Web Analytics
More
    Reklāma

    No šodienas Citadele saviem klientiem piedāvā ērtus maksājumus ar viedtālruni

    Jaunākie raksti

    Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kurā no šodienas var norēķināties ar viedtālruni. Mobilo maksājumu risinājumu izstrādājusi banka Citadele kopā ar globālo maksājumu tehnoloģiju uzņēmumu Mastercard. Risinājums ieviests 8 mēnešu laikā, investējot vairāk nekā vienu miljonu eiro.

    Lai maksātu ar viedtālruni, tas līdzīgi kā bezkontakta karte jāpietuvina terminālim – pirkuma apmaksa notiks brīdī, kad ekrānā parādīsies maksājuma apstiprinājums. Norēķināties ar viedtālruni var tur, kur uzstādīti bezkontakta termināļi – jau 15 000 vietās Latvijā [1] un kopumā pie 6,5 miljoniem tirgotāju visā pasaulē [2].

    Reklāma

    “Attīstoties tehnoloģijām, mums ir iespēja piedāvāt arvien mūsdienīgākus pakalpojumus. Jau 35% iedzīvotāju vēlētos veikt maksājumus ar viedtālruni, taču līdz to izmantošanai plašā mērogā būs vēl nepieciešams laiks. Mūsu pieredze rāda, ka, tiklīdz cilvēki ir izmēģinājuši kaut ko ērtu un mūsdienīgu, viņi vairs nevēlas atgriezties pie iepriekšējiem risinājumiem,” stāsta Citadeles biznesa stratēģijas ieviešanas un biznesa attīstības vadītājs Vladislavs Mironovs.

    “Šis ir svarīgs pavērsiens maksājumu nozarei Baltijas valstīs. Pateicoties Citadeles un Mastercard efektīvajai sadarbībai, mēs atklājam inovatīvu risinājumu drošiem un vienkāršiem norēķiniem ikdienā,” stāsta Mastercard Baltics vadītājs Johans Modeniuss (Johan Modenius).

    Veicot norēķinu testēšanu, Citadeles mobilo maksājumu ieviešanas komanda novēroja, ka mobilo maksājumu priekšrocības tiek novērtētas vietās, kur ir garākas rindas vai cilvēki ir steidzīgāki. Tāpat mobilos maksājumus aktīvi izmantoja tad, kad naudas maks atstāts mājās, piemēram, dodoties pastaigā vai sportiskās aktivitātēs. Izmēģinot maksājumus ar viedtālruni, cilvēki visbiežāk izvēlējās norēķināties par pirkumiem mazumtirdzniecības veikalos, degvielas uzpildes stacijās, arī aptiekās un pašapkalpošanās automazgātavās, noskaidrots mobilo maksājumu testēšanas laikā.

    Klikšķini uz attēla, lai atvērtu to lielāku

    Pirkumi ar viedtālruni Android lietotājiem

    Maksājumi ar viedtālruni pieejami visiem Citadele klientiem, kuri lieto Android operētājsistēmas viedtālruņus [3] un ir MasterCard vai Maestro karšu īpašnieki. Tos iespējams aktivizēt bankas mobilajā lietotnē. Turpat iespējams mainīt maksājumu limitus, individuāli nosakot darījumu summu, ko iespējams veikt bez PIN koda ievadīšanas.

    Mobilie risinājumi arī citu operētājsistēmu lietotājiem

    Citu operētājsistēmu tālruņu lietotājiem Citadele piedāvā alternatīvus mobilo maksājumu risinājumus – aproces un uzlīmes ar bezkontakta tehnoloģiju. Maksājumi notiks tāpat kā ar viedtālruni – uzlīme vai aproce būs jāpietuvina terminālim.

    Tikpat droši, kā citi bankas maksājumi

    Maksājumi ar viedtālruni, tāpat kā citi bankas piedāvātie pakalpojumi, ir droši. Mobilajos maksājumos ievēroti visi starptautisko karšu sistēmu drošības standarti un arī mobilajai lietotnei izstrādāta augstākā līmeņa aizsardzība. “Papildus drošībai pats lietotājs var noteikt summu, līdz kurai atļauts veikt maksājumu bez PIN koda ievadīšanas, taču par pirkumiem, kas lielāki par 50 eiro, PIN koda ievadīšana ir obligāta. Tāpat vajadzības gadījumā ir iespējams attālināti atslēgt mobilo maksājumu funkciju,” stāsta Citadeles IT un tehnoloģiju stratēģijas un attīstības vadītājs Slavomirs Mizaks (Slavomir Mizak).

    Viedtālruņi arvien vairāk sāk pildīt citu ierīču funkcijas, tāpēc to īpašnieki aicināti parūpēties par to drošību – uzstādīt ekrāna aizsardzību (bloķēts ar figūru, PIN, pirkstu nospiedums vai parole), kā arī regulāri iestatot mobilo lietotņu un operētājsistēmas atjauninājumus.

    Mobilie maksājumi kļūs arvien populārāki

    Mobilie maksājumi daudzās pasaules valstīs kļuvuši par ikdienu. Tiek prognozēts, ka jau 2020. gadā 38% no karšu maksājumiem Eiropā tiks veikti digitāli, piemēram, ar viedtālruņiem vai citām ierīcēm.

    Mobilo norēķinu risinājums ir Citadeles oriģinālpakalpojums, ko uzņēmuma inovāciju programmas ietvaros kopīgi ir izstrādājuši Citadeles darbinieki no trīs komandām: karšu un mobilo maksājumu, e-biznesa un IT daļas sadarbībā ar IT uzņēmumu “D8 Corporation”.

    [1] Latvijas Komercbanku asociācijas dati
    [2] MasterCard dati
    [3] Samsung, HTC, Huawei utml. Android viedtālruņi ir aptuveni 80% viedtālruņu lietotāju (SKDS dati, 2017. gada maijs)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    48 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    07.09.2017 14:13

    Jāaiziet kaut ko riebīgu ietvītot populārajai zviedru bankai…

    x
    07.09.2017 14:48
    Reply to  KKTK

    nu traki, nu….cik ērti gan būtu, neatraujoties no ineta patērēšanas, piegrūst telefonu un samaksāt, tā vietā lai tērētu dārgo laiku kartes ievietošanai un tad vēl pinkoda ievadīšanai – pa to laiku varētu jau uzrakstīt komentu)

    ok, es saprotu cilvēkus, kuriem darbs tāds – kautko uzskaitīt, tur tiešām ir mega laika ietaupījums – nevis ievadīt skaitļus ekrānā, bet noskanēt svītrkodu vai nfc tagu. bet ikdienā – vai tiešām cilvēki veic TIK daudz pirkumu, lai bezkontakta maksāšanai turklāt tieši ar telefonu, būtu TIK liela nozīme?

    KKTK
    07.09.2017 15:07
    Reply to  x

    Tā kā nenēsāju urlu plecu somiņu, tad vasarā, lai aizskrietu uz veikalu pēc saldējuma pietiktu tikai ar telefonu. Nevis kur ir maks, tas protams pārbāzts ar lojalitātes kartēm, resniem ērikiem sīcenē. Un tad vispār jāiet uz mājām vispirms, soma,ja reiz soma tad gan jau jāpērk kas vairāk. OK braukšu ar auto! CO2, cietās daļiņas pa gaisu, plaušu slīmības bērniem un gals zemei ir klāt.

    x
    07.09.2017 15:13
    Reply to  KKTK

    tad labāk ir skrien uz bodi ar trubu rokā kā sīkajam, kas nupat dabūjis pirmo trubu?

    ok, saprotu domu, bet tur līdzēs tikai zemādas čips. darbosies ne tikai veikalā, bet arī akvaparkā.

    07.09.2017 15:53
    Reply to  x

    Kāpēc dzīvot sarežģīti, ja var dzīvot vienkārši?

    x
    07.09.2017 16:02

    sarežģīti dzīvot, ja nav naudas vai veselības. maksāt at karti vai tel. – dzīves sīkumi.

    aigi
    07.09.2017 14:55
    Reply to  KKTK

    Šajā gadījuma, nevis cik grūti, bet nekavēt citus. Lielākais ieguvums, ka tas notiek ātri, pieleic un viss, rindā bistro vai kafenē stāvot nevajag rakāties pa maku meklējot monētas vai bakstīt karti terminālī. Pieliec un aizej, viss.

    x
    07.09.2017 15:18
    Reply to  aigi

    aha, kādam tāpat būs gļuki, kas kavēs rindu. kartes un telefonus var pazaudēt, nozagt, nolaupīt.
    varbūt uzreiz skanēt acs tīkleni un iztikt bez līdzi nēsājamām plāksnītēm, kastītēm uc priekšmetiem?

    digitalk
    08.09.2017 13:17
    Reply to  x

    > varbūt uzreiz skanēt acs tīkleni

    tīklenes skanēšana ir daudz ilgāka par NFC (neiedziļināsimies izmaksās un tehprasībās). beidz rakstīt muļķības rakstīšanas pēc.

    x
    08.09.2017 14:26
    Reply to  digitalk

    nfc ir bērnu izklaides, jo to var atņem, samainīt, utt.
    maksājumu augšējais limits to apliecina.

    digitalk
    08.09.2017 17:11
    Reply to  x

    kāds tam sakars ar ātru norēķināšanos, lai nekavētu rindu?

    x
    08.09.2017 18:33
    Reply to  digitalk

    atgādināt tev pirmo automašīnu jaudu un ātrumu? nu, tas pats ar skaneriem, tikai laika jautājums. jaudas pieejamas arvien lielākas, tagadējie telefoni cik tur reizes pārspēj pirmos meinfreimus.

    digitalk
    09.09.2017 02:29
    Reply to  x

    tu ko tur pīpē, ja nevari pie apspriežamā temata noturēties?..

    x
    07.09.2017 16:27

    runājot par ērtībām – vakaros rimi redzu garas rindas pie kasēm, kaut arī blakus var pašapkalpoties bez rindas vai pēc ļoti īsas rindas. par ko tas liecina? acīmredzot, diezgan daudz cilvēku kautkādu iemeslu dēļ negrib uzlabot savu dzīvi, un tur būtu jāskaita, cik no viņiem saņem ienākumus skaidrā, un cik – vēl nav apguvuši autom. kases. pec vecuma spriežot, viņiem būtu jāmāk lietot paš.apk. kasi, bet bez precīzākiem datiem pagaidām nevar īsti pateikt vairāk par iemesliem.

    Lapsinieks
    07.09.2017 16:46
    Reply to  x

    skaidra nauda – lūk atbilde. pavēro.

    x
    07.09.2017 17:04
    Reply to  Lapsinieks

    ok, skaidrās gadījumā kas notiek – ir kautkāds starpnieks, kuram ieskaita naudu un tas nodrošina maksājumu no telefona, kursorā savulaik reklamējās. cilvēki sāk izmantot, tad vids palūdz failu ar p.k. darba vajadzībām. pēc 2ned. kursorā būs raksts par nfc norēķinu popularitātes strauju kritumu. t.i. ja cilvēkam ir ofic. nauda, viņš jau šodien nestāv rindā, teorētiski. ok, ir (vismaz bija) vēl virkne to, kuri ar aploksni iet pie bankomāta un uzpilda kontu, neesmu ievērojis, kā tagad.

    KKTK
    14.09.2017 14:29
    Reply to  x

    Katru riezi kā esmu kādā no Skajiem, redzu solīdus cilvēciņus uzpildam kontus no aploksnēm. Sagadīšanās? :D

    x
    14.09.2017 14:45
    Reply to  KKTK

    es nezinu, ko tu sauc par solīdiem cilvēciņiem.
    ne-gāzveida pundurīši?

    bet spriest par cilvēka ienākumu avotu pēc apģērba ir visai aptuvena nodarbe)
    ir ceo kuri staigā vienās biksēs un džemperītī un ir bezdarbnieki blinga drēbēs uz krīta. go figure.

    y
    07.09.2017 21:17
    Reply to  x

    Pec tava komentara var secināt, ka pats neizmanto pašapkalpsanas kases!
    Iemesli to nrizmantošansi ir dažadi:
    1. Rindas Tur ir, pietam pamatigas.
    2. Stulbi ir rakaties pa to sarakstu, lai atrastu kadus auglus vai maizi esi panemis.
    3. Ertak ir pabakstit ar pirkstu telefona, kamer skane tavas preces😂

    Un vispar tiesam rindas tur ir padaudz, personigi dodos pie tas kases, kur redzu, ka tiksu cauri atrāk, jo pie pasapkalposanas kasem ir loti daudz cilveku, kuri vnk nejedz ar tam rikoties utt. Un beigu beigas butu vnk pagaidijis rindu uz parasto kasi.

    x
    08.09.2017 18:35
    Reply to  y

    secināt vari ko vien vēlies hehehe
    iespējams, pats uzskati, ka visi veikali ir vienādi ne tikai rīgā, bet visā pasaulē, bet nē, tas tā nav.

    y
    08.09.2017 18:58
    Reply to  x

    Kads te sakars ar vispasaules veikaliem?
    Beidz te bienreiz dzīt mulki🤔
    P.s.
    Vispar tajas pasapkalposanas kases var norekinaties ari skaidra nauda…
    Mozka pamegi pats ari tur pieiet un pameginat, varbut pat tiksi galā😂

    Lapsinieks
    09.09.2017 20:23
    Reply to  y

    maximā ir, rimi – nav.

    Labais
    16.09.2017 21:18
    Reply to  x

    Vai tad RIMI man maksā algu kā kasierim vai dod atlaidi pirkumiem? Kāpēc man būtu RIMI labā jāstrādā par kasieri?

    Lapsinieks
    07.09.2017 16:47

    Tādu sīkumu aizmirsa uzrakstīt, ka telefonam jābūt ar NFC

    07.09.2017 17:10
    Reply to  Lapsinieks

    Mūsdienās Android pasaulē NFC vairs nav nekāds retums.

    Lapsinieks
    07.09.2017 19:42

    Trū, bet Tavam mīlulim P9 ikurāt nav NFC. Es gan nav citadelists un arī visādi citādi tā trūkumu neizjūtu, bet nu enivej.

    07.09.2017 20:15
    Reply to  Lapsinieks

    Huawei P9 ir NFC.

    Lapsinieks
    07.09.2017 23:54

    ir divas versijas un LV oficiāli izplata L19 – bez nfc. Tavējam bija?

    Vilnis
    07.09.2017 19:55

    Manam mīlulim ZUK Z2 arī nav.

    geksis
    08.09.2017 08:51

    Atveram gsmarena izvēlamies 2017 gada aparātus ar android – 293 rezultāti
    ieliekam ķeksīti lai būtu NFC – 74 rezultāti

    Un to tu sauc “nav retums”

    08.09.2017 09:27
    Reply to  geksis

    Drūmi. Android.

    oldschool zerolemon fan
    07.09.2017 17:21

    Viss jau forši. Tikai “aizmirsts” pateikt, ka šis jaunais pakalpojums nebūs bezmaksas. Sākumā, kamēr “iekurbulēs” būs, bet pēc tam nē. Mani interesē, cik tiks prasīts par šī pakalpojuma izmantošanu. Neesmu Citadeles klients un nav nekādas vēlmes tādam būt (jo nepatīk dazās konkrētas lietas cenrādī), bet tīri intereses pēc derētu zināt, cik tad banka plēsīs par šo prieku. Pieņemu, ka ar laiku šo štelli ieviesīs arī citi.

    07.09.2017 18:55

    Telefona gadījumā nekādas papildus maksas nav (tik cik maksa par pašu karti). Par uzlīmi vai aproci maksa ir 50 eiro centi mēnesī.

    Ainis
    08.09.2017 08:55

    Sasodīts, Ābolistiem būs savi glaunie aparāti jāaplīmē ar bezgaumīgām nakļenēm, par kurām vēl ir jāmaksā mēnēšmaksa? Labāk būtu bezkontakta maksājuma karti pielīmēt ar divpusējo skoču pie ĀbolTelefona, nekā subsidēt bankas.

    x
    08.09.2017 09:43
    Reply to  Ainis

    jau jau āboli visbeidzot tika līdz amoled ekrānam – gan jau būs arī nfc.

    08.09.2017 09:55
    Reply to  x

    Tak jau labu laiku ir NFC.

    digitalk
    08.09.2017 13:22

    un tas NFC ir ierobežots uz Apple Pay.

    08.09.2017 14:34
    Reply to  digitalk

    Nu, ja. Tieši Apple interesēs.

    digitalk
    08.09.2017 17:09

    tātad tas ir tikai tehnoloģijas nosaukums specenē, nevis praktisks pielietojums Latvijas norēķinu tirgū.

    08.09.2017 17:31
    Reply to  digitalk

    Jāgaida.

    psssxx
    09.09.2017 16:54

    krutais tehnologiju eksperts nezin, ka visur, kur ir nfc maksajumi strada ari Apple Pay??

    09.09.2017 17:59
    Reply to  psssxx

    Iespējams, taču mēs runājam par ko pavisam citu – Latvijā izsniegtās maksājumu kartes pagaidām nav piesaistāmas Apple Pay.

    08.09.2017 09:20

    Jau kādu nedēļu izmantoju. Ir ok. It sevišķi tāpēc, ka karte pazudusi un nesanāk laika atjaunot ;)
    Kad bez PIN, tad tieśām awesome!
    Kad ar PIN, tad bik akward. Tādu sīkumu kā mini-vibro uzliktu, kad vadu PIN, lai ir sajūta ka spiežu, jo man vairākas reizes nenospiedās kā nākas ātrumā un bija jāsāk no jauna…

    oldschool zerolemon fan
    08.09.2017 21:52

    Vispār pārsteidz izmaksas – par ko tieši savācās 1 miljons? Vai tad Latvija ir pirmā valsts pasaulē, kur šādu risinājumu ievieš ? Kāds jomas speciālists varētu pakomentēt.

    Jānis
    10.09.2017 00:20

    Sanāk ka ja esi iPhone īpašnieks un Citadeles client, tad šī mega finance feauture nav pieiejama? Tas ir skumji :(

    10.09.2017 08:14
    Reply to  Jānis

    Ir, bet tikai daļēji – ar uzlīmi.

    Jānis
    11.09.2017 23:51

    Ar uzlīmi? Par to papildus A/S Citadelei jāmaksā? Vai tas free of charge, ja esi viņu client? Tai uzlīmei ir derīguma termiņš? Vai to ja kads cits nejauši noņem no telefona (vai no maka) var izmantot manā vietā un no mana IBAN noņemt €€€?

    13.09.2017 10:26
    Reply to  Jānis

    Jā, kā jau iepriekš rakstīju komentāros, uzlīmes maksa ir 50 eiro centi mēnesī, jo principā tehniski tā ir maksājumu karte. Tikai mazākā formā. Tai, protams, ir arī derīguma termiņš. Ne īsāks kā parastai maksājumu kartei. Ja uzlīmi kāds nozog, protams, to var izmantot, lai veiktu maksājumus. Kad pamanīsi, varēsi bankai pieteikt, lai bloķē šo maksāšanas līdzekli.

    Reklāma