Web Analytics
More
    Reklāma

    Mozilla izlaiž Facebook Container spraudni, kas ierobežo mūsu izsekošanu

    Jaunākie raksti

    Uh, oh. Pēdējās nedēļās pār Facebook gāžas neapturama negāciju straume un savā būtībā tā ir pamatota. Facebook ir radījis sistēmu, kas iegūst pārāk daudz informācijas par mūsu aktivitātēm tīmeklī un ļoti vieglprātīgi izturas pret šo datu aizsardzību. Tieši tāpēc pie šiem datiem pirms dažiem gadiem tika arī ziķeri no Cambridge Analytica, kas tos izmantoja, lai konsultētu politiķus un mēģinātu ietekmēt vēlētāju izvēli.

    Populārā tīmekļa pārlūka Firefox autors Mozilla kaļ dzelzi, kamēr tā ir karsta un ir izziņojis jaunu spraudni, ar kuru sola pasargāt Facebook lietotājus no pārlieku lielas to izspiegošanas no Facebook puses. Facebook Container spraudnis atsevišķā konteinerā izolēs mūsu darbības, lai Facebook ar trešo pušu sīkdatnēm (cookies) nevarētu vairs tik viegli izsekot mūsu darbības citās tīmekļa vietnēs ārpus Facebook. Nav nekāds noslēpums, ka Facebook izseko cilvēku darbības arī ārpus Facebook vietnes.

    Reklāma

    Uzstādot šo spraudni savā Firefox pārlūkā, tas izdzēsīs visas Facebook sīkdatnes un atverot Facebook, būs tajā vēlreiz jāpiesakās. Pēc tam cilnes apakšā tiks attēlota zila svītra, kas apliecinās, ka spraudnis darbojas. Ja no Facebook izklikšķināsimies uz kādu ārēju vietni, tad tā “nezinās”, kas mēs esam un, ka esam nākuši no Facebook.

    Mozilla sola neievākt nekādus datus par šī spraudņa lietotājiem (tikai spraudņa lejupielāžu un izdzēšanu skaitu) un to Facebook konta datiem, kā arī uzsver, ka šis spraudnis palīdzēs cilvēkiem saglabāt privātumu bez Facebook konta slēgšanas un tādējādi saiknes zaudēšanas ar saviem draugiem un paziņām.

    Vai pēdējo nedēļu Facebook jaunumi tev ir likuši pārskatīt šī sociālā tīkla izmantošanu? Varbūt esi izdzēsis savu Facebook kontu?

    AvotsMozilla
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rinzon
    28.03.2018 23:35

    Neemu domājis par izdzēšanos, jo manuprāt tā pa īstam nemaz nevar 100% izdzēst FB kontu. Bet plānoju atteikties no regulāras izmantošanas, tā vietā vairāk lietojot Twitter, tieši informācijas, jaunumu uzināšanai par konkrētām tēmam.

    Klāvs
    29.03.2018 14:59

    Jau kādu laiku maz izmantoju Facebook, nepavadu tur laiku, tikai nepieciešamības gadījumos. No telefona sen noņēmu. Nepatīk, ka uzbāžas ar bezjēdzīgiem paziņojumiem, reklāmām un zina labāk par mani, kas man interesē un ko gribu nopirkt. Lielisks solis no Mozilla puses, ikdienā izmantoju Firefox un uzlikšu šo spraudni.

    Reklāma