Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Universitāte noslēdz sadarbības līgumu ar jaunuzņēmumu CENOS

    Jaunākie raksti

    Latvijas Universitāte (LU) ir noslēgusi sadarbības līgumu ar strauji augošu Latvijas jaunuzņēmumu CENOS, kas izstrādā modelēšanas platformu 21. gadsimta inženieriem un zinātniekiem. LU nodrošinās CENOS platformai zinātnisku atbalstu, testējot un pielāgojot platformu šķidrumu dinamikas uzdevumiem.

    CENOS ir inženiermodelēšanas platforma, kuru dibināja divi zinātnieki, Latvijas Universitātes doktori – Mihails Ščepanskis un Raimonds Viļums. Viņi ieguvuši starptautisko pieredzi gan zinātnē, gan biznesā un dibinājuši jaunuzņēmumu ar mērķi padarīt modelēšanu pieejamu ikvienam inženierim, savienojot pārbaudītas brīvā koda (angl. open source) programmas vienotā, lietotājiem draudzīgā platformā.

    Reklāma

    “Tā ir Universitātes misija – sniegt iespēju mūsu studentiem izaugt un attīstīties -, bet ļoti labi, ka viņi kontaktu ar Universitāti tomēr saglabā, sadarbojoties un veidojot kopīgus projektus. Ceru, ka šis kļūs par iedvesmu daudziem mūsu jaunajiem zinātniekiem, kuri vēlas savas zinātniskās izstrādnes pārvērst tirgū pieprasītās tehnoloģijās,” parakstot sadarbības līgumu uzsvēra LU rektors Indriķis Muižnieks.

    Savukārt jaunuzņēmuma CENOS vadītājs Mihails Ščepanskis akcentēja LU kompetenci modelēšanā: “Universitātei ir ļoti spēcīga vadošā modelēšanas laboratorija Baltijā – Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorija (VTPMML) –, kuras zinātnieki jau atzinīgi novērtējuši CENOS platformu. Mums ir svarīgi notestēt mūsu modeļus, lai iegūtu atsauksmes. Savukārt laboratorijas pētnieki piedalīsies CENOS platformas attīstībā, lai palīdzētu Universitātei pilnveidot fizikālus modeļus ātrāk, tērējot mazāk resursu un palielinot savu pakalpojumu konkurētspēju”.

    VTPMML sniedz pētnieciskos pakalpojumus tādām industriālām kompānijām kā Schaeffler (Vācija), Siltronic (Vācija), Latvenergo un citām.

    Startup’u vidē inženiermodelēšana plašāk pazīstama kļuvusi pēc neseniem igauņu jaunuzņēmuma GrabCAD panākumiem. Uzņēmums izstrādāja vidi CAD failu kopradīšanai un apmaiņai inženieru saimes ietvaros. 2014. gada beigās jauzņēmumu nopirka 3D printēšanas pasaules līderis Stratasys.

    Savukārt CENOS fokusējas uz inženieru darba gaitas nākamo posmu, proti, modelēšanu vai virtuālo testēšanu. Virtuāla (ar lietotājprogrammu veiktā) testēšana aizvieto vairākas reizes veicamo fizisko prototipēšanu industrijā, samazinot jaunu iekārtu izstrādes izmaksas un radīšanas laiku līdz tirgum.

    CENOS ir izstrādājis integrēšanas tehnoloģiju, kura ieguva Latvijas Atvērto Tehnoloģiju Asociācijas balvu. Pateicoties šai tehnoloģijai, ir iespējams radīt kopradīšanas vidi sarežģītu procesu un iekārtu fizikāliem modeļiem. Šī platforma ļauj zinātniekiem un inženieriem, tostarp arī studentiem, papildināt modeļus, izmantojot savu kolēģu iestrādes, līdzīgi kā saliekot LEGO klucīšus – viens klucītis modelē elektrību, cits – siltuma pārnesi, virzoties uz procesa vai iekārtas pilnu modeli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma