Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix Evolve videospēļu datorpeles apskats

    Jaunākie raksti

    Modularitāte ir dažādu spēļu aksesuāru viens no spēcīgākajiem pārdošanas instrumentiem – pielāgo datora perifērijas ierīci savām vajadzībām. Iepriekš bijuši dažādi mēģinājumi pielāgot datorpeles svaru ar tajā ievietojamām papildus metāla detaļām. Bet visai reti tiek piedāvāta iespēja pielāgot datorpeles formas – par to arī ir šodienas stāsts.

    ASUS ROG Strix Evolve datorpeles pamata ideja ir piedāvāt lietotājam pašam pielāgot peles formas savām vajadzībām un paradumiem. Tādējādi datorpele būs ērta kā labročiem, tā arī kreiļiem, bet vienlaikus varēsi arī pavisam izmainīt datorpeles formu, to padarot augstāku vai zemāku.

    Reklāma

    Izklausās dumji un nevajadzīgi? Arī man sākotnēji bija šaubas par šādiem datorpeles pielāgojumiem, tomēr jau pēc pārdesmit minūtēm biju atradis gandrīz perfektu ROG Strix Evolve datorpeles formu tieši savai rokai. Vienlaikus atminējos, cik šaušalīgi neērta ir plānā Apple Magic Mouse, kaut daudzi to dēvē par ērtāko datorpeli pasaulē…

    Tehniskā specifikācija

    • Tips: optiskā datorpele
    • Savienojums: vads, 2.0 m, USB 2.0
    • Optiskā izšķirtspēja: 7200 DPI
    • Slēdzīši: Omron D2FC-F-K (50 miljoni klikšķu)
    • Pogas: 8, daļēji programmējamas
    • Izmēri: 125 x 65 x 41 mm
    • Svars: 128 g ar vadu/ 100 g bez vada
    • Iepakojumā: 1 x pele, 2 x formu piešķirošās uzlikas, dokumentācija, 2 x ROG logo uzlīmes
    • Pavadošā programmatūra: ASUS ROG Armoury
    • Cena: no aptuveni 35 eiro Latvijas interneta veikalos, faktiski ap 70 eiro

    Izskats un uzbūve

    ROG Strix Evolve datorpele ieturēta pelēkos un melnos toņos, tās sānus izraibina melnas pogas. Datorpele ir pamatīga, tā, visticamāk, paredzēta visai lielai plaukstai. 128 gramu svars nav pārlieku jūtams, manuprāt, spēlēm paredzētai datorpelei būtu jāsver nedaudz vairāk, bet tas ir tikai pieraduma jautājums. Daudzi noteikti uzskatīs, ka pele ir pat nedaudz par smagu multiplayer online battle arena (MOBA) tipa spēlēm.

    Peles sānus sedz ļoti patīkama gumija, kas nodrošinās nepieciešamo tvēriena stabilitāti. Tā kā pats ikdienā izmantoju visai vienkāršu HP Bluetooth peli, šādas gumijotas malas uzreiz iepatikās. Bet vismaz manai rokai nepiemērota ir kreisajā peles sānā izvietotā poga, kas sākotnēji nodefinēta par Back jeb atgriešanās pogu tīmekļa pārlūkos. Protams, sānos izvietoto pogu nozīmi var izmanīt, bet man nācās pogu pavisam atspējot. Uzskatu, ka sānos izvietotās pogas ir pārāk stīvas – saspringtā spēles mirklī nāksies pamatīgi dziļi iespiest pogu, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Bet ikdienai atkal pie īkšķa esošā poga spiežas pārlieku viegli.

    Starp galvenajām peles pogām izvietota vēl viena izmēros mazāka poga, kas paredzēta DPI parametra (peles optiskā sensora izšķirtspējas) maiņai. Faktiski šīs pogas nospiešana padarīs peles kursoru ļoti lēnīgu, bet tas, protams, atkarīgs no DPI iestatījumiem ASUS izstrādātajā programmatūrā. Iespējams, tas noder atsevišķās spēlēs. Šis un citi parametri ir definējami peli pavadošajā programmatūrā.

    ROG Strix Evolve ir divus metrus garš vads, tas pat ir apvīts ar audumu.

    Lai uzsvērtu ROG Strix Evolve piederību geimeru saimei, ASUS to apveltījis ir RGB LED diodēm. Esmu liels izgaismoto tastatūru piekritējs, bet izgaismojums datorpelei ir nedaudz vulgāra padarīšana. Par laimi LED izgaismojums visu laiku slēpsies zem plaukstas. ROG Strix Evolve ļauj izvēlēties dažādus RGB LED izgaismojuma spilgtumus, krāsas un to parādīšanās laikus, bet par šo parunāsim pie ASUS izstrādātās programmatūras sadaļas.

    Datorpeles komplektā iekļauti vēl divi jau minētie virsmas panelīši, kas ļauj dažādi pielāgot peles formas kreiļiem. Tāpat varēsi izvēlēties kreisās un labās pogas augstumu, kas daudziem varētu būtiski atvieglot ikdienas darbu vai spēļu spēlēšanu. Nomaināmie paneļi nozīmē, ka kopumā vari iegūt četras dažādas formas savai datorpelei. Te būtu jānorāda, ka pavisam noteikti atrodamas ergonomiskākas datorpeles.

    ASUS droši vien uzskatīs, ka izlaistas veselas četras datorpeles vienā iepakojumā, bet faktiski jāsaprot, ka prasīgākie peļu lietotāji tā arī var nespēt atrast sev piemērotu ROG Strix Evolve formu, jo pele nav izcili ergonomiska. Protams, ROG Strix Evolve pele ies pie sirds kreiļiem, kaut neesmu ne reizi redzējis, ka kreilis turētu peli otrā tastatūras pusē.

    Programmatūra

    ROG Strix Evolve datorpele būtu dēvējama par “plug and play”, bet īsti bez ASUS izstrādātās ROG Armoury programmatūras uzstādīšanas datorā nebūs iespējams iztikt. Ja datorā neuzstādīsi ROG Strix Evolve paredzēto programmatūru, pele visu laiku midžinās visas savas RGB diodes maksimālā spilgtumā, arī pogu darbību nevarēsi pielāgot.

    Neuzskatu sevi par pārāk dumju lietotāju, bet ASUS it nemaz nav pacenties reklamēt ROG Armoury programmatūru – par to uz peles iepakojuma nav minēts ne pušplēsta vārda. Interneta paaudze ar pāris klikšķiem atradīs, ka ROG Strix Evolve pavadošās programmatūras nosaukums ir ROG Armoury, spēs to uzstādīt un izmantot, bet būtu bijis patīkami šo informāciju iegūt no datorpeles iepakojuma.

    Kad esam tikuši galā ar šo nelielo niansi, ROG Armoury programmatūra paver gana plašas peles pielāgošanas iespējas. Iespējams, ROG Armoury programmatūra ir nedaudz haotiska, kad to salīdzina ar Logitech Gaming System programmatūru vai vismaz teorijā (iepazinos YouTube ar smalkajām niansēm, ko piedāvā) Corsair Utility Engine 2 un Razer Synapse.

    ROG Armoury programmatūra piedāvā izveidot trīs dažādus datorpeles profilus, kamēr citi ražotāji savām pelēm piedāvā neierobežotu profilu daudzumu. Tāpat ROG Armoury programmatūra nespēj saistīt savu darbību ar konkrētu spēli automātiski, kā tas konkurentiem. Tādējādi lietotājam pašam nāksies pirms spēles startēšanas atvērt ROG Armoury programmatūru un izmainīt iestatījumus.

    Lai arī ko neteiktu ROG Strix Evolve iepakojums, datorpelei ir tikai sešas pielāgojamas pogas (iepakojums apgalvo, ka astoņas pielāgojamas pogas). Pogu funkciju skaits ir ierobežots – dažas Windows iespējas, standarta peļu pogu iespējas, multimediju apkalpošana un makros.

    Programmatūra ļauj izvēlēties divus DPI iestatījumus no 100 līdz pat 7200. Tos spēles laikā var pārslēgt ar pie peles rullīša izvietoto mazo podziņu. Konkurentu programmatūras ļauj iestatīt vismaz četrus izšķirtspējas parametrus. Tāpat konkurenti piedāvā arī atšķirīgas DPI vērtības norādīt X un Y asij, kas vismaz pagaidām nav iekļauts ASUS programmatūrā.

    ROG Strix Evolve ar programmatūras palīdzību var iestatīt četrus izgaismojuma spilgtuma līmeņus vai pavisam izslēgt LED apgaismojumu. Pieejami dažādi izgaismojuma iestatījumi – Static (spīd visu laiku), Breathing (iedegas un izdziest), Color Cycling (dažādas krāsas) un Reactive (reaģē uz pogu nospiešanu).

    ROG Armoury programmatūra spēj pielāgot peles darbību dažādām virsmām. Tāpat pieejama peles jūtības iestatīšana, kad pacel peli nedaudz virs galda.

    Makrosi ir primitīvi, bet atzīšos, ka nespēju atrast, kā palaist to darbību – peles pogu pārdefinēju par macros, bet pēc nospiešanas nekas nenotika. Tāpat ROG Strix Evolve pelei nav pieejama Sync programmatūras sadaļa, bet Stats sadaļa uzskaita nožēlojamu apjomu ar veiktajām darbībām.

    Kopumā – programmatūra man ir neliela vilšanās. Tā, salīdzinot ar konkurentiem, ir ar visai mazu iespēju klāstu. Izlaistas pāris būtiskas nianses, ko Logitech un citi piedāvā jau gadiem. Turklāt ASUS nav pacenties pat norādīt uz iepakojuma programmatūras nosaukumu, kas ir ļoti dīvains solis. Vai ASUS grasās to drīzumā pārdēvēt?

    Nobeigumā

    Neesmu nekādā gadījumā dižs datorspēļu cienītājs, vēl ierobežotāka ir mana izpratne par dažādu spēļu nepieciešamībām pēc datorpeļu pogu un iespēju nodefinēšanas iespējām. Bet vienu zinu pavisam noteikti – Logitech un citi konkurenti savu programmatūru neveido aiz neko darīt. Pasaulē ir desmitiem dažāda tipa spēļu novirzienu, stratēģiju spēlētājiem vajag pavisam citas iespējas, kad tos pretstata FPS dzenātājiem.

    Tīmekļa pārlūkošana atklāja interesantu faktu par ROG Strix Evolve datorpelē izmantoto optisko Pixart 3330 sensoru. Lai arī tas skaitās visai labs, tomēr paši dullākie spēļu entuziasti nebūs apmierināti ar šādu sensora izvēli. Tiem gana labs šķitīs Pixart 3360 vai kāds līdzvērtīgs augstākas klases sensors.

    Man nesaprotamu iemeslu dēļ Latvijas interneta veikali ROG Strix Evolve cenšas pārdot par puscenu, kaut arī šķiet, ka datorpele, visticamāk, tajos nebūs pieejama. Amazon.de pārdod ROG Strix Evolve par 68 eiro, kamēr mūsmāju 1a un Xneta pamanās ROG Strix Evolve piedāvāt par nieka 35 eiro. Par 35 eiro ROG Strix Evolve ir fantastisks pirkums, bet pilna gandrīz 70 eiro cena izklausās pietiekami nopietni, lai vismaz izskatītu konkurentu piedāvājumu.

    Modulārie uzliekamie panelīši ir interesanta ideja – katrs pats var piemērot ROG Strix Evolve peles formas pēc iegādes. Ne tika labā ziņa, ka citas peles varētu būt dēvējamas par ērtākām, bet tas ir atkarīgs no lietotāja rokas izmēra un pieraduma.

    Patika

    + viena pele labročiem un kreiļiem
    + pamatīgs vads un uzbūve
    + visai glītas formas
    + atturīgs LED izgaismojums

    Nepatika

    – 70 eiro cena ir grūti attaisnojama
    – peles darbību ierobežojoša programmatūra
    – tikai divi DPI iestatījumi
    – nav atsevišķi definējama X un Y asu izšķirtspēja
    – stīvas sānu pogas

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    freelife
    06.12.2017 11:13

    “Neesmu nekādā gadījumā dižs datorspēļu cienītājs, vēl ierobežotāka ir mana izpratne par dažādu spēļu nepieciešamībām pēc datorpeļu pogu un iespēju nodefinēšanas iespējām. ”

    …bet testēju un aprakstu datorspēlēm paredzētu peli :D:D

    Kristaps Skutelis
    06.12.2017 11:14
    Reply to  freelife

    Neko nedarot, neko jaunu arī neiemācīsies.

    06.12.2017 14:10
    Reply to  freelife

    Izteikšos precīzāk, ja ir šādi iebildumi. Tātad no spēlēm cienu un ik pa laikam uzspēlēju TF2, AoE 2 un Plants vs Zombies. Bet nekādā gadījumā nevaru sevi dēvēt par geimeri. Manā izpratnē geimeris sākas no 3 h dienā.

    Toties man ir aptuvena izpratne par to, ko sagaidīt no hārdwāres. Šis tas arī ir redzēts un lietots, bet pilnīgi visas datorpeles tiešām neesmu pat internetā redzējis. Atļaušos šaubīties, ka Tu pats tās visas esi rokās turējis…

    digitalk
    06.12.2017 15:24
    Reply to  Artis Ābols

    PWM 3330 ir novērtēts ar Excelent pie Rocket Jump Ninja, tā ka sensors šīs peles “labumu” diez vai ietekmē.

    08.12.2017 08:13
    Reply to  digitalk

    Izskatās, ka saglabājas pelē. Vismaz pēc programmatūras atinstalēšanas pele saglabā iestatījumus esošajā PC.

    darels
    07.12.2017 07:34
    Reply to  Artis Ābols

    Pieļauju iespēju, ka nav tādu cilvēku, kurš būtu redzējis visas peles. 😁

    07.12.2017 13:48
    Reply to  darels

    That’s my point! Tieši tāpat nav iespējams būt vienlaikus geimerim, kaķu mīlim, UFC fanam, velo entuziastam, bibliotēkas goda biedram, frizierim un bartistam vienā personā.

    svimart
    07.12.2017 23:58
    Reply to  Artis Ābols

    Tieši tā vecais…izdomā pats: Par 35 eiro ROG Strix Evolve ir fantastisks pirkums, bet pilna gandrīz
    70 eiro cena izklausās pietiekami nopietni, lai vismaz izskatītu
    konkurentu piedāvājumu.

    Janis Smelters
    07.12.2017 23:16

    Es sevi varētu daļēji pieskaitīt pie geimeriem, kaut gan pēdējā laikā spēlēju retāk. 70e tā ir daudz maz standarta cena normālai gaming pelei. Bet ja geimeris pērk sev peli viņš izvēlēsies pārbaudītas vērtības kā Razer,Logitech, steelseries( vai arī ko lētāku). Tā nu sagadījās ka pirms mēneša nopirku sev Razer deathadder pelīti pa 60e un esmu ļoti apmierināts, pagaidām neredzu nevienu mīnusu.
    Strādā ļoti precīzi, uzbūves materiāls ideāls, DPI ļoti ērti un parocīgi var mainīt, sānu pogas arī daudz ērtākas nekā manai iepriekšējai pelei u.t.t.
    Pirmajās dienās protams spēlējot tas neko nedod, bet tagad jau ar pārliecību varu pateikt ka aimings ir uzlabojies :)
    Un gluži vienkārši patīkami turēt rokā kvalitatīvi nostrādātu no tīkama materiāla izveidotu peli.

    Janis Krukovskis
    08.12.2017 23:56
    Reply to  Janis Smelters

    Vai kur fantastiska loģika “ja geimeris pērk sev peli viņš izvēlēsies pārbaudītas vērtības kā Razer,Logitech, steelseries( vai arī ko lētāku)”!
    Nez kā Tu nonāci līdz, piemēram, savam patreizējam telefonam! :D Vai tik ne izmēģinot kaut ko citu, jaunu?
    Jāni Smelters, neņem ļaunā – kaitina mani vispārinātāji, kas sniedz secinājumus(!) pat pirkstu nepieliekot klāt ierīcei, par ko jau tas secinājums ir gatavs!

    Reklāma