Web Analytics
More
    Reklāma

    No Google Play veikala pagājušajā gadā likvidētas 700 000 “sliktas” lietotnes

    Jaunākie raksti

    Ja arī sākotnēji Google uzturētais Android lietotņu veikals tika uzskatīts par visatļautības kalngalu un tajā varēja atrast dažādas kvalitātes lietotnes, tomēr ar gadiem Google to sākusi kontrolēt arvien stingrāk un nu Google Play vairs nevar tik viegli iesniegt krāpnieciskas vai citādi “sliktas” mobilās lietotnes.

    Android izstrādātāju blogā Google Play veikala produktu menedžeris Endrjū Āns (Andrew Ahn) padalījies ar statistiku par Google Play veikalā pagājušajā gadā likvidētajām lietotnē. Izrādās, ka to skaits salīdzinot ar 2016. gadu ir pieaudzis par 70% un nu sasniedzis 700 000. Tas ir ļoti, ļoti daudz!

    Reklāma

    Endrjū arī skaidro, ka viens no populārākajiem pārkāpumiem ir citu darba vai vizuālās identitātes kopēšana. Proti, izveidojam lietotni tā, lai tā izskatās pēc kādas ļoti populāras lietotnes. Piemēram, nesen meklēju oficiālo Olimpisko spēļu lietotni, bet nokļūdījos un uzdūros dažām lietotnēm, kas tikai izskatās pēc “īstās mantas”. Izstrādātāji šādi spēj apmānīt ļoti daudz lietotājus un iegūt jūtamu trafiku, ko pēc tam ar reklāmu palīdzību var konvertēt naudā.

    Tāpat joprojām ir daudz mēģinājumu iesniegt veikalā lietotnes, kas satur nepieļaujamu saturu. Google Play veikalā ir aizliegts publicēt lietotnes, kas satur, piemēram, pornogrāfiju, vardarbību vai reklamē nelegālas aktivitātes. Šeit Google lieti noder mākslīgā intelekta tehnoloģijas, kas automātiski skenē lietotnēs pieejamo saturu un palīdz Google darbiniekiem atfiltrēt lietotnes.

    Trešā kaitīgo lietotņu kategorija ir tās, kas satur krāpniecības elementus. Piemēram, sūta paaugstinātas maksas īsziņas vai darbojas kā trojas zirgi, kas mēģina izgūt lietotāja privāto informāciju. Šādu lietotņu skaits nav liels, tomēr te no svara ir katra šāda lietotne, kas var reāli apdraudēt lietotājus. Google norāda, ka pagājušā gadā palaistā automātiskās lietotņu skenēšanas sistēma Google Play Protect ir palīdzējusi šādu kaitīgo lietotņu skaitu samazināt uz pusi.

    Pie šī raksta vietā ir atgādinājums uzmanīgi izpētīt uzstādāmo lietotņu aprakstus, prasītās atļaujas, kā arī citu lietotāju vērtējumus un komentārus. Tāpat bez liekas vajadzības nevajadzētu uzstādīt lietotnes, kas iegūtas ārpus Google Play lietotņu veikala. Paši vien uzprasīsimies uz problēmām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    31.01.2018 11:57

    Pie tā paša lai atslēdz automātisko programmu nosaukumu un apraksta tulkošanu. Tā ir kaut kāds baiss murgs, kas pārvērš Play sarakstus aprakstus trakomājas literātu garadarbam līdzīgā sviestā.

    LAN
    31.01.2018 16:01
    Reply to  Krotow

    +1, taču varbūt to var kaut kur atslēgt?

    digitalk
    31.01.2018 21:01
    Reply to  LAN

    zinot gūgles (un daudzu citu kompāniju) kretīnisko taktiku “lietotājam saprotama satura” uzspiešanā varu minēt – izslēdz latval.

    Krotow
    02.02.2018 15:16
    Reply to  digitalk

    Kaut ko tādu man savulaik arī atbildēja. Uznāca vēlēšanās Google likt visu publisko saraksti veikt tikai latviski.

    x
    31.01.2018 11:59

    tas gadījums, kad kvantitāte uzveic kvalitāti….

    Vilis Lauskis
    31.01.2018 12:23

    “… Piemēram, nesen meklēju oficiālo Olimpisko spēļu lietotni, bet nokļūdījos un uzdūros dažām lietotnēm, kas tikai izskatās pēc “īstās mantas”. …”

    Es pareizi sapratu, tad šī Olimpisko spēļu mobilā lietotne https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pyeongchang2018.mobileguide nav īstā Pyeongchang 2018 ziemas Olimpisko spēļu lietotne?

    Kristaps Skutelis
    31.01.2018 12:26
    Reply to  Vilis Lauskis

    Šī izskatās pēc īstās.

    x
    02.02.2018 15:00

    izskatās….man tas izskatās pēc gūgles ruletes, ko vēl varētu saprast dīvainas, slikti uzturētas sistēmas gadījumā….bet šeit runa par mobile os #1…jeb tomēr #2

    Neo
    01.02.2018 10:22

    Nez augsti god. Mr. Endru ir dzirdējis par code push? ;) Kad pokemonu programmiņa no noskanētā PlayStore, pēkšņi pārtop par zirdziņu..

    Reklāma