Web Analytics
More
    Reklāma

    Talantīgākie studenti saņem lēdijas Adas Lavleisas un Čārlza Bebidža balvas

    Jaunākie raksti

    Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrā pagājušajā nedēļā norisinājās IKT profesionāļu dienai veltīta konference. Tās laikā IKT nozares uzņēmumu vadošie speciālisti, Latvijas augstskolu mācībspēki, studenti un jaunie uzņēmēji diskutēja par nozares izaicinājumiem un jaunākajām tehnoloģijām un sasniegumiem, piemēram, kvantu datoru jomā, datu vizualizācijā, kiberdrošībā, mašīnmācīšanās un citās jomās. Konferences ietvaros talantīgākie studenti saņēma lēdijas Adas Lavleisas un Čārlza Bebidža balvas, ko pasniedz LU Matemātikas un informātikas institūts un LU Datorikas fakultāte.

    “Datu nozīme digitālās transformācijas laikmetā tikai pieaugs – ne velti datus mūsdienās dēvē par “jauno naftu”. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka IKT joma nav kā konkurents citām nozarēm, bet gan labs palīgs savas uzņēmējdarbības attīstīšanā. Pateicoties nozares stabilajai izaugsmei, tiek radītas arvien jaunas darba vietas. Rodas pieprasījums šobrīd vēl nezināmās profesijas, tāpēc svarīgi, lai jaunie speciālisti būtu gatavi gaidāmajām pārmaiņām,” to uzsver Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

    Reklāma

    Lēdijas Adas Lavleisas balvu par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnē un tās popularizēšanā šogad ieguvusi LU Datorikas fakultātes maģistra studiju programmas “Datorzinātnes” 1. kursa studente Anastasija Ņikiforova.

    Anastasija parādījusi gan teicamas zināšanas studijās, gan darbojas datu kvalitātes un drošības pētījumos, kā arī piedalās dažādu pasākumu organizēšanā un datorzinātnes popularizēšanā. Šobrīd Anastasija strādā pie pētījuma par informācijas sistēmu iespējām automatizēti identificēt datu kvalitātes problēmas un sniegt lietotājiem atbalstu problēmu novēršanā. Par šo pētījumu top arī vairākas publikācijas.

    Čarlza Bebidža balvu LU Matemātikas un informātikas institūts par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnē pasniedza Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultātes maģistra studiju programmas “Lāzertehnoloģijas” 1. kursa studentam Pāvelam Cacivkinam.

    Pāvels paralēli studijām maģistrantūrā strādā par inženieri Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskajā centrā, kur izmanto savas programmētāja prasmes jaunu, ar lāzertehnoloģiju saistītu tehnoloģiju un risinājumu radīšanā. Viņš ir pievērsies lāzersistēmu izpētei un to vadības nodrošināšanai ar mākslīgā intelekta palīdzību. Pāvels kā līdzautors ir piedalījies četru zinātnisko publikāciju sagatavošanā un ieguvis trīs Latvijas Republikas patentus.

    Augsta līmeņa eksperti un mācībspēki apsprieda vairākas šobrīd aktuālās attīstības tendences  nozarē, piemēram, kvantu datoru jomā, datu vizualizācijā, kiberdrošībā, mašīnmācīšanās. Runājot par nākotni, profesors Andris Ambainis atzīmēja, ka pēc 10 – 20 gadiem varētu būt pieejams tā saucamais kvantu “superdators”, kas būs pieejams mākonī.

    “Aicinām visus IKT profesionāļus būt aktīviem, zinātkāriem un nebaidīties dalīties ar savām idejām, lai cik “trakas” tās būtu, jo IKT nozare ir viena no tām, kuras attīstība ir strauja un dinamiska. Vēl dažus gadus atpakaļ tikai retais skaļi runāja un spēja noticēt, ka drīz mūsu vidē ienāks roboti un mākslīgais intelekts. Šobrīd ir nozares, kurās cilvēks bez speciāli apmācīta datora palīdzības nespēj pildīt dažādus sarežģītus uzdevumus. Vienlaikus jāsaprot, ka dators pats nespēj būt radošs, tāpēc vienmēr būs nepieciešama cilvēka iesaiste. Aicinu visus IKT nozares speciālistus iesaistīties jauno lietu izpētē un attīstības veicināšanā, nebaidīties eksperimentēt, lai mēs visi kopā sagaidītu Latvijas simtgadi kā IKT nozares lielvalsts,” uzsver SIA “Autentica” valdes priekšsēdētājs Didzis Grundspeņķis.

    “Tehnoloģiju attīstība norit tik strauji, ka mācību procesā nav iespējams iekļaut jaunākās tehnoloģiju inovācijas, tāpēc nepieciešama ne tikai uzņēmumu iesaiste, bet arī pašu jauno profesionāļu vēlme nemitīgi pilnveidot savas zināšanas, sekojot līdzi aktualitātēm. Varam būt gandarīti, ka pie mums notiek arvien spēcīgāka sinerģija starp nozari, zinātnes sektoru un izglītības iestādēm, kas ir fundamentāls pamats ne tikai talantīgu speciālistu sagatavošanā, bet arī IKT risinājumu ar augstu pievienoto vērtību radīšanā,” uzsver “Exigen Services Latvia” Finanšu un administratīvais direktors Pēteris Krastiņš.

    Savukārt paneļdiskusijā “IKT profesija – jaunas iespējas visiem” tika diskutēts par starpdisciplinaritāti saistībā ar IKT nozari un jaunajām profesijām, sieviešu un dažādu jomu speciālistu piesaisti IKT jomai. Domnīcas CERTUS pētījums liecina, ka IKT sektoram jau šobrīd ir nepieciešami aptuveni 3000 absolventi gadā. Diskusijas dalībnieki uzsvēra nozares un izglītības sektora sadarbības nozīmi gan mācību satura pilnveidē, gan arī jauno speciālistu sagatavošanā jau pamatskolā. Tāpat eksperti uzsvēra skolotāja lomu skolēnu izpratnes veidošanā par karjeras iespējām un lielākajiem izaicinājumiem, izceļot to, ka praktiskās zināšanas ir tikpat nozīmīgs attīstības solis kā teorija.

    Visas nedēļas garumā tika organizētas vairākas radošās darbnīcas, kur interesenti varēja izmēģināt un apgūt jaunākās tehnoloģijas, uzzināt par jaunumiem un nozares aktualitātēm. Darbnīcās bija iespēja uzzināt plašāk par virtuālas realitātes tehnoloģijas pielietojumu mūsdienās, Arduino platformas programmēšanas pamatiem, mākslīgā intelekta attīstību u.c.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma