāko interneta protokola standartu IPv6. Tas nepieciešams, lai klientiem nodrošinātu pieprasījumu pēc tīkla iekārtu adresēm, uzlabotu pakalpojumu pieejamību un sagatavotos 5G ieviešanai.

    Interneta protokols tīklā savienotām ierīcēm piešķir katrai unikālu adresi, lai tās varētu savā starpā sazināties. IPv4 standartā vairs nav pieejamas jaunas adreses, tāpēc ir nepieciešams jauns, ietilpīgāks protokols.

    IPv6 ir jaunākā interneta adrešu protokola versija, kas kā standarta projekts pieejama jau gandrīz 20 gadu, bet tikai 2017. gada jūlijā tika apstiprināta kā oficiālais jaunais interneta protokola standarts. Pāris mēnešu laikā pēc tam LMT ieviesa IPv6 testa režīmā. IPv6 ieviešana Latvijā ir viens no šī gada 13. martā spēkā stājušies Satiksmes ministrijas Elektronisko sakaru nozares politikas plāna uzdevumiem un nepieciešamība 5G ieviešanai.

    “Lai Latvija kļūtu par līderi 5G ieviešanā, IPv6 ātra ieviešana ir obligāts priekšnosacījums. Līdzšinējais – IPv4 standarts ar aptuveni 4,3 miljardiem pieejamo unikālo adrešu jau šobrīd ir izsmēlis savas iespējas, bet līdz ar 5G un lietu interneta strauju attīstību, pieprasījums pēc drošām, unikālām adresēm daudzkāršosies. IPv6 iespējamo adrešu skaits ir miljoniem reižu lielāks nekā IPv4,” skaidro Juris Binde, LMT prezidents.

    “Jaunā IPv6 adrešu standarta ieviešana ir apsveicama no vairākiem iemesliem,” norāda Valters Bajārs, Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors. „Jau ilgāku laiku  pastāv minētais IPv4 adrešu deficīts, kas liek operatoriem meklēt tehniskus risinājumus un pielāgoties. Vienlaikus uzlabojas arī  tīklu drošība un stabilitāte, jo operatoriem  ir pieejami brīvi IP adrešu resursi.  5G mobilie tīkli veicinās liela skaita IoT (lietu interneta) ierīču izmantošanu, kas arī radīs milzīgu pieprasījumu nevis klasiski lietotajiem numerācijas resursiem, bet tieši  IP adresēm. Tādēļ arī Satiksmes ministrija saskatīja  nepieciešamību veicināt IPv6 izmantošanu elektronisko sakaru nozares plānā.

    Latvijā, pēc RIPE statistikas datiem, IPv6 adreses  tiek izmantotas mazāk par procentu. Beļģijā, kas ir vissekmīgāk no ES ieviesusi jauno standartu,  tīklos tiek lietots  ap 30% IPv6 adrešu.  LMT ar šo soli  varētu būtiski uzlabot situāciju. Jāpiebilst, ka jaunā adrešu standarta ieviešana nav iespējama regulatīvā veidā, bet ir panākama dialogā ar nozari un tehnoloģiju piegādātājiem. Šī iemesla dēļ ļoti pozitīvi novērtējam  LMT veikumu  un ceram, ka tas pamudinās arī citus operatorus plašāk  ieviest jauno standartu.”

    LMT tīklā IPv4 un IPv6 standarti darbosies paralēli, lai nodrošinātu klientiem iespējami labāko lietošanas pieredzi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    10.04.2018 08:18

    Tas ir tas pats, kas nokrāsot garāžas sienas sarkanā krāsā ar Ferrari lagotipu, ar domu, ka kādreiz varbūt brauksi ar Ferrari! :)

    Kristaps Skutelis
    10.04.2018 08:34
    Reply to  Skābene

    Nē, tas nav tas pats. Pat ne tuvu tam.

    N
    10.04.2018 08:48

    Kad varēšu savam 4G pieslēgumam saņemt reālo IP adresi?

    Rolands
    10.04.2018 12:12
    Reply to  N

    Pieslēdz GPRS plus un lieto.

    N
    10.04.2018 13:05
    Reply to  Rolands

    Kad interesējos, tad atšuva – privātpersonām vairs nedod.

    Furieux F
    10.04.2018 10:35

    Es burtiski tikko uzzvanīju uz LMT (076) un man pateica, ka tas vēl esot testa režīmā un klientiem IPv6 neesot pieejams. Kā tā?

    edzuslv
    10.04.2018 10:37
    Reply to  Furieux F

    Tas vēl slapjā sapņa līmenī kopā ar 5G – “Tas nepieciešams, lai klientiem nodrošinātu pieprasījumu pēc tīkla iekārtu adresēm, uzlabotu pakalpojumu pieejamību un sagatavotos 5G ieviešanai.”

    edzuslv
    10.04.2018 10:39

    Es gan nez vai tas ir tas ar ko vajadzētu lielīties, jo lasot šo nākt prātā doma – tikai tagad? Ipv6 nav nekāds baigais jaunums un tā atbalstam sen jau vajadzēja būt ieviestam.

    Furieux F
    10.04.2018 10:46
    Reply to  edzuslv

    Piekrītu. Man galvenā vēlme – tikt klāt pie mājas networka beidzot normālā veidā.

    Usinss
    10.04.2018 11:34

    Emz, 10 gadus vecas iekārtas varbūt neatbalsts ipv6, bet ne jau jaunās 5g un 4g stacijas. Tas noteikti by default ar ipv6 darbojas. Kas tieši uzlabojas no ipv4 un ipv6? Da nekas, šķietamā drošība un adrešu skaits. nekas vairāk. Bet LMT nejēdz dot reālās IP un līdz ar to izveidojas debila situācija ar google, ka tā sāk domāt, ka LMT klienti ir boti katru ento reizi kaut ko meklējot google. Smieklīgi…

    Artanis
    11.04.2018 12:27

    Lietoju LMT jau gandriz desmit gadus, un joprojām vēl viņi nav atrisinājuši kaudzi nepilnību esošajā infrastruktūrā, bet tā vietā tikai dzenas pēc kārtējās mārketinga ‘sensācijas’.

    Piemēram – kad beidzot būs normāls nepārtraukts pārklājums šosejai Rīga/Jelgava, bez tiem trim blind spot pie Olaines un pirms Ozolniekiem? Tālāk – kad beidzot būs reālās IP adreses pieejamas mirstīgajiem, bez M2M pieslēguma – kas tas par sviestu, ka vairākas reizes mēnesī Gūgle prasa aizpildīt botu testu, jo IP mainās trīsreiz minūtē?

    Agrāk biju ar mieru par LMT pakalpojumiem (privātajiem un savu darbinieku) pārmaksāt vismaz tā dēļ, ka bija normālākā pakalpojuma kvalitāte, bet tagad jūs jau sākat atpalikt gan no Meles2 un pat no Bietes.. Nu bāc, saņematies, citādi jau dusmas lasot katru gadu par jūsu peļņas rekordiem, ja serviss sūkā vairāk un vairāk gadu no gada.

    KKTK
    11.04.2018 12:45
    Reply to  Artanis

    Nē, botu testu ir jāpilda, jo milzu baram virtuālo IP lietotāju, kā tu, ir viena izejošā IP, kas pēc pieprasījuma biežuma un dažādības googlei izskatās pēc bota nevis kāda uzņēmuma tīkla izejas. Risinājums ir močīt pa LMT servisu. Lai krājās skaits un atrisina. Tas ka tu te paraudi komentāros PILNĪGI neko nemaina.

    Artanis
    11.04.2018 14:30
    Reply to  KKTK

    Ne tikai tas – šajā konkrētajā gadījumā tā bija mainīga IP adrese, dēļ handovera. Gūgle pamanīja, ka pieprasījumi ar manu tokenu nāk no dažādām adresēm īsā laika periodā.

    Un vai tev liekas, ka neesmu jau vairākas reizes gan rakstījis, gan savai menedžerei sūdzējies par šito?…

    KKTK
    11.04.2018 14:34
    Reply to  Artanis

    “Jāturpina sūdzēties. Tikai un vienīgi skaitītāja labad. Tikai tas ko mainīs.” – tas ir ieteikums “no iekšām”.

    Reklāma