Web Analytics
More
    Reklāma

    Minhenes pašvaldība atteiksies no Linux izmantošanas 2020. gadā

    Jaunākie raksti

    2013. gada novembrī Minhenes pilsētas dome pabeidza ilgstošu pārejas procesu uz brīvās programmatūras izmantošanu. Lēmums atteikties no slēgtā koda un dārgajām Windows un Microsoft Office programmām tika pieņemts 2003. gadā.

    Minhenes pilsētas dome sākotnēji plānoja Linux izmantošanu turpināt, bet šī gada sākumā tika lemts par ierosinājumu tomēr atgriezt visus 29 000 domes izmantoto datoru pie Windows līdz 2020. gadam. Minhene atteiksies arī no Thunderbird e-pasta klienta un LibreOffice izmantošanas, dodot priekšroku Microsoft Office.

    Reklāma

    Zīmīgi, ka Microsoft pārcēla savu reģionālo ofisu tieši uz Minheni 2016. gadā, kad arī sākās Minhenes pilsētas domes darbinieku neapmierinātība ar Linux un bezmaksas ofisa programmatūru. Sagaidāms, ka aptuveni 29 000 datoru pārcelšana atpakaļ uz Microsoft programmatūru izmaksās tuvu pie 100 miljoniem eiro.

    Minhene ir viena no pirmajām Eiropas pilsētām, kuras varasiestādes pilnībā pārgājušas uz brīvo programmatūru un pateicoties tam, ieekonomējusi miljoniem eiro no pilsētas budžeta. Aprēķini rāda, ka 2013. gada nogalē ekonomija bija pārsniegusi 10 miljonu eiro robežu un turpmāk šis skaitlis tikai pieauga, jo brīvajai programmatūrai nav nepieciešami ikgadēji licencēšanas maksājumi vai maksas jauninājumi. Pēc sagatavošanās, plānošanas un personāla apmācībām pilsētas varas iestādes sāka plānveidīgi savos birojos nomainīt Windows NT pret pašu izstrādāto Linux distribūciju LiMux. Šī procedūra ilga 10 gadus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    43 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    20.11.2017 09:27

    Minhenes pašvaldība nespēj atteikties no Microsoft piedāvājuma

    KKTK
    20.11.2017 10:21

    Visi ir opērkami

    Kristaps Lācis
    20.11.2017 11:08

    MS nevar pieļaut tādus izlēcējus – iedomāsies, ka paši zin ko grib, paši var un paši izdarīs.

    Prusljix
    20.11.2017 11:45

    Tas ir 3333Eur uz vienu datoru? Dārgs office….

    JoJoHo
    20.11.2017 11:49

    Problēma ir atbalstā, MS piedāvā pilnu paku ar savietojamu softu un atbalstu. Reizēm cenai nav nozīmes, ja tiek paralizēts darbs.

    21.11.2017 00:22
    Reply to  JoJoHo

    haahhaa….. nez kādu tad softu minhenes domes darbiniekiem vajag, ja tas nav savietojams ar Linux? Droši vien visi domes webi izmanto activex scriptus… un vajag darbināt ie5.5 :D…
    Nevaru iedomāties softu kas būtu vajadzīgs domes darbiniekiem un kas nebūtu pieejams Linux.
    Ar atbalstu tas pats…. Ja izmaksas samazinājās visus gadus kad Linux, tad par kādu atbalsta trūkumu var runāt..?
    Ja būtu atbalsta trūkums, tad būtu augstas cenas un nebūtu iespējams ieekonomēt…

    Skābene
    21.11.2017 08:46
    Reply to  Lauzis

    Nav viss tik rožaini ar to Open Office un Libre Office. Ja vajag kādu līgumu saskaņot ar citu personu, kas lieto MS Word ar visiem track changes, tad ir auzas!
    Breigās pat nevar noņemt teksta iekrāsojumu, vai arī vienam teksts ir uz 2 lapām, bet otram uz 3 lapām. Un nevar normāli piedzīt tā, lai abi var izprintēt pilnīgi vienādus eksemplārus!
    Grāmatvežiem ar ekseļiem tur arī visādi brīnumi lien ārā!

    Jānis
    21.11.2017 10:25
    Reply to  Skābene

    Visa šī atvērtā padarīšana skaista ir tikai teorijā.
    Praksē tas ne velna nestrādā.
    Kā arī slavinātāji parasti nepiemin tādas lietās, kā savietojamība, darbinieku apmācīšana, un uzturēšana, kas parasti sagādā lielas problēmas. Arī Latvijā ir zināmas pāris valsts iestādes, kas centās pāriet uz atvēto un pēc 3 gadiem pasūtīja to visu teoretisko skaistumu pupās.

    x
    21.11.2017 10:52
    Reply to  Jānis

    jājājā, vienmēr viss ir slikti.
    iestādes māk vai nu nopirkt visdārgāko, vai pasūtīt pupās atvērto.

    nu, kas tad traucēja reportēt sastaptās problēmas, vai pat pielabot un padalīties? kopumā tas vienalga būtu lētāk, kā maksāt emesam.

    par savietojamību ir vienkārši – valsts pārvalde izmanto openofisu un ja jums tur ar ms ofisu kautkas izskatās citādāk, nu ko, uzinstalējiet openofisu un izdrukājiet, kur tad problēma.

    beigās tas ms lobijs aiziet neganti tālu – cilvēki ir tā apmācīti tik pamatīgi, ka to, ko var nopublicēt htmlā, viņi tupi uzraksta ms wordā neizmantojot pilnīgi neko no worda iespējām kā vien uzliek fontu un tad nopublicē to.

    Skābene
    21.11.2017 11:24
    Reply to  x

    Ikdienā lietoju, gan Open Office, gan MS Office. Ja man vajadzētu salīdzināt šos abus rīkus ar celtniecības bormašīnām, tad MS Office būtu no (Hilti, Dewalt vai Makitta) instrumentu plaukta, bet Open Office tuvāk (Jasper, Skil, Rebir) galam. Izborēt caurumu vai ieskrūvēt skrūvi var ar visiem, bet ja tev dienā jāizborē 1000 caurumu, tad ātri sapratīsi, ka Jasper un skil instrumenti tev nav īsti piemēroti, jo tie ir DIY līmenī, kas nav īsti domāti ikdienas hardcore darbam, kur katra sekunde ir no svara.

    x
    21.11.2017 11:51
    Reply to  Skābene

    mums te nav nekāda it lielvalsts un protams, beigās vienīgā izeja ir pirkt komerciālu produktu. vienīgi man kā nodokļu maksātājam ir neomulīgi, zinot cik daudzās vietās ir arī manis apmaksātas licences kas netiek pienācīgi izmantotas. un jā, es nesaku ka opensource ir absolūts labums un ieguvumi, īpaši ar tādu lietotāju bāzi kā valsts pārvaldē. bet jā, es negribu uzturēt tik lielu un tik labi aprīkotu valsts pārvaldi, varbūt par to naudu jau var nopirkt kvalitatīvāku ārpakalpojumu)

    Kristapam – jāinstalē kaut kas ir šā vai tā. labi, ka viņi tur neražo dokumentus pilnīgi proprietāros formātos bez brīvajiem vieweriem/rīderiem, mkey.

    Kristaps Skutelis
    21.11.2017 11:25
    Reply to  x

    Nē, tā tas gluži nedarbojas. Ja man kā valsts pilsonim un nodokļu maksātājam būtu jāinstalē kaut kādi Open Office, lai varētu atvērt ierēdņu sagatavotos dokumentus, es tos gribētu sūtīt pupās.

    Par laimi arī ar Open Office dokumentus var sagatavot tā, lai tos varētu atvērt arī ar citu ražotāju veidotās ofisa programmām.

    digitalk
    21.11.2017 13:45

    taisnība, tas gluži tā nedarbojas. man kā valsts pilsonim un nodokļu maksātājam nav jāpērk kaut kāds komerciāls produkts tikai tāpēc, lai varētu atvērt ierēdņu sagatavotos dokumentus.

    Kristaps Skutelis
    21.11.2017 13:59
    Reply to  digitalk

    Tieši tāpēc ir otrā rindkopa. Vispār ideāli būtu, ja no valsts dokumenti (lasīšanai paredzētie) nāktu PDF formātā. Vismaz nebūtu jākrāmējas ar daudzām nevajadzīgām lietām.

    digitalk
    21.11.2017 14:19

    par to jau arī stāsts, ka Latvijas līmenī m$ lobijs ir tik milzīgs (ministru līmenī), ka nav noteikti standarti dokumentu apmaiņā, lai visu realizētu ar bezmaksas risinājumiem. šī pati aina šobrīd redzama Minhenē.

    Lapsinieks
    21.11.2017 14:50
    Reply to  digitalk

    šodien švaki ar lasīšanu. Iedomājies normālu lielu struktūru. Raksta dokumentu 20 juristi, piesaistītas dažadas nevalstiskas organizācijas, darba grupas – viss smuki jākolaborē, komentāri, dažādas versijas, apspriešana, daļa softa vai datu mākoņos, videokonferences – paņem tādu plašāku bildi (turklāt – lai viss visiem vērtos un strādātu, turklāt vienalga – birojā esi vai amerikas otrā krastā) – te opensoursis ir bērnu autiņos – nekas diži nav mainījies 20 gadu laikā.

    digitalk
    21.11.2017 15:06
    Reply to  Lapsinieks

    kāds tam sakars ar lielas organizācijas dokumentu ārējo apriti, komunikāciju ar klientiem? tai jābūt unificētai starp dažādām platformām, pieejamai bezmaksas, proprietārie risinājumi ir tīrs lobijs un uzpirkšana. tavā izdomātajā gadījumā es ieteiktu IBM Lotus Notes! ;)

    Lapsinieks
    21.11.2017 15:21
    Reply to  digitalk

    ārējā aprite ir 5% no redzamā aisberga. bet to ārējo apriti, tiešām, var risināt ar pdfiem – nav universālāka un labāka formāta. print pdf var uztaisīt jebkurš, lai cik dziļi no pakaļas rokas neaugtu.

    Lapsinieks
    21.11.2017 16:45
    Reply to  digitalk

    tomēr jocīgi, ka iesaki tādu vecu mēslu. ne par velti šo https://www.youtube.com/watch?v=Bk1dbsBWQ3k internāc izmet kā pirmo gūglējot pēc lotus notes.

    22.11.2017 15:37

    Pag Kristap…. tad labāk lai valsts spiež lietot maksas produktus?
    Ja valsts izmanto opensource formātus un produktus, iedzīvotājiem ir iespēja izmantot ko viņi grib.
    Bet, ja valsts izmanto slēgta tipa produktus, tad izvēle kļūst ierobežota.

    Un lielākai daļai interjekciju ar valsti nevajag Ūber M$ fīčas…

    Kristaps Skutelis
    22.11.2017 16:01
    Reply to  Lauzis

    Tas ko es saku, nevajag valsts iestāžu darbiniekus mocīt ar kaut kādiem open source brīnumiem tikai tāpēc, ka kaut kāda nereālākā brīvība un plašas pielāgojuma iespējas, kā arī šķietami bezmaksas tas viss pasākums. Bet tas jau ir par valsts IT atbildīgo lēmums.

    Gan ar open source, gan ar Microsoft risinājumiem var sataisīt tādus izejas failus, ko var atvērt jebkurš un ar pašam ērtu/lētu risinājumu. Piemēram, PDF. Vai dokumentu/izklājlapu failus, kam nevajag specifiski MS vai Open Office programmatūru.

    digitalk
    22.11.2017 16:22

    valsts iestāžu darbinieku IT prasmes ir nožēlojamas, nav mums normālu kvalifikācijas prasību, tāpat kā nav vienotas IT politikas valsts iestāžu līmenī. un vārds “mocīt” tikai liecina par tavu tendenciozitāti m$ virzienā.

    Kristaps Skutelis
    22.11.2017 16:28
    Reply to  digitalk

    Vārds “mocīt” atspoguļo manu personīgo lietotāja līmeņa pieredzi ar atvērtā koda ofisa programmatūru, kas teorijā izskatās pieņemami, bet praksē ne pārāk.

    digitalk
    22.11.2017 17:26

    un tava lietotāja līmeņa pieredze balstās uz? atļauj minēt – no skolas gadiem esi lietojis MS Office un tad pāris-trīs reizes pamēģināji opensource?

    Kristaps Skutelis
    22.11.2017 17:54
    Reply to  digitalk

    Mēģini vēlreiz.

    Lapsinieks
    22.11.2017 16:47
    Reply to  digitalk

    ai nu labi – patīk Tev linux (značit mazohists) – bet nenovēlu to mēslu pat visnožēlojamākajai valsts iestādes tantiņai.

    digitalk
    22.11.2017 17:31
    Reply to  Lapsinieks

    un kad tantiņa pārstās ģenerēt murgus m$ dokumentu formatēšanā, ar kuriem nākas mocīties tiem, kas sadarbojas ar valsts iestādēm?

    Kristaps Skutelis
    22.11.2017 17:56
    Reply to  digitalk

    Tad kad viņai būs iedotas konkrētas dokumentu veidošanas vadlīnijas. Tas ir risināms jautājums.

    digitalk
    23.11.2017 06:06

    ir pamatotas aizdomas, ka uzrakstot vadlīnijas, lai dokumenti puslīdz vienādi vērtos vaļā uz dažādām platformām, izrādīsies, ka ar opensource offisu var izdarīt to pašu tikpat labi un tavs teksts par lietotāju mocīšanu reducēsies uz apmācību.

    Lapsinieks
    22.11.2017 19:57
    Reply to  digitalk

    tas ir, Tu gribi teikt, ka ar libreoffisu var sataisīt mazākus murgus? voc jour point???

    digitalk
    23.11.2017 06:11
    Reply to  Lapsinieks

    tu nenovēli “to mēslu” ierēdņiem, es nenovēlu iedzīvotājiem cīņu ar ierēdņu sastrādātajiem sūdiem tevis atbalstītajā “nemēslā”.

    Lapsinieks
    23.11.2017 09:05
    Reply to  digitalk

    Tu tagad esi iespītējies kā āzis: tas par ko Tu runā – tam nav PILNĪGI nekāda sakara ar platformām, bet gan ar atsevišķas ierēdniecības daļas kvalitātes standartiem

    digitalk
    24.11.2017 10:28
    Reply to  Lapsinieks

    es nolaidos līdz tavam argumentācijas līmenim.

    Lapsinieks
    24.11.2017 10:47
    Reply to  digitalk

    ai nu beidz, nevajag nekur laisties – vnk uzmanīgi lasīt: es neredzu kolerāciju nekompetencei ar platformas izmantošanu. Tu mēģini iestāstīt, ka atvērta platforma atrisinās sviestainas situācijas. Neizklausās pašam bik absurdi?

    digitalk
    24.11.2017 14:40
    Reply to  Lapsinieks

    tā bija atbilde konkrētam “argumentam” – “opensource ir mēsls”.

    Lapsinieks
    24.11.2017 14:57
    Reply to  digitalk

    ar garu paskaidrojumu kāpēc.

    Skābene
    21.11.2017 11:13
    Reply to  Jānis

    Man liekas ka VSAA joprojām strādā ar Open Office. Vismaz visi elektroniskie dokumenti nāk rtf formātā, nevis docx.

    Lapsinieks
    21.11.2017 14:51
    Reply to  Skābene

    da nē – tur strādā ar win 3.1 un word perfect :D

    Kristaps Lācis
    21.11.2017 20:11
    Reply to  Skābene

    Duraks!
    The Rich Text Format (often abbreviated RTF) is a proprietary document file format with published specification developed by Microsoft Corporation from 1987 until 2008 for cross-platform document interchange with Microsoft products.
    P.S. pieredz liecina, ka poblēmas ar Libre-MSOffice savietojamību ir MS lietotājiem.
    P.P.S. Install Ubuntu, abonē Office365, profit!

    Ivars Indāns
    24.11.2017 10:56
    Reply to  Skābene

    Kaut kad, dziļā jaunībā, LV valsts līmenī mēģināja RTF noteikt par pamata formātu teksta dokumentiem.

    Brutto
    20.11.2017 16:07

    :(

    Krotow
    21.11.2017 12:03

    Microsoft atnāca savākt pazudušo avi un pie reizes noslaukt meslus par pazaudēto desmitgadi. Pat vietējo Jūdu jaunā birģermeistara personā atrada. Un kurš teica, ka vācieši prot skaitīt naudu :)

    Joks
    22.11.2017 23:05

    OpenOffice, LibreOffice, bet avrbūt WPS Office vai Polaris Office? Lietojiet, tak, OnlyOffice no SIA Accencio un vērsies ne tikai MS Office dokumenti, bet pat DJVU faili vērsies bez problēmām, turklāt valodu nezināšana netraucēs nu it nemaz!!

    Reklāma