Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Pugio datorspēļu peles apskats

    Jaunākie raksti

    Nesen apskatījām ASUS ROG Strix Evolve, kas bija gana komplicēta datorpele ar visai viduvēju pavadošo programmatūru. Ar prieku ziņoju, ka ASUS izdevies pa šo laiku uzlabot pavadošo programmatūru, turklāt šoreiz apskatam saņemtā ASUS ROG Pugio pele rada patīkamākas izjūtas rokā – tā šķiet nedaudz smagāka un pamatīgāka. Mazāku laiku nākas patērēt pie konfigurācijas, vari uzreiz mesties baudīt datorspēles.

    Atzīšos, ka nekad neesmu īsti izpratis nepieciešamību pielāgot datorpeles fiziskās īpašības savai rokai. Vai arī ir jābūt izcili izlaistai princesei uz zirņa, lai sajustu datorpeles aprišu izmaiņas. Drusku cits stāsts ir par peles svaru, tas gan ir svarīgs. Vismaz man. Tieši tāpēc man ASUS ROG Pugio patīk labāk – pele ir smagāka, bet tās svaru gan nav iespējams pielāgot.

    Reklāma

    ASUS ROG Pugio peles komplektā ir iekļauts visai biezs auduma maisiņš tās pārnēsāšanai vai uzglabāšanai. Tāpat iekļauts vēl viens slēdzīšu (angļu – switches) komplekts un uzlikas peles sānu pogām.

    Bieži tā neizdodas, bet šoreiz ASUS ROG Pugio pie manis sabija aptuveni mēnesi, varbūt pat vairāk. Un visu šo laiku ar vislielāko prieku izmantoju tieši šo modeli, kaut ASUS bija piegādājis veselas trīs datorpeles.

    Tehniskā specifikācija

    • Tips: optiskā datorpele
    • Savienojums: vads, 2.0 m, USB 2.0
    • Optiskā izšķirtspēja: 7200 DPI
    • Slēdzīši: Omron D2FC-F-K (50 miljoni klikšķu)
    • Pogas: 8, daļēji programmējamas
    • Izmēri: 120 x 68 x 37 mm
    • Svars: ap 130 g ar vadu/ 103 g bez vada
    • Iepakojumā: 1 x pele, 2 x uzlikas pogām un 2 x Omron slēdzīši, dokumentācija, ROG logo uzlīmes
    • Pavadošā programmatūra: ASUS ROG Armoury
    • Cena: no aptuveni 60 eiro Latvijas interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS ROG Pugio pele ir simetriska, tā paredzēta gan labročiem, gan arī kreiļiem, kuri datorpeli tur pa kreisi no tastatūras. ASUS ļoti iecienījis simetrisku peļu veidošanu, lai kreiļiem nenāktos izstrādāt speciālus peļu modeļus. ASUS ROG Strix Evolve modelim varēja nomainīt panelīšus, lai pele labāk iegultos kreisajā rokā.

    Peles augšdaļā ir trīs pogas un rullītis, ko arī var nospiest. Mazākā poga pie rullīša paredzēta DPI iestatījumiem jeb vienkāršāk izsakoties – peles darbības ātruma maiņai. Katrā peles sānā ir vēl pa divām pogām, bet tās var aizsegt ar komplektā nākošām uzlikām. Tāpat sānos ir ASUS ROG sērijas iecienītais indiāņu raksts.

    ASUS ROG Pugio peles vads ir pamatīgs, iestrādāts audumā. USB spraudnis izskatās zeltīts, bet atļaušos par to šaubīties.

    Protams, katram plauksta ir citādāka, arī būtiski atšķiras tas, ko tieši sagaidi no datorpeles. Man, piemēram, riebjas Apple Magic Mouse – tā ir plakana un neizteiksmīga. Nemāku ar to vispār pastrādāt, pirkstus rauj krampjos. Īsti nespēju iemīlēt arī iepriekš apskatīto ASUS ROG Strix Evolve, jo tā šķita nedaudz par lielu un pārāk viegla. Bet ASUS ROG Pugio vismaz manai rokai ir tieši laikā.

    ASUS neatklāj, kādu tieši sensoru izmantojis ASUS ROG Pugio pelē. Tīmeklī atradu informāciju, ka tiek izmantots PMW 3330, kas bija arī ROG Strix Evolve pelē, bet nekāda oficiāla informācija to neapstirpina.

    Noteikti interesantākais ASUS ROG Pugio parametrs ir nomaināmie Omron slēdzīši. Pelē ievietotie Omron ir mīkstāki, bet komplektā līdzi nākošie ir stingrāki. Šī ir tiešām jūtama nianse, katrs var izvēlēties sev piemērotākos vai arī iegādāties tīmeklī vēl kādus citus slēdzīšus. ASUS ROG Pugio pele ir saderīga ar veselu slēdzīšu lērumu:

    Omron D2F Series: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F;
    Omron D2FC Series: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M), D2FC-F-K (50M).

    Slēdzīši ir nomaināmi tādām pelēm kā Logitech MX Revolution, G602, G700S, G900, Razer produkcijai u.tml. Faktiski ASUS ROG Pugio pele ir uzskatāma par mūžīgu.

    Tāpat patika iespēja sānu pogas izņemt. Pogas notur vietā magnēts, un komplektā ir iekļauti divi lielāka izmēra pogu aizstājēji. Tieši tāpat ir veidota Logitech G900 datorpele. Daudziem cilvēkiem šādas aizbāžamas pogas ies pie sirds, jo tās gadās netīšām nospiest spēļu laikā. Tiesa, pogu darbību var arī atslēgt ASUS ROG Armoury programmatūrā.

    Pāris vārdi par LED gaismiņām. Tīri teorētiski ASUS ROG Armoury programmatūra ļauj izvēlēties gandrīz jebkuru varavīksnes krāsu ASUS ROG Pugio peles izgaismojumam. Tāpat ASUS ROG Pugio ir saderīga ar ASUS Aura Sync RGB izgaismojumu šīs pašas sērijas tastatūrām. Attiecīgi lietotājs iegūst vienādu krāsu un efektus gan pelei, gan tastatūrai. ASUS Aura Sync krāsas un efekti pieejami arī klēpjdatoriem, galddatoriem, pat videokartēm un mātesplatēm. ASUS Aura Sync efektus vari saistīt ar datorā skanošo mūziku vai pat videokartes temperatūru.

    ASUS ROG Pugio pelei ir veselas trīs RGB LED izgaismojuma zonas – ROG logotips, rullītis un peles lejasdaļa. Visas trīs zonas vari pielāgot atsevišķi. Jā, es arī iepriekš ignorēju visiem produktiem šādus krāsu efektus, bet ASUS ROG Pugio peles RGB LED izgaismojuma zonas izveidotas tik perfekti, ka tās nedaudz pielāgoju un atstāju ieslēgtas.

    Pieejami dažādi izgaismojuma iestatījumi – Static (spīd visu laiku), Breathing (iedegas un izdziest), Color Cycling (dažādas krāsas) un Reactive (reaģē uz pogu nospiešanu).

    Programmatūra

    ASUS ROG Pugio datorpele būtu dēvējama par “plug and play”, bet īsti bez ASUS izstrādātās ROG Armoury programmatūras uzstādīšanas datorā nebūs iespējams iztikt. Ja datorā neuzstādīsi ASUS ROG Pugio paredzēto programmatūru, pele visu laiku midžinās visas savas RGB diodes maksimālā spilgtumā, arī pogu darbību nevarēsi pielāgot.

    Neuzskatu sevi par pārāk dumju lietotāju, bet ASUS it nemaz nav pacenties reklamēt ROG Armoury programmatūru – par to uz peles iepakojuma nav minēts ne pušplēsta vārda. Interneta paaudze ar pāris klikšķiem atradīs, ka ASUS ROG Pugio pavadošās programmatūras nosaukums ir ROG Armoury, spēs to uzstādīt un izmantot, bet būtu bijis patīkami šo informāciju iegūt no datorpeles iepakojuma.

    Kad esam tikuši galā ar šo nelielo niansi, ROG Armoury programmatūra paver gana plašas peles pielāgošanas iespējas. Iespējams, ROG Armoury programmatūra ir nedaudz haotiska, kad to salīdzina ar Logitech Gaming System programmatūru vai vismaz teorijā (iepazinos YouTube ar smalkajām niansēm, ko piedāvā) Corsair Utility Engine 2 un Razer Synapse.

    ROG Armoury programmatūra piedāvā izveidot trīs dažādus datorpeles profilus, kamēr citi ražotāji savām pelēm piedāvā neierobežotu profilu daudzumu. Patīkami, ka ROG Armoury programmatūra ir beidzot atjaunināta, tā spēj saistīt savu darbību ar konkrētu spēli automātiski, gluži kā tas ir konkurentiem. Pagaidām iespējams ROG Armoury programmatūru saistīt ar trīs spēlēm.

    Pogu funkciju skaits ir ierobežots – dažas Windows iespējas, standarta peļu pogu iespējas, multimediju apkalpošana un makrosi.

    Programmatūra ļauj izvēlēties divus DPI iestatījumus no 100 līdz pat 7200. Tos spēles laikā var pārslēgt ar pie peles rullīša izvietoto mazo podziņu. Konkurentu programmatūras ļauj iestatīt vismaz četrus izšķirtspējas parametrus. Tāpat konkurenti piedāvā arī atšķirīgas DPI vērtības norādīt X un Y asij, kas vismaz pagaidām nav iekļauts ASUS programmatūrā.

    ROG Armoury programmatūra spēj pielāgot peles darbību dažādām virsmām. Tāpat pieejama peles jūtības iestatīšana, kad pacel peli nedaudz virs galda.

    Kopumā – programmatūra ir beidzot sakārtota. Tā vēl arvien, salīdzinot ar konkurentiem, ir ar visai piezemētu iespēju klāstu. Izlaistas pāris būtiskas nianses, ko Logitech un citi piedāvā jau gadiem. Diemžēl ASUS nav pacenties pat norādīt uz iepakojuma programmatūras nosaukumu, kas ir ļoti dīvains solis.

    Nobeigumā

    Parasti esmu ļoti skeptisks pret dažādiem bling-blingiem, pārspēlētām krāsām, nomaināmām detaļām un tamlīdzīgām ēverģēlībām, bet ASUS ROG Pugio datorpele ir mani gandrīz pārliecinājusi, ka dažkārt neliela ārišķība nenāk par ļaunu. Protams, par LED gaismiņām un ROG logotipu nākas piemaksāt sava veida nodokli, bet ROG Pugio man to nebūtu žēl izdarīt.

    ROG Pugio datorpele pārsteidza ar patīkamu svaru un perfektu ērtumu, ko īsti nevarēju teikt par iepriekš apskatīto ROG Strix Evolve peli. Tāpat vismaz manai rokai ROG Pugio datorpeles sānu pogas ir izvietotas daudz ērtākās vietās. Bet, ja vispār ne acu gala neciet sānu pogas, vari tās aizstāt ar līdzi dotiem panelīšiem. Aizvietot var arī Omron slēdzīšus, kas brīvi iegādājami tīmeklī. Abu slēdzīšu nomaiņa izmaksā sākot no 10 eiro, bet, iespējams, tie ir Ķīnas pakaļdarinājumi.

    Patīkams pārsteigums ir uzlabotā ROG Armoury programmatūra, kas pietuvojusies lielāko konkurentu sniegtajām iespējām.

    Kopumā – ASUS ROG Pugio datorpele ir pirmais relatīvi dārgais datora aksesuārs, ko būtu gatavs iegādāties par savu naudu. Tas ir milzīgs pagodinājums šādam produktam!

    Patika

    + lieliska uzbūve

    + komforts

    + atraktīvs LED izgaismojums

    + maināmi slēdzīši

    Nepatika

    – 60 eiro cena

    – tikai divi DPI iestatījumi

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    26.01.2018 12:05

    tas ir kautkāds defolts šādām pelēm – vads? 21. gadsimtā? vai es kaut ko esmu palaidis garām?

    x
    26.01.2018 12:19
    Reply to  Lapsinieks

    yup. tāpat kā braukšanai uz veikalu nevajag karbona veļļuku par 5 stabiem. birojam ir gana liela bezvada peļu izvēle.

    Lapsinieks
    26.01.2018 12:29
    Reply to  x

    tā nav atbilde pēc būtības. vads spēļu pelēm ir “must have”?

    Roberts
    26.01.2018 12:33
    Reply to  Lapsinieks

    Būtībā līdz šim tas tiešām ir bijis un kā brīdi vēl būs standarts. Tikai tagad sāk parādīties bezvadu peles (jaunākās no Logitech skaitās diezgan labas) ar gana zemu input lagu, lai apmierinātu geimerus, kas atvēl šādas naudas pelēm. Tas, vai viņi tiešām izjustu starpību starp vadu un bezvadu peli līdz šim, jau ir cits jautājums.

    Lapsinieks
    26.01.2018 13:16
    Reply to  Roberts

    nu vot. atbilde pēc būtības. paldies.

    x
    26.01.2018 12:37
    Reply to  Lapsinieks

    nav MH, bet līdz kādam laikam bezvadu pelēm bijis jūtams lags, kas protams netraucē excelī, tagad izmanto geimojot arī bezvadu peles.

    ir cilvēki kam traucē baterijas svars, bet netraucē vads. katrs lieto tādu peli, ar kuru ērtāk spēlēt. praktiski visās jomās ik pa laikam rīki mainās un sāk plaši izmantot to, kas agrāk nebija pilnvērtīgi pielietojams.

    Krotow
    26.01.2018 14:37
    Reply to  x

    Tas gan nemaina faktu, ka šādas peles ir ļoti nišas produkts ļoti specifiskiem pircējiem. Vienīgais labums no tā – tehnoloģiju attīstība, kur jaunumi (tā pati ātrākā bezvadu perifērija) vēlāk aizceļo arī pie parastajiem lietotājiem jau par +/- cilvēcīgu cenu.

    29.01.2018 08:20
    Reply to  Lapsinieks

    Teikšu, ka peles lagu vari izjust tikai pec tam, kad esi palietojis labu eksemplāru. Mana HP Bluetooth pele izrādās ir ļoti lēna, turklāt tā vispār neslīd pa paliktni.

    Spēļu peles varbūt ari ir visai dārgs prieks, bet jebkurš, ne tikai geimeri, uzreiz jūt realu nevis iedimatu atšķirību.

    ninja
    07.02.2018 08:39
    Reply to  Artis Ābols

    Tas ir true.
    Es kā oldschool geimers varu pateikt, ka neko labāku par bestselleru Logitech MX518 mana roka nav turējusi.

    Reklāma