Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix XG27VQ geiminga monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz apskatam saņemts visai interesants elektronisks monstriņš – liekts geiminga monitors ROG Strix XG27VQ. Mani visvairāk interesēja, vai liektu monitoru var izmantot ikdienā. Kāds liektā monitorā izskatās Excel? Vai Pizas tornis tajā izskatās taisns?

    ROG Strix XG27VQ ir ASUS spēlēm paredzētās ROG jeb Republic of Gamers sērijas monitors ar visai augstu cenu – 470 eiro par 27 collām un 1920 x 1080 izšķirtspēju ir samērā daudz. Jā, ROG Strix XG27VQ piedāvā VA LCD matricu, 144 Hz un FreeSync, bet par cenas atbilstību lai runā pircēju maciņi.

    Reklāma

    Izskats un uzbūve

    Sākotnēji esmu mazā šokā, jo ROG Strix XG27VQ iepakojuma kaste ir pamatīgi bieza, bet tad atminos, ka piegādāts liekts monitors. ROG Strix XG27VQ komplektā ir atbalsta kāja, tā ir ļoti ērti regulējama augstumā, un arī pietiekami plašā diapazonā izvēlams ekrāna sagāzums. Kāja šķiet ļoti stabila, tā nav slidena, kājā iestrādāta arī atvere, kur novadīt barošanas vadu un video signāla vadu, tā veidota pārsvarā no metāla. Kāja ļauj pagriezt ROG Strix XG27VQ par aptuveni 45 grādiem uz katru pusi, kas arī ir ļoti patīkami. Monitora kāju varēsi pievienot, neizmantojot nevienu instrumentu.

    Visas pogas novietotas ROG Strix XG27VQ aizmugurē, kas palīdz dizainam un apmaļu platumam, bet pogu aizsniegšana un attēla regulēšana nebūs diez ko ērta. Kaut gan – cik bieži tev ir nepieciešams pieregulēt iestatījumus ar pogām…?

    ROG Strix XG27VQ aizmugurē ir iestrādāti Aura Sync efekti, tāpat arī no monitora kājas uz galda virsmu tiek projicēts Republic of Gamers logotips. Logotips ir aizvietojams ar ko vien vēlies – nāksies vien pašam apzīmēt no kāda caurspīdīga materiāla izgrieztu riņķi. Protams, pastāv iespēja pasūtīt paša izvēlētu attēlu, kas izgriezts kaut vai no nerūsējošā tērauda. Ekrāna aizmugurē ir arī Republic of Gamers raksturīgie kosmiskie zinātniskās fantastikas raksti. Raksti ir iespaidīgi, žēl, ka tos pats ikdienā nevarēsi aplūkot. Tāpat arī diez vai varēsi apbrīnot LED RGB izgaismojuma efektus, ja vien nesēdi tumšā telpā un ekrāna aizmugure neatrodas ļoti tuvu sienai. Uz galda virsmu gan varēsi projicēt visneiedomājamākās bildītes. Diemžēl kājā iebūvēta tikai sarkanā gaisma, kas ir visai dīvains solis.

    ROG Strix XG27VQ ir pa vienai no HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 un DVI-D pieslēgvietām. Monitoram nav iebūvētu skaļruņu, toties tam ir 3.5 mm skaņas izejas pieslēgvieta, lai varētu pats pievienot austiņas vai skandas, ja izvēlies pa HDMI vai DisplayPort padot skaņu uz ROG Strix XG27VQ. Monitoram nav nevienas USB pieslēgvietas.

    ROG Strix XG27VQ liekums ir visai agresīvs, tas tiek aprakstīts ar parametru 1800R. Teiksim tā – tik pamatīgu liekumu televizoros neredzēsi, jo tiem tu nesēdi tik tuvu. Vienlaikus gan nepamet sajūta, ka 27 collas ir par maz, lai no liekta ekrāna spēlēs gūtu kādu papildus baudījumu, bet liekums varētu pakaitināt tos, kuri cer ROG Strix XG27VQ izmantot arī Excel darbiem. Vismaz man liekts monitors šķiet pilnīgi nepiemērots rakstu darbiem vai Excel tabulām. Vienkārši reibst galva.

    Herci un izšķirtspēja

    ROG Strix XG27VQ var lepoties ar visai plašu dažādu jauno tehnoloģiju atbalstu, ja vien tev ir atbilstoša videokarte. Spēļu entuziasti noteikti novērtēs 144 Hz, kas ir acīmredzami patīkamāki par 60 Hz ekrāniem. Bet ir viens nepatīkams blakusefekts – tev būs nepieciešama dārga videokarte. GeForce GTX 1060 6 GB versija, visticamāk, būs gana 144 Hz, bet daudzviet tiek ieteikts skatīties GeForce GTX 1080 virzienā. Ja ekrānam būtu 1440p izšķirtspēja, 144 Hz darbināt spētu vien divas GeForce GTX 1080 videokartes SLI slēgumā (vismaz tā apgalvo internets).

    ASUS solā arī Extreme Low Motion Blur tehnoloģiju, kas atbilst Nvidia Ultra Low Motion Blur – abas tehnoloģijas paļaujas uz izgaismojuma darbības frekvenci, lai samazinātu attēla izplūšanu. Extreme Low Motion Blur tehnoloģija nedaudz aptumšos attēlu, bet tā nav liela problēma, ja vien nesēdi ar muguru pret dienvidu pusē esošu logu. Extreme Low Motion Blur nesadarbojas ar FreeSync, turklāt tā strādā tikai tad, ja ekrāns un video karte spēj nodrošināt 85 līdz 120 Hz attēla atsvaidzi.

    ROG Strix XG27VQ AMD FreeSync tiek izmantots no 48 līdz 144 Hz, tātad AMD videokaršu īpašniekiem tiek nodrošināts lielisks FreeSync atbalsts.

    Ekrāns

    ROG Strix XG27VQ izmanto VA matricu (Vertical Alignment), kas spēļu monitoros tiek vērtēta augstāk par IPS (In Plane Switching) tehnoloģiju. Teorijā VA paneļi piedāvā lielisku kontrastu, labus skatu leņķus, precīzu krāsu atveidi un labu reakcijas laiku. ASUS sola, ka ROG Strix XG27VQ ir 300 cd/m2 gaišums, 3000:1 kontrasts un 178 grādu skatu leņķi. Tā saucamais gray-to-gray reakcijas laiks ir 4 ms.

    Viena lieta ir solījumi, bet kas pavisam cits – realitāte. Tīmekļa gudrinieki izmērījuši, ka ROG Strix XG27VQ maksimāli spēj nodrošināt 267 cd/m2 gaišumu (mīnus aptuveni 10%), arī kontrasts ir 2612:1, kas gan ir labs rezultāts VA matricai, bet ne solītā 3000:1 attiecība.

    ROG Strix XG27VQ ir liekts ekrāns, kas jau uzreiz nozīmē samazinātu attēla kvalitāti. Var redzēt, ka ekrāna centrā krāsas un spilgtums nedaudz atšķiras no ekrāna sāniem, kad tiek rādīts gaišs attēls. Ekrānu stūros cieš arī melnā krāsa, kas ir visai uzkrītoša, kad skaties filmas. Iespējams, tā ir pieraduma vaina, bet arī filmas nav diez ko komfortabli skatīties tik ļoti liektā ekrānā.

    27 collās ir visai labi redzams, ka 1080p izšķirtspēja nav gluži pietiekama, ja sēdi rokas stiepiena attālumā no ekrāna. Te gan atkal ir jāsaprot, ka ne visiem ir iespēja iegādāties datoru, kas spētu nodrošināt augtāku izšķirtspēju un pieņemamu kadru nomaiņas ātrumu modernajām spēlēm.

    Nobeigumā

    Ja vispār apsver liekta spēļu ekrāna iegādi, ieteiktu uz konkrēto modeli vai līdzvērtīgu ekrānu pablenzt vismaz pusstundu, paņemt līdzi klēpjdatoru, padarbināt Excel un mēģināt izlasīt kādu garāku tekstu. Neapgalvoju, ka tas nav paveicams, bet manās acīs liekts monitors tiešām pamatā kalpos tikai spēlēm, varbūt kādai filmai vienatnē. Divi cilvēki pie liekta ekrāna sēdēt nevar.

    Liekums nozīmē arī to, ka ekrāns aizņems būtiski lielāku vietu uz galda. Tātad galdam ir jābūt gana platam (dziļumā), lai jaunais ekrāns neatrastos pārāk tuvu acīm.

    Neliels pētījums internetā parāda, ka 27 collu liekti ekrāni ar to pašu 1920 x 1080 izšķirtspēju un VA LCD matricu maksā sākot no 225 eiro. Arī AMD FreeSync nav nekāds retums, kamēr Nvidia G-Sync tehnoloģiju jau būs drusku jāpameklē datoru monitoros. ROG Strix XG27VQ noteikti par labu runā 144 Hz atbalsts, bet arī šeit jāatzīmē, ka 144 Hz atbalsts 27 collu ekrāniem sākas no aptuveni 350 eiro, bet Dateks to mēģina pārdot par 478 eiro. Tātad ROG Strix XG27VQ nebūt nav nekas unikāls.

    ROG Strix XG27VQ piedāvā visas iespējas, kas ir būtiskas spēļu entuziastiem – tam ir VA matrica, pieklājīgi skatu leņķi, liektam ekrānam lielisks kontrasts, 144 Hz atbalsts un AMD FreeSync. Vairums spēļu cienītāju uzskata, ka 1080p izšķirtspēja ar 144 Hz ir ikdienā patīkamāk par 1440p ar 60 Hz.

    ROG Strix XG27VQ dizains arī ir pakārtots spēļu maniakiem – ekrāna noformējumā dominē sarkanā krāsa un kosmiski raksti. Skumīgi, ka geimeris redzē no visa šī skaistuma tikai logotipa projekciju uz galda virsmas. Ļoti patika ROG Strix XG27VQ ekrāna kājas stabilitāte un ērtā ekrāna augstuma regulēšana.

    ROG Strix XG27VQ ir viens no pirmajiem ASUS monitoriem ar Aura RGB izgaismojumu aizmugurē. Neesmu īsti pārliecināts par izgaismojuma nozīmi ikdienā, bet reklāmas materiālos un pilnīgi tumšā istabā krāsu dejas ekrāna aizmugurē izskatās iespaidīgi. Ja ieslēgsi istabā gaismu, krāsu izgaismojums nebūs redzams.

    Interneta speciālisti apgalvo, ka ROG Strix XG27VQ jau sākotnēji ir kalibrēts ļoti tuvu patiesām krāsu temperatūrām, bet monitors spēj attēlot tikai 95% no tā dēvētās sRGB krāsu telpas.

    Kopumā – ROG Strix XG27VQ noteikti ir ļoti interesants un iekārojams spēlēm paredzēts monitors. Mani kā pircēju drusku atbaidītu tas, ka liektie monitori drīzāk nebūtu dēvējami par universāliem, tāpat liekums ir vainojams arī nedaudz zemākā attēla kvalitātē. Plakani ekrāni ar līdzīgiem tehniskajiem parametriem (27 collas, VA, 1080p, 300 cd/m2) maksā ap 200…230 eiro. Pie 250 eiro sāk parādīties jau 32 collas, ja vēlies 32 collas ar WQHD 2560 x 1440 izšķirtspēju, nāksies meklēt maciņā apmēram 370 eiro, kas ir līdzvērtīga cena lētākajam ROG Strix XG27VQ variantam Latvijas tīmekļa veikalos. Nav gan zināms, vai lētie veikali spēs piegādāt ROG Strix XG27VQ.

    Patika

    + stabils, ērti regulējams

    + atbalsta vairumu moderno tehnoloģiju

    + no aizmugures gandrīz kā dizaina priekšmets

    Nepatika

    – lietotājs neredz izgaismojumu

    – nav pārāk ērts lasīšanai un darbam

    – aizņem pamatīgu vietu uz galda

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kartupelis3
    27.03.2018 11:45

    FullHd 27″.. tālāk nelasīju.. no kā ir jāupgreidojas, lai šī būtu opcija? Gaidām turpinām gaidīt ROG-SWIFT-PG35VQ vai kko līdzīgu..

    Lapsinieks
    27.03.2018 11:53
    Reply to  Kartupelis3

    no parasta monitora. no parasta 10gadīga ofisa monitora. kas tad bija čīp un modē – 19, 21, 24? man joprojām galvenais darba zirgs ir 21 collu ekrāns – nu jau būs 15 gadi, bet perfekti kalibrēts dizaina darbiem

    Kartupelis3
    27.03.2018 11:57
    Reply to  Lapsinieks

    man arī darba (ne mājas) monitors ir 10 gadus vecs fullhd24″ 60Hz.. no turienies arī jautājums – nu nesalikās, ka te pietiekams iemesls upgreidoties, galvenokārt, ka 27″ tas Full hd izskatās reāli graudains..

    27.03.2018 12:33
    Reply to  Kartupelis3

    Biš graudu var redzēt. To ir grūti noliegt.

    27.03.2018 12:33
    Reply to  Kartupelis3

    Es jau arī sākumā šķobījos, bet realitātē nav jau tādu dzelžu kas spēj kustināt lielākas izšķirtspējas ar augstiem herciem.

    Kartupelis3
    27.03.2018 12:40
    Reply to  Artis Ābols

    Tā nu galīgi nav. Es paņēmu laptopu ar 4k nevis FHD lai tieši word un pdf utml lietām būtu jaukāk darboties, un tur jau nu nevajag nekādu superdzelzi. Ja tiešām tikai spēles spēlē, varbūt tas monitors ar nav tik slikts.. CS laikam tiešām ir ok šāds variants – kaut pikseļains, ka tik 144hz..

    28.03.2018 07:08
    Reply to  Kartupelis3

    Es vairāk par spēlēm runāju. Protams ka Excel kustinās 4K gandrīz viss.

    Kartupelis3
    28.03.2018 07:16
    Reply to  Artis Ābols

    Arī lielums īsto gameru spēlē tadas spelēs ka CS, DOTA, LOL utml, kur tiešām nevajag daudz no tiem dzelžiem..
    Es tik par to ka ir jēga no augstām izšķirspējām un hz ir jēga, pat klerkiem un vidēja zema budžeta geimeriem. Tas tiesa ne visiem.

    geksis
    27.03.2018 18:03
    Reply to  Kartupelis3

    Es izlasīju līdz vietai par to, ka kājas montēšanai nevajag nevienu instrumentu. Pēc kā uzreiz pārbaudīju vai tas gadījumā nav pie plusiem piemests :)

    Godīgi sakot neesmu saskāries ne ar vienu monitoru, kam būtu vajadzīgs kāds instruments, ja nu vienīgi pie sienas karināmajos.

    28.03.2018 07:09
    Reply to  geksis

    Konkrētajam ekrānam kāja pamatīga, gluži kā TV.

    Janis Upenieks
    27.03.2018 22:16

    Iegādājos DELL u3818dw. Spēlēm sūdīgs, bet nevienu centu nenožēloju. Ekseļiem, lielām tabulām un daudziem logiem īsta manta.
    Teiktu, ka ir cits darba ražīgums. Un, protams, augstāks.

    rinzon
    28.03.2018 00:03

    Kāds var pamatot, kāds labums no liektiem monitoriem, TV? Manuprāt, māžošanās un lielīšanās, no kā praktiskais ieguvums ir 0.

    28.03.2018 00:18
    Reply to  rinzon

    No katra pēc spējām, katram pēc vajadzības.

    rinzon
    28.03.2018 01:24
    Reply to  Artis Ābols

    Šodien labāk, nekā vakar, rītu labāk, nekā šodien!

    Kartupelis3
    28.03.2018 06:55
    Reply to  rinzon

    Liekti monitori, TV un telefoni ir 3 diezgan atšķīrīgas kategorijas, kur monotoriem jau tas praktiskais ieguvums sanāk >0, jo attālumu atšķirība līdz lietotājam no centra vai malas tiešām platam monitoram sanāktu jau relatīvi diezgan liela. Īpaši svarīgi geimeriem, jo palielinās imeršons – mazāk tavu redzes loku aizņem garlaicīgā un traucējošā reālā pasaule.

    x
    28.03.2018 08:25
    Reply to  Kartupelis3

    šonīte. iku šonīte.

    rinzon
    28.03.2018 08:58
    Reply to  Kartupelis3

    Ok, par geimeriem vēl saprotami, ir kaut kāds ieguvums. Par telefoniem vispār nerunāju, daži tikai ir bijuši tiešām ieliekti, LG Flex un laikam ka viss.

    digitalk
    28.03.2018 10:10
    Reply to  Kartupelis3

    kāds tur imeršons no liektām 27″… ja nu vienīgi sēdi sakumpis ar degumu ekrānā.

    Kartupelis3
    28.03.2018 11:03
    Reply to  digitalk

    27″ vēl nav tik traki, it sevišķi, ja vēl ievilkts… paņem piebīdi tuvāk un būsi diezgan iemērcies, katrā ziņā vairāk par 24″. BET te jau tā problēma ar izšķirtspēju.. Par to arī mans cepiens.. baigi labs monis, tik ja būtu vismaz 1440p vismaz, lai ir dārgāks.. Kamēr nav, gaidam aprīļa beigās HDR jaunos moņus un ceram, ka nebūs banka jāaplaupa..

    digitalk
    03.04.2018 17:24
    Reply to  Kartupelis3

    nu ja, piebīdi tuvāk un centīgāk bojā redzi, pēc gadiem imeršionu spēlēs varēsi dabūt uz jebkura ekrāna – noņemot brilles ;))

    Kartupelis3
    03.04.2018 19:13
    Reply to  digitalk

    Noticēji vecmāmiņai, ka sēdēšana pie TV pārāk tuvu bojā redzi? :)

    (sēdēšana ilgstoši bez atpūtas noteikti bojā, bet ar tuvumam, cik saprotu, tikai sekundāra nozīme)

    digitalk
    03.04.2018 19:35
    Reply to  Kartupelis3

    slikti saproti, pajautā okulistam.

    Kartupelis3
    03.04.2018 20:20
    Reply to  digitalk

    tu jau pajautāji?

    digitalk
    03.04.2018 21:03
    Reply to  Kartupelis3

    man nav nepieciešamības, nebastoju bioloģiju un lasīju popzinātniskus dakteru rakstus par tuvredzību/tālredzību.

    Kartupelis3
    03.04.2018 21:10
    Reply to  digitalk

    Lasiji rakstu un secināji, ka vecmāmiņai bija tiešām taisnība? :)

    Lapsinieks
    03.04.2018 23:30
    Reply to  Kartupelis3

    Pašizglītībā spēks. Agrāk pat Dānijā strādniekiem uz Tuborg etiķetēm drukāja virsū visādas dzīves gudrības. Kā mums uz gotiņām tautasdziesmas. Digijs būs tamējiem.

    Gastons Gašpuitis
    29.03.2018 13:34

    Vai izdevās arī kādu spēli padzenāt? Rakstā vien par exceļiem un filmām minēts.

    Banans
    31.03.2018 10:16

    Es nesaprotu vienu… KĀPĒC ‘gaming’ monitori ir joprojām jātaisa pokemoniski tizlus?!?? Dizains piesaista kaut kādus bērnus un tīņus, kuri veikalā kliegs, spiegs, kritīs gar zemi un teiks – ‘vecāki! ES GRIBU!’ Kaut kādas nevajadzīgi, super spilgtas krāsas un vienkārši tizli dizainā ar nevajadzīgām līnijām, kā arī dizainiskām ”fīčām.”

    Kāpēc nevar normāli estētiski neuzkrītošu gaming monitoru ar 144hz, freesync 1440p un citiem labumiem taisīt?!?
    Šķiet viss kas gaming, varētu vēl uzlīmēt ‘3+’ uzlīmi un joprojām 2018 gadā pilnīgi visiem ražotājiem tād niķis ir. Ehh….
    Laikam nekad netikšu no 60hz monitoru ēras ārā.. jo lai arī gribas ko mūsdienīgu, bet RIEBJAS visi šie mega bērnišķīgie dizaini kas ir 144hz monitoriem.

    x
    31.03.2018 13:16
    Reply to  Banans

    nav jau visi tādi, bet vairums tāpēc ka ražotāji pielāgojas auditorijai un droši vien ir izpētīts, ka ražot plain looking geimmoņus opifācijiem nav izdevīgi.
    https://www.144hzmonitors.com/gaming-monitor-list/
    var atrast arī tādus bez sarkanajiem akcentiem.

    Kartupelis3
    03.04.2018 12:33
    Reply to  Banans

    Droši vien iemesls ir līdzīgs kāpēc tomēr autiņiem arī, ja >300Zs, tomēr var redzēt vismaz nedaudz uzpūstus bampersu utml “niansītes”. Kā jau X minēja, ir atrodami arī askētiska dizaina visādi labie monitori, tomēr jautājums – kāpēc tik ļoti kautrējamies nedaudz arī parādīt savu geimera dabu?

    Krotow
    03.04.2018 23:29
    Reply to  Kartupelis3

    Ej nu ieskaidro radiniekiem, kam tev vajadzīgs šāds špocīga izskata monitors par XYZ giganaudām. Nav tā, ka nevar atļauties sev nopirkt labu monitoru stresa noņemšanai. taču otra puse vai vecāki, ieraudzījuši šādu uz tava galda, sāk vaidēt “Kur tu $%$##$@#$@%$ savu algu tērē? Pa to naudu jau aunu var nopirkt!”. Un pēc tam vēl 5 gadus krīt uz nerva.

    Bils
    03.04.2018 15:25

    Nepilnu gadu lietoju ielikto ASUS PG348Q, UWQHD (4K). Esmu ļoti apmierināts, ar Excel nekādu problēmu nav. Spēles izskatās Super kopā ar Asus 1080Ti Posseidon.

    Janis Upenieks
    03.04.2018 16:17
    Reply to  Bils

    To ieliekumu ne velna pēc laika nejūt. It sevišķi, ja kādu laiku pastrādā, viss liekas plakans.

    digitalk
    03.04.2018 17:21
    Reply to  Bils

    salīdzināt 34″ liekto ekrānu ar 27″ bezjēdzīgo mārketinga liekumu? var jau…

    Kartupelis3
    03.04.2018 19:16
    Reply to  Bils

    Kādu laiku uz šo arī siekalojos, bet tad nolēmu sagaidīt HDR.., bet nu jau pārāk ilgi jāgaida..
    Tad tev izdodas tikt līdz tiem 100Hz, vai tas tikai mārketinga blefs?
    Kad pierod pie liekuma, arī imeršions spēlēs atgriežas iepriekšējā līmenī?

    Reklāma